Παρασκευή 22 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ο πόλεμος γέννημα του καπιταλισμού

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση της ΠΚΣ χτες στο Πανεπιστήμιο Πειραιά

«Ο πόλεμος αποτελεί διέξοδο στην κρίση του καπιταλιστικού συστήματος» τόνισε ο Θανάσης Παφίλης, γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, μιλώντας χτες σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΠΚΣ στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Η ΠΚΣ με την εκδήλωση έφερε στο επίκεντρο της συζήτησης τις διεθνείς σχέσεις και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, καθώς και την ανάγκη της ισχυροποίησης του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος που μπορεί να ανατρέψει το ίδιο το σύστημα που γεννάει τους πολέμους.

«Μετά το 1990 και την ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών, οι διεθνείς σχέσεις άλλαξαν», επισήμανε ο Θ. Παφίλης, σημειώνοντας ότι «χαρακτηριστικό στοιχείο του νέου αιώνα είναι η προσπάθεια επιβολής της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων. Δηλαδή, ο ισχυρός να επιβάλει τους όρους του». Αναφερόμενος στο πού ήταν και πού βρίσκεται ο κόσμος, είπε ότι μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δημιουργήθηκε ο ΟΗΕ και διαμορφώθηκε το Διεθνές Δίκαιο και η τελική πράξη του Ελσίνκι, το 1990 η ανθρωπότητα μπήκε σε νέα φάση. Αρχίζει η ανατροπή του Διεθνούς Δικαίου. Επιβάλλονται νέοι κανόνες. Αρχίζει η αλλαγή των ορίων δράσης του ΝΑΤΟ και του στρατιωτικού του δόγματος με επέκτασή του και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και την επέμβαση του σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη θεωρεί ότι απειλούνται τα συμφέροντά του. Συγκροτούνται οι δυνάμεις ταχείας επέμβασης, ενώ το ΝΑΤΟ επεμβαίνει πια και πολιτικά.

Σαν κλασικό παράδειγμα της εφαρμογής των νέων δεδομένων ο Θ. Παφίλης ανέφερε την περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας, όπως και του Αφγανιστάν, όπου με αφορμή το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ έγινε επέμβαση ώστε να πιαστεί ο δρόμος των πετρελαίων. Και οι περιπτώσεις της Παλαιστίνης, της Κολομβίας, της Βενεζουέλας σχετίζονται με τα ίδια οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Την ενδιαφέρουσα εισήγηση που παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον οι φοιτητές του τμήματος, ακολούθησε συζήτηση. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, ο Θ. Παφίλης σημείωσε χαρακτηριστικά, «εφόσον δεχτούμε ότι ο κίνδυνος για τη χώρα μας προέρχεται από την Τουρκία, τότε τι θέση έχουμε σε μία συμμαχία που μετέχει και ο εχθρός μας. Επίσης, τι κερδίζουν οι εργαζόμενοι από ένα επιθετικό στρατιωτικό σχηματισμό και την αποστολή Ελλήνων έξω από τα σύνορά μας. Οι εργαζόμενοι βλέπουν να κόβονται ασφαλιστικά τους δικαιώματα, το μεροκάματο να μένει το ίδιο και η ανεργία να είναι στο 13%. Μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν συμφέροντα στις βαλκανικές χώρες κερδίζουν από την παρουσία Ελλήνων στρατιωτών εκεί».

Σε άλλη ερώτηση για το κέρδος της Ελλάδας από τη συμμετοχή της σε ένα συνασπισμό πλουσίων χωρών, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Θ. Παφίλης επισήμανε ότι η ΕΕ είναι πλούσια για το κεφάλαιο και φτωχή για τους λαούς. «Ούτε καν δημοκρατία δεν υπάρχει, αφού ούτε την απλή αναλογική δεν εφαρμόζουν στις εκλογές», παρατήρησε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ