Παρασκευή 22 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μαθητικό φεστιβάλ στην Πάτρα

Οι μαθητικές πρωτοβουλίες συνεχίζονται σε πόλεις της χώρας. Αύριο Σάββατο σειρά έχουν οι μαθητές της Πάτρας, οι οποίοι διοργανώνουν φεστιβάλ, το οποίο αφιερώνουν «ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά». Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 4 το μεσημέρι, στο χώρο των 4ου - 5ου ΕΛ Πατρών (συγκρότημα Μαρούδα). Αποφάσεις για το μαθητικό φεστιβάλ έχουν πάρει τα μαθητικά συμβούλια του 15ου Γυμνασίου, η Β' τάξη του 4ου ΕΛ, και του 1ου ΕΛ Καστριτσίου. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται συζήτηση για τα ναρκωτικά, διαγωνισμός γκράφιτι, τουρνουά ποδοσφαίρου καθώς και έκθεση φωτογραφίας.

ΕΣΑΚ ΔΕΕ
Αλήθειες και ψέματα για τη γενική συνέλευση προέδρων

Τη στάση εκπροσώπων της «Παρέμβασης» και της «Συνεργασίας» στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, που στράφηκαν ενάντια σε μέλη της ΕΣΑΚ ΔΕΕ, υποστηρίζοντας ότι στην πρόσφατη γενική συνέλευση προέδρων δεν ψήφισαν σύμφωνα με τις αποφάσεις των ΕΛΜΕ που εκπροσωπούσαν, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ ΔΕΕ. Η παράταξη σημειώνει ότι οι δύο συνδικαλιστές πριν προχωρήσουν σε σχετική ανακοίνωση, θα μπορούσαν να απευθυνθούν στις αντίστοιχες ΕΛΜΕ «κάτι φυσικά που δεν έκαναν, διότι ήξεραν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει βάση στις "κατηγορίες" τους και θα έπαιρναν σαν απάντηση αυτό που σήμερα λαμβάνουν σαν καταγγελία εναντίον τους ομόφωνα από τα αντίστοιχα ΔΣ των ΕΛΜΕ. Απόδειξη οι αποφάσεις των ΔΣ Α' Αθήνας, Καρδίτσας και τα πρακτικά των ΔΣ Α' Αιτωλοακαρνανίας και Ικαρίας που τους καταγγέλλουν και τους διαψεύδουν», σημειώνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ.

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ σημειώνει ότι «η σκοπιμότητα της ενέργειας είναι να μεταθέσουν τις ευθύνες, αδιέξοδα και αποτυχίες που δημιούργησαν με τις επιλογές τους στον κλάδο, να περιφρουρήσουν την "ενότητα" της πλειοψηφίας στην ΟΛΜΕ από διαλυτικά φαινόμενα, με κάθε κόστος. Είναι γνωστό ότι παρατάξεις της πλειοψηφίας δεν ψήφισαν σε αρκετές ΕΛΜΕ την εισήγηση (π.χ. Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Αργολίδα, Λάρισα κλπ.) και να επαναφέρουν την αδιέξοδη και καταψηφισμένη εισήγηση (κάτι που ήδη έκαναν) με το επιχείρημα της "αλλοίωσης της βούλησης του κλάδου"».

ΓΙΑ ΤΑ «ΙΔΙΩΤΙΚΑ» ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Ηξεις - αφήξεις από τον υπουργό

Το υπουργείο Παιδείας δεν προτίθεται να αναγνωρίσει σεμινάρια ιδιωτικών φορέων ως προσόν διορισμού στο δημόσιο αναπληρωτών καθηγητών πληροφορικής, δήλωσε χθες ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργου Χουρμουζιάδη. Παρ' όλα αυτά δεν ανέφερε κανένα συγκεκριμένο μέτρο προκειμένου να αναλάβει το δημόσιο την παροχή των σχετικών γνώσεων στους καθηγητές.

Οπως ανέφερε ο Π. Ευθυμίου, «με το Προεδρικό Διάταγμα 118/95 δύνανται να ορίζονται ως αναπληρωτές πληροφορικής οι έχοντες μετάσχει ή διδάξει σε σεμινάρια σε πανεπιστήμια ή ΤΕΙ τετρακοσίων τουλάχιστον ωρών» σημειώνοντας αναφορικά με τους ιδιωτικούς φορείς που διαφημίζονται ως προθάλαμοι του δημοσίου ότι «το υπουργείο δεν πρόκειται να αναγνωρίσει αυτά τα σεμινάρια».

Παίρνοντας το λόγο όμως, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης, σημείωσε ότι «το θέμα δεν είναι αν εσείς θα αναγνωρίσετε αυτά τα "πτυχία" ως προσόντα για το διορισμό τους. Αλλά αυτά τελικά τα εργαστήρια και οι μηχανισμοί επιμόρφωσης για την πληροφορική, υφίστανται και παγιδεύουν μέσα στην προοπτική του κέρδους τους, ένα μεγάλο αριθμό καθηγητών που με την υπόσχεση ότι θα διοριστούν, πληρώνουν και τελικά κυκλοφορεί ανάμεσά μας ένας μηχανισμός επιμόρφωσης ο οποίος όπως και εσείς αναγνωρίσατε δεν είναι αυτός που θα έπρεπε γιατί το Προεδρικό Διάταγμα που αναφέρατε αναγνωρίζει το δικαίωμα λειτουργίας τέτοιων σεμιναρίων στα ΤΕΙ, στα ΑΕΙ και σε άλλους δημόσιους φορείς. Αυτοί όμως οι φορείς που αναπτύσσουν αυτή την πρωτοβουλία της επιμόρφωσης, δεν είναι καν δημόσιοι».

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
«Σκέψου, ονειρέψου, αγωνίσου»

Χτες στη Φιλοσοφική Σχολή η ΠΚΣ με τρεις εκδηλώσεις ενημέρωσε και συζήτησε με τους φοιτητές

Στα «κόκκινα» χτες η Φιλοσοφική
Στα «κόκκινα» χτες η Φιλοσοφική
Μέρα παρέμβασης, συζήτησης, ενημέρωσης ήταν η χτεσινή για τη Φιλοσοφική Σχολή. Εκεί η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας διοργάνωσε τρεις εκδηλώσεις για να επικοινωνήσει και να συζητήσει με τους φοιτητές γι' αυτά που τους απασχολούν μέσα και έξω από τα αμφιθέατρα.

«Σκέψου. Ονειρέψου. Αγωνίσου. Θέλουμε μια ζωή χωρίς υποκατάστατα. Λέμε όχι σε όλα τα ναρκωτικά». Το μήνυμα αυτό έστειλε χτες η ΠΚΣ από το Πρόγραμμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής, στους φοιτητές της σχολής, ενημερώνοντας και συζητώντας μαζί τους για το οξυμένο πρόβλημα των ναρκωτικών. Μάλιστα, τους κάλεσαν να «ρίξουν» την ψήφο τους και να πάρουν μέρος σε δημοψήφισμα, έχοντας δύο επιλογές: Υπέρ του χασίς, της ηρωίνης, των υποκατάστατων ή κατά της αλλοτρίωσης, της εξαθλίωσης, της φυγής. Μάλιστα, ψήφισαν και εκπρόσωποι της φοιτητικής παράταξης του ΣΥΝ, καθώς και της ΠΑΣΠ, οι οποίοι όμως έριξαν «δαγκωτό»... Υπέρ.

«Με την πρωτοβουλία αυτή θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι η κοινωνία μας θέλει ανθρώπους μαστουρωμένους, να ζουν με υποκατάστατα, να μην αγωνίζονται, να μη σκέφτονται, να μην ονειρεύονται. Ανθρώπους που να μη διεκδικούν τα δικαιώματά τους και την αλλαγή αυτής της κοινωνίας», μας είπε η Εύη Πανταζή.

«Το Παραμύθι των Ινδοευρωπαίων», ήταν το θέμα που ανέλυσε στους φοιτητές, του Τμήματος Ιστορικού - Αρχαιολογικού - Φιλολογικού της Φιλοσοφικής, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης. Ενα θέμα, που όπως μας είπε ο Δημήτρης Καρακάσογλου, μέλος της ΠΚΣ, επιλέχτηκε γιατί «θέλαμε να ανοίξουμε μια κουβέντα για το περιεχόμενο σπουδών, για το τι διδασκόμαστε και για ποιο σκοπό. Μάλιστα, η ανταπόκριση απ' τους φοιτητές είναι μεγάλη. Κάτι που είναι σχεδόν άγνωστο μέχρι σήμερα στα αμφιθέατρα από τη "δράση" των άλλων παρατάξεων».

Οι όροι εργασίας στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, καθώς και συνολικότερα το ζήτημα της ιδιωτικής εκπαίδευσης ήταν το αντικείμενο της συζήτησης που έγινε στην εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Ξενόγλωσσα Τμήματα της Φιλοσοφικής. Στόχος του θέματος που επιλέχτηκε, όπως μας επισήμανε η Δώρα Ζήκου, ήταν για «να ενημερώσουμε τους φοιτητές και κυρίως να τους αφυπνίσουμε με το ζήτημα των φροντιστηρίων. Και αυτό γιατί οι φοιτητές έχουν την εντύπωση ότι θα βρουν διέξοδο για δουλιά στα φροντιστήρια αποφοιτώντας από το πανεπιστήμιο. Εμείς θέλουμε να τους ενημερώσουμε για το τι θα συναντήσουμε στην ιδιωτική ξενόγλωσση εκπαίδευση. Οπου και να πάμε για δουλιά ο εργοδότης μας θα μας εκμεταλλεύεται. Χρειάζεται ο συντονισμένος αγώνας γιατί αλλιώς δε θα καταφέρουμε τίποτα».

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΗΝΕΣ
Η ΔΑΠ και τα μεταπτυχιακά στα ΤΕΙ

Η ΔΑΠ, στα ΤΕΙ, συμφωνεί με το σπάσιμο των σπουδών σε κύκλους, με την υποβάθμιση δηλαδή των πτυχίων και το «πέρασμα» γνώσεων και ειδίκευσης στα μεταπτυχιακά, συμφωνεί με τις αντιδραστικές αλλαγές των προγραμμάτων σπουδών, συμφωνεί με την υποχρηματοδότηση (τη θέση της για 5% του ΑΕΠ, σε λίγο οι εκσυγχρονιστές φίλοι τους θα την κάνουν πράξη...) και με την παραπέρα διείσδυση των επιχειρήσεων στις σχολές. Δεν τα λέμε εμείς, οι ίδιοι τα λένε. Συμφωνούν σε όλα με την κυβερνητική πολιτική, που, στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου, υλοποιεί τα συμφωνημένα σε Μπολόνια και Πράγα. Γι' αυτό, λοιπόν, η ΔΑΠ έχει κάνει καραμέλα το αίτημα για μεταπτυχιακά στα ΤΕΙ. Ομως, μεταπτυχιακά μπορούν να υπάρξουν μόνο αν εξασφαλιστεί καταρχήν ο ανώτατος χαρακτήρας των προπτυχιακών σπουδών, αν το πτυχίο οδηγεί σε πλήρη επιστημονική ειδίκευση και επαγγελματικά δικαιώματα. Ετσι, μόνο τα μεταπτυχιακά μπορούν να λειτουργήσουν, να είναι ενός κύκλου και να οδηγούν κατευθείαν σε διδακτορικό. Ολα τ' άλλα είναι... παρηγοριά στον άρρωστο ή καλύτερα, στον μελλοντικό άνεργο!

Master για ...τα πανηγύρια

Πανηγυρίζει η ΠΑΣΠ στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (ΓΠΑ), γιατί με το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά το πτυχίο του ΓΠΑ θα γίνει ισότιμο με master. Λέει συγκεκριμένα ότι «χωρίς πολλά λόγια δούλεψε και αγωνίστηκε στην κατεύθυνση να γίνει πραγματικότητα». Προφανώς ο αγώνας της αναφέρεται σε εσωκομματικές ισορροπίες και ίντριγκες του ΠΑΣΟΚ, οπότε δε μας ενδιαφέρει.

Η ισοτίμηση με master, πάντως, δε συνιστά ούτε αναβάθμιση ούτε είναι για πανηγυρισμούς. Γιατί τι είδους master θα είναι αυτό, όταν η ειδίκευση είναι εκτός πτυχίου, στα ΜΔΕ που διατηρούνται κι οι απόφοιτοι αναγκάζονται μετά το πτυχίο να παρακολουθήσουν κι άλλο master για να ειδικευτούν;

ΠΑΣΠίτες, για ψαχτείτε λίγο καλύτερα!

«Οταν οι φοιτητές μάς φτύνουν, ο Λαλιώτης μάς ενώνει»!

Νάτα τα παιδιά... μύρισαν εκλογές κι είπαν να βγουν απ' τις κρυψώνες τους, όπως τα σαλιγκάρια μετά τη βροχή... Για τους διάφορους «αριστερούληδες» ο λόγος, που προσπαθούν όπως - όπως να βγουν λίγο στον αφρό, μετά από την «τόσο μακρινή απουσία» μιας ολόκληρης χρονιάς. Και επειδή χάνουν το τρένο, μαζεύτηκαν όλοι μαζί (ένα ΣΥΝονθύλευμα που πιάνει όλο το φάσμα από τη σοσιαλδημοκρατία μέχρι τα ΕΑΑΚ και τους Μαοϊκούς), φτιάξανε ένα... πράγμα (πώς αλλιώς να το πεις) με το όνομα «πρωτοβουλία σχημάτων», βρήκανε τον εχθρό (φυσικά την Πανσπουδαστική) και μιας και στις συνελεύσεις δε βρίσκουν την ψήφο τους, άρχισαν να παίρνουν «αγωνιστικές» πρωτοβουλίες για «Πανευρωπαϊκή δράση» κ.τ.λ. Η κεντροαριστερά στο Πανεπιστήμιο! Ο Λαλιώτης τώρα δικαιώνεται!...

Ο πόλεμος γέννημα του καπιταλισμού

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση της ΠΚΣ χτες στο Πανεπιστήμιο Πειραιά

«Ο πόλεμος αποτελεί διέξοδο στην κρίση του καπιταλιστικού συστήματος» τόνισε ο Θανάσης Παφίλης, γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, μιλώντας χτες σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΠΚΣ στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Η ΠΚΣ με την εκδήλωση έφερε στο επίκεντρο της συζήτησης τις διεθνείς σχέσεις και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, καθώς και την ανάγκη της ισχυροποίησης του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος που μπορεί να ανατρέψει το ίδιο το σύστημα που γεννάει τους πολέμους.

«Μετά το 1990 και την ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών, οι διεθνείς σχέσεις άλλαξαν», επισήμανε ο Θ. Παφίλης, σημειώνοντας ότι «χαρακτηριστικό στοιχείο του νέου αιώνα είναι η προσπάθεια επιβολής της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων. Δηλαδή, ο ισχυρός να επιβάλει τους όρους του». Αναφερόμενος στο πού ήταν και πού βρίσκεται ο κόσμος, είπε ότι μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δημιουργήθηκε ο ΟΗΕ και διαμορφώθηκε το Διεθνές Δίκαιο και η τελική πράξη του Ελσίνκι, το 1990 η ανθρωπότητα μπήκε σε νέα φάση. Αρχίζει η ανατροπή του Διεθνούς Δικαίου. Επιβάλλονται νέοι κανόνες. Αρχίζει η αλλαγή των ορίων δράσης του ΝΑΤΟ και του στρατιωτικού του δόγματος με επέκτασή του και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και την επέμβαση του σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη θεωρεί ότι απειλούνται τα συμφέροντά του. Συγκροτούνται οι δυνάμεις ταχείας επέμβασης, ενώ το ΝΑΤΟ επεμβαίνει πια και πολιτικά.

Σαν κλασικό παράδειγμα της εφαρμογής των νέων δεδομένων ο Θ. Παφίλης ανέφερε την περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας, όπως και του Αφγανιστάν, όπου με αφορμή το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ έγινε επέμβαση ώστε να πιαστεί ο δρόμος των πετρελαίων. Και οι περιπτώσεις της Παλαιστίνης, της Κολομβίας, της Βενεζουέλας σχετίζονται με τα ίδια οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Την ενδιαφέρουσα εισήγηση που παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον οι φοιτητές του τμήματος, ακολούθησε συζήτηση. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, ο Θ. Παφίλης σημείωσε χαρακτηριστικά, «εφόσον δεχτούμε ότι ο κίνδυνος για τη χώρα μας προέρχεται από την Τουρκία, τότε τι θέση έχουμε σε μία συμμαχία που μετέχει και ο εχθρός μας. Επίσης, τι κερδίζουν οι εργαζόμενοι από ένα επιθετικό στρατιωτικό σχηματισμό και την αποστολή Ελλήνων έξω από τα σύνορά μας. Οι εργαζόμενοι βλέπουν να κόβονται ασφαλιστικά τους δικαιώματα, το μεροκάματο να μένει το ίδιο και η ανεργία να είναι στο 13%. Μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν συμφέροντα στις βαλκανικές χώρες κερδίζουν από την παρουσία Ελλήνων στρατιωτών εκεί».

Σε άλλη ερώτηση για το κέρδος της Ελλάδας από τη συμμετοχή της σε ένα συνασπισμό πλουσίων χωρών, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Θ. Παφίλης επισήμανε ότι η ΕΕ είναι πλούσια για το κεφάλαιο και φτωχή για τους λαούς. «Ούτε καν δημοκρατία δεν υπάρχει, αφού ούτε την απλή αναλογική δεν εφαρμόζουν στις εκλογές», παρατήρησε.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Ο «διάλογος» εντείνεται

... το ίδιο και οι αντιδράσεις

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία φοιτητών έξω από το «Κάραβελ»
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία φοιτητών έξω από το «Κάραβελ»
Με δόλωμα τούς εύηχους όρους «αξιολόγηση» και «ποιότητα» προωθείται το μοντέλο υποταγής των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου κι ο ασφυκτικός έλεγχος αυτής της πορείας, από δομές κυβερνητικές και ευρωπαϊκές. Γι' αυτό το εγχείρημα μπαίνουν σε διάλογο και τα ίδια τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, συζητούν το πώς μπορεί να γίνει η αξιολόγηση, άλλοτε διατηρώντας αυταπάτες κι άλλοτε συμφωνώντας πλήρως με τις κυβερνητικές κι ευρωπαϊκές προτάσεις.

Μια πράξη αυτού του «διαλόγου» μεταξύ των ιδρυμάτων ξεκίνησε χτες και θα ολοκληρωθεί σήμερα, στο «Πρώτο Σεμινάριο» για τη «Διασφάλιση της Ποιότητας στην Ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση», που διοργανώνει στο ξενοδοχείο «Caravel» το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ερευνας (ΚΕΕ), το υπουργείο Παιδείας κι η ΕΕ. Υπάρχουν όμως και ισχυρές φωνές αντίστασης στην αξιολόγηση και τις συνέπειές της, που χτες εκφράστηκαν από φοιτητές και σπουδαστές που πραγματοποίησαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο.

«15% για την παιδεία. Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση», έγραφε το πανό του συλλόγου φοιτητών του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, γιατί για την πραγματική αναβάθμιση των ιδρυμάτων χρειάζεται γενναία αύξηση της χρηματοδότησης και ανάλογος πολιτικός σχεδιασμός ώστε να παρέχουν ολοκληρωμένη επιστημονική γνώση και επιστημονική ειδίκευση. Οι φοιτητές αντιτάσσουν ότι δεν είναι η απουσία ενιαίου συστήματος αξιολόγησης που εμποδίζει την κυβέρνηση να καλύψει τις τεράστιες ελλείψεις των ιδρυμάτων, ενώ φέρνουν παραδείγματα από τα πορίσματα αξιολογήσεων που ήδη έχουν γίνει σε Τμήματα και που προτείνουν την προώθηση αντιδραστικών αλλαγών.

1
2
3
Ο αριθμός των εισακτέων κατά σχολή

Αύξηση των θέσεων μόνο στις Σχολές Πληροφορικής επιφύλασσε η χτεσινή ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας του αριθμού των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος. Οι θέσεις είναι μειωμένες σε σχέση με πέρσι κατά 5% στα Πανεπιστήμια και κατά 1.5% στα ΤΕΙ, ενώ όπως σχολίασε, παρουσιάζοντας τα στοιχεία ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θ. Τσουροπλής, η σχέση θέσεων - υποψηφίων είναι ευνοϊκότερη από πέρσι. Σύμφωνα με το υπουργείο, η αύξηση εισακτέων μόνο στα τμήματα Πληροφορικής εντάσσεται στα πλαίσια προγράμματος του ΕΠΕΑΕΚ για σχετικές ειδικότητες με στόχο να βελτιωθεί το «χάσμα δεξιοτήτων», να υλοποιηθούν δηλαδή οι κατευθύνσεις που είχε χαράξει η Σύνοδος της Λισαβόνας.

Ο συνολικός αριθμός των εισακτέων φέτος ανέρχεται στις 83.050 θέσεις. Από αυτές, οι 37.240 αφορούν τα Πανεπιστήμια και οι 40.720 τα ΤΕΙ. Στο σύνολο των θέσεων θα προστεθούν και οι θέσεις εισακτέων στο πανεπιστήμιο Κύπρου, στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, στις σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων, οπότε συνολικά, σύμφωνα με το υπουργείο, ο αριθμός των εισακτέων θα ξεπεράσει τις 83.050 θέσεις.

Οι θέσεις αυτές κατανέμονται ως εξής:

  • 64.025 στους φετινούς τελειόφοιτους του ενιαίου λυκείου. Στον παραπάνω αριθμό δε συμπεριλαμβάνονται οι θέσεις στις στρατιωτικές, αστυνομικές κλπ. σχολές με την προσθήκη των οποίων οι θέσεις θα φτάσουν στις 68.600.
  • 7.946 θέσεις στους υποψήφιους με το 10%, αποφοίτους δηλαδή προηγούμενων ετών, οι οποίοι είναι υποψήφιοι χωρίς νέα εξέταση. Οι θέσεις αυτές μετά την προσθήκη και των λοιπών σχολών θα ανέλθουν τελικά στις 8.306 (πέρσι ήταν 8.384).
  • 6.149 θέσεις των ΤΕΙ στους απόφοιτους του Β' κύκλου των ΤΕΕ, που θα λάβουν μέρος στις εισαγωγικές εξετάσεις στα τρία μαθήματα και οι οποίες θα διενεργηθούν τον προσεχή Ιούνη. Σύμφωνα με το υπουργείο, αναλογούν δύο θέσεις ανά 8 υποψήφιους. Πέρσι, οι θέσεις ήταν 3.519 και η αναλογία δύο θέσεις ανά 9 υποψηφίους.

Το υπουργείο εκτιμά ότι οι εν δυνάμει υποψήφιοι για το 90% των θέσεων είναι 98.400 (81.636 μαθητές και 16.764 παλαιοί απόφοιτοι, που δήλωσαν συμμετοχή στις φετινές εξετάσεις). Πέρσι, για την αντίστοιχη κατηγορία θέσεων συνυπολογιζόμενων και των υποψηφίων με το παλιό σύστημα των δεσμών οι υποψήφιοι ήταν 102.630.

Ακολουθούν οι πίνακες με τον αριθμό εισακτέων ανά επιστημονικό πεδίο.

1
2
3


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ