Παρασκευή 16 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Εκλογές στη Μαθηματική Εταιρεία

Κάλεσμα στους μαθηματικούς να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, που θα γίνουν την Κυριακή 18 του Μάρτη, απευθύνει η «Πανεπιστημονική», καλώντας ταυτόχρονα να ενισχύσουν την παράταξη που δίνει τη δική της συμβολή στη μάχη για να μπουν οι βάσεις για τον αναπροσανατολισμό του επιστημονικού σωματείου των μαθηματικών.

Υπενθυμίζεται ότι οι μαθηματικοί ψηφίζουν με την αστυνομική τους ταυτότητα, ενώ οι μαθηματικοί της επαρχίας ψηφίζουν δι' αλληλογραφίας (η ταχυδρόμηση να γίνει με γράμματα express), ενώ και οι μαθηματικοί εντός Αττικής μπορούν να ψηφίσουν με αλληλογραφία (η αποστολή των φακέλων τουλάχιστον 7 μέρες πριν τις εκλογές). Οσοι χρωστούν τη συνδρομή τους μπορούν είτε να εσωκλείσουν στο φάκελο τα οφειλόμενα, εφόσον ψηφίσουν δι' αλληλογραφίας, είτε να πληρώσουν επί τόπου στο χώρο ψηφοφορίας.

Μπαράζ μαθητικών διώξεων

Μπαράζ διώξεων έχει εξαπολυθεί ενάντια σε μαθητές, μέλη των 15μελών μαθητικών συμβουλίων, σε Αθήνα, Λάρισα και Μεσολόγγι, οι οποίοι κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στις μεγαλειώδεις μαθητικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Ετσι, σήμερα από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μεσολογγίου δικάζονται πέντε μαθητές του Λυκείου Αιτωλικού, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για φθορά του σχολείου τους. Στο πλευρό των μαθητών βρίσκεται η Α` ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, γονείς, μαθητές, ενώ ανακοίνωση συμπαράστασης εξέδωσε και το Τομεακό Γραφείο Μεσολογγίου της ΚΝΕ.

Σήμερα, επίσης, θα οδηγηθεί στο Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Αθηνών και ο πρόεδρος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου του1ου Λυκείου Βούλας, ο οποίος αντιμετωπίζει την κατηγορία της παράνομης κατάληψης του σχολείου και την παρεμπόδιση της ομαλής λειτουργίας του, το Δεκέμβρη 1998 - Γενάρη 1999. Ως πράξη αντιπαιδαγωγική και πρωτοφανούς αυταρχισμού, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της την ποινική δίωξη του μαθητή το ΔΣ της ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας.

Επίσης στις 27 Ιούνη θα κάτσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου τα μέλη του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου του 3ου Ενιαίου Λυκείου Λάρισας της σχολικής περιόδου 1998-1999. Οι μαθητές διώκονται με την κατηγορία της «διατάραξης οικιακής ειρήνης σε χώρο νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου από κοινού κατά εξακολούθηση», κατά τη διάρκεια της κατάληψης του σχολείου το 1998!

Να σημειωθεί ότι η δίκη των μαθητών στις 27 Ιούνη είναι η πρώτη που θα διεξαχθεί στη Λάρισα και η δίωξη που άσκησε σε βάρος τους ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιάννης Κούτρας έγινε στις 30-4-2000 και κοινοποιήθηκε πριν λίγες μέρες.

Την καταδίκη της στη δικαστική δίωξη των μαθητών εκφράζει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Λάρισας, στην οποία επισημαίνει ότι «η νεανική αμφισβήτηση των μαθητών όλης της χώρας, γνώρισμα του αυθορμητισμού της ηλικίας τους, ήταν έκφραση αντίθεσης στην κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης». Καλεί δε την κυβέρνηση να άρει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία ποινικοποιούνται οι μαθητικές διεκδικήσεις. Ψήφισμα καταδίκης εξέδωσε και το ΔΣ της Ενωσης Γονέων Νομού Λάρισας.

Εκδηλώσεις της ΠΚΣ

Δυο πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις διοργανώνει σήμερα η Πανσπουδαστική ΚΣ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Συγκεκριμένα, στο ΤμήμαΚοινωνιολογίας, στις 12 το μεσημέρι, πραγματοποιεί αφιέρωμα στον κορυφαίο ποιητή Γιάννη Ρίτσο, με προβολή υλικού, απαγγελίες ποιημάτων και συζήτηση, στην οποία θα συμμετέχει ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης.

Λίγο αργότερα, στη 1 το μεσημέρι, η ΠΚΣ πραγματοποιεί στο ΤμήμαΜέσων Μαζικής Ενημέρωσης, εκδήλωση - συζήτηση για το ρόλο του δημοσιογράφου, όπου θα συμμετέχει η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ και εκδότρια του «Νέμεσις».

«Χρύσωμα του χαπιού» με κονδύλια

Νέο σύστημα χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων για τις κτιριακές υποδομές και 1.260 θέσεις προσωπικού για τα ΑΕΙ ανακοίνωσε χτες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, προσπαθώντας να «χρυσώσει το χάπι» της επιβολής των αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων που επιβάλλει η «Διακήρυξη της Μπολόνια».

Οπως ανακοινώθηκε χτες, η χρηματοδότηση των κτιριακών υποδομών των Πανεπιστημίων θα βασίζεται σε τετραετές σχέδιο για κάθε Πανεπιστήμιο χωριστά, στο οποίο θα περιλαμβάνονται πόροι και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΠΕΑΕΚ 2 και τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του 3ου ΚΠΣ. Τα σχέδια αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τέλος του Μάρτη και το ύψος της χρηματοδότησης των ΑΕΙ προβλέπεται να ανέλθει στο ποσό των 140 δισ. για την τετραετία 2000-2004, από το οποίο τα 100 δισ. (25 δισ. ετησίως) θα προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (δηλαδή στην πλειοψηφία κοινοτικά κονδύλια).

Παράλληλα, χτες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι τα πανεπιστήμια θα στελεχωθούν με 730 θέσεις προσωπικού (220 διοικητικό προσωπικό, 270 Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό και 240 Ειδικό και Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό) και ότι έχει διασφαλιστεί η έγκριση 400 πιστώσεων για την ολοκλήρωση διαδικασιών διορισμού μελών ΔΕΠ το 2001 και η προέγκριση άλλων 400 πιστώσεων για το 2002. Επιπλέον, προβλέπονται και άλλες 460 θέσεις μελών ΔΕΠ με χρηματοδότηση από το ΕΠΕΑΕΚ.

ΜΑΘΗΤΕΣ ΟΑΕΔ
Μαζικά ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Εντονη κινητικότητα παρατηρείται σε πολλές σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ όπου οι μαθητές αλλά και οι καθηγητές τους κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους στα σχέδια της κυβέρνησης για τριχοτόμηση του οργανισμού και σταδιακή ιδιωτικοποίησή του. Την επόμενη Πέμπτη 22 Μάρτη έχει προγραμματιστεί κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας από το Συντονιστικό Αγώνα Αθήνας - Πειραιά. Δυναμική όμως κινητοποίηση χιλιάδων σπουδαστών, γονιών και εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στη Θεσσαλονίκη με μαχητική πορεία διαμαρτυρίας που ξεκίνησε από τη Σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ επί της οδού Λαγκαδά και έφτασε στο περιφερειακό τμήμα του ΟΑΕΔ στη Δωδεκανήσου, όπου οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία, καταλαμβάνοντας το οδόστρωμα και σταματώντας για αρκετή ώρα την κυκλοφορία.

Αφού επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους κατευθύνθηκαν με πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης όπου επέδωσαν το ψήφισμα της συγκέντρωσης στο Γενικό Γραμματέα του υπουργείου, κ. Λυσσαρίδη. Τέλος η πορεία κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης όπου επιτροπή των διαδηλωτών συναντήθηκε με τη διοίκηση του ΕΚΘ και εξέθεσε το βασικό αίτημα μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών που είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΑΕΔ.

Χτες εξάλλου τελούσαν υπό κατάληψη, που συνεχίζεται και όλη μέρα σήμερα, οι σχολές ΟΑΕΔ Θεσσαλονίκης, Ωραιοκάστρου και Λακιάς. «Περιφρουρούμε το δημόσιο χαρακτήρα του ΟΑΕΔ», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Ναθαναήλ Κατέλας και πρόσθεσε: «Εμείς δίνουμε προθεσμία μέχρι τις 25 του Μάρτη να μας εγγυηθεί ο υπουργός Εργασίας και η διοίκηση του ΟΑΕΔ ότι η μαθητεία θα διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα εκπαίδευσης. Αν έχουν άλλα κατά νου θα μας βρουν αντιμέτωπους με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας».

Τη μεγαλειώδη χτεσινή κινητοποίηση χαιρετίζουν με ανακοίνωσή τους η Οργάνωση Βάσης ΟΑΕΔ και η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ που τονίζουν: «Οι μαθητές και πολύ περισσότερο οι εργαζόμενοι μαθητές έχουν δείξει και στο παρελθόν ότι με τους αγώνες τους μπορούν να στριμώξουν όσους στρέφονται ενάντια στα δικαιώματά τους. Οι αγώνες των μαθητών σήμερα έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν την ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ.Ο αγώνας, πρέπει να μαζικοποιηθεί ακόμα περισσότερο, να συντονιστεί με τους αγώνες των εργαζομένων, να κλιμακωθεί με νέες πιο δυναμικές κινητοποιήσεις από κοινού με τους γονείς και τους καθηγητές. Να συντονιστεί με τον αγώνα των μαθητών του ΟΑΕΔ πανελλαδικά.»

  • Σε κατάληψη διαρκείας του κτιρίου του ΟΑΕΔ στο Βόλο, προχώρησαν μαθητές και καθηγητές των Σχολών Μαθητείας του Οργανισμού. Τις κινητοποιήσεις τους κατά του κυβερνητικού νομοσχεδίου ιδιωτικοποίησης του ΟΑΕΔ συνεχίζουν και οι μαθητές των Σχολών Μαθητείας του Οργανισμού στη Λάρισα. Χτες το πρωί πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κτίριο του ΟΑΕΔ, ενώ συνεχίζουν για τρίτη βδομάδα την κατάληψη των σχολών τους.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Μηχανισμός πλήρους ελέγχου και υποταγής

Το Εθνικό Συμβούλιο Αξιολόγησης Ποιότητας παρουσίασε χτες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας

Την πλήρη υποταγή της ανώτατης εκπαίδευσης στις ανάγκες του κεφαλαίου προωθεί η κυβέρνηση με την προώθηση της λεγόμενης αξιολόγησης της ανώτατης εκπαίδευσης. Σε μια περίοδο που αναμένεται η κατάθεση του νομοσχεδίου της «ανωτατοποίησης» των ΤΕΙ, κατ' εφαρμογή της Διακήρυξης της Μπολόνια, του «μανιφέστου», δηλαδή, του ευρωπαϊκού μεγάλου κεφαλαίου για την ανώτατη εκπαίδευση, το υπουργείο «ρίχνει στο τραπέζι» το θέμα της αξιολόγησής της. Σε χτεσινή συνέντευξη της ηγεσίας του δόθηκε στη δημοσιότητα η «πρόταση διαλόγου», με την οποία απευθύνεται στους φορείς ενόψει νομοθετικής πρωτοβουλίας «για τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Συστήματος Αξιολόγησης της Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης» με τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Αξιολόγησης Ποιότητας (ΕΣΑΠ), στο πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), το οποίο και ενεργοποιείται με Προεδρικό Διάταγμα. Οι φορείς καλούνται να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους και τις προτάσεις τους μέχρι τέλος Απρίλη, με στόχο η αξιολόγηση να είναι δυνατή από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Οπως διαπιστώνεται από όσα ειπώθηκαν και όσα αποκρύφτηκαν, το νέο συμβούλιο θα αποτελεί έναν μηχανισμό αυταρχικού ελέγχου της ανώτατης εκπαίδευσης για την προσαρμογή της στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας. Τα κριτήρια αυτής της αξιολόγησης δε διευκρινίστηκαν αλλά αποσαφηνίστηκε ότι αυτή θα είναι σύμφωνη με όσα ισχύουν στις άλλες χώρες της ΕΕ. Γίνεται φανερό έτσι ότι κριτήριο είναι αυτό που θέλει το κεφάλαιο και όχι βέβαια οι κοινωνικές ανάγκες. Παράλληλα, η σύνθεση του νέου οργάνου (ελέγχεται απόλυτα από το υπουργείο) αποδεικνύει το ρόλο που θα παίξει στην προώθηση ειλημμένων αποφάσεων.

Στο ΕΣΑΠ συμμετέχουν 9 μέλη, πρόεδρος (που είναι ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ) και γραμματέας και άλλα τρία μέλη που διορίζονται από το υπουργείο και επίσης δύο μέλη που διορίζονται από το σύνολο των πρυτάνεων και δύο από τους προέδρους των ΤΕΙ. Ως αρμοδιότητες του ΕΣΑΠ περιγράφονται ανάμεσα σε άλλα η κατάρτιση του βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου προγράμματος αξιολόγησης της ποιότητας των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, η σύσταση οδηγιών για τις τεχνικές και τη μεθοδολογία των αξιολογήσεων και για τις διαδικασίες αξιολόγησης, ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας με αντίστοιχους φορείς άλλων χωρών, όπως και διεθνείς οργανισμούς και ερευνητικά κέντρα που δραστηριοποιούνται στον τομέα, η οργάνωση και πραγματοποίηση ειδικών προγραμμάτων αξιολόγησης κ.ά.

Το ΕΣΑΠ θα κοινοποιεί τις εκθέσεις και τα αποτελέσματα όλων των διενεργούμενων αξιολογήσεων ποιότητας στο ΕΣΥΠ, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και στο υπουργείο Παιδείας.

Παρά τη συχνή επανάληψη από πλευράς του υπουργού Παιδείας ότι πρόκειται για αξιολόγηση που δεν έχει «τιμωρητικό χαρακτήρα», δεν απέκλεισε «μετασχηματισμούς» τμημάτων για τα οποία τα αποτελέσματα της αξιολόγησης δεν είναι καλά. Ο δε υφυπουργός Φ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε και σε «παραδοσιακά» τμήματα των ΤΕΙ αλλά και των ΑΕΙ, για τα οποία, όπως είπε, μπορεί να διαπιστωθεί ότι δεν παράγουν επιστήμονες ή τεχνολόγους που οι γνώσεις τους είναι αξιοποιήσιμες στα νέα δεδομένα.

Η συμμετοχή στο εθνικό πρόγραμμα αξιολόγησης είναι υποχρεωτική για όλα τα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα και, σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου, η πρώτη φάση αξιολόγησης της ποιότητας όλων των ιδρυμάτων πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους κατά το οποίο συμπληρώνονται πέντε έτη από την έναρξη λειτουργίας του εθνικού συστήματος αξιολόγησης.

Το υπουργείο Παιδείας επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι «το εθνικό σύστημα αξιολόγησης της ποιότητας έχει ρόλο υποστηρικτικό σε σχέση με τη λειτουργία και τη συνεχή ανάπτυξη των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης». Από τη φάση αυτή θα εξαιρεθούν τα ιδρύματα εκείνα που έχουν αξιολογηθεί από την Οργάνωση Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (CRE).

Για το ΕΣΥΠ

Χτες, παρουσιάστηκε και το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη «Συγκρότηση, Οργάνωση και Λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας». Το ΕΣΥΠ περιγράφεται ως ένα «γνωμοδοτικό» προς το υπουργείο Παιδείας όργανο για ζητήματα εκπαιδευτικού σχεδιασμού και για «μείζονος σημασίας ζητήματα εκπαιδευτικής πολιτικής στο χώρο της ανώτατης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης». Οπως διαφαίνεται, πρόκειται για συμβούλιο νομιμοποίησης των επιλογών της κυβέρνησης, που θα λειτουργήσει ως όργανο συναίνεσης για να αποδυναμώνει τις αντιδράσεις στην προδιαγεγραμμένη αντιεκπαιδευτική πολιτική. Στην ολομέλεια του ΕΣΥΠ θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Παιδείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης, πρυτάνεις, εκπρόσωποι της ΕΦΕΕ, του προσωπικού των ΑΕΙ, από ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΕΒ καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Δυναμικό όχι στην «Μπολόνια»

Συλλαλητήρια χτες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Το επόμενο αγωνιστικό «ραντεβού» την ερχόμενη Πέμπτη

Ενα μεγάλο «όχι» στις επιταγές της «Μπολόνια» και τα νομοσχέδια που την εφαρμόζουν στη χώρα μας, είπαν χτες φοιτητές από δεκάδες συλλόγους με τις κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν σε διάφορες πόλεις. Μετά τις υποσχέσεις αγώνα που έδωσαν στα αμφιθέατρα, στις γενικές τους συνελεύσεις, οι φοιτητές ξεχύθηκαν στους δρόμους. Το μήνυμά τους είναι απλό και ξεκάθαρο: Αντιστέκονται στις ευρωεντολές και τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για διάλυση της ανώτατης εκπαίδευσης. Ετσι, διαδήλωσαν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Βόλο, την Κέρκυρα, απαιτώντας ενιαία ανώτατη δημόσια και δωρεάν παιδεία, ενώ έδωσαν ήδη το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού για νέες κινητοποιήσεις στις 22 Μάρτη.

Στην Αθήνα, οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και γύρω στις 12 το μεσημέρι άπλωσαν τα πανό τους στην οδό Πανεπιστημίου. «Οχι στην Μπολόνια. Μόρφωση, ειδίκευση, για όλους μας δουλιά», απαιτούσαν οι φοιτητές της ΑΣΟΕΕ, που το πανό τους μπήκε στην κεφαλή και ανέλαβε να οδηγήσει την πορεία, μέσω των οδών Πεσματζόγλου και Σταδίου, στο υπουργείο Παιδείας. Ακολουθούσαν οι φοιτητές του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΤΕΜΦΕ) Πολυτεχνείου, ο σύλλογος της Παντείου και με τη σειρά τους οι υπόλοιποι σύλλογοι που διοργάνωναν το χτεσινό συλλαλητήριο. «Τέρμα πια στην κοροϊδία, Ενιαία Ανώτατη Δημόσια Παιδεία», «Οσο τις Βρυξέλλες θα έχετε οδηγό, εμείς στην αντεπίθεση μαζί με το λαό», ήταν μερικά χαρακτηριστικά συνθήματα που ακούστηκαν δυνατά χτες στο κέντρο της πόλης.

Μπαίνοντας στην οδό Μητροπόλεως σχολίασαν καυστικά την ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, που είχαν αποκλείσει το υπουργείο Παιδείας, φωνάζοντας ότι «Με ΜΑΤ και βία, δε γίνεται Παιδεία». Ενώ δεν παρέλειψαν να στηλιτεύσουν την κυβερνητική πολιτική υποταγής στην ΕΕ και τις ανάγκες του κεφαλαίου, λέγοντας ότι «αυτό το υπουργείο δεν είναι της Παιδείας, είναι της ΟΝΕ και της ολιγαρχίας».

Εκπρόσωποι των γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων ζήτησαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αλλά κανένας δε δέχτηκε να συνομιλήσει μαζί τους. Οι φοιτητές όμως, δεν πτοήθηκαν και δήλωσαν: «Δε σταματάμε, θα είμαστε και την άλλη Πέμπτη εδώ».

Στη Θεσσαλονίκη

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Συλλόγων Φυσικού, Ψυχολογικού, Εικαστικού και Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οι φοιτητές του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Χημείου και από εκεί συγκροτημένα, μαζικά και δυναμικά, πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Σε όλη τη διάρκεια της πορείας προειδοποιούσαν: «Σημίτη, Ευθυμίου, ακούστε το καλά κι αυτά τα νομοσχέδια θα μείνουν στα χαρτιά», κατήγγειλαν πως τα όσα επιτάσσονται από τη «Διακήρυξη της Μπολόνια» οδηγούν σε ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και έδειχναν καθαρά το δρόμο που έχουν επιλέξει για να ανατραπούν τα όσα αντιεκπαιδευτικά σχέδια επεξεργάζονται ΕΕ και κυβέρνηση: «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, με αγώνες κατακτιέται».

Στην Πάτρα

Στο αγωνιστικό κάλεσμα των αποφάσεων πέντε φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Πατρών (Βιολογικού,Μαθηματικού,Θεατρικών Σπουδών, Φυσικού και Εστίας), ανταποκρίθηκαν οι φοιτητές της αχαϊκής πρωτεύουσας, που διαδήλωσαν χτες το απόγευμα στους δρόμους της πόλης. Μαζί τους ήταν και σπουδαστές των ΤΕΙ, που συμμετείχαν με κάλεσμα της Πανσπουδαστικής.

Φοιτητές και σπουδαστές συγκεντρώθηκαν γύρω στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Ολγας και με οδηγό το πανό των συλλόγων που έγραφε «Οχι στη μετατροπή ΑΕΙ - ΤΕΙ σε ΙΕΚ, φοιτητές σπουδαστές μαζί με το λαό για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση», ξεκίνησαν την πορεία τους που κατέληξε στη Νομαρχία.

Στο Βόλο

Μαχητικό συλλαλητήριο πραγματοποίησαν χτες και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο. Η κινητοποίηση ξεκίνησε με δυναμική πορεία από το αμφιθέατρο Παπαστράτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι αγωνιστές φοιτητές κρατώντας πανό και βροντοφωνάζοντας συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια από την παιδεία, πετάξτε την Μπολόνια, εδώ δεν είναι Αγγλία»,«Μέχρι στις Βρυξέλλες ν' ακουστεί καλά, μόρφωση ειδίκευση για όλους μας δουλιά», πορεύτηκαν σε κεντρικούς δρόμους του Βόλου. Η πορεία κατέληξε στη Νομαρχία, όπου αντιπροσωπεία των φοιτητών επέδωσε το ψήφισμα της κινητοποίησης στο Νομάρχη Π. Σκοτινιώτη.

Στην Κέρκυρα

Κινητοποίηση ενάντια στις επιταγές της Μπολόνια πραγματοποίησαν χτες οι φοιτητές και στην Κέρκυρα. Συγκεκριμένα, με αποφάσεις των συλλόγων των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών και Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, οι φοιτητές της Κέρκυρας έκαναν γύρω στη 1 το μεσημέρι, μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη Νομαρχία, απαιτώντας Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση. Οι δυο αυτοί σύλλογοι έχουν πάρει επίσης απόφαση για νέα κινητοποίηση στις 22 Μάρτη.

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΗΝΕΣ
Οι φοιτητές και σπουδαστές θα απαντήσουν

Διαδήλωσαν μαχητικά χτες οι φοιτητές σε πέντε πόλεις της Ελλάδας, ενάντια στις κατευθύνσεις της Μπολόνια. Στην Πάτρα, μάλιστα, μαζί με τους φοιτητές κατέβηκαν στο δρόμο και οι σπουδαστές. Ορισαν ήδη και το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού για τις 22 του Μάρτη.

Από τις δεκάδες αγωνιστικές αποφάσεις και γενικότερα τα αποτελέσματα στις γενικές συνελεύσεις φαίνεται ότι οι φοιτητές αλλά και οι σπουδαστές δεν είναι διατεθειμένοι να χαρίσουν το μέλλον τους, αντίθετα αντιδρούν σε όσα αποφασίζονται γι' αυτούς χωρίς αυτούς.

Ομως, απ' όλο αυτό το κλίμα κάποιοι απέχουν. Είτε γιατί διάλεξαν το δρόμο της ευθείας υπεράσπισης της κυβέρνησης, του «ευρωμονόδρομου» και της ουσιαστικής διάλυσης σπουδών και πτυχίων, είτε γιατί οι... υπερεπαναστατικές θέσεις τους υλοποιούνται μέσα από την Μπολόνια και τα κυβερνητικά νομοσχέδια.

Ολοι αυτοί, λοιπόν, πρέπει να είναι βέβαιοι για ένα πράγμα: Οι φοιτητές και σπουδαστές δε θα επιβραβεύσουν όσους υποθηκεύουν το παρόν και το μέλλον τους. Θα απαντήσουν και με την ψήφο τους στις 28 του Μάρτη.

Ούτε κουβέντα για τις αλλαγές

Ούτε μια αναφορά στις συνολικές αλλαγές που προωθούνται στην ανώτατη εκπαίδευση δεν έκαναν η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ στις γενικές συνελεύσεις των Σχολών Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των σπουδαστών.

Το μόνο που πιπίλιζαν συνεχώς ήταν ότι το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ είναι θετικό, χωρίς να εξηγούν στους σπουδαστές ούτε καν τι γράφει! Πώς άλλωστε; Αφού ούτε καν το είχαν. Τι κι αν οι σπουδαστές ρωτούσαν; Η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ το βιολί τους: «Το νομοσχέδιο είναι θετικό για τα ΤΕΙ».

«Και με την Μπολόνια τι γίνεται;», ρωτούσαν οι σπουδαστές. Και πάλι σιωπή από τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ. Κουβέντα. Φαίνεται ότι έχουν πάρει οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση να κρύβουν επιμελώς και συστηματικά την πολιτική που προωθείται. Ομως, όταν τελειώσουν τα ψέματα θα ψάχνουν τρύπα να κρυφτούν. Κάποια στιγμή οι σπουδαστές θα μάθουν, θα καταλάβουν τα παιχνίδια που παίζουν ΕΕ και κυβέρνηση πίσω από την πλάτη τους και την κάλυψη που προσφέρουν σ' αυτά τα παιχνίδια οι παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ. Εξάλλου, η Πανσπουδαστική φροντίζει γι' αυτό.

Η ΠΑΣΠ υπέρ της ιδιωτικής εκπαίδευσης

Εντυπωσίασε η ΠΑΣΠ στη γενική συνέλευση της ΣΔΟ Πειραιά... ή μήπως είπε για πρώτη φορά την αλήθεια;

Σε ερώτηση σπουδαστή για την ευρωπαϊκή οδηγία 89/48, την αναγνώριση ιδιωτικών κολεγίων και την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων ιδρυμάτων, ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΠ απάντησε ότι «στον καπιταλισμό ζούμε και θα πρέπει να υποταχθούμε».

Γι' αυτό, λοιπόν, η ΠΑΣΠ καλεί τους σπουδαστές να υποταχθούν σ' αυτή την πολιτική που τους θέλει μισομορφωμένους, μισοκαταρτισμένους σήμερα και απασχολήσιμους αύριο.

Απ' ό,τι φαίνεται η ΠΑΣΠ δένει καλά με τη ΔΑΠ στα ΤΕΙ και από κοινού κι αγκαλιασμένες απολογούνται για την πολιτική που μεθοδεύει την ξεθεμελίωση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ