Παρασκευή 12 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Κοινή δράση για επίλυση των προβλημάτων

Να συγκληθούν Γενικές Συνελεύσεις σε όλες τις τοπικές ΕΛΜΕ, να συζητήσουν και να αποφασίσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, προτείνουν μετά από σύσκεψή τους, δέκα τοπικές ΕΛΜΕ. Η σύσκεψη έγινε στα γραφεία της ΟΛΜΕ και συμμετείχαν οι εξής ΕΛΜΕ: Α', Γ' και Ε' Αθήνας, Δ' και Ε' Ανατολικής Αττικής, Α', Β' και Γ' Δυτικής Αττικής, η ΕΛΜΕ Ανω Λιοσίων και η ΕΛΜΕ Πειραιά.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να συγκληθούν οι ΓΣ το τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη, για να αποφασιστούν κινητοποιήσεις για το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη, με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στην Αθήνα.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν να υπάρχει μια δραστηριοποίηση και ενεργοποίηση, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που τα προβλήματα είναι πολλά και σοβαρά και δεν μπορούν να αφήσουν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εκπαιδευτικών στην αδράνεια της σημερινής πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ. Κοινή διαπίστωση ήταν η ανάγκη του κλάδου για συσπείρωση και ενεργοποίηση των εκπαιδευτικών.

Στη σύσκεψη αναδείχτηκε ιδιαίτερα η ανάγκη του αγώνα για την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525/97 και 2640/98, καθώς και την κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου με την οποία σύρονται στα δικαστήρια αγωνιζόμενοι μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Τονίστηκε επίσης η αντίθεσή τους στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, με την οποία προωθείται η ιδεολογική τους χειραγώγηση, η αντίθεση στην οικονομική υποβάθμιση, αλλά και στην υποβάθμιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων τους που προωθείται με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Επίσης, απαίτησαν απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου, ενιαίο 12χρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο για όλους, ουσιαστική αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με κατάργηση των ΤΕΕ και των ΙΕΚ, αποσύνδεση του σχολείου από το σύστημα πρόσβασης σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων σε Β' και Γ' Λυκείου και των κατευθύνσεων, επαναφορά των μετεξεταστέων, 15% από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Παιδεία.

ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
Κορδέλες και μπαλόνια για τα μπετά

«Εγκαίνια» - παρωδία στο κτίριο της ΣΓΤΚΣ πραγματοποίησαν χτες οι σπουδαστές, κόντρα στις δεσμεύσεις  του συμβουλίου του Ιδρύματος για παράδοση της Σχολής στις 30/12/2000 

Οι λινάτσες μπροστά από το κτίριο της ΣΓΤΚΣ, είναι και σήμερα στη θέση τους (φωτό από τον Οκτώβρη του 2000) παρά τις υποσχέσεις των υπευθύνων ότι το κτίριο θα... παραδίδονταν στο τέλος του περασμένου χρόνου
Οι λινάτσες μπροστά από το κτίριο της ΣΓΤΚΣ, είναι και σήμερα στη θέση τους (φωτό από τον Οκτώβρη του 2000) παρά τις υποσχέσεις των υπευθύνων ότι το κτίριο θα... παραδίδονταν στο τέλος του περασμένου χρόνου
Τα δικά τους «εγκαίνια» πραγματοποίησαν χτες οι σπουδαστές της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ), του ΤΕΙ Αθήνας, στο κτίριο Γ', το οποίο σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις του συμβουλίου του ΤΕΙ θα είχε παραδοθεί στους σπουδαστές και το εκπαιδευτικό προσωπικό στις 30/12/2000. Η ημερομηνία αυτή μπορεί να πέρασε, αλλά όπως σπουδαστές και εκπαιδευτικό προσωπικό καταγγέλλουν, δεν πρόκειται να τους παραδοθεί ούτε μέχρι το καλοκαίρι.

Ετσι, κόντρα στην κοροϊδία και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, που όπως φαίνεται δεν κοστίζει και τίποτε να λέγονται, οι σπουδαστές της ΣΓΤΚΣ, με απόφαση του Συλλόγου τους, προχώρησαν στα «εγκαίνια» - παρωδία. Ολα ήταν έτοιμα. Πάνω στο πανί που έκρυβε τα μπετά και τη μισοφτιαγμένη οικοδομή καρφιτσωμένη η ταμπέλα που έγραφε: «ΣΓΤΚΣ. Κτίριο Γ'. Με γεια μας και καλοστέριωτο. Να 'ναι καλά ο πρόεδρός μας» και για να συμπληρωθεί το σκηνικό δεν έλειπαν οι κορδέλες, τα μπαλόνια, το ψαλίδι για το κόψιμο της κορδέλας, αλλά και η σαμπάνια που έσπασε πάνω στα δοκάρια έτσι... για το καλό!

Πρόσκληση να παρευρεθεί στα «εγκαίνια» του υποτίθεται «έτοιμου κτιρίου», έδωσαν στο ΔΣ του Συλλόγου της ΣΓΤΚΣ και στον πρόεδρο του ΤΕΙ Αθήνας Δ. Νίνο, ο οποίος όμως δεν τους τίμησε με την παρουσία του.

«Με την εκδήλωση αυτή θέλουμε να αναδείξουμε το σοβαρό κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και ότι τόσο το συμβούλιο του ΤΕΙ όσο και η κυβέρνηση δε μας υπολογίζουν», μας λέει ο Παναγιώτης Κοβάνης, σπουδαστής στη ΣΓΤΚΣ, για να πει ότι θέλουν επίσης να δείξουν στους σπουδαστές τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να υποβαθμίσουν τις σπουδές και παράλληλα «μας πουλάνε το παραμύθι της ανωτατοποίησης. Εμείς και σαν σύλλογος θέλουμε να αναδείξουμε πέρα από τα ζητήματα του κτιριακού προβλήματος και της υποχρηματοδότησης, τα ζητήματα που αφορούν την υποβάθμιση των πτυχίων και των σπουδών μας».

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές στη φοίτησή τους είναι ιδιαίτερα σοβαρά, ενώ όπως επισημαίνουν οι σπουδαστές «οι υπεύθυνοι τούς κοροϊδεύουν ασύστολα». Οι σπουδαστές αναγκάζονται λόγο της έλλειψης αιθουσών διδασκαλίας να πηγαίνουν στις 8.30 το πρωί για μάθημα και να τελειώνουν στις 8.30 το βράδυ. Επίσης, εργαστήρια δεν έχουν και τα προβλήματα παραμένουν άλυτα.

Παρ' όλα αυτά, «Τα Νέα του ΤΕΙ Αθήνας», τριμηνιαία έκδοση του ΤΕΙ Αθήνας, στο τεύχος Οκτώβρης - Νοέμβρης - Δεκέμβρης 2000 φιλοξενεί αρθράκι με το οποίο αναφέρεται σε απάντηση που έδωσε το υπουργείο Παιδείας σε Επερώτηση της βουλευτίνας του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη, για την αποκατάσταση των ζημιών στα κτίρια του ΤΕΙ από τον τελευταίο σεισμό.

Σ' αυτό αναφέρεται ότι το υπουργείο Παιδείας έκανε γνωστό ότι «ήδη αρκετά κτίρια έχουν παραδοθεί και προβλέπεται πλήρης παράδοση των υπόλοιπων, σταδιακά, μέχρι το Δεκέμβρη!». Πάντως, μέχρι και χτες δεν είχαν παραδοθεί κτίρια στους σπουδαστές και το εκπαιδευτικό προσωπικό. Ιδωμεν...

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ
Υποβάθμιση των πτυχίων στο όνομα της Ευρώπης

Με αφορμή ένα διεθνές σεμινάριο για τη «Διακήρυξη της Μπολόνια», που συνδιοργανώνουν το υπουργείο Παιδείας, η Σύνοδος Πρυτάνεων των ΑΕΙ και η Σύνοδος των Προέδρων των ΤΕΙ, στις 19 και 20 του Γενάρη στο ξενοδοχείο «Κάραβελ», το υπουργείο Παιδείας έδωσε χτες στη δημοσιότητα το κείμενο της Διακήρυξης. Μέσα από αυτό επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, ότι στο όνομα της δημιουργίας «ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης» επιχειρείται η αναμόρφωση των συστημάτων ανώτατης εκπαίδευσης σε κάθε χώρα, στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των προπτυχιακών σπουδών και των πτυχίων, μέσω του σπασίματος σε κύκλους σπουδών.

Τη Διακήρυξη της Μπολόνια υπέγραψαν από κοινού τον Ιούνη του 1999 οι υπουργοί Παιδείας των χωρών της ΕΕ κι επιπλέον οι υπουργοί των Ελβετίας, Μάλτας, Νορβηγίας, Ισλανδίας, Λιθουανίας, Λετονίας, Εσθονίας, Ουγγαρίας, Τσεχίας, Σλοβακίας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Σλοβενίας.

Οι στόχοι, όπως καταγράφονται στη Διακήρυξη, έχουν να κάνουν με την «υιοθέτηση ενός συστήματος τίτλων σπουδών που θα είναι ευκόλως αναγνώσιμοι και συγκρίσιμοι, με τη βοήθεια του θεσμού του Συμπληρωματικού Διπλώματος, με στόχο την προώθηση της απασχολησιμότητας των Ευρωπαίων πολιτών και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού συστήματος ανώτατης εκπαίδευσης».

Τα παραπάνω θα επιτευχθούν με την «υιοθέτηση ενός συστήματος σπουδών, που θα στηρίζεται βασικά σε δυο κύκλους» (προπτυχιακό και μεταπτυχιακό). Ο προπτυχιακός θα έχει ελάχιστη διάρκεια τριών ετών κι ο μεταπτυχιακός θα οδηγεί σε μάστερ και/ή διδακτορικό.

Παράλληλα, αποφασίζεται η καθιέρωση ενός συστήματος διδακτικών μονάδων «ως του πλέον κατάλληλου μέσου για την προώθηση της ευρύτερης δυνατής κινητικότητας των φοιτητών», οι οποίες θα μπορούν να συγκεντρώνονται και από ιδρύματα που δεν ανήκουν στην ανώτατη εκπαίδευση. Επίσης, ως στόχος αναφέρεται η προώθηση «ευρωπαϊκών διαστάσεων στην ανώτατη εκπαίδευση, κατά κύριο λόγο σε σχέση με τα προγράμματα σπουδών, τη συνεργασία μεταξύ των ιδρυμάτων, τα σχήματα κινητικότητας και τα ολοκληρωμένα προγράμματα σπουδών και άσκησης κατάρτισης-επιμόρφωσης και έρευνας».

Πανεπιστήμια κατά παραγγελία της ΕΕ

Με βάση όλα τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η αναμόρφωση των συστημάτων ανώτατης εκπαίδευσης στις χώρες της ΕΕ θα ακολουθήσει την κατεύθυνση υποβάθμισης των προπτυχιακών σπουδών, αφού ο πρώτος κύκλος (προπτυχιακός) θα είναι συγκρίσιμος με τρίχρονες σπουδές. «Κατοχυρώνεται» έτσι το «πέταμα» της ειδίκευσης, που είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της επιστημονικής γνώσης, έξω από το πτυχίο, πράγμα που μεταφράζεται ακόμα και σε «σπάσιμο» των πτυχίων του Πολυτεχνείου και της Ιατρικής.

Επιπλέον, προωθείται ένα σύστημα «πιστωτικών μονάδων», που στο παρελθόν είχε γίνει προσπάθεια να εισαχθεί στη χώρα μας, αλλά οι δυναμικές κινητοποιήσεις των φοιτητών το είχαν αποτρέψει. Συνέπεια αυτού θα είναι ένα διαρκές κυνήγι πιστωτικών μονάδων από τους φοιτητές για να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό, κι αφού αυτές θα δίνονται από διάφορα ιδρύματα (ΙΕΚ, Κολέγια, Ινστιτούτα ξένων γλωσσών) όποιος έχει και τα οικονομικά μέσα θα συλλέγει περισσότερες. Ενώ μέσα από αυτό το σύστημα προωθείται και η κατηγοριοποίηση σχολών, σε αυτές που θα δίνουν περισσότερες ή λιγότερες μονάδες, και αποφοίτων.

Τέλος, προωθείται η αλλαγή των ίδιων των προγραμμάτων σπουδών και της έρευνας, ώστε να είναι σύμφωνα με την «ευρωπαϊκή προοπτική». Αυτά που δε θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στα ευρωπαϊκά δεδομένα, τα περιμένει μάλλον ένα αμφίβολο μέλλον...

Στη χώρα μας οι αντιδράσεις απέναντι στις κατευθύνσεις της Μπολόνια είναι έντονες. Οι φοιτητές με τις κινητοποιήσεις τους την είχαν καταδικάσει, ενώ την έντονη αντίθεσή τους είχαν εκφράσει και οι πρυτάνεις στην προηγούμενη Σύνοδό τους. «Οι προτάσεις που περιέχονται στο συγκεκριμένο κείμενο της Μπολόνια εφόσον εφαρμοστούν υποβαθμίζουν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια», αναφέρει η ανακοίνωση της Συνόδου, εξηγώντας ότι η καθιέρωση ενός πρώτου κύκλου σπουδών ελάχιστης διάρκειας τριών ετών οδηγεί κατ' ανάγκη είτε στη διάσπαση της δομής των σπουδών των ελληνικών Πανεπιστημίων είτε στην ντε φάκτο υποβάθμισή τους». Μάλιστα, οι πρυτάνεις πραγματοποιούν νέα έκτακτη Σύνοδο με αποκλειστικό θέμα τη Διακήρυξη, την Κυριακή 14 του Γενάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ