Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
Νομιμοποιεί την απλήρωτη πρακτική άσκηση σπουδαστών των ΙΕΚ

Με μία κατάπτυστη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου την περασμένη Δευτέρα 29/11 αποφασίστηκε η μη καταβολή αποζημίωσης στους 31 σπουδαστές των ΙΕΚ που θα ασκήσουν την πρακτική τους άσκηση στην Περιφέρεια Ηπείρου για το ακαδημαϊκό έτος 2021 - 2022.

Στη σχετική εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο επαναλαμβάνεται αυτούσια η κυβερνητική απόφαση (αριθ. Κ5/97484 ΦΕΚ 26/82021) που προβλέπει ότι «σε περίπτωση μη δυνατότητας χρηματοδότησης της αποζημίωσης της πρακτικής άσκησης δεν υφίσταται η υποχρέωση αποζημίωσης της πρακτικής, παρά μόνο υποχρέωση του εργοδότη να αποδίδει τις ασφαλιστικές εισφορές». Αξιοποιώντας αυτό, η εισήγηση διαπιστώνει ότι «στην προκειμένη περίπτωση η Περιφέρεια Ηπείρου δεν δύναται να καλύψει την αποζημίωση των πρακτικά ασκούμενων», νομιμοποιώντας την απλήρωτη εργασία για τη νέα γενιά.

Υπενθυμίζεται ότι η πρακτική άσκηση των σπουδαστών των ΙΕΚ είναι υποχρεωτική για τη χορήγηση βεβαίωσης επαγγελματικής κατάρτισης, ενώ δεν αναγνωρίζεται ως εργασία παρότι χιλιάδες σπουδαστές γνωρίζουν «απ' την καλή κι απ' την ανάποδη» την εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς, μέσα σε συνθήκες εντατικοποίησης, πολλές φορές χωρίς ωράρια και άλλα εργασιακά δικαιώματα. Ο ασκούμενος λαμβάνει αποζημίωση ίση με το 80% του κατώτατου μισθού εφόσον επιδοτηθεί από το υπουργείο Παιδείας, που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, ενώ αυτή καταβάλλεται στο τέλος της πρακτικής άσκησης, με καθυστέρηση πολλών μηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας διαρρέει ότι θα εντάξει την πρακτική άσκηση σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, χωρίς ωστόσο να έχει καταβάλει ακόμα αποζημιώσεις της περσινής χρονιάς. Σε κάθε περίπτωση, δημιουργεί ερωτήματα η βιασύνη της Περιφέρειας Ηπείρου να απαλλαγεί από οποιαδήποτε μελλοντική διεκδίκηση των σπουδαστών των ΙΕΚ για τις αμοιβές τους.

Σε παρέμβασή της η Τίνα Ζέκα, περιφερειακή σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», καταδίκασε τον εργασιακό μεσαίωνα, που εκτός των άλλων επικροτεί και την ανασφάλιστη εργασία, αφού προβλέπεται μόνο η ασφάλιση σε περίπτωση ατυχήματος. Από την πλευρά της εισηγήθηκε η Περιφέρεια Ηπείρου άμεσα να πάρει πρωτοβουλίες για την πληρωμή των σπουδαστών στην πρακτική άσκηση, κάθε μήνα και όχι μετά το εξάμηνο, και οι σπουδαστές να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Οι παραπάνω προτάσεις προκάλεσαν την οργή του περιφερειάρχη Ηπείρου Α. Καχριμάνη, που τις χαρακτήρισε επικίνδυνες, γιατί αν υλοποιηθούν κανείς εργοδότης δεν θα πάρει τους σπουδαστές των ΙΕΚ για πρακτική άσκηση, κηρύττοντας έτσι τον συμβιβασμό στα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας, που επιδιώκει να έχει μια μεγάλη δεξαμενή τσάμπα εργαζομένων χωρίς δικαιώματα.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων στα παραπάνω, σχολιάζοντας ότι δίνεται «σήμα στη μεγάλη εργοδοσία της Ηπείρου να ξεκινήσει νέα επίθεση στους εργαζόμενους» και απαιτώντας από την Περιφέρεια να πάρει πρωτοβουλίες για την πληρωμή των σπουδαστών, να πληρώσει από τον προϋπολογισμό της μέχρι να βρεθεί λύση, να πάρει μέτρα για σίτιση, στέγαση, μεταφορά τους κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ