Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Θυσιάζονται στο βωμό του ΠΟΕ

Παρέμβαση του Γ. Πατάκη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Την προδιαγεγραμμένη πολιτική της ΕΕ, που, στο όνομα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), και των εντολών του μεγάλου κεφαλαίου, οδηγεί τους μικρομεσαίους αγρότες στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης, στην Ολομέλεια Ευρωκοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε τα ακόλουθα: «Είναι πασιφανείς οι προθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης να θυσιάσει, στο βωμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, τους μικρομεσαίους αγρότες και τη στήριξη της γεωργίας σε επίπεδο ΕΕ. Απαράβατη αρχή για τις αποφάσεις της ΕΕ είναι η βέλτιστη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Η επικείμενη καταστροφική, εκ βάθρων και όχι ενδιάμεση όπως το ισχυρίστηκαν, αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, γίνεται ενόψει και υπό την πίεση των διαπραγματεύσεων του ΠΟΕ.

Η προτεινόμενη συμφωνία του ΠΟΕ επιταχύνει τη φιλελευθεροποίηση του διεθνούς εμπορίου των αγροτικών προϊόντων, με την πρόφαση ότι θα αυξηθεί το διεθνές εμπόριο και θα ευνοήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Παρόμοιες διακηρύξεις έγιναν και για τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, τα αποτελέσματά της όμως ήταν αντίθετα. Μπορεί να αυξήθηκε το διεθνές εμπόριο των αγροτικών προϊόντων, να μεγάλωσε ο πλούτος, όμως οι αναπτυσσόμενες χώρες και οι λαοί τους, όχι μόνο δεν ωφελήθηκαν αλλά βρέθηκαν σε χειρότερη θέση, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο ανάπτυξης ακόμα και σε χώρες υψηλής παραγωγικότητας όπως η Αργεντινή.

Αντίθετα, οι πολυεθνικές που παράγουν και εμπορεύονται τα αγροτικά προϊόντα αύξησαν κατακόρυφα τα κέρδη τους. Κάτι ανάλογο θα συμβεί και με τη συμφωνία του ΠΟΕ για 3 βασικούς λόγους:

Ο πρώτος έχει σχέση με την κατεύθυνση που είναι φιλομονοπωλιακή, όπως ήταν και της ΓΚΑΤΤ, ο δεύτερος έχει σχέση με το διεθνές σύστημα τιμών και επιδοτήσεων των αγροτικών προϊόντων αλλά και το διεθνές σύστημα τιμών των βιομηχανικών προϊόντων. Οι πλούσιες χώρες αγοράζουν φτηνά αγροτικά προϊόντα και πουλάνε ακριβά βιομηχανικά προϊόντα ανάμεσα σε αυτά και τα φάρμακα. Ο τρίτος λόγος είναι οι σχέσεις παραγωγής και ιδιοκτησίας των αγροτικών προϊόντων σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, στις οποίες η γεωργική γη και τα αγροτικά προϊόντα βρίσκονται στην ιδιοκτησία μεγάλων πολυεθνικών, οι οποίες τα παράγουν με ημερομίσθια πείνας.

Να γιατί το ΚΚΕ αντιτάσσεται στην προτεινόμενη συμφωνία και κάνει ό,τι μπορεί για το συντονισμό της πάλης όλων των λαϊκών στρωμάτων, όλων των χωρών για ένα διεθνές εμπόριο που θα βασίζεται στην ισοτιμία και το αμοιβαίο όφελος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ