Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
Απειλείται ξανά με διακοπή της ηλεκτροδότησης!

Για δεύτερη χρονιά μέσα στο ίδιο ακαδημαϊκό έτος το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αδυνατεί να καλύψει τα στοιχειώδη λειτουργικά του έξοδα και... απειλείται από τη ΔΕΗ με διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος!

Η πρυτανεία του ιδρύματος διαμαρτύρεται έντονα για την υποχρηματοδότηση που εντείνεται δραματικά και επισημαίνει πως «οι δυσκολίες παίρνουν τη μορφή αδιεξόδου». Ρίχνει, δε, όλη την ευθύνη στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «το κράτος έχει τη νομική υποχρέωση να επιχορηγεί με επάρκεια τα Πανεπιστήμια», πράγμα που - όπως είναι γνωστό - δε συμβαίνει.

Θυμίζουμε ότι το περασμένο καλοκαίρι στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο διέκοψαν την παροχή ρεύματος και στα τέλη του προηγούμενου Οκτώβρη αντιμετώπιζε εκ νέου αυτή την απειλή, που αποτράπηκε όμως από μια έκτακτη επιχορήγηση από το υπουργείο Παιδείας της τάξης του 1.000.000 ευρώ. Ομως, όπως γίνεται φανερό, αυτή η έκτακτη επιχορήγηση δεν έφτασε ούτε για «μπάλωμα» κάποιων προβλημάτων που επανέρχονται με δριμύτητα, αφού το ΔΠΘ έφτασε να έχει χρέη ύψους 10.300.000 ευρώ.

Σήμερα βρίσκεται να χρωστάει στη ΔΕΗ 425.206 ευρώ κι αν δεν τα ξοφλήσει όλα μέχρι την Πέμπτη 24/2, θα διακοπεί η ηλεκτροδότηση στις εγκαταστάσεις του στην Κομοτηνή (όπου βρίσκεται η κεντρική διοίκηση και 7 Τμήματά του) και την Ξάνθη (Πολυτεχνική Σχολή με 5 Τμήματα).

Η συνεχής υποχρηματοδότηση, όπως είχε επισημανθεί και κατά την προηγούμενη κρίση, σπρώχνει το ίδρυμα στην αναζήτηση ιδιωτικών πηγών χρηματοδότησης ή στο κλείσιμο! Κι αυτό το δίλημμα καλλιεργείται έντονα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, μέσω της υποχρηματοδότησης, από τις κυβερνήσεις είτε της ΝΔ, είτε παλιότερα του ΠΑΣΟΚ, όμως μεγάλα τμήματα της ακαδημαϊκής κοινότητας αντιδρούν σθεναρά, προσπαθώντας να διασώσουν τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία απ' τον εκφυλισμό ή την κατάργησή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ