Τρίτη 27 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ξεκινά η συζήτηση του απαράδεκτου νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Ξεκινά σήμερα το πρωί στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων». Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί σε τρεις συνεδριάσεις της Επιτροπής αυτήν τη βδομάδα και μία την επόμενη, με προοπτική να εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια την Πέμπτη 7 Μάρτη και να ψηφιστεί την Παρασκευή 8 Μάρτη.

Η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει τα στελέχη της, αλλά και συνταγματολόγους, όπως ο Ευ. Βενιζέλος, που αρθρογραφεί υποστηρίζοντας την ερμηνεία της κυβέρνησης για παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Στο μεταξύ, η δημόσια συζήτηση γύρω από το νομοσχέδιο επικεντρώνεται τις τελευταίες μέρες γύρω από τη στάση του ΠΑΣΟΚ, που ενώ υπερθεματίζει για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και συμφωνεί με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. Ετσι, το τελικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε προβλέπει και οικονομική κινητροδότηση προς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια για να ιδρυθούν στην επαρχία, κάτι που ζητούσε το ΠΑΣΟΚ, αφαιρώντας του ένα ακόμα (διαδικαστικό) επιχείρημα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης, από την πλευρά του, δήλωσε χτες σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ για άλλη μια φορά ότι «συμφωνούμε - και το λέω και σήμερα από εδώ - να γίνουν μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά, - υπογραμμίζω μη κερδοσκοπικά -, με αναθεώρηση του άρθρου 16, όπως είναι η θέση του προγράμματός μας», αλλά εκτιμά ότι η κυβέρνηση προχωρά σε «ακροβατισμούς» για «εξυπηρέτηση συμφερόντων». Ωστόσο, η βουλευτής του Νάντια Γιαννακοπούλου έχει ήδη δηλώσει δημόσια ότι δεν θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ διαρροές υπάρχουν και για άλλους βουλευτές του κόμματος για τη στάση που θα κρατήσουν τελικά στην Ολομέλεια.

Παράλληλα, ο τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Στ. Παραστατίδης, σε άρθρο του παρουσιάζει τη θέση του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι το κόμμα του παραμένει «πιστό στην καταστατική του θέση υπέρ της λειτουργίας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, τα οποία θα πρέπει να συνυπάρχουν και να συμπληρώνουν και όχι να ανταγωνίζονται το υπάρχον δημόσιο ακαδημαϊκό τοπίο». Βεβαίως, ενιαία αγορά δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ανταγωνισμό όλων με όλους, για τη χρηματοδότηση, για τους φοιτητές - πελάτες, για την κατά παραγγελία έρευνα κ.λπ. Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ για να «λειάνει» την ένταση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση που φέρνει και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων (είτε βαφτιστούν μη κερδοσκοπικά, είτε καθαρά κερδοσκοπικά) προτείνει καθαρά τη στήριξή τους από το κράτος! Οπως αναφέρει ο Στ. Παραστατίδης στο άρθρο του, «τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια θα παρέχουν κι αυτά το κοινωνικό αγαθό της ανώτατης εκπαίδευσης - δεν θα μπορούν να αφήνουν εκτός τους άτομα με μόνο κριτήριο την αδυναμία τους να ανταποκριθούν οικονομικά στα δίδακτρα - και σε αυτό μπορεί να παρέχει υποστήριξη και το κράτος, μέσω εξασφάλισης ειδικής αντιμετώπισης - φορολογικής ή και μέσω ενίσχυσης από το κράτος στα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτά φοιτητές όλων των εισοδηματικών επιπέδων». Θυμίζουμε ότι σοβαρές ανησυχίες και ενστάσεις απέναντι στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αναδεικνύουν ότι αργά ή γρήγορα αυτά θα διεκδικήσουν κρατική χρηματοδότηση στο όνομα της «ισονομίας», αυξάνοντας φυσικά κατακόρυφα και τον ανταγωνισμό με τα δημόσια για το μερτικό από την πίτα...

Αντίστοιχα, διάφορες φωνές ακούγονται και στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα προβλήματά του, με τη γνωστή θέση του βουλευτή Πέτρου Παππά υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 και των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και την επίσημη θέση του κόμματος που στο όνομα της «ενίσχυσης των δημόσιων πανεπιστημίων» υποστηρίζει τα προγράμματα με δίδακτρα (ξενόγλωσσα κ.ά.) και γενικότερα την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία τους. Πρόσφατη είναι και η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Μαμουλάκη σε τηλεοπτικό σταθμό σχετικά με τα δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια, λέγοντας «αν χρειαστεί» και «αν οι ανάγκες το απαιτήσουν», καθώς «τα δίδακτρα δεν θα πρέπει να είναι προτεραιότητα, αλλά η έσχατη λύση στην περίπτωση που διακυβεύεται το μέλλον ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος».

Στον αντίποδα όλων των παραπάνω, σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και ευρύτερα τμήματα του λαού απορρίπτουν το νομοσχέδιο που νομιμοποιεί την αδικία, διευρύνει την εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης και των σπουδών που αγοράζονται ανάλογα με το πόσο αντέχει το πορτοφόλι του καθενός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ