Τρίτη 21 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ ΕΜΠ
Σημαντικές αποφάσεις και για τους φοιτητές

Σημαντικές αποφάσεις πάρθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΕΜΠ και για τους φοιτητές έπειτα από παρέμβαση της Πανσπουδαστικής ΚΣ. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η συμμετοχή φοιτητών του Ιδρύματος στις Συγκλητικές Επιτροπές (π.χ. Επιτροπή Προπτυχιακών Σπουδών, Επιτροπή Συγγραμμάτων κλπ.), πράγμα που δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές, πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, να παρέμβουν σε επιτροπές που σε μεγάλο βαθμό αποφασίζουν για την πορεία των σπουδών και των δικαιωμάτων των φοιτητών.

Επίσης, μετά από μια δυναμική κινητοποίηση της ΠΚΣ και την παρέμβασή της στη Σύγκλητο, αποφασίστηκε η αναστολή της συμμετοχής του ΕΜΠ στο δίκτυο ΤΙΜΕ, που αφορά τη «συνεργασία» μιας σειράς Ευρωπαϊκών Πολυτεχνείων, αλλά στην ουσία προωθεί μέρος των κατευθύνσεων της Μπολόνια, τη λεγόμενη κινητικότητα των φοιτητών, τα εξατομικευμένα πτυχία κλπ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ
Εν αναμονή

Στην πέμπτη βδομάδα αποχής από τα διδακτικά τους καθήκοντα μπήκαν χτες οι πανεπιστημιακοί και οι σύλλογοί τους σε όλα τα ιδρύματα της χώρας, που συνεχίζουν μ' αυτή τη μορφή κινητοποίησης, εκτός από το σύλλογο διδασκόντων Ηρακλείου του Πανεπιστημίου Κρήτης, που έχει διακόψει την αποχή μέχρι τις 28/10.

Χτες συνεδρίασε η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΔΕΠ) και ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση στην ΕΓ επικεντρώθηκε σε διάφορα «σενάρια» (λογιστικού τύπου) που αφορούν το μισθολογικό τους και θα μπορούν να προταθούν στον υπουργό ως κίνηση καλής θέλησης για να βγουν από το αδιέξοδο. Ωστόσο, οι όποιες αποφάσεις της Ομοσπονδίας σχετικά με την παραπέρα στάση της θα παρθούν την Πέμπτη, στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής.

Παράλληλα, αναστολή όλων των λειτουργιών του ιδρύματος αποφάσισε η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για σήμερα Τρίτη. Στη συνεδρίασή της η Σύγκλητος του ΕΜΠ υπερασπίζεται τα αιτήματα του Συλλόγου ΔΕΠ του ιδρύματος για: γενναία αύξηση των δαπανών για την Ανώτατη Εκπαίδευση, απόσυρση του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση, διά βίου εκπαίδευση, Διεθνές Πανεπιστήμιο και τις μεταπτυχιακές σπουδές, υιοθέτηση της αποκλειστικής απασχόλησης και της μοναδικής εργασιακής σχέσης του ΔΕΠ στα ΑΕΙ και ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό. Παράλληλα, στην απόφασή της τονίζει ότι πρέπει να αυξηθούν οι αμοιβές όλων των εργαζομένων στα πανεπιστήμια και να προβλεφτεί η κάλυψη των αναγκών των σπουδαστών.

Στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΕΜΠ συζητήθηκε, επίσης, ο προϋπολογισμός του ΕΜΠ για το 2004, που, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι μειωμένος κατά 2.771.566 ευρώ, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δραχμές (από 20.667.047 που ήταν πέρσι, φέτος φτάνει μόνο στα 17.895.481 ευρώ). Το γεγονός προκαλεί εντύπωση καθώς είναι ενσωματωμένη στον προϋπολογισμό του ιδρύματος η αύξηση που έχει υποσχεθεί ο υπουργός Οικονομικών για τα πανεπιστήμια και δείχνει ότι τα κονδύλια που υπόσχεται η κυβέρνηση δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες των ιδρυμάτων, που στρέφονται όλο και πιο έντονα να συμπληρώνουν τους πόρους τους από τους ιδιώτες. Μάλιστα, κύκλοι πανεπιστημιακών επισημαίνουν ότι αν κάτι τέτοιο παρατηρηθεί και στους προϋπολογισμούς άλλων ιδρυμάτων, τότε η αύξηση θα είναι σα να μη δόθηκε και θα απορροφηθεί εξ ολοκλήρου από τα νέα τμήματα.

Αντιδράσεις για την κατάσταση των σχολείων

Εντονα προβλήματα έχουν δημιουργήσει στα σχολεία της χώρας οι τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς που συνεχίζονται ενώ διανύουμε το δεύτερο μήνα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Συγχρόνως, οι προσπάθειες να εξοικονομηθούν πιστώσεις με συμπτύξεις, υποχρεωτικές υπερωρίες και μετακινήσεις εκπαιδευτικών, ακόμα και κατάργηση τάξεων υποδοχής, στο όνομα της παιδείας του χαμηλού κόστους, δημιουργούν νέα αναστάτωση και φέρνουν την κυβέρνηση, που φαίνεται πως επιλέγει την παιδεία του χαμηλότερου κόστους, μπροστά στις ευθύνες της.

Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις γονείς και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι βλέπουν να διαψεύδονται στην πράξη οι διακηρύξεις περί κοσμογονίας στην εκπαίδευση και κοντά στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη μέσα από επιμέρους προγράμματα και μέτρα, να λείπουν ακόμα και στοιχειώδη από τα σχολεία.

Την ερχόμενη Πέμπτη 23 Οκτώβρη, έξι σύλλογοι εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μαζί με ενώσεις γονέων προχωρούν σε συγκέντρωση έξω από τη Γ΄ Διεύθυνση Εκπαίδευσης στις 12 το μεσημέρι, ενώ έχει κηρυχτεί διευκολυντική στάση εργασίας από τις 12 μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι. Οι Σύλλογοι Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», Χαϊδαρίου, Αγίων Αναργύρων, Αιγάλεω, Κορυδαλλού, Αγίας Βαρβάρας, με ανοιχτή επιστολή προς τους γονείς, τους καλούν να αντιδράσουν από κοινού για τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, τις ελλείψεις σε υποδομή και προσωπικό στα «ολοήμερα», την εμπορευματοποίηση της παιδείας, σημειώνοντας ότι «είναι συνειδητή πολιτική της κυβέρνησης αυτή η αντιεκπαιδευτική πολιτική. Ικανοποιεί τις απαιτήσεις της ολιγαρχίας και τις κατευθύνσεις της ΕΕ που θέλουν την παιδεία εμπόρευμα και τα παιδιά του λαού αμόρφωτα, αναλώσιμο είδος στις επιχειρήσεις τους». Και καλούν τους γονείς από κοινού να παλέψουν «για τη δημιουργία του σχολείου που θα απαντά στις ανάγκες των παιδιών μας και στα οράματά μας. Ενα σχολείο που θα προσφέρει μόρφωση σ' όλα τα παιδιά του λαού χωρίς διακρίσεις».

Στο μεταξύ, σε αποχή από τα μαθήματα έχουν προχωρήσει οι μαθητές του 2ου και 4ου Δημοτικού σχολείου Λαυρίου. Οι μαθητές των δύο δημοτικών, θα συνεχίσουν και σήμερα την αποχή, μετά από απόφαση που πήραν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των δύο σχολείων, σε συνέλευση που έγινε προχτές. Αφορμή για την αποχή είναι οι ελλείψεις που αντιμετωπίζει το σχολείο σε διδακτικό προσωπικό. Συγκεκριμένα, στα 2ο και 4ο Δημοτικά Σχολεία Λαυρίου υπάρχουν πέντε κενά δασκάλων και εκπαιδευτικών ειδικοτήτων.

Σε κατάληψη είχαν προχωρήσει και οι μαθητές του Λυκείου Λαυρίου, ζητώντας την κάλυψη των κενών. Η κατάληψη έληξε χτες, αφού - ένα μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων - τοποθετήθηκαν αναπληρωτές.

ΤΕΙ
Η κυβέρνηση κοροϊδεύει ουσιαστικά τα ιδρύματα

Καμιά δέσμευση για έκτακτη επιχορήγηση των ιδρυμάτων ούτε για ενίσχυση της χρηματοδότησής τους το επόμενο έτος δεν έλαβαν οι πρόεδροι των ΤΕΙ, εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν χτες με τον υφυπουργό Παιδείας Ν. Γκεσούλη. Παρόλο που η πρωτοβουλία για τη συνάντηση ανήκε στο υπουργείο Παιδείας, πράγμα που είχε δημιουργήσει στον κόσμο των ΤΕΙ προσδοκίες για μια θετική αντιμετώπιση, το μοναδικό αποτέλεσμα της συνάντησης είναι η έναρξη διαλόγου μεταξύ υπουργείου και προέδρων για τα προβλήματα που υπάρχουν στα ιδρύματα, τις ανάγκες και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να καλυφθούν.

Είναι πραγματικά τραγικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση, παρά τις διακηρύξεις της περί προτεραιότητας της παιδείας, επιμένει να μη χρηματοδοτεί τα ιδρύματα, που από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους υπολειτουργούν. Δεκάδες χιλιάδες σπουδαστές των ΤΕΙ ουσιαστικά δεν κάνουν μάθημα κι αυτό όχι λόγω των κινητοποιήσεων, αλλά εξαιτίας της υποχρηματοδότησης. Στα περισσότερα ΤΕΙ, το μισό και πάνω εκπαιδευτικό προσωπικό δεν κάνει μαθήματα, καθώς είναι έκτακτο και δεν υπάρχουν κονδύλια για να υπογραφούν οι συμβάσεις τους και να πληρωθούν. Επιπλέον, δεν μπορούν να διανεμηθούν συγγράμματα. Αραγε, το υπουργείο χρειάζεται να ξεκινήσει τώρα διάλογο για να δει πώς θα αντιμετωπίσει προβλήματα γνωστά εδώ και τόσα χρόνια και, μάλιστα, χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση;

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ τηρούν στάση αναμονής και σήμερα θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο προκειμένου να πάρουν αποφάσεις για το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, σήμερα θα συνεδριάσει και η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΟΣΕΠ) των ιδρυμάτων, που είχε κηρύξει για χτες 24ωρη αποχή και στα αιτήματά της προτάσσει την ανάγκη χρηματοδότησης των ιδρυμάτων.

Στη Βουλή έφερε το θέμα το ΚΚΕ

Τραγικές είναι οι ελλείψεις στα νέα τμήματα του ΤΕΙ Πάτρας και είναι χαρακτηριστικό ότι ένα από αυτά συστεγάζεται με Λύκειο και ένα άλλο σε παλιά αποθήκη, ενώ σε όλα λείπουν οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, αλλά ο αρμόδιος υφυπουργός Ν. Γκεσούλης στην απάντησή του, σε πείσμα της πραγματικότητας, περιέγραψε μια ούτε λίγο ούτε πολύ ιδανική κατάσταση. Είπε συγκεκριμένα ότι η χώρα διανύει μια περίοδο ανάπτυξης της εκπαίδευσης και γι' αυτό τα τελευταία 4,5 χρόνια έχουν ιδρυθεί 100 νέα τμήματα στα ΤΕΙ. Για τα τμήματα της Πάτρας ισχυρίστηκε ότι οι εγγραφές ολοκληρώθηκαν κανονικά και ήδη προχωρούν τα μαθήματα, ενώ είπε ότι έχουν καλυφθεί και τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Τα όποια προβλήματα τα χαρακτήρισε μικροπροβλήματα και τα απέδωσε στο ότι πρόκειται για καινούρια τμήματα.

Ο Π. Κοσιώνης τόνισε ότι τα στοιχεία στα οποία στηρίχτηκε η Ερώτηση είναι πρόσφατα και αποδεικνύουν ότι δεν έχει λυθεί κανένα από τα προβλήματα. Η εγκατάλειψη των τμημάτων, είπε, δημιουργεί την εντύπωση ότι η κυβέρνηση θέλει «να αποθηκεύονται κάπου οι σπουδαστές», ενώ κανονικά θα έπρεπε να σπουδάζουν ουσιαστικά. Οι σπουδαστές, τόνισε, μένουν μόνοι τους και απροστάτευτοι, χωρίς σίτιση και στέγαση και χωρίς την παραμικρή διοικητική υποστήριξη. Είναι, κατέληξε, απαράδεκτη η κατάσταση την οποία βιώνουν οι 550 σπουδαστές που έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος του θεού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ