Παρασκευή 9 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η συντριβή του φασισμού και η ευρωπαϊκή φιέστα

Οι δύο οπτικές για την 9η Μάη

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στο χτεσινό «ΕΘΝΟΣ», από όπου ο «Ρ» το αναδημοσιεύει λόγω της επικαιρότητάς του:

Η 9η του Μάη είναι μια παγκόσμια ημέρα, είναι η επέτειος της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών, η επέτειος της συντριβής του φασισμού.

Η 9η Μάη του 1945 είναι αντικειμενικά μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες στιγμές της Ιστορίας της ανθρωπότητας. Σήμανε το τέλος του μεγαλύτερου και πλέον πολύνεκρου πολέμου που γνώρισε η ανθρωπότητα και πλήρωσε με πάνω από 50 εκατ. νεκρούς, δεκάδες εκατομμύρια τραυματίες και τεράστιες καταστροφές.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το 1990-91 επέλεξε αυτή την ημέρα να την αποσιωπήσει και να την ονομάσει ημέρα της Ευρώπης. Είναι πράγματι ασέλγεια στη μνήμη των δεκάδων εκατομμυρίων θυμάτων του φασισμού να επιχειρείται η επικάλυψη μια τέτοιας νίκης και η δικαίωση του αγώνα τους.

Είναι όμως ταυτόχρονα και πρόκληση να επιχειρείται η διαγραφή από την Ιστορία της Αντιφασιστικής Νίκης και η αντικατάστασή της με την επέτειο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία εκτός των άλλων επανέφερε τον πόλεμο στην Ευρώπη με την επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας, χτυπώντας μια χώρα που πλήρωσε με ποταμούς αίματος τη φασιστική θηριωδία του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

Είναι όμως εξοργιστικό και ταυτόχρονα τραγικό το γεγονός ότι στην Ελλάδα, που είναι γεμάτη αντιφασιστικά μνημεία, στην Ελλάδα της μεγαλειώδους Εθνικής Αντίστασης, η υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς να επιχειρεί να σβήσει από τη μνήμη του λαού μας την Αντιφασιστική Νίκη της 9ης Μάη, στήνοντας μουσικές εκδηλώσεις με το σύνθημα της ελληνικής προεδρίας «Η Ευρώπη μας: μοιραζόμαστε το Μέλλον σε μια κοινότητα Αξιών»!!!

Αλήθεια, ποια είναι η «Ευρώπη μας»; Ποιες οι «κοινές αξίες μας»; Ο βομβαρδισμός μαιευτικών κλινικών, σχολείων και η σφαγή των αμάχων από τα ευρωπαϊκά αεροπλάνα στη Γιουγκοσλαβία; Η δολοφονία χιλιάδων αμάχων στο Αφγανιστάν; Τα εγκλήματα των Ευρωπαίων Βρετανών στο Ιράκ; Το εκατομμύριο των νεκρών στη Ρουάντα: 'Η μήπως τα 20 εκατομμύρια άνεργοι της Ευρώπης και τα 50 εκατομμύρια των φτωχών;

Αυτή την Ευρώπη γιορτάζουν στις 9 Μάη, την ιμπεριαλιστική Ευρώπη, την Ευρώπη του Πολέμου, την Ευρώπη του Κεφαλαίου, την Ευρώπη που προσπαθεί να φυλακίσει τους λαούς στην καπιταλιστική βαρβαρότητα;

Γιορτάστε τη λοιπόν μαζί ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Συνασπισμός, μαζί με τους ηγέτες της, που τα χέρια τους στάζουν το αίμα των λαών της Γιουγκοσλαβίας και του Ιράκ. Μαζί με τους απογόνους του Μουσολίνι και του Χίτλερ, που διαδηλώνουν έξω από τις πρεσβείες της Κούβας.

Εμείς θα γιορτάσουμε την 9η Μάη, ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών, για να θυμίσουμε πως ο αγώνας τους τσάκισε τη νέα τάξη που ονειρεύτηκε ο Χίτλερ.

Εσείς με τις φιέστες και με τους δημίους των λαών. Εμείς με τους 200 της Καισαριανής, στο Χαϊδάρι και στο Κάστρο του Υμηττού, με εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους πολεμώντας την τότε βαρβαρότητα.

Γιορτάστε τη λοιπόν την ημέρα της Ευρώπης. Μαζί με τα αφεντικά της «Σίσσερ Πάλκο», με τους εφοπλιστές του «Σάμινα», τους μαφιόζους κεφαλαιοκράτες των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, τους εμπόρους λευκής σαρκός, τους δουλεμπόρους των μεταναστών που συνθέτουν την Ευρώπη σας.

Εμείς θα τιμήσουμε την Αντιφασιστική Νίκη με τις εργάτριες της «Σίσσερ Πάλκο», τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους που αγωνίζονται να ανατρέψουν τη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής Ευρώπης σας.

Ετσι κι αλλιώς δεν είχαμε και δεν έχουμε κοινές αξίες. Είμαστε δύο διαφορετικοί κόσμοι.

Εσείς με τον πόλεμο και την εκμετάλλευση.

Εμείς με την ειρήνη και την αλληλεγγύη.

Εσείς με την Ευρώπη των κεφαλαιοκρατών.

Εμείς με την Ευρώπη των εργατών, τη σοσιαλιστική Ευρώπη.


Του
Θανάση ΠΑΦΙΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ