Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Υπολειτουργούν τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

Ερώτηση του ΚΚΕ προς την υπουργό Παιδείας

Για απαξίωση στην οποία οδηγούνται τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) κάνει λόγο το ΚΚΕ στην Ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Παιδείας, ζητώντας την κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς. Τα ΣΔΕ είναι ένας θεσμός που παρέχει την ευκαιρία σε άτομα άνω των 18 ετών, που έχουν εγκαταλείψει το σχολείο, να ολοκληρώσουν την Υποχρεωτική Εκπαίδευση.

«Οι διδακτικές ώρες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα είναι ελάχιστες, αφού στη συντριπτική πλειονότητα των ΣΔΕ προς το παρόν υπηρετούν δύο εκπαιδευτικοί αποσπασμένοι από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ τα μαθήματα και οι αντίστοιχες ειδικότητες εκπαιδευτικών είναι οκτώ. Είναι προφανές ότι τα σχολεία ουσιαστικά δεν λειτουργούν», τονίζεται στην Ερώτηση και υπογραμμίζεται:

«Οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί που στελεχώνουν τα ΣΔΕ είναι ωρομίσθιοι που προσλαμβάνονται μετά από ειδική πρόσκληση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Η σχετική πρόσκληση για την τρέχουσα σχολική χρονιά δημοσιεύθηκε στις 28/7/2021 και τέσσερις μήνες αργότερα η διαδικασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Η απαράδεκτη αυτή καθυστέρηση επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, με δυσμενείς συνέπειες για τους μαθητές, οι οποίοι χάνουν το 1/3 της σχολικής χρονιάς και συνεπώς δεν θα πάρουν τα εφόδια που τους είναι απαραίτητα στη ζωή τους και για τα οποία έχουν εγγραφεί στα ΣΔΕ. Παράλληλα, παρά τα τεράστια κενά και τις ανάγκες των σχολείων, οι εκπαιδευτικοί και οι σύμβουλοι βρίσκονται σε εργασιακή ομηρία αναμένοντας κάθε χρόνο αν και πότε θα προσληφθούν».

Επισημαίνοντας τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Δελής, Μ. Κομνηνάκα και Μ. Συντυχάκης ρωτούν τι μέτρα θα παρθούν ώστε να μη χαθεί άλλη διδακτική ώρα και να προβλεφθεί αναπλήρωση των διδακτικών ωρών που έχουν χαθεί, προκειμένου να μην «πληρώσουν» οι μαθητές την απαράδεκτη αυτή κατάσταση και να προχωρήσουν άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα με βάση τις εκπαιδευτικές ανάγκες.

Δωρεάν rapid test για όλους ζητούν οι εκπαιδευτικοί

MotionTeam

Συγκεκριμένα μέτρα για τη διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς ζητά η ΟΛΜΕ, με ψήφισμα που υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση προέδρων μετά από πρόταση των ΕΛΜΕ Λευκάδας και Κέρκυρας.

Με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, οι μαθητές/τριες που αποτελούν «στενές επαφές» επιβεβαιωμένου κρούσματος σε τάξη, σε περίπτωση που είναι ανεμβολίαστοι/ες, υποβάλλονται σε δύο rapid test σε διάστημα επτά ημερών σε δημόσιες δομές Υγείας. «Ωστόσο, σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν δημόσιες δομές ή συνεργεία του ΕΟΔΥ που να διενεργούν διαγνωστικούς ελέγχους, οι οικογένειες των μαθητών/τριών επιβαρύνονται με το κόστος της διενέργειάς τους σε ιδιωτικά εργαστήρια», αναφέρεται στο ψήφισμα και παρατίθενται τα παραδείγματα από το Νυδρί της Λευκάδας, τη βόρεια και τη νότια Κέρκυρα, όπου οι γονείς των μαθητών με την έξαρση των κρουσμάτων πληρώνουν 100 και 150 ευρώ τη βδομάδα για τα τεστ των παιδιών τους.

Οπως τονίζεται, «για λόγους ισονομίας η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει πως όλα τα παιδιά που είναι στενές επαφές κρούσματος COVID-19 θα μπορούν να κάνουν δωρεάν rapid test στον τόπο όπου διαμένουν και βρίσκεται το σχολείο τους, ώστε να μη χρειάζεται να καταφεύγουν σε ιδιωτικά εργαστήρια ή να μετακινούνται μακριά προκειμένου να επισκεφτούν δημόσια δομή Υγείας, με αποτέλεσμα να χάνουν πολύτιμες ώρες μαθήματος».

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, οι εκπαιδευτικοί ζητούν: Μόνιμα κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε κάθε δήμο και κάθε κέντρο περιοχής, ώστε να εξυπηρετούνται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ στα σχολεία, προκειμένου να διενεργούνται περιοδικά μαζικά δωρεάν τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας, των Κέντρων Υγείας σε κάθε περιοχή, με μόνιμο προσωπικό, ώστε να εξυπηρετούνται άμεσα και δωρεάν όλοι οι κάτοικοι. Μέτρα για την αραίωση των μαθητών ανά τάξη. Αμεσα προσλήψεις εκπαιδευτικών, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά που υπάρχουν. Αδεια ειδικού σκοπού για όλους τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Στη Μαιευτική

Εκδήλωση για το «νέο ΕΣΥ» και τη θέση του ΚΚΕ διοργανώνει σήμερα Πέμπτη η ΟΒ Μαιευτικής ΠΑΔΑ της ΚΝΕ, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα προβολών Κ8001. Θα μιλήσει η Μαριλένα Κωτσαντή, μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παρουσιάσεις της πρότασης του ΚΚΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Πλήθος εκδηλώσεων για την παρουσίαση της πρότασης του Κόμματος «Για το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας» προγραμματίζουν Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σήμερα Πέμπτη:

-- Στα Τμήματα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου, στις 5 μ.μ., στην αίθουσα Α1. Θα μιλήσει η Λυδία Βενετοπούλου, μέλος του ΠΣ της ΠΟ Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ.

-- Στο τμήμα Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής του ΠαΔΑ, στη 1 μ.μ., στην αίθουσα Β114, θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στους Μηχανολόγους - Ηλεκτρολόγους του ΠαΔΑ, στις 3 μ.μ., στην αίθουσα Α214, θα μιλήσει επίσης ο Θοδωρής Κωτσαντής.

-- Στη Σχολή Επιστημών Τροφίμων του ΠαΔΑ, στη 1.30 μ.μ., στην αίθουσα πλησίον της Κ11134, θα μιλήσει ο Αντώνης Μοχιανάκης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στους Γεωτέχνες Θεσσαλονίκης, με θέμα «Η δυνατότητα συμβολής των Σχολών Γεωπονίας στην κάλυψη των μεγάλων κοινωνικών αναγκών στον αγροτοδιατροφικό τομέα», στις 7 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Βελισσαρίου 6) με ομιλητές τον Γιώργο Παπαχρήστο, υπεύθυνο του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, και τον Αρη Καστρίδη, καθηγητή του Τμήματος Δασολογίας.

-- Στις Οικονομικές Σχολές ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ και ΔΙΠΑΕ, με θέμα «Μια πρώτη γνωριμία με τη μαρξιστική θεωρία και η διαστρέβλωσή της στα αμφιθέατρα των Οικονομικών Σχολών», στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Α στο ισόγειο της ΝΟΠΕ, με ομιλητές την Κωνσταντίνα Λιαρατσίκα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας της ΚΝΕ, και τον Αλκη Πλίτση, μέλος του ΣΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
Νομιμοποιεί την απλήρωτη πρακτική άσκηση σπουδαστών των ΙΕΚ

Με μία κατάπτυστη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου την περασμένη Δευτέρα 29/11 αποφασίστηκε η μη καταβολή αποζημίωσης στους 31 σπουδαστές των ΙΕΚ που θα ασκήσουν την πρακτική τους άσκηση στην Περιφέρεια Ηπείρου για το ακαδημαϊκό έτος 2021 - 2022.

Στη σχετική εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο επαναλαμβάνεται αυτούσια η κυβερνητική απόφαση (αριθ. Κ5/97484 ΦΕΚ 26/82021) που προβλέπει ότι «σε περίπτωση μη δυνατότητας χρηματοδότησης της αποζημίωσης της πρακτικής άσκησης δεν υφίσταται η υποχρέωση αποζημίωσης της πρακτικής, παρά μόνο υποχρέωση του εργοδότη να αποδίδει τις ασφαλιστικές εισφορές». Αξιοποιώντας αυτό, η εισήγηση διαπιστώνει ότι «στην προκειμένη περίπτωση η Περιφέρεια Ηπείρου δεν δύναται να καλύψει την αποζημίωση των πρακτικά ασκούμενων», νομιμοποιώντας την απλήρωτη εργασία για τη νέα γενιά.

Υπενθυμίζεται ότι η πρακτική άσκηση των σπουδαστών των ΙΕΚ είναι υποχρεωτική για τη χορήγηση βεβαίωσης επαγγελματικής κατάρτισης, ενώ δεν αναγνωρίζεται ως εργασία παρότι χιλιάδες σπουδαστές γνωρίζουν «απ' την καλή κι απ' την ανάποδη» την εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς, μέσα σε συνθήκες εντατικοποίησης, πολλές φορές χωρίς ωράρια και άλλα εργασιακά δικαιώματα. Ο ασκούμενος λαμβάνει αποζημίωση ίση με το 80% του κατώτατου μισθού εφόσον επιδοτηθεί από το υπουργείο Παιδείας, που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, ενώ αυτή καταβάλλεται στο τέλος της πρακτικής άσκησης, με καθυστέρηση πολλών μηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας διαρρέει ότι θα εντάξει την πρακτική άσκηση σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, χωρίς ωστόσο να έχει καταβάλει ακόμα αποζημιώσεις της περσινής χρονιάς. Σε κάθε περίπτωση, δημιουργεί ερωτήματα η βιασύνη της Περιφέρειας Ηπείρου να απαλλαγεί από οποιαδήποτε μελλοντική διεκδίκηση των σπουδαστών των ΙΕΚ για τις αμοιβές τους.

Σε παρέμβασή της η Τίνα Ζέκα, περιφερειακή σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», καταδίκασε τον εργασιακό μεσαίωνα, που εκτός των άλλων επικροτεί και την ανασφάλιστη εργασία, αφού προβλέπεται μόνο η ασφάλιση σε περίπτωση ατυχήματος. Από την πλευρά της εισηγήθηκε η Περιφέρεια Ηπείρου άμεσα να πάρει πρωτοβουλίες για την πληρωμή των σπουδαστών στην πρακτική άσκηση, κάθε μήνα και όχι μετά το εξάμηνο, και οι σπουδαστές να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Οι παραπάνω προτάσεις προκάλεσαν την οργή του περιφερειάρχη Ηπείρου Α. Καχριμάνη, που τις χαρακτήρισε επικίνδυνες, γιατί αν υλοποιηθούν κανείς εργοδότης δεν θα πάρει τους σπουδαστές των ΙΕΚ για πρακτική άσκηση, κηρύττοντας έτσι τον συμβιβασμό στα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας, που επιδιώκει να έχει μια μεγάλη δεξαμενή τσάμπα εργαζομένων χωρίς δικαιώματα.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων στα παραπάνω, σχολιάζοντας ότι δίνεται «σήμα στη μεγάλη εργοδοσία της Ηπείρου να ξεκινήσει νέα επίθεση στους εργαζόμενους» και απαιτώντας από την Περιφέρεια να πάρει πρωτοβουλίες για την πληρωμή των σπουδαστών, να πληρώσει από τον προϋπολογισμό της μέχρι να βρεθεί λύση, να πάρει μέτρα για σίτιση, στέγαση, μεταφορά τους κ.λπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ