Παρασκευή 9 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το σχέδιο Σημίτη για πολιτική ανατροπή προαγγέλλει ο κ. Κοσμίδης - «ΚΟΒΕΙ» ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΚΟΜΜΑΤΑΡΧΕΣ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΔΩΔΕΚΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 10 ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΣΗΜΙΤΗ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΟΜΗΡΟΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΑΡΩΤΙΚΟ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΚΕΡΔΗ ΣΥΣΣΩΡΕΥΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

ΑΥΓΗ: «ΔΩΣΑΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ, ΜΑΣ ΠΕΤΑΝΕ ΜΙΑ ΚΙ ΕΞΩ».

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΡΙΩΡΟΦΗ ΒΙΛΑ 500.000.000 ΕΧΤΙΣΕ Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ.

ΧΩΡΑ: ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΣΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

ΕΣΤΙΑ: ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ.

ΕΘΝΟΣ: ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΠΛΟΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ - ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ... ΡΕΥΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ ΡΕΥΜΑ ΣΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 675 ΕΝΕΔΡΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΔΑΝΕΙΑ - ΕΞΠΡΕΣ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΝΕΟΥΣ, ΑΝΕΡΓΟΥΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΧΑΘΗΚΑΝ 35.000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Διείσδυση πολυεθνικών... «Επιχειρήσεις-σύμβολα για την ελληνική βιομηχανία, τον τομέα του εμπορίου και υπηρεσιών βρίσκονται πια στα χέρια πολυεθνικών ομίλων. Την τελευταία εικοσαετία περισσότερες από 20 μεγάλες εταιρείες βασικών κλάδων της οικονομίας και σε μεγάλο ποσοστό στον τομέα των τροφίμων πέρασαν στον έλεγχο πολυεθνικών επιχειρήσεων, οι οποίες με τη σειρά τους απέκτησαν ισχυρή θέση σε αυτούς. Από πολλούς οι επιχειρήσεις που εξαγοράστηκαν χαρακτηρίζονται ως τα "φιλέτα" της ελληνικής οικονομίας, και όχι άδικα αφού στις περισσότερες περιπτώσεις κατείχαν πριν από την εξαγορά τους σημαντικά μερίδια από το σύνολο του τζίρου του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνταν» (Δήμ. Σκούφου - ΝΕΑ).

Οι συνέπειες της διεύρυνσης... «Από τη συνεδρίαση (σ.σ. του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας προχτές) προέκυψαν όμως και δύο ακόμη ανησυχητικά στοιχεία: Το πρώτο, ότι περίπου μία στις τρεις νέες επιχειρήσεις αποτυγχάνει και φυσικά κλείνει, και το δεύτερο, ότι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεπάγεται αφενός πιθανή μετεγκατάσταση ελληνικών βιομηχανιών σε νεοεισερχόμενες χώρες με χαμηλό εργατικό κόστος, αφετέρου αύξηση των εισαγωγών από τα κράτη αυτά (κυρίως όταν υιοθετήσουν το ευρώ) σε προϊόντα όπως υφαντουργικά, τρόφιμα και ξυλεία, τα οποία τώρα παράγονται στην Ελλάδα» (Α. Γ. Χριστοδουλάκης - ΒΗΜΑ).

Η «μεγάλη φυγή»... «Περισσότεροι από τριάντα χιλιάδες εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις κλωστοϋφαντουργίας και ετοίμου ενδύματος, από τους οποίους περίπου το 90% γυναίκες, έχασαν τις δουλειές τους την τελευταία δεκαετία στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της Κεντροδυτικής Μακεδονίας, εξαιτίας της μεταφοράς των δραστηριοτήτων από τους επιχειρηματίες σε γειτονικές βαλκανικές χώρες, με πολύ φθηνότερα εργατικά χέρια... Βέβαια, η αιφνιδιαστική "φυγή" της πολυεθνικής εταιρείας παραγωγής ελαστικών Good Year από τη Θεσσαλονίκη στην Τουρκία, με την απόλυση 350 εργαζομένων στα μέσα της περασμένης δεκαετίας, προκάλεσε αίσθηση στο πανελλήνιο, αλλά από τότε μετέφεραν δραστηριότητες στα Βαλκάνια 30 μεγάλες επιχειρήσεις (οι οποίες απασχολούσαν από 150 μέχρι και 400 εργαζομένους) και μερικές εκατοντάδες βιοτεχνίες» (Γ. Χάτσιος - ΝΕΑ).

ΝΤΟΡΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ...

ΒΟΛΙΔΟΣΚΟΠΗΣΗ: «Νωρίτερα από τον προσεχή Ιούλιο ενδέχεται να προχωρήσει ο Κ. Σημίτης στην αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος, με σκοπό να την αποσυνδέσει από τις ριζικές αλλαγές του πολιτικού συστήματος οι οποίες είναι η βασική επιδίωξή του. Αυτές τις αλλαγές παρουσίασε χτες (ως δικές του προτάσεις, δίκην βολιδοσκοπήσεως) ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σ. Κοσμίδης σε ομιλία του στον ΟΠΕΚ: μείωση του αριθμού των υπουργών σε 12-15, δραστική περικοπή των νομαρχιών και περιφερειών, κατάργηση γενικών και ειδικών γραμματέων και καθιέρωση ολιγοεδρικών περιφερειών» (Από το βασικό θέμα του ΒΗΜΑΤΟΣ).

«ΟΙΟΝΕΙ ΒΟΜΒΑ»... «Συρρίκνωση του Υπουργικού Συμβουλίου, με δραστική μείωση των υπουργείων και των υπουργών, εισηγείται ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σ. Κοσμίδης, και «δεξί χέρι» του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Παραμονές του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, η πρόταση προσλαμβάνει το χαρακτήρα βόμβας...» (Από το βασικό θέμα των ΝΕΩΝ).

ΑΛΛΑΓΕΣ: «Δέκα αλλαγές για το μοντέλο διακυβέρνησης, το πολιτικό σύστημα και τη δημόσια διοίκηση παρουσίασε χθες ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Σωκράτης Κοσμίδης, λίγες μέρες μετά την εξαγγελία του Κ. Σημίτη ότι αμέσως μετά τη λήξη της ελληνικής προεδρίας (30 Ιουνίου) θα κάνει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και θα ανακοινώσει μέτρα για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος. Ορισμένα από αυτά θεωρείται βέβαιον ότι θα προκαλέσουν αντιδράσεις» (Από το βασικό θέμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: «Σε τροχιά μείζονος πολιτικής κρίσης διολισθαίνει σταθερά η χώρα, όσο ο πρωθυπουργός μένει αδρανής και η κυβέρνηση περιορίζεται σε ρόλο απλού παρατηρητή των γεγονότων και των καταιγιστικών αποκαλύψεων, που αναδεικνύουν σε κυρίαρχο το θέμα της διαφθοράς. Το σύνολο σχεδόν των πολιτικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος αναγνωρίζουν πλέον ότι ο χρονικός ορίζοντας των δύο μηνών που έχει θέσει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης για την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών είναι πολύ μακρύς και συνάμα εξουθενωτικός. Ταυτοχρόνως με αυτές τις διαπιστώσεις, η σεναριολογία κυριαρχεί στο κυβερνών κόμμα, όπως και η αναζήτηση πολιτικής διεξόδου. Οι συζητήσεις, οι συναντήσεις και τα γεύματα δίνουν και παίρνουν, όπως και τα σενάρια που θέλουν ακόμη και την έξοδο του κ. Σημίτη μετά τη λήξη της ελληνικής προεδρίας και την αντικατάστασή του από τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου» (Από το βασικό θέμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).

Ο εκσυγχρονισμός ... του Κοσμίδη

Είναι ανάγκη να δείχνουν ότι διατηρούν την «πρωτοβουλία των κινήσεων», ότι διαθέτουν προτάσεις «εξυγίανσης» του συστήματος και εν πάση περιπτώσει μόνον από την κυβέρνηση μπορεί να προέλθει η πολυπόθητη «διέξοδος»...

Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «Ελευθεροτυπία»
Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «Ελευθεροτυπία»
Τα πράγματα δεν είναι άσχημα για την κυβέρνηση Σημίτη. Είναι πολύ χειρότερα. Εφτασαν στο σημείο να παρουσιάζουν τις παλαιομοδίτικες τεχνοκρατικές θέσεις του γγ του Υπουργικού Συμβουλίου περίπου ως την αναγέννηση του εκσυγχρονισμού. Οι τεχνικές διαχείρισης της κυβέρνησης και «αποτελεσματικότερης» κρατικής μηχανής δεν αποτελούν βέβαια πολιτική διέξοδο ούτε καν συγκροτούν κάποιο σοβαρό «μοντέλο διακυβέρνησης». Οι ασκήσεις επί χάρτου του Σ. Κοσμίδη στο ελάχιστο δεν αγγίζουν την αντιμετώπιση των τρομακτικών προβλημάτων, απόρροια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζουν. Φυσικά και τα γνωρίζουν όλα αυτά... Προς τι, λοιπόν, η τρομερή φασαρία με τις δήθεν «ριζοσπαστικές» θέσεις του εξ απορρήτων του πρωθυπουργού;

Πρώτα απ' όλα πρέπει να αποκρυβεί η αδυναμία της κυβέρνησης (και του ίδιου του συστήματος) να δώσει λύσεις στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα (ανεργία, φτώχεια, Υγεία, Παιδεία, περιβάλλον, κλπ.). Δεύτερον, είναι ανάγκη να δείχνουν ότι διατηρούν την πρωτοβουλία των κινήσεων, ότι διαθέτουν προτάσεις εξυγίανσης του συστήματος και εν πάση περιπτώσει μόνον από την κυβέρνηση μπορεί να προέλθει η πολυπόθητη «διέξοδος». Θέλουν να αγοράζουν διαρκώς «πολιτικό χρόνο», να καλλιεργούν «προσδοκίες» και ψευδαισθήσεις, να παραπλανούν, να εκβιάζουν... Προκαλούν σκηνικό χάους για να μπορούν να (αυτο)προβάλλονται ως δύναμη σιγουριάς και σταθερότητας... Χρησιμοποιούν την ίδια τη σαπίλα τους για να τραφούν και να επιβιώσουν.

Οι τράπεζες, όμως, δεν έχουν κανένα πρόβλημα με όλα τα παραπάνω και συνεχίζουν την καταλήστευση των λαϊκών εισοδημάτων και αποταμιεύσεων, παρουσιάζοντας περήφανες διπλασιασμό κερδών(!) στο πρώτο τρίμηνο του 2003. Ούτε η ηγεσία του ΣΕΒ διστάζει να εκβιάζει με περισσότερη ανεργία και να προτρέπει τα μέλη του Συνδέσμου να μεταναστεύσουν στο νέο Ελ Ντοράντο των Βαλκανίων και των «χωρών της διεύρυνσης»... Μήπως η οργανωμένη παρέμβαση των «από κάτω» είναι αναγκαία όσο ποτέ;...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ