Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Διάλογος απάτης και χειραγώγησης

Ευθύνη και σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που τον νομιμοποιούν

Τον τίτλο «διάλογος - απάτη» δικαιολογεί και η χτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), όπου συζητήθηκε αποκλειστικά το ζήτημα των προτεραιοτήτων του «εθνικού διαλόγου» και κατέληξε τελικά σε τέσσερις άξονες προτεραιοτήτων, στο πλαίσιο πάντα της εκπαιδευτικής πολιτικής. Εκτός από την κυβέρνηση στο διάλογο συμμετέχουν επίσης το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, ενώ το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή τον έχει καταγγείλει αφού είναι ένας ακόμα μοχλός για το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής.

Μιας πολιτικής που υπακούει στις επιταγές του μεγάλου κεφαλαίου όπως τις εκφράζει η Μπολόνια και η Λισαβόνα και στις βασικές αρχές της οποίας η κυβέρνηση έχει δηλώσει ανυποχώρητη έχοντας προδιαγράψει την πορεία του περιβόητου «διαλόγου» πριν ακόμα αρχίσει. Τόσο η εμπειρία των προηγούμενων «κοινωνικών διαλόγων» όσο και η μέχρι στιγμής εξέλιξη του «εθνικού διαλόγου», έρχονται να επιβεβαιώσουν το ρόλο του ΕΣΥΠ ως όργανο εξασφάλισης άλλοθι στην κυβέρνηση για να προχωρήσει στην εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων που στρέφονται κατά δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Και αναδεικνύονται οι ευθύνες όσων στηρίζουν με τη συμμετοχή τους σε αυτή τη διαδικασία τις επιλογές αυτές.

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΠΟΣΔΕΠ, ΟΣΕΠ) προσήλθαν αρχικά στη χτεσινή συνεδρίαση με πρόταση για δώδεκα προτεραιότητες οι οποίες τελικά «συμπτύχθηκαν» σε τέσσερις: Χρηματοδότηση της εκπαίδευσης (θέμα που αρχικά δεν περιλαμβανόταν στις προτάσεις του ΕΣΥΠ), δομή και διάρθρωση της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, επαγγελματική και μισθολογική κατάσταση - επιμόρφωση εκπαιδευτικών και αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης. Το αίτημα που διατύπωσαν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες να ολοκληρωθεί πρώτα η συζήτηση των παραπάνω σημείων στο ΕΣΥΠ και στη συνέχεια να συνεχιστεί ο διάλογος στα επιμέρους συμβούλια, δε φάνηκε να έγινε δεκτό. Ετσι, επόμενο βήμα του διαλόγου είναι η κοινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ) και του Συμβουλίου Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ) στις 28 Φλεβάρη, όπου αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της «αξιολόγησης» το οποίο αποτελεί και την προτεραιότητα της κυβέρνησης. Στις αρχές Μάρτη θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Την πεποίθησή τους ότι μέσα από τις διαφωνίες που χαρακτήρισαν τη χτεσινή συνεδρίαση, θα προκύψει... συμφωνία εξέφρασαν σε δηλώσεις τους τόσο ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ Θ. Βερέμης όσο και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανδρ. Καραμάνος. «Η άποψή μας είναι ότι από τις διαστάσεις των απόψεων προκύπτει η σύνθεση. Οταν κάνουμε ένα διάλογο δε θεωρείται εκ προοιμίου ότι όλοι συμφωνούν σε όλα τα θέματα», δήλωσε ο γγ του υπουργείου ενώ ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ ερωτώμενος σχετικά δήλωσε ότι «μόνο διάσταση απόψεων κατεγράφη προς το παρόν».

Η συνεδρίαση του ΕΣΥΠ διεκόπη το μεσημέρι και συνεχίστηκε αργότερα όταν ανώνυμο τηλεφώνημα ειδοποίησε για βόμβα στο υπουργείο οπότε και εκκενώθηκε το κτίριο για να γίνει έλεγχος.

Και συμμετοχή και αντιδράσεις

Χαρακτηριστική είναι και η στάση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ που συμμετέχουν με εκπροσώπους τους στον «εθνικό διάλογο» νομιμοποιώντας τη διαδικασία εξασφάλισης συναίνεσης σε αντιεκπαιδευτικές επιλογές που έτσι κι αλλιώς στηρίζουν.

Εκφράζοντας τη διγλωσσία που έχει επιδείξει ο ΣΥΝ στο ζήτημα του διαλόγου, ο υπεύθυνος Παιδείας του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας «πατώντας σε δύο βάρκες» υποστήριξε ότι στην ατζέντα του διαλόγου έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται τα προβλήματα της εκπαίδευσης που καθημερινά αντιμετωπίζουν μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και γονείς και δήλωσε ότι «αν η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στην υλοποίηση της εκπαιδευτικής της πολιτικής, έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει, αναλαμβάνοντας όμως και την πολιτική ευθύνη των επιλογών της». Και προκλητικά δήλωσε ότι ο ΣΥΝ «θα εξετάσει σοβαρά την περαιτέρω συμμετοχή του στη διαδικασία του διαλόγου στο ΕΣΥΠ, από την αποδοχή ή μη των προτεραιοτήτων που θέτουν οι εκπαιδευτικοί φορείς στην ατζέντα του διαλόγου».

Η υπεύθυνη μορφωτικών υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ Μ. Δαμανάκη, επιβεβαίωσε την προσήλωση του κόμματος στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ