Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Θυσιάζονται στο βωμό του ΠΟΕ

Παρέμβαση του Γ. Πατάκη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Την προδιαγεγραμμένη πολιτική της ΕΕ, που, στο όνομα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), και των εντολών του μεγάλου κεφαλαίου, οδηγεί τους μικρομεσαίους αγρότες στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης, στην Ολομέλεια Ευρωκοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε τα ακόλουθα: «Είναι πασιφανείς οι προθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης να θυσιάσει, στο βωμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, τους μικρομεσαίους αγρότες και τη στήριξη της γεωργίας σε επίπεδο ΕΕ. Απαράβατη αρχή για τις αποφάσεις της ΕΕ είναι η βέλτιστη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Η επικείμενη καταστροφική, εκ βάθρων και όχι ενδιάμεση όπως το ισχυρίστηκαν, αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, γίνεται ενόψει και υπό την πίεση των διαπραγματεύσεων του ΠΟΕ.

Η προτεινόμενη συμφωνία του ΠΟΕ επιταχύνει τη φιλελευθεροποίηση του διεθνούς εμπορίου των αγροτικών προϊόντων, με την πρόφαση ότι θα αυξηθεί το διεθνές εμπόριο και θα ευνοήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Παρόμοιες διακηρύξεις έγιναν και για τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, τα αποτελέσματά της όμως ήταν αντίθετα. Μπορεί να αυξήθηκε το διεθνές εμπόριο των αγροτικών προϊόντων, να μεγάλωσε ο πλούτος, όμως οι αναπτυσσόμενες χώρες και οι λαοί τους, όχι μόνο δεν ωφελήθηκαν αλλά βρέθηκαν σε χειρότερη θέση, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο ανάπτυξης ακόμα και σε χώρες υψηλής παραγωγικότητας όπως η Αργεντινή.

Αντίθετα, οι πολυεθνικές που παράγουν και εμπορεύονται τα αγροτικά προϊόντα αύξησαν κατακόρυφα τα κέρδη τους. Κάτι ανάλογο θα συμβεί και με τη συμφωνία του ΠΟΕ για 3 βασικούς λόγους:

Ο πρώτος έχει σχέση με την κατεύθυνση που είναι φιλομονοπωλιακή, όπως ήταν και της ΓΚΑΤΤ, ο δεύτερος έχει σχέση με το διεθνές σύστημα τιμών και επιδοτήσεων των αγροτικών προϊόντων αλλά και το διεθνές σύστημα τιμών των βιομηχανικών προϊόντων. Οι πλούσιες χώρες αγοράζουν φτηνά αγροτικά προϊόντα και πουλάνε ακριβά βιομηχανικά προϊόντα ανάμεσα σε αυτά και τα φάρμακα. Ο τρίτος λόγος είναι οι σχέσεις παραγωγής και ιδιοκτησίας των αγροτικών προϊόντων σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, στις οποίες η γεωργική γη και τα αγροτικά προϊόντα βρίσκονται στην ιδιοκτησία μεγάλων πολυεθνικών, οι οποίες τα παράγουν με ημερομίσθια πείνας.

Να γιατί το ΚΚΕ αντιτάσσεται στην προτεινόμενη συμφωνία και κάνει ό,τι μπορεί για το συντονισμό της πάλης όλων των λαϊκών στρωμάτων, όλων των χωρών για ένα διεθνές εμπόριο που θα βασίζεται στην ισοτιμία και το αμοιβαίο όφελος».

«ΧΑΡΑΤΣΙΑ» ΟΣΔΕ
Δεν κρύβονται οι κυβερνητικές ευθύνες!

Το υπουργείο Γεωργίας επιχείρησε χτες να ξαναεμπαίξει τους αγροτοκτηνοτρόφους και να ρίξει όλο το φταίξιμο στην ΠΑΣΕΓΕΣ και στις ΕΑΣ

Eurokinissi

Να αποποιηθεί των τεράστιων ευθυνών της και να στρέψει αποκλειστικά στα μούτρα των διοικούντων της ΠΑΣΕΓΕΣ τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των αγροτοκτηνοτρόφων, που καταληστεύονται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά για το «χατίρι» του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ), επιχείρησε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας.

Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε από τα νέα εξωφρενικά «χαράτσια» της ΠΑΣΕΓΕΣ, που πληρώνουν ήδη οι αιγοπροβατοτρόφοι, και τα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου, το υπουργείο Γεωργίας έβγαλε χτες μια «πονηρή» ανακοίνωση με πρωταρχικό σκοπό τη δημιουργία αποπροσανατολιστικών εντυπώσεων. Αυτό, βέβαια, έγινε αφού πρώτα υπογράφτηκε νέο μνημόνιο τριετούς συνεργασίας για τη λειτουργία του ΟΣΔΕ, μεταξύ των προέδρων του ΟΠΕΚΕΠΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ, με τη σύμφωνη γνώμη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας. Ομως, στο νέο μνημόνιο, όπως έγινε και πέρσι, προβλέπεται να φορτώνονται έξοδα, που θα έπρεπε να πληρώνει το κράτος, στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, και στην πράξη, δηλαδή, στους αγροτοκτηνοτρόφους, που υποχρεώνονται να υποβάλουν δηλώσεις ΟΣΔΕ. Στην προκειμένη περίπτωση οι ευθύνες βαρύνουν εξίσου την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και την «πρασινογάλαζη» ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Το θέμα είναι ότι πλην της συμπλήρωσης των δηλώσεων ΟΣΔΕ, όλα τα απαιτούμενα έξοδα πρέπει να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ομως, στο όνομα της συμπλήρωσης των πράγματι «περίπλοκων» δηλώσεων ΟΣΔΕ - και με δικαιολογία ότι και η συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων όταν δίνονται σε ιδιώτες φοροτεχνικούς πληρώνεται - φορτώνονται στους αγροτοκτηνοτρόφους αυθαίρετα και παράνομα «χαράτσια» για να καλυφθούν τα έξοδα που δεν πληρώνει το κράτος. Και, δυστυχώς, χωρίς ίχνος ντροπής και ευθιξίας, το ρόλο του δεινού «φοροεισπράκτορα» σε βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων ανέλαβε η «πρασινογάλαζη» διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, βάζοντας τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών να βγάλουν «τα κάστανα από τη φωτιά». Γιατί εκτός από τα «χαράτσια» που φέτος για την περίπτωση των αιγοπροβάτων αυξήθηκαν μέχρι και 86% σε σύγκριση με πέρσι και φτάνει μια δήλωση ΟΣΔΕ να κοστίζει μέχρι 240 ευρώ (!), οι Ενώσεις «εισπράττουν» και τη δικαιολογημένη αγανάκτηση και οργή των αγροτοκτηνοτρόφων. Γιατί, μη μας πει κανείς ότι η συμπλήρωση μιας δήλωσης ΟΣΔΕ κοστίζει 240 ευρώ;!

Κοροϊδία

Το υπουργείο Γεωργίας, όμως, εμφανίστηκε χτες ως Πόντιος Πιλάτος... Με γραπτή ανακοίνωσή του διευκρινίζει πως «η σύνταξη της αίτησης γίνεται με ευθύνη του παραγωγού» και πως «η υποβολή των αιτήσεων-δηλώσεων, καθώς και η πρωτοκόλλησή τους, γίνεται στις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιών». Και καλά να πάνε οι αγροτοκτηνοτρόφοι μόνοι τους να υποβάλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ στις νομαρχίες, έτσι όπως έγιναν τα πράγματα. Ομως, πολλές νομαρχίες ήδη αρνούνται να δεχτούν κάτι τέτοιο, επικαλούμενες έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότησης. Ποιος, όμως, διασφαλίζει στους αγροτοκτηνοτρόφους ότι θα γίνουν δεκτές οι δηλώσεις τους από τις νομαρχίες και δε θα υπάρξουν στη συνέχεια προβλήματα και κίνδυνος να χαθούν οι επιδοτήσεις που δικαιούνται; Μήπως η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας, ή η επιστολή στις 10/2 του γενικού γραμματέα, Π. Κολύρη;

Στη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας αναφέρεται, επίσης, πως η μηχανοργάνωση, οι επιτόπιοι έλεγχοι κλπ., είναι υποχρεώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και σε καμία περίπτωση δεν επιβαρύνεται ο παραγωγός. Ομως, στο μνημόνιο συνεργασίας αναφέρεται ρητώς, πως για το έργο υλοποίησης που παρέχουν οι ΕΑΣ, «θα αμείβονται από τους αιτούντες παραγωγούς». Και το έργο αυτό μπορεί να μην είναι η μηχανοργάνωση, οι επιτόπιοι έλεγχοι κλπ. Ομως, στο μνημόνιο προβλέπεται ανάμεσα σε άλλα πως η δαπάνη αναπαραγωγής και διανομής του απαιτούμενου υλικού, καθώς και η ηλεκτρονική καταχώριση θα βαρύνει την ΠΑΣΕΓΕΣ ή τις ΕΑΣ, το ίδιο και η πληρωμή του απασχολούμενου προσωπικού. Αυτά και άλλα πολλά έξοδα, από πού θα πληρωθούν; Μήπως από την κυβέρνηση;...

Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως στο μνημόνιο δεν παρέχεται δυνατότητα στην ΠΑΣΕΓΕΣ και στις δευτεροβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις, να χρεώνουν τους αγρότες με σημαντικά ποσά. Πρόκειται για άλλο ένα δείγμα της μέγιστης κυβερνητικής υποκρισίας, αφού τα «χαράτσια» που επέβαλε η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ και πέρσι και φέτος περιήλθαν πρώτα σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας. Τώρα τι θέλει να πετύχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας; Να μειώσει κάπως η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ τα τέλη επί των δηλώσεων ΟΣΔΕ; Ετσι κι αλλιώς, είτε μικρά είτε μεγάλα είναι τα «χαράτσια» που επιβάλλονται στους αγροτοκτηνοτρόφους με τη σύμφωνη γνώμη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, δεν αλλάζει τίποτα στο ότι πρόκειται για μια αυθαίρετη και παράνομη μεθόδευση! Και όπως πάει το πράγμα χρειάζεται πλέον να επέμβει ο εισαγγελέας.

Ανοίγει η όρεξη...

Μέσα σε όλα τ' άλλα βγήκαν χτες και εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων και κατήγγειλαν ως χαριστική και παράνομη τη νέα «σύμβαση» ΟΠΕΚΕΠΕ-ΠΑΣΕΓΕΣ για το ΟΣΔΕ. Επί της ουσίας αυτό που είπαν είναι, ότι οι ιδιώτες γεωπόνοι μπορούν να κάνουν πιο καλά, πιο σωστά και πιο φτηνά το έργο, που έχει ανατεθεί στην ΠΑΣΕΓΕΣ. Επίσης, ανέφεραν πως μέσα στα επόμενα τρία χρόνια η ΠΑΣΕΓΕΣ θα εισπράξει από τη «δουλιά» αυτή 300 εκατ. ευρώ (100 δισ. δρχ.).

Καραμίχας... σπίκινγκ

Θα πρέπει να τρόμαξε... ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ από τα όσα του ...είπε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζ. Καραμίχας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που έγινε με την COPA - COGECA.

Χτες, ο «φοροεισπράκτορας ΟΣΔΕ» έβγαλε μια ανακοίνωση δημιουργίας εντυπώσεων, για να δικαιολογήσει προφανώς την ύπαρξή του και το μισθό του. Αν και βασικά φαίνεται πως το έκανε για να υπενθυμίσει την πολιτική υποτέλειά του στην κυβέρνηση και στα κέντρα εξουσίας που μεθοδεύουν μια σειρά ολέθριων μέτρων σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, στο όνομα των διαπραγματεύσεων του ΠΟΕ και της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ. Και τι ανακοίνωσε χτες ο Καραμίχας; Οτι δήλωσε πως πρέπει να ενταχτούν και τα μεσογειακά προϊόντα στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ. Γιατί διαφορετικά θα μείνουν πιο εκτεθειμένα να θυσιαστούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του ΠΟΕ.

Κι όμως ο Καραμίχας είναι αυτός που μόλις πήρε την προεδρία της ΠΑΣΕΓΕΣ δήλωνε ένθερμος υποστηρικτής της παγκοσμιοποίησης και της πολιτικής της ΕΕ; Τώρα ποια «ρετσινιά» θέλει να «ξύσει» από πάνω του, μέσω τις χτεσινής ανακοίνωσής του;...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ