Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Εκδήλωση στη ΣΕΛΕΤΕ

Αύριο Παρασκευή, η ΚΝΕ διοργανώνει στη ΣΕΛΕΤΕ εκδήλωση για την προοπτική της σχολής και των αποφοίτων. Θα μιλήσει ο Νίκος Ζώτος, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αδιόριστοι και ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί στις κάλπες

Σε εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης προχωρούν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί από την Παρασκευή 9 έως και τη Δευτέρα 12 του Δεκέμβρη. Κάλεσμα να βγάλουν από το τέλμα το σωματείο τους, απευθύνει η «Αγωνιστική Συνδικαλιστική Προοπτική Ιδιωτικών Εκπαιδευτών» (ΑΣΠΙΔΕ), ενόψει των εκλογών και τους καλεί σε μαζική συμμετοχή.

Η ψηφοφορία θα γίνει στο ξενοδοχείο «Grand Hotel» (Βερανζέρου 10 και Πατησίων) και οι ώρες κατά τις οποίες οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί μπορούν να προσέρχονται στις κάλπες είναι οι εξής: Στις 9 και 10 του Δεκέμβρη από 9.30 π.μ. έως 8 μ.μ., ενώ στις 11 και 12 του Δεκέμβρη από τις 2 το μεσημέρι μέχρι 8.30 το βράδυ. Τα δικαιολογητικά, που θα πρέπει να έχουν μαζί τους, είναι αστυνομική ταυτότητα και βιβλιάριο υγείας.

  • Σε εκλογές επίσης προχωρούν την Κυριακή 10 του Δεκέμβρη οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ενωσης Αδιορίστων Εκπαιδευτικών (ΠΕΑΕ). Απευθυνόμενη στους αδιόριστους εκπαιδευτικούς, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ και Συνεργαζόμενοι τονίζει ότι οι εκλογές γίνονται φέτος σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, κάτι το οποίο αποδεικνύουν οι μέχρι τώρα εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης και η συνεχιζόμενη πολιτική της αδιοριστίας.
Φιέστα για τα κοινοτικά κονδύλια

Αλλη μια φιέστα για τη νομιμοποίηση των έργων και των αντιεκπαιδευτικών σχεδίων που κρύβονται πίσω από την κοινοτική χρηματοδότηση έστησε το υπουργείο Παιδείας αυτές τις μέρες στο Ζάππειο. Ο τίτλος της έκθεσης και των εκδηλώσεων που την πλαισιώνουν είναι «ΕΠΕΑΕΚ έργο σταθμός και αφετηρία» και θέμα της οι ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν με χρηματοδότηση από το 1ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ενόψει και της έναρξης του δεύτερου ΕΠΕΑΕΚ που θα έχει διάρκεια από το 2000 μέχρι το 2006. Κύριοι άξονες και των νέων κονδυλίων είναι η κατάρτιση και η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Η συνέχιση δηλαδή και ένταση των προσπαθειών του μεγάλου κεφαλαίου για παραγωγή καταρτίσιμων και στη συνέχεια απασχολήσιμων εργαζόμενων χωρίς δικαιώματα και απαιτήσεις.

ΕΛΜΕ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ
Συντονισμός ενάντια στην αδράνεια

Με προσυγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος στις 11 π.μ. με δικό τους πανό και δικά τους αιτήματα συμμετέχουν στην πανεργατική απεργία 8 ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου που συγκροτούν το συντονιστικό ΕΛΜΕ. Πρόκειται για τις ΕΛΜΕ Α' Δυτικής Αττικής, Β' Δυτικής Αττικής, Γ' Δυτικής Αττικής, Πειραιά, Α' - Γ' Ανατολικής Αττικής, Α' Ανατολικής Αττικής, Ε' Ανατολικής Αττικής και η ΕΛΜΕ Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου.

Πρόκειται για συνέχιση της πρωτοβουλίας που είχαν αναλάβει με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεών τους πέντε ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου, που αποφάσισαν ότι δεν μπορούν να αφήσουν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του κλάδου στην αδράνεια της σημερινής πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ, ούτε στη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ. Μετά από την πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων, περισσότερες από τις μισές ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου συμμετέχουν στην πρωτοβουλία η οποία θα συνεχιστεί με νέες κινητοποιήσεις.

Οι ΕΛΜΕ σημειώνουν την ανάγκη ανάπτυξης του κινήματος τη στιγμή που η κυβέρνηση στα πλαίσια της «διατηρησιμότητας στην ΟΝΕ» εξαπέλυσε μια ολομέτωπη επίθεση κατά των εργαζομένων, επιχειρώντας να πάρει πίσω όλες τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή, επισημαίνουν σε κείμενό τους οι ΕΛΜΕ, ο ταξικός και επιλεκτικός χαρακτήρας του Λυκείου ενισχύεται σε βάρος των μαθητών που προέρχονται κυρίως από φτωχές οικογένειες, ενώ τα ΤΕΕ φυτοζωούν οδηγώντας σε αδιέξοδο τους μαθητές τους και η αντιδραστική μεταρρύθμιση απλώνεται και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι παραπάνω ΕΛΜΕ διεκδικούν κατάργηση των νόμων 2525 και 2640, ουσιαστικές αυξήσεις για την αποκατάσταση της αγοραστικής αξίας των μισθών με βάση τις σύγχρονες ανάγκες - ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό, γνήσιες ουσιαστικές ΣΣΕ σε όλα τα επίπεδα, για όλα τα ζητήματα, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, όχι στην αξιολόγηση, απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου κ.ά.

  • Στη σημερινή πανεργατική απεργία συμμετέχουν και οι σπουδαστές της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας με απόφαση του ΔΣ της σχολής διεκδικώντας απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου. «Εμείς δε δεχόμαστε να γίνουμε το αυριανό φτηνό εργατικό δυναμικό, να 'μαστε οι αυριανοί απασχολήσιμοι, πλαστελίνη στα χέρια του κάθε εργοδότη», δηλώνουν οι σπουδαστές.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαθητές και φοιτητές ξανά στον αγώνα

«Δε διαπραγματευόμαστε το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν παιδεία», δηλώνουν οι μαθητές και φοιτητές της Θεσσαλονίκης, που σήμερα θα βρεθούν στο πλευρό των αγωνιζόμενων εργατών απαιτώντας αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%, ενιαίο 12χρονο δημόσιο υποχρεωτικό σχολείο, απόσυρση των νομοσχεδίων για τα ΑΕΙ, την υγεία και τα εργασιακά.

Με απόφαση του ΚΣ της ΦΕΑΠΘ όλοι οι φοιτητές του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καλούνται σε προσυγκέντρωση στις 9 το πρωί στην πλατεία Χημείου, ενώ οι μαθητές έχουν αναγγείλει συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου, στο χώρο όπου μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι θα ανταμώσουν για να πορευτούν στη συνέχεια προς το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου θα γίνει η μεγάλη πανεργατική απεργιακή συγκέντρωση.

«Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να βρεθεί στους δρόμους, στο πλευρό του λαϊκού κινήματος, για το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλιά», δηλώνει το ΚΣ της ΦΕΑΠΘ, επισημαίνοντας πως η «αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, που επιχειρεί η κυβέρνηση, συμπληρώνεται από μια εκπαιδευτική πολιτική που πετά χιλιάδες παιδιά εργαζομένων έξω από το Λύκειο. Μια πολιτική που έρχεται να απαξιώσει τα πτυχία των φοιτητών και να παραδώσει την ανώτατη εκπαίδευση στις ορέξεις του κεφαλαίου».

Μουσικό κλείσιμο

Οι μαθητές της Θεσσαλονίκης, με απόφαση του Συντονιστικού Ημερήσιων Σχολείων αλλά και με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων Ενιαίων Λυκείων (π.χ. 1ο) και ΤΕΕ («Ευκλείδη», Σταυρούπολης, «Βιαμυλ», κλπ.) μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης και πορείας θα μαζευτούν και πάλι στο άγαλμα του Βενιζέλου για να κλείσουν την κινητοποίησή τους με μια μεγάλη συναυλία με τη συμμετοχή μαθητικών ερασιτεχνικών μουσικών σχημάτων.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Προετοιμάζεται το συλλαλητήριο στις 12 του Δεκέμβρη

Με νέο παμφοιτητικό συλλαλητήριο την Τρίτη 12 του Δεκέμβρη απαντούν οι φοιτητές στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που υποβαθμίζει τα πτυχία τους και καπηλεύεται το μέλλον τους. Το νέο συλλαλητήριο γίνεται με κάλεσμα του Πανελλαδικού Συντονιστικού 31 Συλλόγων από όλη την Ελλάδα.

Καθημερινά οι φοιτητές είναι ριγμένοι στη μάχη της ενημέρωσης, και με μαζικές γενικές συνελεύσεις οι φοιτητές αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης που έχουν στόχο την υποβάθμιση των σπουδών τους.

Αγωνιστικές αποφάσεις για συμμετοχή στο παμφοιτητικό συλλαλητήριο έχουν ήδη πάρει στην Αθήνα, οι Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων: ΜΙΘΕ, Παντείου, Μαθηματικού,ΤΕΑΠΗ (Νηπιαγωγών), Νομικής, Πανεπιστημίου Πειραιά, Πολιτικοί Μηχανικοί και Ηλεκτρολόγοι. Τη συμμετοχή τους σε κάθε φοιτητικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται έχουν αποφασίσει, ακόμα, οι Σύλλογοι Μεταλλειολόγων, Τοπογράφων και Αρχιτεκτονικής.

Επίσης, νέα πανελλαδική συνάντηση για συντονισμό και για να αποφασίσουν νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθεί στις 18 του Δεκέμβρη.

Οι φοιτητές απαντούν ενωμένοι και συντονισμένοι στον αντιεκπαιδευτικό κατήφορο της κυβέρνησης και διεκδικούν δημόσια και δωρεάν ενιαία ανώτατη πανεπιστημιακή εκπαίδευση, να πάψει η διάκριση ΑΕΙ-ΤΕΙ και να μην κατηγοριοποιούνται οι σχολές με βάση την αξιολόγηση. Απαιτούν επίσης, να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα. Ζητούν όλη η γνώση, τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα να είναι στο προπτυχιακό επίπεδο, τα μεταπτυχιακά να μην είναι ειδίκευσης, αλλά να είναι προγράμματα ενός κύκλου που θα οδηγούν σε διδακτορικό και η πανεπιστημιακή έρευνα να είναι στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών και της ανάπτυξης της επιστήμης.

Επίσης, δηλώνουν την αντίθεσή τους και αντιπαλεύουν τις μεθοδεύσεις για τη λεγόμενη οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΑΕΙ, ζητούν την κατάργηση της Οδηγίας 89/48 και απαιτούν να αποσυρθούν τα νομοσχέδια για τις νέες εργασιακές σχέσεις και την υγεία.

Μεθοδεύουν κοινωνικό διάλογο αντί για αγώνες

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ την Τρίτη 5 Δεκέμβρη αποκαλύφθηκε η μεθόδευση των παρατάξεων ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, Συνεργασία και Παρέμβαση να οδηγήσουν την ΟΛΜΕ σε κοινωνικό διάλογο με τον υπουργό Παιδείας. Οι παρατάξεις αυτές, αφού τόνισαν την απουσία διαλόγου και άσκησαν κριτική για τις μονομερείς αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας, πρότειναν συνάντηση - διάλογο με τον υπουργό για το σύνολο των ζητημάτων (προϋπολογισμό, οικονομικά αιτήματα, αξιολόγηση, επιμόρφωση, εκπαιδευτικά κλπ).

Η μεν ΠΑΣΚ, που αρνείται και υπονομεύει κάθε κινητοποίηση, πρότεινε ευθέως συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με τον υπουργό Παιδείας και την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για τα παραπάνω ζητήματα, ενώ οι παρατάξεις ΔΑΚΕ - Συνεργασία - Παρέμβαση, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τη μη καταβολή των δεδουλευμένων, πρότειναν για τα ίδια ζητήματα διάβημα διαμαρτυρίας με τα ΔΣ των ΕΛΜΕ. Ετσι ευελπιστούν ότι θα δώσουν την ευκαιρία στον υπουργό να ξεκινήσει, μετά το διάβημα, ο κοινωνικός διάλογος με το ΔΣ της ΟΛΜΕ γιατί είναι γνωστό για όποιον έχει στοιχειώδες ταξικό κριτήριο ότι τέτοια ζητήματα (προϋπολογισμός, λιτότητα, αντιεκπαιδευτική πολιτική) δεν ανατρέπονται με φιέστες και διαλόγους, αλλά απαιτούνται σκληροί αγώνες και μέτωπο των εργαζομένων, κάτι που αρνείται η πλειοψηφία.

Η διγλωσσία της παράταξης της Παρέμβασης εκφράστηκε και στη συγκεκριμένη συνεδρίαση. Ενώ από το Σεπτέμβρη διακηρύσσει στα λόγια ότι εγκαταλείπει την τρίχρονη πλειοψηφία που συγκροτούσε με ΔΑΚΕ - Συνεργασία στο ΔΣ της ΟΛΜΕ πρότεινε ως πλαίσιο του διαβήματος τις προηγούμενες αποφάσεις για τα παραπάνω ζητήματα που συνδιαμόρφωσαν μαζί ΔΑΚΕ - Συνεργασία - Παρέμβαση! Η παράταξη αυτή, που τώρα στηρίζει τις φιέστες, είχε ταχθεί κατά απεργιακών κινητοποιήσεων το προηγούμενο διάστημα έως και τις γιορτές (με το πρόσχημα ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις).

Η δε Συνεργασία και ΔΑΚΕ αγωνιούν από την απουσία «διαλόγου» και τον μεθοδεύουν με πρόσχημα τα δεδουλευμένα. Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ επανέφερε στο ΔΣ της ΟΛΜΕ το θέμα των γενικών συνελεύσεων - απεργιακών κινητοποιήσεων. Πρότεινε 24ωρη απεργία έως τις 19 Δεκέμβρη ενάντια στον προϋπολογισμό και συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Για το οξυμένο πρόβλημα της μη καταβολής των δεδουλευμένων και μόνο γι' αυτό πρότεινε κοινή διαμαρτυρία του ΔΣ της ΟΛΜΕ με τα ΔΣ των ΕΛΜΕ, που γνωρίζουν καλύτερα το πρόβλημα, στον υφυπουργό Παιδείας (ο οποίος χειρίζεται το θέμα). Βέβαια, η πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση αυτή, γιατί στην πραγματικότητα αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να στηθούν οι «γέφυρες» συνεννόησης - διαλόγου με τον υπουργό Παιδείας εφ' όλης της ύλης.


Σ.Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ