Τρίτη 21 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αντιδράσεις για την κατάσταση των σχολείων

Εντονα προβλήματα έχουν δημιουργήσει στα σχολεία της χώρας οι τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς που συνεχίζονται ενώ διανύουμε το δεύτερο μήνα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Συγχρόνως, οι προσπάθειες να εξοικονομηθούν πιστώσεις με συμπτύξεις, υποχρεωτικές υπερωρίες και μετακινήσεις εκπαιδευτικών, ακόμα και κατάργηση τάξεων υποδοχής, στο όνομα της παιδείας του χαμηλού κόστους, δημιουργούν νέα αναστάτωση και φέρνουν την κυβέρνηση, που φαίνεται πως επιλέγει την παιδεία του χαμηλότερου κόστους, μπροστά στις ευθύνες της.

Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις γονείς και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι βλέπουν να διαψεύδονται στην πράξη οι διακηρύξεις περί κοσμογονίας στην εκπαίδευση και κοντά στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη μέσα από επιμέρους προγράμματα και μέτρα, να λείπουν ακόμα και στοιχειώδη από τα σχολεία.

Την ερχόμενη Πέμπτη 23 Οκτώβρη, έξι σύλλογοι εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μαζί με ενώσεις γονέων προχωρούν σε συγκέντρωση έξω από τη Γ΄ Διεύθυνση Εκπαίδευσης στις 12 το μεσημέρι, ενώ έχει κηρυχτεί διευκολυντική στάση εργασίας από τις 12 μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι. Οι Σύλλογοι Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», Χαϊδαρίου, Αγίων Αναργύρων, Αιγάλεω, Κορυδαλλού, Αγίας Βαρβάρας, με ανοιχτή επιστολή προς τους γονείς, τους καλούν να αντιδράσουν από κοινού για τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, τις ελλείψεις σε υποδομή και προσωπικό στα «ολοήμερα», την εμπορευματοποίηση της παιδείας, σημειώνοντας ότι «είναι συνειδητή πολιτική της κυβέρνησης αυτή η αντιεκπαιδευτική πολιτική. Ικανοποιεί τις απαιτήσεις της ολιγαρχίας και τις κατευθύνσεις της ΕΕ που θέλουν την παιδεία εμπόρευμα και τα παιδιά του λαού αμόρφωτα, αναλώσιμο είδος στις επιχειρήσεις τους». Και καλούν τους γονείς από κοινού να παλέψουν «για τη δημιουργία του σχολείου που θα απαντά στις ανάγκες των παιδιών μας και στα οράματά μας. Ενα σχολείο που θα προσφέρει μόρφωση σ' όλα τα παιδιά του λαού χωρίς διακρίσεις».

Στο μεταξύ, σε αποχή από τα μαθήματα έχουν προχωρήσει οι μαθητές του 2ου και 4ου Δημοτικού σχολείου Λαυρίου. Οι μαθητές των δύο δημοτικών, θα συνεχίσουν και σήμερα την αποχή, μετά από απόφαση που πήραν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των δύο σχολείων, σε συνέλευση που έγινε προχτές. Αφορμή για την αποχή είναι οι ελλείψεις που αντιμετωπίζει το σχολείο σε διδακτικό προσωπικό. Συγκεκριμένα, στα 2ο και 4ο Δημοτικά Σχολεία Λαυρίου υπάρχουν πέντε κενά δασκάλων και εκπαιδευτικών ειδικοτήτων.

Σε κατάληψη είχαν προχωρήσει και οι μαθητές του Λυκείου Λαυρίου, ζητώντας την κάλυψη των κενών. Η κατάληψη έληξε χτες, αφού - ένα μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων - τοποθετήθηκαν αναπληρωτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ