Τρίτη 21 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ
Εν αναμονή

Στην πέμπτη βδομάδα αποχής από τα διδακτικά τους καθήκοντα μπήκαν χτες οι πανεπιστημιακοί και οι σύλλογοί τους σε όλα τα ιδρύματα της χώρας, που συνεχίζουν μ' αυτή τη μορφή κινητοποίησης, εκτός από το σύλλογο διδασκόντων Ηρακλείου του Πανεπιστημίου Κρήτης, που έχει διακόψει την αποχή μέχρι τις 28/10.

Χτες συνεδρίασε η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΔΕΠ) και ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση στην ΕΓ επικεντρώθηκε σε διάφορα «σενάρια» (λογιστικού τύπου) που αφορούν το μισθολογικό τους και θα μπορούν να προταθούν στον υπουργό ως κίνηση καλής θέλησης για να βγουν από το αδιέξοδο. Ωστόσο, οι όποιες αποφάσεις της Ομοσπονδίας σχετικά με την παραπέρα στάση της θα παρθούν την Πέμπτη, στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής.

Παράλληλα, αναστολή όλων των λειτουργιών του ιδρύματος αποφάσισε η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για σήμερα Τρίτη. Στη συνεδρίασή της η Σύγκλητος του ΕΜΠ υπερασπίζεται τα αιτήματα του Συλλόγου ΔΕΠ του ιδρύματος για: γενναία αύξηση των δαπανών για την Ανώτατη Εκπαίδευση, απόσυρση του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση, διά βίου εκπαίδευση, Διεθνές Πανεπιστήμιο και τις μεταπτυχιακές σπουδές, υιοθέτηση της αποκλειστικής απασχόλησης και της μοναδικής εργασιακής σχέσης του ΔΕΠ στα ΑΕΙ και ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό. Παράλληλα, στην απόφασή της τονίζει ότι πρέπει να αυξηθούν οι αμοιβές όλων των εργαζομένων στα πανεπιστήμια και να προβλεφτεί η κάλυψη των αναγκών των σπουδαστών.

Στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΕΜΠ συζητήθηκε, επίσης, ο προϋπολογισμός του ΕΜΠ για το 2004, που, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι μειωμένος κατά 2.771.566 ευρώ, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δραχμές (από 20.667.047 που ήταν πέρσι, φέτος φτάνει μόνο στα 17.895.481 ευρώ). Το γεγονός προκαλεί εντύπωση καθώς είναι ενσωματωμένη στον προϋπολογισμό του ιδρύματος η αύξηση που έχει υποσχεθεί ο υπουργός Οικονομικών για τα πανεπιστήμια και δείχνει ότι τα κονδύλια που υπόσχεται η κυβέρνηση δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες των ιδρυμάτων, που στρέφονται όλο και πιο έντονα να συμπληρώνουν τους πόρους τους από τους ιδιώτες. Μάλιστα, κύκλοι πανεπιστημιακών επισημαίνουν ότι αν κάτι τέτοιο παρατηρηθεί και στους προϋπολογισμούς άλλων ιδρυμάτων, τότε η αύξηση θα είναι σα να μη δόθηκε και θα απορροφηθεί εξ ολοκλήρου από τα νέα τμήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ