Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Πλήθος εκκρεμοτήτων εκπαιδευτικού προσωπικού

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αναφορικά με την έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού, κατέθεσαν χτες στη Βουλή Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας, ζητώντας άμεσα μέτρα ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το Ιδρυμα.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η δραστική περικοπή που έγινε στις πιστώσεις για συμβάσεις έκτακτων εκπαιδευτικών (που μειώθηκαν από 256 σε 188), «ανέτρεψε το πρόγραμμα σπουδών πολλών τμημάτων και εξέθεσε το Ιδρυμα».

Παράλληλα παραθέτουν στοιχεία σχετικά με τις υπόλοιπες εκκρεμότητες στο Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό (ΔΕΠ) του Ιδρύματος. Τονίζουν: «Σε εκκρεμότητα βρίσκονται ακόμη οι 58 θέσεις που είχε προγραμματίσει να προκηρύξει το Πανεπιστήμιο. Δεν έγινε μέχρι σήμερα η επαναπροκήρυξη των 25 θέσεων ΔΕΠ που προέρχονται από άγονη εκλογή, παραίτηση μέλους ΔΕΠ ή ανάκληση διορισμού. Οπως επίσης και 21 ακόμη προκηρύξεις θέσεων για την εξέλιξη μελών ΔΕΠ που δεν έχουν προωθηθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης για δημοσίευση. Το πρόβλημα οξύνεται ακόμη περισσότερο από την εκκρεμότητα διορισμού 44 νέων μελών ΔΕΠ - δημοσίευσή τους στο ΦΕΚ - όπως και 6 θέσεις ΔΕΠ σε νέα τμήματα του Ιδρύματος».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την υπουργό τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για όλα τα παραπάνω.

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
Απειλείται ξανά με διακοπή της ηλεκτροδότησης!

Για δεύτερη χρονιά μέσα στο ίδιο ακαδημαϊκό έτος το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αδυνατεί να καλύψει τα στοιχειώδη λειτουργικά του έξοδα και... απειλείται από τη ΔΕΗ με διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος!

Η πρυτανεία του ιδρύματος διαμαρτύρεται έντονα για την υποχρηματοδότηση που εντείνεται δραματικά και επισημαίνει πως «οι δυσκολίες παίρνουν τη μορφή αδιεξόδου». Ρίχνει, δε, όλη την ευθύνη στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «το κράτος έχει τη νομική υποχρέωση να επιχορηγεί με επάρκεια τα Πανεπιστήμια», πράγμα που - όπως είναι γνωστό - δε συμβαίνει.

Θυμίζουμε ότι το περασμένο καλοκαίρι στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο διέκοψαν την παροχή ρεύματος και στα τέλη του προηγούμενου Οκτώβρη αντιμετώπιζε εκ νέου αυτή την απειλή, που αποτράπηκε όμως από μια έκτακτη επιχορήγηση από το υπουργείο Παιδείας της τάξης του 1.000.000 ευρώ. Ομως, όπως γίνεται φανερό, αυτή η έκτακτη επιχορήγηση δεν έφτασε ούτε για «μπάλωμα» κάποιων προβλημάτων που επανέρχονται με δριμύτητα, αφού το ΔΠΘ έφτασε να έχει χρέη ύψους 10.300.000 ευρώ.

Σήμερα βρίσκεται να χρωστάει στη ΔΕΗ 425.206 ευρώ κι αν δεν τα ξοφλήσει όλα μέχρι την Πέμπτη 24/2, θα διακοπεί η ηλεκτροδότηση στις εγκαταστάσεις του στην Κομοτηνή (όπου βρίσκεται η κεντρική διοίκηση και 7 Τμήματά του) και την Ξάνθη (Πολυτεχνική Σχολή με 5 Τμήματα).

Η συνεχής υποχρηματοδότηση, όπως είχε επισημανθεί και κατά την προηγούμενη κρίση, σπρώχνει το ίδρυμα στην αναζήτηση ιδιωτικών πηγών χρηματοδότησης ή στο κλείσιμο! Κι αυτό το δίλημμα καλλιεργείται έντονα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, μέσω της υποχρηματοδότησης, από τις κυβερνήσεις είτε της ΝΔ, είτε παλιότερα του ΠΑΣΟΚ, όμως μεγάλα τμήματα της ακαδημαϊκής κοινότητας αντιδρούν σθεναρά, προσπαθώντας να διασώσουν τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία απ' τον εκφυλισμό ή την κατάργησή της.

Ιδιωτικοποίηση - ώρα μηδέν...

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στην Ανώτατη Εκπαίδευση είναι εκρηκτική! Η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όπως σχεδιάστηκε από τις συνόδους των υπουργών Παιδείας της ΕΕ, έχει οδηγήσει τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας σε σημείο οριακό. Η πολιτική της υποβάθμισης και της υποχρηματοδότησης, της ιδιωτικοποίησης και της υποταγής στο κεφάλαιο, του οικονομικού στραγγαλισμού και των ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα που εμποδίζουν ακόμη και την ίδια τη λειτουργία των ιδρυμάτων, αφήνοντας στον αέρα χιλιάδες φοιτητές.

Η χρονιά ξεκίνησε με ένταση της επίθεσης με μοχλό την τροπολογία που βάζει λουκέτο στα ΤΕΙ. Τα επόμενα θύματα της αντιεκπαιδευτικής θύελλας είναι σήμερα τα περιφερειακά πανεπιστήμια, τα οποία αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συναντούν μεγάλες δυσκολίες, ήδη έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Ο κρατικός προϋπολογισμός δίνει ψίχουλα με αποτέλεσμα τα ιδρύματα να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Με τις περικοπές σε καθηγητές και υπό την απειλή του οριστικού λουκέτου, η οικονομική ασφυξία που επιβάλλει η κυβέρνηση στρώνει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση, σπρώχνει βίαια τα ιδρύματα να αναζητήσουν αλλού πόρους, ωθώντας τα στα δίδακτρα και στην αγκαλιά κάθε χορηγού και σπόνσορα, ρίχνει το βάρος του κόστους σπουδών στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας. Είναι τακτική της κυβέρνησης η ίδρυση τμημάτων ήδη υποβαθμισμένων, τόσο ως προς το επιστημονικό περιεχόμενο όσο και ως προς τη χρηματοδότηση, ακριβώς για να μπορέσει ευκολότερα να τα ξεπουλήσει στο κεφάλαιο, να δημιουργήσει προϋποθέσεις για γενικευμένη ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Τα πανεπιστήμια μετατρέπονται σε «παραμάγαζα» που εμπορεύονται τη γνώση, ζωτικές τους λειτουργίες ήδη περνούν στα χέρια ιδιωτών (σίτιση, κυλικεία, συγγράμματα, ερευνητικά προγράμματα), η γνώση και η έρευνα δεν έχουν γνώμονα το συμφέρον του λαού αλλά το συμφέρον και το κέρδος των εταιριών που τις χρηματοδοτούν.

Η πολιτική αυτή έχει στόχο: Τη συνολική υποβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, το κουρέλιασμα των πτυχίων, την προετοιμασία ενός αυριανού εργατικού δυναμικού μισομορφωμένου, ευέλικτου, χωρίς δικαιώματα και απαιτήσεις, κομμένου και ραμμένου στα μέτρα της ΕΕ των βιομηχάνων και των μονοπωλίων. Είναι η πολιτική που μετατρέπει το δικαίωμα του λαού και της νεολαίας για μόρφωση σε πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο.

Η πολιτική αυτή έχει ενόχους: Την πολιτική της ΕΕ, τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ, που τη στηρίζουν, αλλά και τις δυνάμεις των ΔΑΠ-ΠΑΣΠ που τόσα χρόνια τώρα πλασάρουν μέσα στα πανεπιστήμια τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Η τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει και την υπογραφή τους αφού ενεργά συνέβαλαν σε κάθε αντιεκπαιδευτική επιλογή. Αποδεικνύονται περίτρανα το φιάσκο του στημένου Εθνικού Διαλόγου και οι ψεύτικες εξαγγελίες για αύξηση των δαπανών για την Παιδεία. Ευθύνες έχουν και οι πρυτανικές αρχές που τόσα χρόνια τηρούσαν «σιγήν ιχθύος», τσίμπησαν το δόλωμα του ΕΠΕΑΕΚ και προσπαθούσαν με λογιστικά τρικ και τις πλάτες των ΔΑΠ-ΠΑΣΠ να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα.

Δεν παζαρεύουμε το δικαίωμά μας στη μόρφωση!

Κόντρα σ' αυτή την πολιτική υπάρχει μόνο ένας δρόμος: Ο δρόμος του αγώνα, της σύγκρουσης με τις επιλογές της κυβέρνησης, της ΕΕ και των μονοπωλίων. Ο κοινός αγώνας των φοιτητών, των καθηγητών, των εργαζομένων, των γονιών και των οικογενειών μας που πληρώνουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να σπουδάσουμε.

Ολα αυτά τα χρόνια προειδοποιούμε για το διαλυτικό χαρακτήρα των αναδιαρθρώσεων της Μπολόνια, το χαρακτήρα των ΕΠΕΑΕΚ που σαν «καρότο» αποκρύπτουν το «μαστίγιο» της ιδιωτικοποίησης. Κινητοποιούμε στην κατεύθυνση επαρκούς χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, ως αναγκαίο όρο για τη λειτουργία των ιδρυμάτων. Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η ιδιωτικοποίηση είναι προ των πυλών.

Μονόδρομος είναι η πάλη για μια Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν, στο πλευρό του λαού. Απαλλαγμένη από τους νόμους της αγοράς, στοχοπροσηλωμένη στην αξιοποίηση όλων των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας για την παραγωγή γνώσης και έρευνας με άξονα την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι τις επιταγές των μονοπωλίων.

ΟΧΙ στο κλείσιμο των σχολών!

Το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να κλείνει ερήμην των φοιτητών, αφήνοντας απ' έξω τους συλλόγους και τις ΓΣ. Ο κοινός αγώνας φοιτητών, καθηγητών, εργαζομένων δεν μπορεί να δοθεί με κλειστά πανεπιστήμια, που θα στείλουν τους φοιτητές στα σπίτια τους. Θα κριθεί στους δρόμους και στις σχολές, στη μαζική συμμετοχή στους αγώνες.

Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων

Να δοθεί άμεση λύση με γενναία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού. Να καλυφθούν τώρα οι ανάγκες των τμημάτων σε υλικοτεχνική υποδομή και σε διδακτικό, διοικητικό προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με παράλληλη κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων. Αμεση πληρωμή του εκπαιδευτικού προσωπικού από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Συντονίζουμε τη δράση, απαντάμε δυναμικά, παίρνουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες για να μπλοκάρουμε την πολιτική της υποχρηματοδότησης και της ιδιωτικοποίησης. Χρειάζεται να βάλουμε φρένο! Με Γενικές Συνελεύσεις και Επιτροπές Αγώνα ετοιμάζουμε τη δυναμική μας απάντηση! Ολοι στο δρόμο!


Κώστας ΜΠΟΡΜΠΟΤΗΣ
Μέλος της Επιτροπής ΑΕΙ-ΤΕΙ του ΚΣ της ΚΝΕ

Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ για την Παιδεία

-- Τη Δευτέρα 21/2, στις 7 μ.μ. στο Δημαρχείο Καισαριανής. Θα μιλήσει ο Κώστας Σμπόνιας.

-- Την Τετάρτη 23/2, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Κοντόπευκου, στην Αγία Παρασκευή. Θα μιλήσει ο Νίκος Ζώτος.

-- Την Παρασκευή 25/2, στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Γαλατσίου. Θα μιλήσει ο Νίκος Καλούτσης.

-- Την Κυριακή 27/2, στην αίθουσα του Δημαρχείου Χολαργού. Θα μιλήσει η Βάνα Λυγερού.

-- Την Κυριακή 27/2, στις 11 π.μ., στο Παλιό Δημαρχείο Χαλανδρίου. Θα μιλήσει ο Νίκος Ζώτος.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Διαδήλωση στις 28 Φλεβάρη

«Οι μόνοι διάλογοι που μπορούν να κάνουν καλό στο λαό, είναι οι διάλογοι στους οποίους το λαϊκό κίνημα έχει δυναμική παρουσία στο δρόμο». Και οι μαθητές έκαναν χτες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, σαφές για άλλη μια φορά ότι «τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουμε και στις 28 Φλεβάρη. Δε θα παζαρέψουμε πόσα θα χάσουμε. Ο δικός μας διάλογος γίνεται στο δρόμο». Οι μαθητές, που μετέφεραν τη ζοφερή κατάσταση που βιώνουν, κάλεσαν τους εργαζόμενους και τους φορείς να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα για την Παιδεία.

Οι θεατρίνοι και η ουρά τους

Δύο συγκεντρώσεις χτες την Αθήνα. Η πρώτη στα Προπύλαια, αυτή των ταξικών δυνάμεων των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και των φοιτητικών συλλόγων, όπου καταγγέλθηκε ο στημένος διάλογος και η αντιεκπαιδευτική πολιτική που προωθείται σ' αυτόν.

Η δεύτερη στο υπουργείο Παιδείας, από την κεντροαριστερή πλειοψηφία της ΟΛΜΕ (ΣΥΝ - ΠΑΣΚ), η οποία συμμετέχει ενεργά στο στημένο διάλογο. Η συγκέντρωση αυτή είχε ως στόχο, από τη μια, να στηριχτεί κινηματικά η συναίνεση και η συμμετοχή της πλειοψηφίας στο διάλογο και, από την άλλη, να προκαλέσει συγχύσεις και να υπονομεύσει τη συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων.

Σε ένα ρεσιτάλ διγλωσσίας και υποκρισίας, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ και στέλεχος του ΣΥΝ έκανε διάλειμμα ολίγων λεπτών από τον «εθνικό διάλογο», για να χαιρετίσει, για να απευθύνει «αγωνιστικό μήνυμα» στους συγκεντρωμένους ότι η ΟΛΜΕ «φεύγει από το διάλογο, συμμετέχοντας σ' αυτόν». Οι συγκεντρωμένοι χειροκρότησαν και επευφήμησαν τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ για τη «μάχη» που δίνει μέσα στο διάλογο.

Στους χειροκροτητές του προέδρου της ΟΛΜΕ ήταν και η παράταξη της «Παρέμβασης», η οποία κάλεσε τους οπαδούς της να συγκεντρωθούν στο ΥΠΕΠΘ μαζί με την υποταγμένη πλειοψηφία της ΟΛΜΕ και όχι στα Προπύλαια με τις ταξικές δυνάμεις κατά του στημένου διαλόγου. Μόνιμα, η παράταξη αυτή αποδεικνύει ότι είναι ουρά του κυβερνητικού και συναινετικού συνδικαλισμού. Δεν αρκέστηκε στο ότι η ίδια προσφέρει απλόχερα τη στήριξή της στην πλειοψηφία της ΟΛΜΕ, αλλά κατασκεύασε και συντονιστικό 25 ΕΛΜΕ και διδασκαλικών συλλόγων, κάτι τέτοιο δεν υπάρχει, το οποίο δήθεν καλούσε στη συγκέντρωση της ΟΛΜΕ.

Τέλος, ας σταματήσουν το θέατρο «φεύγουμε από το διάλογο συμμετέχοντας σ' αυτόν» οι δυνάμεις του ΣΥΝ και αν ακόμη βρουν αφορμή και αποχωρήσουν έχουν ήδη νομιμοποιήσει, με τη συμμετοχή τους, το στημένο διάλογο και τα αντιεκπαιδευτικά αποτελέσματά του.


Σ. ΣΑΒΒΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Διάλογος απάτης και χειραγώγησης

Ευθύνη και σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που τον νομιμοποιούν

Τον τίτλο «διάλογος - απάτη» δικαιολογεί και η χτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), όπου συζητήθηκε αποκλειστικά το ζήτημα των προτεραιοτήτων του «εθνικού διαλόγου» και κατέληξε τελικά σε τέσσερις άξονες προτεραιοτήτων, στο πλαίσιο πάντα της εκπαιδευτικής πολιτικής. Εκτός από την κυβέρνηση στο διάλογο συμμετέχουν επίσης το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, ενώ το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή τον έχει καταγγείλει αφού είναι ένας ακόμα μοχλός για το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής.

Μιας πολιτικής που υπακούει στις επιταγές του μεγάλου κεφαλαίου όπως τις εκφράζει η Μπολόνια και η Λισαβόνα και στις βασικές αρχές της οποίας η κυβέρνηση έχει δηλώσει ανυποχώρητη έχοντας προδιαγράψει την πορεία του περιβόητου «διαλόγου» πριν ακόμα αρχίσει. Τόσο η εμπειρία των προηγούμενων «κοινωνικών διαλόγων» όσο και η μέχρι στιγμής εξέλιξη του «εθνικού διαλόγου», έρχονται να επιβεβαιώσουν το ρόλο του ΕΣΥΠ ως όργανο εξασφάλισης άλλοθι στην κυβέρνηση για να προχωρήσει στην εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων που στρέφονται κατά δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Και αναδεικνύονται οι ευθύνες όσων στηρίζουν με τη συμμετοχή τους σε αυτή τη διαδικασία τις επιλογές αυτές.

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΠΟΣΔΕΠ, ΟΣΕΠ) προσήλθαν αρχικά στη χτεσινή συνεδρίαση με πρόταση για δώδεκα προτεραιότητες οι οποίες τελικά «συμπτύχθηκαν» σε τέσσερις: Χρηματοδότηση της εκπαίδευσης (θέμα που αρχικά δεν περιλαμβανόταν στις προτάσεις του ΕΣΥΠ), δομή και διάρθρωση της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, επαγγελματική και μισθολογική κατάσταση - επιμόρφωση εκπαιδευτικών και αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης. Το αίτημα που διατύπωσαν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες να ολοκληρωθεί πρώτα η συζήτηση των παραπάνω σημείων στο ΕΣΥΠ και στη συνέχεια να συνεχιστεί ο διάλογος στα επιμέρους συμβούλια, δε φάνηκε να έγινε δεκτό. Ετσι, επόμενο βήμα του διαλόγου είναι η κοινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ) και του Συμβουλίου Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ) στις 28 Φλεβάρη, όπου αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της «αξιολόγησης» το οποίο αποτελεί και την προτεραιότητα της κυβέρνησης. Στις αρχές Μάρτη θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Την πεποίθησή τους ότι μέσα από τις διαφωνίες που χαρακτήρισαν τη χτεσινή συνεδρίαση, θα προκύψει... συμφωνία εξέφρασαν σε δηλώσεις τους τόσο ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ Θ. Βερέμης όσο και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανδρ. Καραμάνος. «Η άποψή μας είναι ότι από τις διαστάσεις των απόψεων προκύπτει η σύνθεση. Οταν κάνουμε ένα διάλογο δε θεωρείται εκ προοιμίου ότι όλοι συμφωνούν σε όλα τα θέματα», δήλωσε ο γγ του υπουργείου ενώ ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ ερωτώμενος σχετικά δήλωσε ότι «μόνο διάσταση απόψεων κατεγράφη προς το παρόν».

Η συνεδρίαση του ΕΣΥΠ διεκόπη το μεσημέρι και συνεχίστηκε αργότερα όταν ανώνυμο τηλεφώνημα ειδοποίησε για βόμβα στο υπουργείο οπότε και εκκενώθηκε το κτίριο για να γίνει έλεγχος.

Και συμμετοχή και αντιδράσεις

Χαρακτηριστική είναι και η στάση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ που συμμετέχουν με εκπροσώπους τους στον «εθνικό διάλογο» νομιμοποιώντας τη διαδικασία εξασφάλισης συναίνεσης σε αντιεκπαιδευτικές επιλογές που έτσι κι αλλιώς στηρίζουν.

Εκφράζοντας τη διγλωσσία που έχει επιδείξει ο ΣΥΝ στο ζήτημα του διαλόγου, ο υπεύθυνος Παιδείας του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας «πατώντας σε δύο βάρκες» υποστήριξε ότι στην ατζέντα του διαλόγου έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται τα προβλήματα της εκπαίδευσης που καθημερινά αντιμετωπίζουν μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και γονείς και δήλωσε ότι «αν η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στην υλοποίηση της εκπαιδευτικής της πολιτικής, έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει, αναλαμβάνοντας όμως και την πολιτική ευθύνη των επιλογών της». Και προκλητικά δήλωσε ότι ο ΣΥΝ «θα εξετάσει σοβαρά την περαιτέρω συμμετοχή του στη διαδικασία του διαλόγου στο ΕΣΥΠ, από την αποδοχή ή μη των προτεραιοτήτων που θέτουν οι εκπαιδευτικοί φορείς στην ατζέντα του διαλόγου».

Η υπεύθυνη μορφωτικών υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ Μ. Δαμανάκη, επιβεβαίωσε την προσήλωση του κόμματος στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά.

Αγωνιστική απάντηση στο δρόμο του αγώνα

Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών, φοιτητών, σπουδαστών έγιναν χτες στην Αθήνα και σε μια σειρά ακόμα πόλεις, ενάντια στην απάτη του «διαλόγου»

«Δεν παζαρεύουμε τα δικαιώματά μας». «Οχι στο διάλογο της υποταγής. Πτυχία με αξία, δουλιά με δικαιώματα». «Απειθαρχία στις επιταγές ΕΕ - κεφαλαίου. Ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο». Ξεκάθαρα αιτήματα, ξεκάθαρη απάντηση στην απάτη του «εθνικού διαλόγου» για την Παιδεία έδωσαν χτες φοιτητές, σπουδαστές και εκπαιδευτικοί, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, κάνοντας σαφές ότι η Παιδεία πρέπει να υπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες κι όχι το μονοπωλιακό κέρδος. Επέλεξαν έτσι τη δική τους θέση στο δρόμο του αγώνα, μακριά από το τραπέζι του «διαλόγου», που έχει ως αντικείμενο το πώς θα ιδιωτικοποιηθεί και θα εμπορευματοποιηθεί η Παιδεία, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» και των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων. Εδωσαν επίσης και το αγωνιστικό ραντεβού για την επόμενη κινητοποίηση, δηλώνοντας «28 Φλεβάρη όλοι στην πορεία για Ενιαία Ανώτατη Δημόσια Παιδεία»!

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, συλλόγων εκπαιδευτικών και των Πανελλαδικών Συντονιστικών ΑΕΙ και ΤΕΙ, δάσκαλοι, καθηγητές και κυρίως φοιτητές και σπουδαστές, που έδιναν τον παλμό στη χτεσινή κινητοποίηση, συγκεντρώθηκαν το πρωί στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνάς και πορεύτηκαν ως το Σύνταγμα. Εκεί σταμάτησαν μπροστά από την οδό Μητροπόλεως για να βροντοφωνάξουν στους συνδαιτυμόνες του «διαλόγου»: «Οσο τις Βρυξέλλες θα έχετε οδηγό, εμείς στην αντεπίθεση μαζί με το λαό». Εκεί, μπροστά από το υπουργείο Παιδείας, βρισκόταν συγκεντρωμένη άλλη μια ομάδα εκπαιδευτικών, αδιόριστων εκπαιδευτικών και λίγων φοιτητών, που κινητοποιούνται με βάση το κάλεσμα της ΟΛΜΕ, η οποία όμως συμμετέχει «ψυχή τε και σώματι» στο τραπέζι της συναίνεσης για το ξεπούλημα της Παιδείας.

Σε άλλες πόλεις

Δυναμικές κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν το Συντονιστικό Φοιτητικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης και οι εκπαιδευτικοί που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ενώ με απόφασή της συμμετείχε η Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Στην Καβάλα δυναμική συγκέντρωση έκαναν μαθητές και φοιτητές στον Κήπο, στην Ξάνθη και στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιήθηκαν πολύμορφες δραστηριότητες, ενώ στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία έγιναν πλατιές καμπάνιες ενημέρωσης - συζήτησης σε ΑΕΙ, ΤΕΙ και σχολεία. Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στα Γιάννενα και στη Λευκάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ