Παρασκευή 9 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Διείσδυση πολυεθνικών... «Επιχειρήσεις-σύμβολα για την ελληνική βιομηχανία, τον τομέα του εμπορίου και υπηρεσιών βρίσκονται πια στα χέρια πολυεθνικών ομίλων. Την τελευταία εικοσαετία περισσότερες από 20 μεγάλες εταιρείες βασικών κλάδων της οικονομίας και σε μεγάλο ποσοστό στον τομέα των τροφίμων πέρασαν στον έλεγχο πολυεθνικών επιχειρήσεων, οι οποίες με τη σειρά τους απέκτησαν ισχυρή θέση σε αυτούς. Από πολλούς οι επιχειρήσεις που εξαγοράστηκαν χαρακτηρίζονται ως τα "φιλέτα" της ελληνικής οικονομίας, και όχι άδικα αφού στις περισσότερες περιπτώσεις κατείχαν πριν από την εξαγορά τους σημαντικά μερίδια από το σύνολο του τζίρου του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνταν» (Δήμ. Σκούφου - ΝΕΑ).

Οι συνέπειες της διεύρυνσης... «Από τη συνεδρίαση (σ.σ. του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας προχτές) προέκυψαν όμως και δύο ακόμη ανησυχητικά στοιχεία: Το πρώτο, ότι περίπου μία στις τρεις νέες επιχειρήσεις αποτυγχάνει και φυσικά κλείνει, και το δεύτερο, ότι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεπάγεται αφενός πιθανή μετεγκατάσταση ελληνικών βιομηχανιών σε νεοεισερχόμενες χώρες με χαμηλό εργατικό κόστος, αφετέρου αύξηση των εισαγωγών από τα κράτη αυτά (κυρίως όταν υιοθετήσουν το ευρώ) σε προϊόντα όπως υφαντουργικά, τρόφιμα και ξυλεία, τα οποία τώρα παράγονται στην Ελλάδα» (Α. Γ. Χριστοδουλάκης - ΒΗΜΑ).

Η «μεγάλη φυγή»... «Περισσότεροι από τριάντα χιλιάδες εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις κλωστοϋφαντουργίας και ετοίμου ενδύματος, από τους οποίους περίπου το 90% γυναίκες, έχασαν τις δουλειές τους την τελευταία δεκαετία στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της Κεντροδυτικής Μακεδονίας, εξαιτίας της μεταφοράς των δραστηριοτήτων από τους επιχειρηματίες σε γειτονικές βαλκανικές χώρες, με πολύ φθηνότερα εργατικά χέρια... Βέβαια, η αιφνιδιαστική "φυγή" της πολυεθνικής εταιρείας παραγωγής ελαστικών Good Year από τη Θεσσαλονίκη στην Τουρκία, με την απόλυση 350 εργαζομένων στα μέσα της περασμένης δεκαετίας, προκάλεσε αίσθηση στο πανελλήνιο, αλλά από τότε μετέφεραν δραστηριότητες στα Βαλκάνια 30 μεγάλες επιχειρήσεις (οι οποίες απασχολούσαν από 150 μέχρι και 400 εργαζομένους) και μερικές εκατοντάδες βιοτεχνίες» (Γ. Χάτσιος - ΝΕΑ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ