Τρίτη 27 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
«Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο. Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!»

4ήμερες οι κεντρικές εκδηλώσεις στην Αθήνα | «Στάση» σε σημεία της Αττικής απ' όπου πέρασε τα προηγούμενα χρόνια θα κάνει φέτος το Φεστιβάλ

Μια μεγάλη γιορτή ξεκίνησε την Παρασκευή από τον Περισσό, η γιορτή για τα 50 χρόνια του μοναδικού, αναντικατάστατου νεανικού πολιτικού και πολιτιστικού θεσμού, του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Στην εκδήλωση για την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ μίλησε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής, ενώ παρέμβαση έκανε ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που ήταν Γραμματέας του ΚΣ όταν πριν από 50 χρόνια ξεκίνησε το Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δίνοντας το μήνυμα ότι: «Συνεχίζουμε δυναμικά!».

Χαμόγελα, αισιοδοξία και περηφάνια ήταν διάχυτα την Παρασκευή στον Περισσό που έσφυζε από νιάτα και από τον ενθουσιασμό που δίνει ο μισός αιώνας του Φεστιβάλ μας. «Μισός αιώνας», όπως είπε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής στην ομιλία του, «που το Φεστιβάλ της ΚΝΕ μεγάλωνε και έχτιζε χρόνο με τον χρόνο τη σχέση του με τις νέες γενιές. Φώλιαζε στις συνειδήσεις των νέων ανθρώπων και κέρδιζε τη θέση του στις καρδιές τους, γιατί καταφέρνει να συνενώνει την πρωτοπόρα και ανατρεπτική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ με την προοδευτική Τέχνη και τον Πολιτισμό, δίνοντας βήμα στην καλλιτεχνική δημιουργία και αναζήτηση».

Σημαντική και συγκινητική ήταν επίσης η παρουσία ανθρώπων που ως ΚΝίτες συνέβαλαν στον σχεδιασμό, στο στήσιμο και την εξέλιξη του Φεστιβάλ, από τα πρώτα του κιόλας βήματα, όπως η Ιωάννα Καρυστιάνη, ο Θανάσης Σκαμνάκης, η Τέα Βασιλειάδου κ.ά., καλλιτεχνών που συνέδεσαν τα βήματά τους με το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και συμβάλλουν και σήμερα, όπως ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης, ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης, η Ζωή Βαλάση κ.ά., οικοδόμων και εργαζομένων στις κατασκευές που συνέβαλαν και συμβάλλουν στο «χτίσιμο» του Φεστιβάλ κάθε χρόνο κ.λπ.


Η λαμπρή πορεία του Φεστιβάλ αναδείχθηκε από την έκθεση που είχε στηθεί στο φουαγιέ της Αίθουσας Συνεδρίων, από τις ομιλίες, αλλά και από το βίντεο που άνοιξε την εκδήλωση, με το οποίο παρουσιάστηκε το πλούσιο λογότυπο του 50ού Φεστιβάλ, έγινε αναφορά σε σπουδαίες προσωπικότητες και καλλιτέχνες που συνδέθηκαν με αυτό στην πορεία του και παρουσιάστηκε στο τέλος το σύνθημα του φετινού, 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»: «Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο. Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!».

Οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στις δυτικές συνοικίες και θα είναι 4ήμερες, στις 18 - 19 - 20 - 21 Σεπτέμβρη.

Φέτος, όμως, το Φεστιβάλ θα κάνει στάση σε όλα τα σημεία της Αττικής απ' όπου «πέρασε» το κεντρικό Φεστιβάλ τα προηγούμενα 50 χρόνια.

Πρώτος σταθμός του 50ού Φεστιβάλ θα είναι η Καισαριανή στις 28 Απρίλη, στο Σκοπευτήριο, εκεί που φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών, την Πρωτομαγιά του 1944.

Ταυτόχρονα, με αφορμή τη συμπλήρωση και τον εορτασμό φέτος των 50 χρόνων του Φεστιβάλ, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ καλεί όλους τους συντρόφους, φίλους και συναγωνιστές που διαθέτουν αρχειακό υλικό που αφορά στο Φεστιβάλ, να συμβάλουν στην προσπάθεια της ΚΝΕ για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου αρχείου των Φεστιβάλ.

Το υλικό αυτό (φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό, έντυπα, αναμνηστικά, σε οποιαδήποτε μορφή κι αν υπάρχουν σε πρωτότυπο ή αντίγραφο) θα αξιοποιηθεί με διάφορους τρόπους στις εκθέσεις και τις εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ, στην έκδοση λευκώματος και στην παραγωγή ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ για την πορεία του Φεστιβάλ, ενώ στόχος είναι και η παραπέρα αξιοποίησή του στο μέλλον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ