Τρίτη 27 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση έχει βρει πολύτιμους συμμάχους στο ΠΑΣΟΚ και σε δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ

Σε σχόλιό του για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ στην προσπάθειά της να ιδρύσει ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενάντια στη θέληση και τον μεγαλειώδη αγώνα των φοιτητών και όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας, έχει βρει πολύτιμους συμμάχους τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και σε δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν διαφωνούν επί της ουσίας αλλά μόνο επί της διαδικασίας της κυβερνητικής πολιτικής, ανοίγοντας ζήτημα αναθεώρησης του άρθρου 16 και σπέρνοντας αυταπάτες περί "καλής" ιδιωτικοποίησης».

Συλλογική απόρριψη των αντιδραστικών σχεδιασμών από φορείς του ΕΜΠ

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, διδάσκοντες και προσωπικό του ΕΜΠ απορρίπτουν το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ήταν το μήνυμα που στάλθηκε από τη σύσκεψη Συλλόγων ΕΤΕΠ, Διοικητικού Προσωπικού, Υποψήφιων Διδακτόρων, Μεταπτυχιακών και Φοιτητικών Συλλόγων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η αντίθεση αυτή εκφράστηκε και με τον συμβολικό αποκλεισμό της οδού Πατησίων στο ύψος του Πολυτεχνείου, μετά το τέλος της σύσκεψης, η οποία κατέληξε σε μία σειρά από κοινές δράσεις.

Στο ξεκίνημα μιας κρίσιμης, όπως τονίστηκε, βδομάδας, με τον αγώνα να κλιμακώνεται καθώς το νομοσχέδιο έχει εισαχθεί για συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής, συγκεντρώθηκαν στο υπό κατάληψη ίδρυμα αποφασίζοντας μια σειρά από κοινές δράσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα και δηλώνοντας «παρών» στον αγώνα για να μη γίνουν πράξη οι βαθιά αντιδραστικές προβλέψεις.

Μέσα από μια μαχητική συζήτηση, οι φορείς του ιδρύματος που συμμετείχαν, ανέδειξαν τη σημασία του συντονισμού και της συνέχισης της συλλογικής δράσης αλλά και την ανάγκη να απομονωθεί κάθε προσπάθεια καταστολής απέναντι στην αγωνιστική έκφραση της μαζικής αντίθεσης στο νομοσχέδιο. Τονίστηκε από πολλούς που πήραν τον λόγο ότι μέσα από την πείρα, όπως την βιώνει ο καθένας από τη θέση του σε αυτό, φοιτητής, εργαζόμενος, μέλος ΔΕΠ, υποψήφιος διδάκτορας ή μεταπτυχιακός, από τις πολιτικές που ακολουθούνται στην Ανώτατη Εκπαίδευση, επιβεβαιώνεται πως δεν μπορούν να συνυπάρξουν οι ανάγκες φοιτητών και εργαζομένων με τα κέρδη των επιχειρήσεων και των ιδιοκτητών των κολεγίων. Οτι είναι γνωστό πού οδηγεί ο δρόμος της εμπορευματοποίησης.


Αναδείχτηκε ξεκάθαρα ότι ο αγώνας που βρίσκεται για όγδοη βδομάδα σε εξέλιξη, με τους φοιτητικούς συλλόγους μπροστά και τους εργαζόμενους από όλους τους κλάδους, τους μαθητές, τους γονείς στο πλάι τους, έφερε στο προσκήνιο τον ένοχο γι' αυτήν την πολιτική - όπως άλλωστε αποτυπώθηκε και στις συλλογικές αποφάσεις - την πολιτική της ΕΕ, της εμπορευματοποίησης, κατονόμασε τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, οι οποίες χάραξαν τον δρόμο που οδηγεί στις τωρινές εξελίξεις.

Εκφράστηκε παράλληλα από όλους η αποφασιστικότητα για συνέχιση του αγώνα, ο οποίος έχει κάνει υπόθεση όλης της κοινωνίας το αντιδραστικό νομοσχέδιο, που επέφερε σημαντικά ρήγματα και το απονομιμοποιεί στις συνειδήσεις της πλειοψηφίας. Οπως τονίστηκε σε μια σειρά από τοποθετήσεις, αυτός ο αγώνας συνεχίζεται και ενισχύεται, σε συμπόρευση με το εργατικό κίνημα, με τους αγρότες που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους γιατί η νίκη των αιτημάτων τους θα είναι νίκη όλων.

Οι φορείς δήλωσαν το «παρών» στις αυριανές απεργιακές κινητοποιήσεις, έναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη και, μετά το τέλος της σύσκεψης, προχώρησαν σε αποκλεισμό της οδού Πατησίων κρατώντας πανό που ανέγραφε «Δεν Ξεχνάμε! `Η τα κέρδη τους ή οι ζωές και οι σπουδές μας. Ολοι στην απεργία Τετάρτη 28/2, 10.30 π.μ. στα Προπύλαια», με την υπογραφή «Συλλογικοί φορείς ΕΜΠ».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Κλιμάκωση με πανελλαδικό συλλαλητήριο

Κλιμάκωση του αγώνα, που μπαίνει αποφασιστικά στην 8η βδομάδα, είναι η απάντηση των φοιτητικών συλλόγων, καθώς το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση «μη κρατικών» - ιδιωτικών πανεπιστημίων και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης συζητιέται στη Βουλή.

Οπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη συντονισμού φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας, διοργανώνεται πανελλαδικό συλλαλητήριο τη μέρα ψήφισης, καλώντας «καμία εκπαιδευτική λειτουργία των Ιδρυμάτων, να παραλύσουν τα πανεπιστήμια και να βρεθούμε φοιτητές, καθηγητές, διοικητικό προσωπικό, όλοι μαζί στους δρόμους!» εκείνη τη μέρα.

Αύριο Τετάρτη οι φοιτητικοί σύλλογοι θα βρεθούν στις απεργιακές συγκεντρώσεις για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το έγκλημα στα Τέμπη, δηλώνοντας για μια ακόμα φορά ότι στο «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» παίρνουν αγωνιστικά θέση υπέρ του δεύτερου. Την Πέμπτη 29 Φλεβάρη προχωρούν σε νέα κινητοποίηση στα Προπύλαια.

«Η κυβέρνηση τόλμησε να καταθέσει το νομοσχέδιο! Δεν κάνουμε βήμα πίσω! Θα πλημμυρίσουμε όλη τη χώρα στις μεγάλες απεργιακές διαδηλώσεις στις 28 Φλεβάρη, θα βουλιάξουμε την Αθήνα με νέα πανελλαδική κινητοποίηση την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου», δηλώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας που την Πέμπτη προχώρησαν σε συντονισμό. Το αγωνιστικό πρόγραμμα που χαράχτηκε και συζητιέται στις Γενικές Συνελεύσεις οι οποίες πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες περιλαμβάνει επίσης διοργάνωση πολύμορφων καθημερινών δράσεων, με αποκλεισμούς Ιδρυμάτων, δρόμων και άλλων σημείων επιχειρηματικής λειτουργίας των Ιδρυμάτων, εξορμήσεις σε σχολεία, γειτονιές και κεντρικά σημεία της Αθήνας («κάνουμε τον αγώνα μας κτήμα όλης της κοινωνίας»), συντονισμό με τους διοικητικούς υπαλλήλους των Ιδρυμάτων.

«Ο αγώνας που δίνουμε είναι δίκαιος, διεκδικούμε το αυτονόητο. Αυτό που θέλουμε είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, πτυχία με αξία για να εργαστούμε με δικαιώματα», τονίζουν οι φοιτητικοί σύλλογοι και προσθέτουν: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέχεια όλων των κυβερνήσεων, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις τις ΕΕ, θέλει να προωθήσει την περαιτέρω διάλυση της δημόσιας δωρεάν Εκπαίδευσης. Τώρα ολοκληρώνεται το έγκλημα. Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων οδηγεί στην πλήρη διάλυση των πτυχίων μας και στην υποβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ. Η κυβέρνηση βρίσκεται απομονωμένη από την κοινωνία προχωρώντας προς την ψήφιση, και αυτό το έχουν καταφέρει το φοιτητικό κίνημα και οι μαζικές κινητοποιήσεις. Στην πολιτική αυτή διαχρονικά έχουν ευθύνη και άνοιξαν τον δρόμο για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα. Αυτό αποδεικνύεται από τις δηλώσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που συμφωνούν με τα δίδακτρα, με τα "μη κρατικά" πανεπιστήμια, και ζητάνε ακόμα και την αναθεώρηση του άρθρου 16».

Ξεκινά η συζήτηση του απαράδεκτου νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Ξεκινά σήμερα το πρωί στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων». Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί σε τρεις συνεδριάσεις της Επιτροπής αυτήν τη βδομάδα και μία την επόμενη, με προοπτική να εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια την Πέμπτη 7 Μάρτη και να ψηφιστεί την Παρασκευή 8 Μάρτη.

Η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει τα στελέχη της, αλλά και συνταγματολόγους, όπως ο Ευ. Βενιζέλος, που αρθρογραφεί υποστηρίζοντας την ερμηνεία της κυβέρνησης για παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Στο μεταξύ, η δημόσια συζήτηση γύρω από το νομοσχέδιο επικεντρώνεται τις τελευταίες μέρες γύρω από τη στάση του ΠΑΣΟΚ, που ενώ υπερθεματίζει για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και συμφωνεί με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. Ετσι, το τελικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε προβλέπει και οικονομική κινητροδότηση προς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια για να ιδρυθούν στην επαρχία, κάτι που ζητούσε το ΠΑΣΟΚ, αφαιρώντας του ένα ακόμα (διαδικαστικό) επιχείρημα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης, από την πλευρά του, δήλωσε χτες σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ για άλλη μια φορά ότι «συμφωνούμε - και το λέω και σήμερα από εδώ - να γίνουν μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά, - υπογραμμίζω μη κερδοσκοπικά -, με αναθεώρηση του άρθρου 16, όπως είναι η θέση του προγράμματός μας», αλλά εκτιμά ότι η κυβέρνηση προχωρά σε «ακροβατισμούς» για «εξυπηρέτηση συμφερόντων». Ωστόσο, η βουλευτής του Νάντια Γιαννακοπούλου έχει ήδη δηλώσει δημόσια ότι δεν θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ διαρροές υπάρχουν και για άλλους βουλευτές του κόμματος για τη στάση που θα κρατήσουν τελικά στην Ολομέλεια.

Παράλληλα, ο τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Στ. Παραστατίδης, σε άρθρο του παρουσιάζει τη θέση του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι το κόμμα του παραμένει «πιστό στην καταστατική του θέση υπέρ της λειτουργίας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, τα οποία θα πρέπει να συνυπάρχουν και να συμπληρώνουν και όχι να ανταγωνίζονται το υπάρχον δημόσιο ακαδημαϊκό τοπίο». Βεβαίως, ενιαία αγορά δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ανταγωνισμό όλων με όλους, για τη χρηματοδότηση, για τους φοιτητές - πελάτες, για την κατά παραγγελία έρευνα κ.λπ. Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ για να «λειάνει» την ένταση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση που φέρνει και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων (είτε βαφτιστούν μη κερδοσκοπικά, είτε καθαρά κερδοσκοπικά) προτείνει καθαρά τη στήριξή τους από το κράτος! Οπως αναφέρει ο Στ. Παραστατίδης στο άρθρο του, «τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια θα παρέχουν κι αυτά το κοινωνικό αγαθό της ανώτατης εκπαίδευσης - δεν θα μπορούν να αφήνουν εκτός τους άτομα με μόνο κριτήριο την αδυναμία τους να ανταποκριθούν οικονομικά στα δίδακτρα - και σε αυτό μπορεί να παρέχει υποστήριξη και το κράτος, μέσω εξασφάλισης ειδικής αντιμετώπισης - φορολογικής ή και μέσω ενίσχυσης από το κράτος στα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτά φοιτητές όλων των εισοδηματικών επιπέδων». Θυμίζουμε ότι σοβαρές ανησυχίες και ενστάσεις απέναντι στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αναδεικνύουν ότι αργά ή γρήγορα αυτά θα διεκδικήσουν κρατική χρηματοδότηση στο όνομα της «ισονομίας», αυξάνοντας φυσικά κατακόρυφα και τον ανταγωνισμό με τα δημόσια για το μερτικό από την πίτα...

Αντίστοιχα, διάφορες φωνές ακούγονται και στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα προβλήματά του, με τη γνωστή θέση του βουλευτή Πέτρου Παππά υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 και των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και την επίσημη θέση του κόμματος που στο όνομα της «ενίσχυσης των δημόσιων πανεπιστημίων» υποστηρίζει τα προγράμματα με δίδακτρα (ξενόγλωσσα κ.ά.) και γενικότερα την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία τους. Πρόσφατη είναι και η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Μαμουλάκη σε τηλεοπτικό σταθμό σχετικά με τα δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια, λέγοντας «αν χρειαστεί» και «αν οι ανάγκες το απαιτήσουν», καθώς «τα δίδακτρα δεν θα πρέπει να είναι προτεραιότητα, αλλά η έσχατη λύση στην περίπτωση που διακυβεύεται το μέλλον ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος».

Στον αντίποδα όλων των παραπάνω, σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και ευρύτερα τμήματα του λαού απορρίπτουν το νομοσχέδιο που νομιμοποιεί την αδικία, διευρύνει την εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης και των σπουδών που αγοράζονται ανάλογα με το πόσο αντέχει το πορτοφόλι του καθενός.

ΠΟΣΔΕΠ
Ζητά μέριμνα για τα Τμήματα Τεχνών στα δημόσια πανεπιστήμια

Η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ, υιοθετώντας ομόφωνα τα αιτήματα που προβάλλουν με ψήφισμά τους τα Τμήματα Τεχνών στα δημόσια πανεπιστήμια, ζητά την ικανοποίησή τους.

Συγκεκριμένα: «Διεκδικεί την έμπρακτη υποστήριξη της πολιτείας στα Τμήματα Τεχνών με ενίσχυση της πενιχρής χρηματοδότησης του δημόσιου πανεπιστημίου σε επίπεδο ανάλογο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ζητούμε χρηματοδότηση για την υποστήριξη της έρευνας, την πρόσληψη διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, τη συντήρηση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και τη βελτίωση της φοιτητικής μέριμνας.

Διεκδικεί την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των Τμημάτων Τεχνών σε όλους τους δημόσιους φορείς που σχετίζονται με την Εκπαίδευση, την Τέχνη και τον Πολιτισμό, επισημαίνοντας την ανάγκη της ιδιαίτερης μέριμνας για τα νέα καλλιτεχνικά αντικείμενα που αξιοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία.

Για τη χωρίς διαβούλευση σχεδιαζόμενη ίδρυση ενός νέου δημόσιου Πανεπιστημίου Παραστατικών Τεχνών, ζητά να προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με εκπροσώπους των υφιστάμενων Τμημάτων Τεχνών του Πανεπιστημίου, που έχουν τη σχετική και απαραίτητη εμπειρία, ερευνητικό υπόβαθρο και τεχνογνωσία».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ
Ο αγώνας ενάντια στο νομοσχέδιο θα συνεχιστεί με όλα τα μέσα

Συνέντευξη Τύπου από 12 Συλλόγους ΔΕΠ από ιδρύματα όλης της χώρας δόθηκε χτες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

«Λέμε ΟΧΙ στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Είμαστε ενάντια στην παραβίαση του Συντάγματος και την αναθεώρηση του άρθρου 16. Καταγγέλλουμε την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση του πανεπιστημίου και το αυταρχικό θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί με τους προηγούμενους νόμους και θα ενταθεί με το τωρινό νομοσχέδιο. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους αγώνες του φοιτητικού κινήματος. Διεκδικούμε ένα πραγματικά δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο».

Με το παραπάνω πλαίσιο δώδεκα Σύλλογοι ΔΕΠ από όλη τη χώρα έδωσαν χτες συνέντευξη Τύπου, διατρανώνοντας την απόρριψή τους για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Στην πρωτοβουλία συμμετείχαν οι εξής Σύλλογοι: Σύλλογος Επιστημονικού Διδακτικού Προσωπικού Παντείου, Σύλλογος ΔΕΠ Πανεπιστημίου Πατρών, Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Σύλλογος Διδασκόντων Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ, Σύλλογος ΔΕΠ Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ, Ενιαίος Σύλλογος ΔΕΠ ΑΠΘ, Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης, Σύλλογος ΔΕΠ Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), Σύλλογος ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Σύλλογος ΔΕΠ Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων Φιλοσοφικής Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο Γιώργος Ψαρράς από το Πανεπιστήμιο Πατρών πήρε πρώτος τον λόγο και θύμισε τους αγώνες του 2006-'07 που εμπόδισαν την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ενώ αναφέρθηκε στην υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων που ακολούθησε, αλλά και στο σπουδαίο επιστημονικό και ερευνητικό έργο που επιτελείται στα δημόσια πανεπιστήμια. Αναφέρθηκε στην αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου που φέρνει η κυβέρνηση και στο ότι μετατρέπει το δικαίωμα στην πανεπιστημιακή μόρφωση σε ένα είδος εμπορικού προϊόντος και προνομίων για λιγότερους.

Ο Ηλίας Κονδύλης, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, είπε ότι λίγο πριν ο Σύλλογός του τίμησε τη μνήμη των 16 φοιτητών και φοιτητριών του Ιδρύματος που χάθηκαν στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη (βλ. σελ. 14), κι αυτή ήταν μια οδυνηρή υπενθύμιση για το ποια είναι τα αποτελέσματα από την απόσυρση του κράτους από τη διασφάλιση κρίσιμων αγαθών και την εγκατάλειψή τους στις δυνάμεις της αγοράς. Είπε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να συσκοτίσει τους σκοπούς των άρθρων του νομοσχεδίου. Ανέφερε ότι μεταξύ 2008 - 2020 τα πανεπιστήμια έχασαν το 33% του προσωπικού τους και σε αυτό το νομοσχέδιο απαντά καταδικάζοντας τα δημόσια ΑΕΙ σε προσλήψεις με το σταγονόμετρο. Μίλησε για την υποχρηματοδότηση, αλλά και τα δίδακτρα που πολλαπλασιάζει, με κίνδυνο να επεκταθούν αυτά και στους Ελληνες φοιτητές, ενώ τόνισε ότι το νομοσχέδιο υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τα δημόσια ΑΕΙ και οξύνει τις ταξικές ανισότητες.

Ο Δημήτρης Φασουλιώτης, από τη Σχολή Θετικών Επιστημών στο ΕΚΠΑ, μίλησε για ένα αυταρχικό και αντιδημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από το 2022 με τον νόμο - πλαίσιο, που μαζί με την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση φέρνουν υποβάθμιση της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης κατ' αναλογία και του ΕΣΥ. Αναφέρθηκε ακόμα στην απαξίωση των μισθών των εργαζομένων των δημόσιων πανεπιστημίων, εκτιμώντας την ως μέσο πίεσης για να οδηγήσει τους πανεπιστημιακούς να ψάχνουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια για εξεύρεση πόρων.

Η Γιάννα Γιαννουλοπούλου, από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, μίλησε για τους φοιτητές που είναι εδώ και 50 μέρες σε μια κατειλημμένη σχολή και τόνισε ότι «στον Σύλλογό μας είμαστε προετοιμασμένοι για μακροχρόνιο αγώνα», ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις ανθρωπιστικές επιστήμες, τονίζοντας ότι στην κοινωνία της αγοράς θεωρούνται άχρηστες και μίλησε για τη σχετική συγχώνευση διαφορετικών μεταξύ τους αντικειμένων ανθρωπιστικών σπουδών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

***

Ο Θέμης Λαζαρίδης, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έβαλε μια σειρά πλευρές για το διδακτικό προσωπικό των ΝΠΠΕ που θέλει να φέρει η κυβέρνηση, δείχνοντας ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στην ποιότητα της εκπαίδευσης που θα παρέχουν αυτά τα ιδρύματα.

Η Κωνσταντίνα Ζορμπαλά, από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, δήλωσε ότι «στεκόμαστε στο πλευρό των φοιτητών μας γιατί ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας» και έκανε αναφορά στο μεγαλειώδες κίνημα του 2006 - 2007. Τόνισε ότι θέλουν να κάνουν το δημόσιο πανεπιστήμιο ακόμα πιο ταξικό και εντονότερη την εξάρτηση της έρευνας από το ιδιωτικό κεφάλαιο, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα πανεπιστήμια της περιφέρειας, που θα υποστούν μεγαλύτερες συνέπειες, θα μειωθεί ο φοιτητικός πληθυσμός τους.

Η Αθηνά Σκουλαρίκη, από τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης, επισήμανε ότι «ακόμα κι αν υπήρχε αναθεώρηση του άρθρου 16 και όχι παραβίαση, θα μας έβρισκε αντίθετους». Πρόσθεσε ότι εξισώνονται πτυχία που βασίζονται στη γνώση, την κριτική προσέγγιση της επιστήμης και την έρευνα, με πτυχία κάποιων ιδρυμάτων που θα ασκούν μόνο διδασκαλία.

Ο Κώστας Βλασόπουλος, από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, μιλώντας για την ασυδοσία που φέρνει η αγορά σε όλες τις συνθήκες της ζωής, τα προβλήματα στα νοσοκομεία, την έκρηξη των τιμών στην ενοικίαση κ.ά., σημείωσε ότι οι κινητοποιήσεις δείχνουν τη μεγάλη οργή της πλειοψηφίας του κόσμου στα πανεπιστήμια. Τόνισε ότι η αντίδραση στο νομοσχέδιο προέρχεται από μαζικές συλλογικές διαδικασίες, που πρέπει να συνεχιστούν, αφού, όπως επισήμανε, νόμοι που έχουν ψηφιστεί κι έχουν μείνει στα χαρτιά υπάρχουν πάρα πολλοί.

***

Ο Κώστας Κονταξάκης, από το ΕΛΜΕΠΑ, επισήμανε ότι το θέμα του νόμου δεν αφορά μόνο τα πανεπιστήμια, αλλά όλη την κοινωνία, τους επιστήμονες του αύριο. Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο κατοχυρώνει την παροχή Ανώτατης Εκπαίδευσης ως οικονομική δραστηριότητα που υπακούει στους αγοραίους κανόνες, κι έτσι αλλοιώνει την ουσία της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Ενώ αναφέρθηκε στα επαγγελματικά δικαιώματα που δεν έχουν αποδοθεί ακόμα σε αποφοίτους των Τμημάτων του ιδρύματος, την ίδια στιγμή που αποδίδονται αυτόματα στους αποφοίτους των κολεγίων και των νέων ΝΠΠΕ.

Ο Γιώργος Τσιριγώτης, από το ΔΙΠΑΕ, θύμισε ότι στο ίδρυμά του δεν έχει γίνει ακόμα η ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των Τμημάτων και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο τεμαχίζει το ΔΙΠΑΕ αφαιρώντας εφτά Τμήματα από την Καβάλα, τη Δράμα και το Διδυμότειχο. Επισήμανε ότι προσφυγές θα γίνουν πολλές ενάντια στο νομοσχέδιο «για να δούμε πώς αντιλαμβάνεται η δικαιοσύνη τη λέξη "απαγορεύεται"» που υπάρχει στο Σύνταγμα.

Η Ξένια Χρυσοχόου, από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, κλείνοντας τον πρώτο κύκλο των τοποθετήσεων είπε ότι είναι βέβαιο πως τα ξένα πανεπιστήμια θα διεκδικήσουν τις υποδομές των δημοσίων, καθώς και χρήματα από την κρατική χρηματοδότηση, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα των φοιτητικών δανείων από την εμπειρία του εξωτερικού. «Οι φοιτητές και οι φοιτήτριές μας δεν είναι αλήτες, αλλά μας έδωσαν ένα τεράστιο μάθημα με την αγωνιστικότητά τους», είπε και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα με όλες τις μορφές.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης διαβάστηκε επίσης ψήφισμα των Τμημάτων Τεχνών των ελληνικών πανεπιστημίων που στηρίζουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο, ενώ ακολούθησε συζήτηση πάνω σε ερωτήσεις και πλευρές που αναδείχθηκαν από τις τοποθετήσεις.

«Δεν μπορείτε να παίζετε με την ασφάλεια και τις ζωές»

Πτώση σοβάδων στο σχολικό συγκρότημα Μαρασλείου καταγγέλλει η ΑΣΕ Α' Συλλόγου Αθηνών

Από τύχη δεν σημειώθηκε κάποιο σοβαρό ατύχημα όταν χτες το πρωί στο προαύλιο του σχολικού συγκροτήματος Μαρασλείου έπεσαν μεγάλα κομμάτια σοβάδων από τα εξωτερικά τοιχία, «βάζοντας σε σοβαρό κίνδυνο τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου, που ευτυχώς δεν βρίσκονταν σε διάλειμμα», όπως καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» Α' Συλλόγου Αθηνών.

«Φτάνει πια! Δεν μπορείτε να παίζετε με την ασφάλεια και τις ζωές των μαθητών μας και των συναδέλφων μας!», τονίζει η ΑΣΕ στο Σωματείο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σημειώνοντας: «Τα εκπαιδευτικά σωματεία, οι γονείς έχουμε επανειλημμένα αναδείξει και καταγγείλει σε όλους τους αρμόδιους φορείς και σε όλους τους τόνους την άθλια κατάσταση που βρίσκεται το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα, που δεν θυμίζει σε τίποτα σχολείο (!!!) καθώς η εγκατάλειψη, η επικινδυνότητα και η μη λειτουργικότητα των χώρων είναι προφανείς. Πόσο μάλλον που σε αυτό το σχολικό συγκρότημα συστεγάζεται Ειδικό Σχολείο (10ο Ειδικό) με τη "βιτρίνα", κατά το υπουργείο Παιδείας, το Πειραματικό του Μαρασλείου».

«Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν τα σχολεία μας νέα "Τέμπη"», τονίζει η ΑΣΕ, απαιτώντας άμεσα: Να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια όλων των μαθητών και εκπαιδευτικών. Να δρομολογηθούν οι απαραίτητες εργασίες στο σχολικό συγκρότημα. Να υπάρξει συγκεκριμένο σχέδιο για τον έλεγχο όλων των σχολικών κτιρίων και σχέδιο για την κατασκευή νέων.




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ