Παρασκευή 9 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΚΚΕ στηρίζεται από το λαό

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κλήθηκε να σχολιάσει και δηλώσεις στελέχους της ΝΔ σχετικά με τα οικονομικά των κομμάτων και την πρότασή τους για κατάργηση της δουλιάς με το κουπόνι. Σημείωσε επ' αυτών:

«Το ΚΚΕ είναι κόμμα του οποίου η εξέλιξη, η δράση και τα αποτελέσματά του συνδέονται αναπόσπαστα με την ποιότητα των δεσμών που έχει με το λαό. Για μας οι δεσμοί αυτοί είναι αίματος όταν χρειάζεται, στηρίζονται στην πειθώ, στην αποδοχή της πολιτικής και της ιδεολογίας του ΚΚΕ, σε πολιτικοϊδεολογικούς δεσμούς και όχι σε εκβιαστικούς. Σήμερα ούτε καν το συναισθηματικό δέσιμο αρκεί. Εμείς θεωρούμε ότι ο λαός είναι αυτός που γράφει την ιστορία, που θα αλλάξει την κατάσταση και αυτός ο λαός πρέπει να συμμετέχει με όλους τους τρόπους στον αγώνα μαζί με τους κομμουνιστές και με το κουπόνι. Βεβαίως, δε βλέπουμε έναν αγωνιστή απλά σαν διακινητή κουπονιών. Αλλά για μας αγώνας σημαίνει παίρνω μέρος στην απεργία, τη διαδήλωση, συγκεντρώνω και οικονομικά».

Σε σχόλιο του δημοσιογράφου για το αν έδινε χρήματα στο Κόμμα ένας επιχειρηματίας, είπε: «Εάν έρθει μια επιχείρηση και μας πει ότι θα αγοράσει ένα εκατομμύριο ευρώ κουπόνια, θα τη ρωτήσουμε το γιατί. Αφού η πολιτική μας είναι εναντίον της εργοδοσίας. Ακολουθούμε μια πολιτική η οποία στοχεύει τελικά να καταργήσει τους μεγάλους επιχειρηματίες. Γιατί θα μας δώσει λεφτά; Για να γίνουμε πιο δυνατοί στην προσπάθειά μας αυτή; Εάν έρθει και πει ότι θέλει χωρίς καμία δέσμευση, είναι άλλο. Εάν όμως θεωρήσουμε ότι αυτό μπορεί να ανοίξει δρόμο σε πίεση απέναντι στο Κόμμα, σε εξαγορά, θα του τα χαρίσουμε. Γιατί να χρηματοδοτήσει ένας επιχειρηματίας το ΚΚΕ; Δε μας έχει συμβεί. Αν έρθει όμως θα τον ρωτήσουμε, μήπως έχει λερωμένη τη φωλιά του και θέλει να χρησιμοποιήσει αυτή την επιχορήγηση στο ΚΚΕ για κάποιο λόγο, για άλλοθι; Θα προβληματιστούμε. Αν έρθει κάποιος και προσφέρει π.χ. στη μνήμη του πατέρα του πέντε δραχμές... εξαρτάται. Εμείς είμαστε υπέρ του να ανακοινώνονται τέτοιες προσφορές. Δεν είμαστε αντίθετοι. Καλλιεργεί ένα κλίμα αύξησης τέτοιων προσφορών».

«Είναι μέγιστη υποκρισία όμως - συνέχισε η Αλέκα Παπαρήγα -όταν τα κόμματα παίρνουν αποφάσεις νόμιμες και μισονόμιμες, ακόμα και παράνομες, οι οποίες αφαιρούν δικαιώματα και ωφελούν το μεγάλο κεφάλαιο. Το θεωρώ υποκρισία να μιλάνε για διαφάνεια. Εξάλλου, τα κόμματα από πού θα χρηματοδοτηθούν; ΄Η από το κράτος που κι αυτό τα παίρνει από το λαό ή από τους επιχειρηματίες ή από το λαό. Εμείς επιθυμούμε να αποκτήσουμε πλήρη αυτοτέλεια και να στηριζόμαστε αποκλειστικά από το λαό. Δυστυχώς, δεν είμαστε εμείς που καθορίζουμε το πλαφόν των εκλογικών εξόδων. Εδώ υπάρχει και ένας συναγωνισμός και ανταγωνισμός με τα άλλα κόμματα. Οταν τα άλλα γεμίζουν αφίσες όλη την Ελλάδα, εμείς δε θα το κάνουμε, γιατί δεν έχουμε τα οικονομικά μέσα, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να βγάλουμε αφίσες».

Ερωτώμενη αν το ΚΚΕ διαθέτει επιχειρήσεις, η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος τόνισε:

«Το Καταστατικό μας προβλέπει, άρα δεν κρύβουμε τίποτα, τη δημιουργία επιχειρήσεων, με στόχο να συμπληρώσουμε αυτά που δεν μπορούμε να μαζέψουμε. Γιατί ναι μεν περισσότεροι δίνουν στο Κόμμα σήμερα, αλλά δίνουν λιγότερα, γιατί είναι φθίνουσα η πορεία των εισοδημάτων τους».

Σε ερώτηση αν το ΚΚΕ θα κατήγγειλε π.χ. το ΠΑΣΟΚ αν αυτό δημιουργούσε επιχειρήσεις δικές του, η Αλ. Παπαρήγα απάντησε πως: «Οχι, αλλά προσέξτε, είναι διαφορετικό όταν είσαι κόμμα εξουσίας, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Το Καταστατικό μας προβλέπει επιχειρήσεις, δεν μπορώ να πω ότι επιδιδόμαστε σ' αυτόν τον τομέα, κυρίως γιατί - όπως ξέρετε - η αγορά δε σηκώνει τους μικρούς και τους μεσαίους και το ΚΚΕ δεν μπορεί να διαμορφώσει μεγάλες επιχειρήσεις».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για την «Τυποεκδοτική», η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Η "Τυποεκδοτική" ήταν μία επιλογή του ΚΚΕ να συμβάλει και να στηρίξει μια επιχείρηση για να μπορεί να εκδίδεται απρόσκοπτα ο "Ριζοσπάστης". Μην ξεχνάτε ότι η εφημερίδα από όταν ξεκίνησε είχε προβλήματα στην έκδοση και λόγω νομιμότητας και λόγω παρακώλυσης. Οταν αποφασίσαμε να συμβάλουμε και να στηρίξουμε αυτή την επιχείρηση ήταν περίοδος που έπρεπε να πάρουμε όλα τα μέτρα στήριξης όλης της εκδοτικής δουλιάς του Κόμματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ