Παρασκευή 22 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ο αριθμός των εισακτέων κατά σχολή

Αύξηση των θέσεων μόνο στις Σχολές Πληροφορικής επιφύλασσε η χτεσινή ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας του αριθμού των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος. Οι θέσεις είναι μειωμένες σε σχέση με πέρσι κατά 5% στα Πανεπιστήμια και κατά 1.5% στα ΤΕΙ, ενώ όπως σχολίασε, παρουσιάζοντας τα στοιχεία ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θ. Τσουροπλής, η σχέση θέσεων - υποψηφίων είναι ευνοϊκότερη από πέρσι. Σύμφωνα με το υπουργείο, η αύξηση εισακτέων μόνο στα τμήματα Πληροφορικής εντάσσεται στα πλαίσια προγράμματος του ΕΠΕΑΕΚ για σχετικές ειδικότητες με στόχο να βελτιωθεί το «χάσμα δεξιοτήτων», να υλοποιηθούν δηλαδή οι κατευθύνσεις που είχε χαράξει η Σύνοδος της Λισαβόνας.

Ο συνολικός αριθμός των εισακτέων φέτος ανέρχεται στις 83.050 θέσεις. Από αυτές, οι 37.240 αφορούν τα Πανεπιστήμια και οι 40.720 τα ΤΕΙ. Στο σύνολο των θέσεων θα προστεθούν και οι θέσεις εισακτέων στο πανεπιστήμιο Κύπρου, στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, στις σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων, οπότε συνολικά, σύμφωνα με το υπουργείο, ο αριθμός των εισακτέων θα ξεπεράσει τις 83.050 θέσεις.

Οι θέσεις αυτές κατανέμονται ως εξής:

  • 64.025 στους φετινούς τελειόφοιτους του ενιαίου λυκείου. Στον παραπάνω αριθμό δε συμπεριλαμβάνονται οι θέσεις στις στρατιωτικές, αστυνομικές κλπ. σχολές με την προσθήκη των οποίων οι θέσεις θα φτάσουν στις 68.600.
  • 7.946 θέσεις στους υποψήφιους με το 10%, αποφοίτους δηλαδή προηγούμενων ετών, οι οποίοι είναι υποψήφιοι χωρίς νέα εξέταση. Οι θέσεις αυτές μετά την προσθήκη και των λοιπών σχολών θα ανέλθουν τελικά στις 8.306 (πέρσι ήταν 8.384).
  • 6.149 θέσεις των ΤΕΙ στους απόφοιτους του Β' κύκλου των ΤΕΕ, που θα λάβουν μέρος στις εισαγωγικές εξετάσεις στα τρία μαθήματα και οι οποίες θα διενεργηθούν τον προσεχή Ιούνη. Σύμφωνα με το υπουργείο, αναλογούν δύο θέσεις ανά 8 υποψήφιους. Πέρσι, οι θέσεις ήταν 3.519 και η αναλογία δύο θέσεις ανά 9 υποψηφίους.

Το υπουργείο εκτιμά ότι οι εν δυνάμει υποψήφιοι για το 90% των θέσεων είναι 98.400 (81.636 μαθητές και 16.764 παλαιοί απόφοιτοι, που δήλωσαν συμμετοχή στις φετινές εξετάσεις). Πέρσι, για την αντίστοιχη κατηγορία θέσεων συνυπολογιζόμενων και των υποψηφίων με το παλιό σύστημα των δεσμών οι υποψήφιοι ήταν 102.630.

Ακολουθούν οι πίνακες με τον αριθμό εισακτέων ανά επιστημονικό πεδίο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ