Τρίτη 27 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
«Εγώ είμαι τέκνο της ανάγκης... »

«Δεν είμαι εγώ σπορά της Τύχης

ο πλαστουργός της νιας ζωής

Εγώ είμαι τέκνο της ανάγκης

κι ώριμο τέκνο της Οργής...».

Με τον συγκλονιστικό «Οδηγητή», σε στίχους του Κ. Βάρναλη και μουσική του Χρ. Λεοντή, άρχισε η συναυλία στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, στη μεγάλη γιορτή με την οποία ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Και ακολούθησε ένα μουσικό οδοιπορικό με τραγούδια του αγώνα, με τραγούδια που έχουν αγαπήσει και μεγαλώσει πολλές γενιές ΚΝιτών. Ενα μουσικό αφιέρωμα που ετοίμασε το συγκρότημα της ΚΝΕ και παρουσίασε μαζί με τη «Ρωμιοσύνη».

«Πολεμάμε και τραγουδάμε», έλεγε η ΕΠΟΝ, που τα 81 χρόνια από την ίδρυσή της τίμησε η ΚΝΕ την Παρασκευή.

«Το τραγούδι ζωντάνευε με τον παλμό του, τα οράματα του σκλαβωμένου λαού και της νεολαίας, όχι μόνο για τη λευτεριά μα και για την κοινωνική απελευθέρωση, για μια κοινωνία καλύτερη απ' αυτή που ως τότε είχε γνωρίσει, μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, γεμάτη ειρήνη, ανθρωπιά και προκοπή», αναφέρθηκε από τη σκηνή και σειρά πήραν τα αντάρτικα. Και οι φωνές όλο και δυνάμωναν...

Από το πρόγραμμα δεν έλειψαν και τραγούδια που γράφτηκαν από τα μέλη της ΚΝΕ τα μαύρα χρόνια της δικτατορίας, όπως το «Εβίβα Λιμπερτά», και η μετάδοσή τους από τη «Φωνή της Αλήθειας» έδωσε δύναμη και κουράγιο. Αλλωστε, όπως ειπώθηκε και στην εκδήλωση, «οι αγωνιστικές παραδόσεις της ΕΠΟΝ, το σύνθημα "Πολεμάμε και τραγουδάμε" σημάδεψαν την ΚΝΕ, γι' αυτό κιόλας τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της τα μέλη της ΚΝΕ γράφουν και τραγουδούν τα δικά τους τραγούδια. Στο 1ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" κατοχυρώνεται η πολιτιστική και μουσική του διάσταση. Μέσα στα χρόνια από τις σκηνές του αφιερώνονται στίχοι και τραγούδια στην ΚΝΕ, πρωτοπαρουσιάζονται άλλα, με το προοδευτικό τραγούδι να έχει "σταθερή θέση", οι συναυλίες του γίνονται μοναδικές στιγμές για όσους βρίσκονται εκεί».

Η βραδιά έκλεισε με τον Υμνο της ΚΝΕ, με τους παραβρισκόμενους να τραγουδούν υψώνοντας τις γροθιές τους «...Περπατά και βροντά και τα σκότη σκορπά η Κομμουνιστική Νεολαία...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ