Παρασκευή 9 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Απλά πράγματα!

«

Δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τους εφοπλιστές, γιατί θα πάρουν τα καράβια τους και θα φύγουν»...

«Δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τους τραπεζίτες, γιατί θα πάρουν τις τράπεζές τους και θα φύγουν»...

«Δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τους βιομήχανους, γιατί θα πάρουν τις επιχειρήσεις τους και θα φύγουν»...

«Αυτή είναι η "ελεύθερη αγορά", βρε αδερφέ»!

Επομένως; Να γίνουμε πιο «ανταγωνιστικοί», να δοθούν περισσότερα «κίνητρα» στους μεγαλοκεφαλαιούχους, να τους δοθούν περισσότερες επιδοτήσεις, απαλλαγές, χάρες, δωρεές κλπ., να τους εξασφαλίσουμε περισσότερα κέρδη δηλαδή, για να μη φύγουν...

***

Τα παραπάνω κλισέ επανήλθαν στο προσκήνιο, με αφορμή την απόφαση της «Σίσσερ Πάλκο» να μετακομίσει στη Βουλγαρία, πετώντας στο δρόμο 500 εργαζόμενους.

Είναι προφανές ότι όποιος σκέφτεται με τη λογική του «κέρδους», με τη λογική του καπιταλισμού δηλαδή, εκεί θα καταλήξει.

Ομως, γιατί είναι «φυσικό φαινόμενο» να απομυζούν υπερκέρδη οι καπιταλιστές; Γιατί είναι «φυσικό φαινόμενο», τελικά, να υπάρχουν καπιταλιστές;

***

Τα καράβια τους οι εφοπλιστές θα μπορούν να τα πάρουν και να φεύγουν, μόνον εφόσον υπάρχουν εφοπλιστές. Ομως, καράβια χωρίς εφοπλιστές υπάρχουν. Εφοπλιστές χωρίς καράβια δεν υπάρχουν. Είναι υπόθεση μιας άλλης εξουσίας, θα πείτε, να φτιάξει, π.χ., ένα Δημόσιο Φορέα Θαλάσσιων Συγκοινωνιών και να μην εκβιάζεται από τους εφοπλιστές (συμφωνούμε!). Ακόμα παραπέρα, είναι υπόθεση μιας άλλης εξουσίας, που δε θα αφήνει τους εφοπλιστές να παίρνουν τα καράβια και να φεύγουν, αλλά θα κρατάει τα καράβια και θα διώχνει τους εφοπλιστές (συμφωνούμε!).

Το ίδιο ισχύει με τους βιομήχανους και τις βιομηχανίες, το ίδιο ισχύει με τους τραπεζίτες και τις τράπεζες, το ίδιο ισχύει με όλους τους στρατηγικής σημασίας κλάδους της οικονομίας. Είναι υπόθεση μιας άλλης εξουσίας, θα πείτε (συμφωνούμε!).

Μιας εξουσίας, που δε θα έχει στόχο να αυξάνει τα κέρδη των εφοπλιστών, των τραπεζιτών και των βιομηχάνων, αλλά θα αυξάνει το κοινωνικό όφελος, που δε θα πηγαίνει στην τσέπη του κάθε «τα παίρνω και φεύγω», αλλά θα επιστρέφει στο λαό, που θα παράγει αυτό το κοινωνικό προϊόν.

***

Κάποιοι «ανατριχιάζουν» στο άκουσμα τέτοιων «ανοσιοτήτων» κατά της «ελεύθερης οικονομίας». Πράγματι! Αυτός είναι και ο στόχος της Λαϊκής Εξουσίας, της «άλλης» εξουσίας: Να ανατριχιάσουν αυτοί, και όχι οι 500 οικογένειες που πετιούνται στο δρόμο.

Απλά πράγματα: `Η θα είσαι με τους 500 ή με τη «Σίσσερ Πάλκο». Μέση οδός δεν υπάρχει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ