Παρασκευή 9 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
9η ΜΑΗ 1945
Η δύναμη των λαών είναι ακαταμάχητη

9η Μάη 1945. Μέρα νίκης των λαών, αφού ήταν η μέρα που σφράγισε το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τη συντριβή του γερμανικού ιμπεριαλισμού. Ηταν η μέρα που υπογράφηκε η άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας. Η δύναμη του γερμανικού ιμπεριαλισμού και της πολεμικής του μηχανής φαινόταν ακατανίκητη. Αλλά τη νίκη δεν τη δίνουν μόνο ή κυρίως τα όπλα, αλλά η δύναμη του δίκιου του αγώνα. Αυτό το δίκιο του αγώνα των λαών, με επικεφαλής την ΕΣΣΔ, που σήκωσε το κύριο βάρος του πολέμου, ήταν που συνέτριψε τη Γερμανία.

Η 9η Μάη είναι ένας ιστορικός σταθμός, που αποδεικνύει ότι η δύναμη των λαών είναι ακαταμάχητη. Σήμερα ο ιμπεριαλισμός φαντάζει ακατανίκητος, αλλά δεν είναι. Η καθολική επιθετικότητά του είναι συνέπεια της κρίσης που τον μαστίζει και αυτή είναι η αδυναμία του. Η συνειδητοποίησή της από τους λαούς συμβάλλει στην οργάνωση της δικής τους αντεπίθεσης. Με το δικό τους κοινωνικοπολιτικό μέτωπο πάλης για την ανατροπή του. Και τότε η ανεξάντλητη λαϊκή δύναμη θα τον στείλει εκεί που είναι η θέση του, στο παρελθόν της ιστορίας.

Ας παρακολουθήσουμε εκείνες τις τελευταίες ιστορικές στιγμές. Ηδη από τη νύχτα της 30 Απρίλη προς την 1η Μάη 1945 η σημαία της ΕΣΣΔ κυμάτιζε στο Ράιχσταγκ, ενώ στις στις 2 Μάη, παραδόθηκαν στον Κόκκινο Στρατό και τα υπολείμματα της φρουράς του Βερολίνου.

Η καταγραφή είναι του στρατάρχη της ΕΣΣΔ Γ. Κ. Ζούκοφ («Αναμνήσεις και Στοχασμοί», εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», τόμος 2ος, σελ. 423-426).

Μια συνομιλία με τον Στάλιν

«Στις 7 Μαΐου μου τηλεφώνησε στο Βερολίνο ο Ι. Β. Στάλιν και είπε:

"Σήμερα, στην πόλη Ρεμς οι Γερμανοί υπέγραψαν πράξη άνευ όρων παράδοσης. Το κύριο βάρος του πολέμου το σήκωσε στους ώμους του ο σοβιετικός λαός, κι όχι οι σύμμαχοι, γι' αυτό πρέπει να υπογραφεί η άνευ όρων παράδοση μπροστά στην Ανωτάτη Διοίκηση όλων των χωρών του αντιχιτλερικού συνασπισμού κι όχι μόνο μπροστά στην Ανωτάτη Διοίκηση των συμμαχικών στρατευμάτων. Δε συμφώνησα και με το ότι η πράξη της άνευ όρων παράδοσης υπογράφτηκε όχι στο Βερολίνο, στο κέντρο της φασιστικής επίθεσης. Συμφωνήσαμε με τους συμμάχους να θεωρηθεί η υπογραφή της πράξης στην πόλη Ρεμς σαν προκαταρκτικό πρωτόκολλο της άνευ όρων παράδοσης. Αύριο θα έρθουν στο Βερολίνο αντιπρόσωποι της Γερμανικής Γενικής Διοίκησης και αντιπρόσωποι της Ανωτάτης Διοίκησης των συμμαχικών στρατευμάτων. Διορίζεσθε αντιπρόσωπος της Ανωτάτης Διοίκησης των σοβιετικών στρατευμάτων. Αύριο θα φθάσει εκεί ο Βισίνσκι. Μετά την υπογραφή της πράξης θα παραμείνει στο Βερολίνο με την ιδιότητα του βοηθού σας στον πολιτικό τομέα"...

Η μεγάλη στιγμή

Οπως είχαμε συμφωνήσει από τα πριν, στις 23.45΄ οι Τέντερ, Σπάατς και Ντελάτρ Ντε Τασινί, αντιπρόσωποι της συμμαχικής διοίκησης (σ.σ. των ΗΠΑ, Αγγλίας, Γαλλίας), οι Α. Γ. Βισίνσκι, Κ. Φ. Τελέγκιν, Β. Δ. Σοκολόφσκι και άλλοι συγκεντρώθηκαν στο γραφείο μου που ήταν δίπλα στην αίθουσα, όπου έπρεπε να υπογραφεί από τους Γερμανούς η πράξη της άνευ όρων παράδοσης.

Ωρα 24η ακριβώς μπήκαμε στην αίθουσα. Αρχιζε η 9 Μαΐου 1945...

Απευθύνθηκα στη γερμανική αντιπροσωπεία:

"Εχετε στα χέρια σας την πράξη της άνευ όρων παράδοσης, τη μελετήσατε και είσθε εξουσιοδοτημένοι να υπογράψετε την πράξη αυτή;".

Την ερώτηση μου επανέλαβε στην αγγλική γλώσσα ο στρατάρχης αεροπορίας Τέντερ.

"Μάλιστα, τη μελετήσαμε και είμαστε έτοιμοι να την υπογράψουμε", απάντησε με υπόκωφη φωνή ο στρατάρχης Κάιτελ, δίνοντάς μας το ντοκουμέντο που είχε υπογράψει ο ναύαρχος Ντένιτς. Το ντοκουμέντο αυτό έλεγε ότι ο Κάιτελ, ο Φον Φρίντερμπουργκ και ο Στουμπφ είναι εξουσιοδοτημένοι να υπογράψουν την πράξη της άνευ όρων παράδοσης...

Αφού σηκώθηκα, είπα τα έξης:

"Προτείνω στη γερμανική αντιπροσωπεία να πλησιάσει εδώ, στο τραπέζι. Εδώ θα υπογράψετε την πράξη της άνευ όρων παράδοσης της Γερμανίας".

Ο Κάιτελ σηκώθηκε γρήγορα από τη θέση του, ρίχνοντας σε μας μια εχθρική ματιά, ύστερα κατέβασε τα μάτια και, παίρνοντας αργά από το τραπέζι τη στραταρχική ράβδο του, προχώρησε με αβέβαιο βήμα προς το τραπέζι μας. Το μονόκλ του έπεσε και κρεμάστηκε στο κορδόνι. Το πρόσωπό του γέμισε με κόκκινες κηλίδες.

Μαζί του πλησίασαν στο τραπέζι ο στρατηγός Στουμπφ, ο ναύαρχος φον Φρίντερμπουργκ και οι Γερμανοί αξιωματικοί που τους συνόδευαν. Αφού διόρθωσε το μονόκλ, ο Κάιτελ κάθισε στην άκρη του τραπεζιού και με τρεμάμενο ελαφρά χέρι και χωρίς να βιάζεται υπόγραψε πέντε αντίτυπα της πράξης για την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας. Μετά έθεσαν τις υπογραφές τους οι Στουμπφ και Φρίντερμπουργκ.

Μετά την υπογραφή της πράξης, ο Κάιτελ σηκώθηκε από το τραπέζι, φόρεσε το δεξί γάντι του και προσπάθησε πάλι να επιδείξει το στρατιωτικό του παράστημα, αλλά δεν τα κατάφερε και γύρισε ήσυχα πίσω στο τραπέζι του.

Στις 9 Μαΐου 1945 ώρα 0.43΄, η υπογραφή της πράξης για την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας είχε τελειώσει».

  • Στον κυριακάτικο «Ρ» θα υπάρχει ειδικό ένθετο αφιέρωμα στην 9η Μάη 1945.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ