Τρίτη 21 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ
Η κυβέρνηση κοροϊδεύει ουσιαστικά τα ιδρύματα

Καμιά δέσμευση για έκτακτη επιχορήγηση των ιδρυμάτων ούτε για ενίσχυση της χρηματοδότησής τους το επόμενο έτος δεν έλαβαν οι πρόεδροι των ΤΕΙ, εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν χτες με τον υφυπουργό Παιδείας Ν. Γκεσούλη. Παρόλο που η πρωτοβουλία για τη συνάντηση ανήκε στο υπουργείο Παιδείας, πράγμα που είχε δημιουργήσει στον κόσμο των ΤΕΙ προσδοκίες για μια θετική αντιμετώπιση, το μοναδικό αποτέλεσμα της συνάντησης είναι η έναρξη διαλόγου μεταξύ υπουργείου και προέδρων για τα προβλήματα που υπάρχουν στα ιδρύματα, τις ανάγκες και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να καλυφθούν.

Είναι πραγματικά τραγικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση, παρά τις διακηρύξεις της περί προτεραιότητας της παιδείας, επιμένει να μη χρηματοδοτεί τα ιδρύματα, που από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους υπολειτουργούν. Δεκάδες χιλιάδες σπουδαστές των ΤΕΙ ουσιαστικά δεν κάνουν μάθημα κι αυτό όχι λόγω των κινητοποιήσεων, αλλά εξαιτίας της υποχρηματοδότησης. Στα περισσότερα ΤΕΙ, το μισό και πάνω εκπαιδευτικό προσωπικό δεν κάνει μαθήματα, καθώς είναι έκτακτο και δεν υπάρχουν κονδύλια για να υπογραφούν οι συμβάσεις τους και να πληρωθούν. Επιπλέον, δεν μπορούν να διανεμηθούν συγγράμματα. Αραγε, το υπουργείο χρειάζεται να ξεκινήσει τώρα διάλογο για να δει πώς θα αντιμετωπίσει προβλήματα γνωστά εδώ και τόσα χρόνια και, μάλιστα, χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση;

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ τηρούν στάση αναμονής και σήμερα θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο προκειμένου να πάρουν αποφάσεις για το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, σήμερα θα συνεδριάσει και η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΟΣΕΠ) των ιδρυμάτων, που είχε κηρύξει για χτες 24ωρη αποχή και στα αιτήματά της προτάσσει την ανάγκη χρηματοδότησης των ιδρυμάτων.

Στη Βουλή έφερε το θέμα το ΚΚΕ

Τραγικές είναι οι ελλείψεις στα νέα τμήματα του ΤΕΙ Πάτρας και είναι χαρακτηριστικό ότι ένα από αυτά συστεγάζεται με Λύκειο και ένα άλλο σε παλιά αποθήκη, ενώ σε όλα λείπουν οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, αλλά ο αρμόδιος υφυπουργός Ν. Γκεσούλης στην απάντησή του, σε πείσμα της πραγματικότητας, περιέγραψε μια ούτε λίγο ούτε πολύ ιδανική κατάσταση. Είπε συγκεκριμένα ότι η χώρα διανύει μια περίοδο ανάπτυξης της εκπαίδευσης και γι' αυτό τα τελευταία 4,5 χρόνια έχουν ιδρυθεί 100 νέα τμήματα στα ΤΕΙ. Για τα τμήματα της Πάτρας ισχυρίστηκε ότι οι εγγραφές ολοκληρώθηκαν κανονικά και ήδη προχωρούν τα μαθήματα, ενώ είπε ότι έχουν καλυφθεί και τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Τα όποια προβλήματα τα χαρακτήρισε μικροπροβλήματα και τα απέδωσε στο ότι πρόκειται για καινούρια τμήματα.

Ο Π. Κοσιώνης τόνισε ότι τα στοιχεία στα οποία στηρίχτηκε η Ερώτηση είναι πρόσφατα και αποδεικνύουν ότι δεν έχει λυθεί κανένα από τα προβλήματα. Η εγκατάλειψη των τμημάτων, είπε, δημιουργεί την εντύπωση ότι η κυβέρνηση θέλει «να αποθηκεύονται κάπου οι σπουδαστές», ενώ κανονικά θα έπρεπε να σπουδάζουν ουσιαστικά. Οι σπουδαστές, τόνισε, μένουν μόνοι τους και απροστάτευτοι, χωρίς σίτιση και στέγαση και χωρίς την παραμικρή διοικητική υποστήριξη. Είναι, κατέληξε, απαράδεκτη η κατάσταση την οποία βιώνουν οι 550 σπουδαστές που έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος του θεού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ