Τρίτη 2 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
«Ντόρος να γίνεται... »

«

Ο άδειος τενεκές κάνει μεγαλύτερο κρότο», λέει ο λαός μας κι αυτή η ρήση «πάει γάντι» στη «μορφή αγώνα» που επιλέγουν, τον τελευταίο καιρό, κάποια από τα ηγετικά αγροτικά στελέχη της ΝΔ, προκειμένου, όπως λένε, να αναδείξουν την αγροτική αγανάκτηση κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως, προσέχουν ώστε αυτή η αγανάκτηση να στρέφεται μόνο κατά της κυβέρνησης - έτσι πιστεύουν ότι ωφελείται η ΝΔ, στην προσπάθεια που κάνει ν' αναρριχηθεί στην κυβερνητική εξουσία - κι όχι κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και, ειδικότερα, κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Σ' αυτά τα πλαίσια τα εν λόγω αγροτικά στελέχη - Κοκκινούλης, Νασίκας, Μποτός, Τσακίρης και ΣΙΑ - επέλεξαν να «γιορτάσουν αγωνιστικά» το Κιλελέρ, οργανώνοντας ξεχωριστή κινητοποίηση, στο χώρο του μνημείου των πεσόντων, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της ΝΔ, του ΣΥΝ και των ξεπουλημένων ηγεσιών των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ. Στόχος της «αγωνιστικής» κινητοποίησης ήταν να αποδοκιμαστεί ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς -που όπως είχε ανακοινωθεί θα παρευρισκόταν στην εκδήλωση- και να δειχτεί ότι είναι αυτοί οι συνδικαλιστές που συνεχίζουν με «δυναμισμό» τον αγώνα της αγροτιάς, μήπως και «εξιλεωθούν» για τον υπονομευτικό ρόλο που έπαιξαν στη διάρκεια της τελευταίας κινητοποίησης, διαλύοντας τα μπλόκα.

Αλλά ο Γ. Δρυς «τους την έφερε» και δεν πήγε στην εκδήλωση, με αποτέλεσμα ...τα αυγά και τα μπουκάλια να πεταχτούν εναντίον του άτυχου Π. Κολίρη, γενικού γραμματέα του υπουργείου Γεωργίας, που φυγαδεύτηκε από το χώρο της «εκδήλωσης».

Μπορεί ν' απέτυχαν «να κάνουν τα μούτρα κρέας» του υπουργού Γεωργίας, οι «αγωνισταράδες» της ΝΔ, πέτυχαν, όμως, το στόχο τους. Να τους δείξουν τα τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία προτίμησαν να προβάλουν τον ...αυγοπόλεμο και τα αλληλοσπρωξίματα στο χώρο του μνημείου του Κιλελέρ κι όχι το μεγάλο σε όγκο και παλμό συλλαλητήριο για τον αγωνιστικό γιορτασμό της 92ης επετείου του ξεσηκωμού και της θυσίας των κολίγων, που πραγματοποιήθηκε, την ίδια ώρα, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας...

ΓΙΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ
Αγώνας για να μην ξαναγίνουμε κολίγοι!
  • Μαζικό και μαχητικό το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, με τη συμμετοχή αγροτών κι άλλων εργαζομένων
  • Μέγας αντίπαλος και «εχθρός» της μικρομεσαίας αγροτιάς η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις

Από την πορεία των αγροτών στους δρόμους της Λάρισας
Από την πορεία των αγροτών στους δρόμους της Λάρισας
Υπόσχεση συνέχισης του αγώνα των κολίγων, για να κρατήσει ο αγρότης τη γη του και να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του, έδωσαν οι αγρότες που συμμετείχαν στο προχτεσινό, μαζικό και δυναμικό συλλαλητήριο για τον πανελλαδικό γιορτασμό του Κιλελέρ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Μαζί με τους αγρότες, που έφτασαν στη Λάρισα από κάθε γωνιά της θεσσαλικής γης και από πολλές άλλες περιοχές της χώρας, στο συλλαλητήριο βρέθηκαν κι άλλοι πολλοί εργαζόμενοι του χωριού και της πόλης, δίνοντας το μήνυμα ότι κοινά είναι τα προβλήματα και κοινός ο αγώνας όλων των λαϊκών στρωμάτων. Οι συμμετέχοντες «έζησαν» στον αγωνιστικό παλμό της μαχόμενης αγροτιάς και, ταυτόχρονα, «γλέντησαν αγωνιστικά», με τα τραγούδια της δουλιάς και του αγώνα, που ακούστηκαν από τον Λάκη Χαλκιά, ο οποίος, μαζί με το συγκρότημά του, έδωσε μεγάλη λαϊκή συναυλία.

Σ' ένα σφοδρό «σφυροκόπημα» της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία εφαρμόζουν, με ζήλο και συνέπεια, οι ελληνικές κυβερνήσεις, εξελίχθηκε ο φετινός πανελλαδικός, αγωνιστικός γιορτασμός της 92ης επετείου του ξεσηκωμού και της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων. Εκεί «χτυπούσαν όλα τα σφυριά» - ομιλίες, συνθήματα, πανό - για να καταδειχτεί, ακόμα πιο καθαρά, πως μέγας αντίπαλος, εχθρός των αγροτών σήμερα είναι αυτή η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται με πρόγραμμα και προοπτική, οδηγώντας σε μαζικό ξεκλήρισμα χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά της χώρας μας και στη δημιουργία «νεοτσιφλικάδων» και «νεοκολίγων».

Τότε και τώρα

Απ' όλους όσοι μίλησαν στο συλλαλητήριο επισημάνθηκε με έμφαση η ανάγκη ανατροπής αυτής της πολιτικής, για να μπορέσει ο μικρομεσαίος αγρότης να κρατήσει τη γη του, να μείνει στον τόπο του και να προοδεύσει.


«Τα μηνύματα της εξέγερσης του Κιλελέρ - τόνισε στο χαιρετισμό του ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας - είναι επίκαιρα σήμερα παρά ποτέ». Και εξήγησε:

«Κοιτάξτε πώς συνδέονται οι αγώνες τού τότε με τους αγώνες τού σήμερα.

Τότε, οι κολίγοι πάλευαν, με νύχια και με δόντια, για να αποκτήσουν λίγα μέτρα γης, να την καλλιεργήσουν για την οικογένειά τους και όχι για τον τσιφλικά.

Τώρα, οι μικρομεσαίοι αγρότες παλεύουμε για να μη μας ξεκληρίσουν και μας διώξουν από τον τόπο μας.

Τότε οι ξεσηκωμένοι ξωμάχοι βρήκαν απέναντί τους τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους - την αστυνομία και το στρατό - που είχαν τεθεί στην υπηρεσία των τσιφλικάδων.

Τώρα, οι αγωνιζόμενοι αγρότες βρίσκουμε μπροστά μας τους ροπαλοφόρους των ΜΑΤ και τα "αγροτοδικεία", που μας επιτίθενται για λογαριασμό των πολυεθνικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες θέλουν να εξελιχθούν σε νεοτσιφλικάδες.

Τότε, η κυβέρνηση Δραγούμη και όλες σχεδόν οι πολιτικές δυνάμεις είχαν ταχθεί στο πλευρό των τσιφλικάδων.

Τώρα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ κι άλλα κόμματα βάζουν πλάτη από κοινού για να εφαρμοστεί η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Στην αποφασιστικότητα των μικρομεσαίων αγροτών να συνεχίσουν και να εντείνουν την πάλη τους μέχρι την τελική δικαίωση, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο Γ. Στεφανίδης, εκπρόσωπος του μπλόκου Κερδυλίων, υπογραμμίζοντας ότι η μαχόμενη αγροτιά είναι σε θέση να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια που βάζουν στον αγωνιστικό δρόμο της η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ΝΔ και κάποιοι από τους συνδικαλιστές της, οι οποίοι επιχειρούν την υπονόμευση των ενωτικών αγροτικών αγώνων και, εξ αντικειμένου, βοηθούν την κυβέρνηση να εφαρμόζει την αντιαγροτική πολιτική της.

Στην ουσία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα ο μικρομεσαίος αγρότης, αναφέρθηκε ο παπα - Χρήστος Ζαρκαδούλας, εκπρόσωπος του μπλόκου της Ανθήλης, επισημαίνοντας ότι «παράγουμε για μας, παράγουμε για τον πλησίον μας, θέλουμε να εξαλείψουμε τη φτώχεια και την εξαθλίωση, όμως αυτό δεν το θέλει το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτό θέλει φτηνή πρώτη ύλη, θέλει εξαθλιωμένους για φτηνά εργατικά χέρια, θέλει ανέργους να εκλιπαρούν για δουλιά, γι' αυτό θέλει να μας ξεκληρίσει».

Εχθρός η ΚΑΠ

Στην ομιλία του ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ανέλυσε τ' αποτελέσματα και τις επιπτώσεις στους μικρομεσαίους αγρότες που έχει η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται, ιδιαίτερα στην τελευταία εικοσαετία, επισημαίνοντας:

«Μέσα από τον συνεχή, σκληρό κι επίπονο αγώνα μας, οι αγρότες έχουμε συνειδητοποιήσει τις αιτίες των προβλημάτων μας κι έχουμε αναδείξει τις λύσεις τους. Ξέρουμε, λοιπόν, ότι η "πηγή" απ' όπου αναβλύζουν τα προβλήματά μας, ιδιαίτερα στην τελευταία 20ετία, είναι η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Είναι, δηλαδή, η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που στηρίζεται στους στόχους της "Ατζέντας 2000" και στις συμφωνίες στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου».

Και συνέχισε:

«Η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι που επιβάλλει περιορισμούς στις καλλιέργειες, ποσοστώσεις στην παραγωγή και στη συνέχεια τιμωρεί σκληρά με "τσουχτερά" πρόστιμα συνυπευθυνότητας τους παραγωγούς, μόνο και μόνο επειδή δουλεύουμε σκληρά και για να παράγουμε καλή σοδειά.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι που βάζει εμπόδια στην κατασκευή των έργων υποδομής στη γεωργία - όπως του Αχελώου, του Σμόκοβου, της Κάρλας και άλλα - γιατί το ευρωπαϊκό κεφάλαιο έχει άλλες προτεραιότητες και γιατί η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν επιθυμεί τη διατήρηση και την αύξηση της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας, ούτε θέλει την αναβάθμιση της ποιότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Αυτή η πολιτική, που αποσκοπεί στο μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και στη δημιουργία νεοτσιφλικάδων στην Ελλάδα, "περνάει" μέσω των κανονισμών που ψηφίζονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των κατευθύνσεων της "Ατζέντας 2000"».

Αναφερόμενος στη θέληση και την αποφασιστικότητα της μικρομεσαίας αγροτιάς να συνεχίζει τον αγώνα της, σημείωσε:

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, παίρνοντας υπόψη τη θετική πείρα που αποκτήσαμε τα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά και τις αρνητικές εμπειρίες, όπως αυτή στην τελευταία κινητοποίηση που είδαμε κάποιους να γίνονται "ριψάσπιδες" και να διαλύουν τα μπλόκα, χωρίς να έχει ικανοποιηθεί κανένα από τα αιτήματα της αγωνιζόμενης αγροτιάς.

Εμείς συνεχίζουμε. Και τους νέους αγώνες που έρχονται θα τους οργανώσουμε καλύτερα για να είναι πιο αποτελεσματικοί. Θα έχουν πιο ξεκάθαρο διεκδικητικό πλαίσιο, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς, ώστε να μην μπορεί κανείς "καιροσκόπος" ή "πονηρός πολιτευτής" να προβοκάρει τον αγώνα μας».

Μέτωπο Αγώνα

Χαιρετισμό στο συλλαλητήριο απηύθυναν ο Μπ. Γκολέμας, απόγονος ενός εκ των μαρτύρων του Κιλελέρ και ο Θ. Κυριακίδης, γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και στέλεχος του ΠΑΜΕ, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στα πολλά και οξυμένα προβλήματα που βγάζουν την εργατική τάξη στους δρόμους του αγώνα, υπογράμμισε πως τα όνειρα των αγροτών είναι και όνειρα των εργατών κι είναι κοινό όνειρο «εργάτης και αγρότης να δουλεύουμε ελεύθεροι για τη δική μας κοινωνική προκοπή, για τη δική μας κοινή πρόοδο, μέσα από το δικό μας κοινό κουμάντο μαζί με όλα τα λαϊκά στρώματα». Και καταλήγοντας τόνισε: «Αδέλφια μας, αγρότες, σήμερα εδώ στη Λάρισα για το Κιλελέρ, στις 3 του Απρίλη στην απεργία για το Ασφαλιστικό, να κτίσουμε μαζί, εν θερμώ, το μέτωπο πάλης των εργαζομένων και των μικρομεσαίων αγροτών για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, που βιώνουμε εργάτες και αγρότες».

Μετά τους χαιρετισμούς και τις ομιλίες, ο Θ. Τσαλόπουλος, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής της ΠΑΣΥ, διάβασε το ψήφισμα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια ακολούθησε συγκλονιστική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με προπομπούς τρακτέρ και τους πορευόμενους να φωνάζουν συνθήματα κατά της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Τ. Τσιόγκας και Ν. Γκατζής, αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, μ' επικεφαλής τον Σπ. Στριφτάρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, του ΔΗΚΚΙ, μ' επικεφαλής τον Γ. Παπασίμο, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Κόμματος και της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, ο δήμαρχος Καρδίτσας Χρ. Τέγος, δήμαρχοι «Καποδιστριακών» δήμων, αντιδήμαρχοι και μέλη Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβουλίων και εκπρόσωποι πάρα πολλών μαζικών φορέων από τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές της χώρας.

Το Ψήφισμα

Στο ψήφισμα του συλλαλητηρίου επισημαίνεται ότι «χρειάστηκε το Κιλελέρ για να πάψουν οι παππούδες μας να είναι κολίγοι, για να καταφέρουν να αποκτήσουν ένα κομμάτι γης, για να γλιτώσουν από την τυραννία των τσιφλικάδων. Επιβάλλεται σήμερα με τους αγώνες μας να ανατρέψουνε αυτή την αντιαγροτική πολιτική ώστε να μη γίνουμε εμείς κολίγοι των σύγχρονων τσιφλικάδων του 21ου αιώνα».

Κι αναφέρονται οι βασικές διεκδικήσεις της αγροτιάς, που, μεταξύ άλλων, είναι:

  • Να καταργηθούν όλα τα εμπόδια, όπως ποσοστώσεις, πρόστιμα συνυπευθυνότητας κ.ά. για να αναπτυχθεί η γεωργία, σύμφωνα με τις παραγωγικές της δυνατότητες και τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας, να μειωθούν τα ελλείμματα στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο και ν' αυξηθεί το εισόδημα των αγροτών.
  • Να αυξηθεί η χρηματοδότηση της γεωργίας για να γίνουν τα απαιτούμενα έργα υποδομής, να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να βελτιωθεί το εισόδημά μας και να αυξηθεί συνολικότερα η παραγωγικότητα της γεωργίας. Να καταργηθούν όλοι οι φόροι στα αγροτικά καύσιμα, να μειωθεί ο ΦΠΑ και να ελεγχθούν οι τιμές των γεωργικών εφοδίων και μηχανημάτων.
  • Να εξυγιανθούν και να χρηματοδοτηθούν οι αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις για να περιορίσουν την ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων και να συμβάλλουν στη βελτίωση του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ, να παραμείνει κρατική τράπεζα και να λειτουργεί με αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια, στηρίζοντας τους συνεταιρισμούς και τους μικρομεσαίους αγρότες. Να καταργηθούν όλα τα πανωτόκια, να ρυθμιστούν ευνοϊκά τα αγροτικά χρέη και να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί των περιουσιακών στοιχείων των χρεωμένων αγροτών και συνεταιρισμών.
  • Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ, να ενισχυθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και να αποζημιωθούν στο 100% οι ζημιές στη φυτική και ζωική παραγωγή. Να αποζημιωθούν στο 100% οι ζημιές στο αγροτικό κεφάλαιο. Να ρυθμιστούν ευνοϊκά τα ληξιπρόθεσμα δάνεια των πληγέντων αγροτοκτηνοτρόφων και να χρηματοδοτηθούν προνομιακά από την ΑΤΕ με την εγγύηση του κράτους, για να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα.
  • Να αναβαθμιστούν οι δημόσιες γεωργικές υπηρεσίες, οι αγροτικοί οργανισμοί και η έρευνα σε αναπτυξιακή παραγωγική κατεύθυνση.
  • Να χρηματοδοτηθεί η εγχώρια έρευνα και να αναδειχτεί η παραγωγή γενετικού και πολλαπλασιαστικού υλικού σε δυναμικό κλάδο της γεωργίας, επειδή η χώρα μας έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις.
  • Να αυξηθούν ουσιαστικά οι αγροτικές συντάξεις, να εξισωθούν με την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ, να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών και αγροτισσών και να αναβαθμιστεί η δημόσια δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην ύπαιθρο.
ΑΓΡΟΤΕΣ ΛΕΣΒΟΥ
Τίμησαν την 92η επέτειο του Κιλελέρ

Μαζική και δυναμική συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Λέσβου, την Κυριακή 31 του Μάρτη, στο Πέραμα της Γέρας, γιορτάζοντας και τιμώντας την 92η επέτειο της ηρωικής εξέγερσης και θυσίας των κολίγων στο Κιλελέρ.

Στην εκδήλωση που ακολούθησε μίλησε ο Σταύρος Σκοπελίτης, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου και βουλευτής του ΚΚΕ. Στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από τους αγροτικούς συλλόγους και το Δήμο Γέρας.

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης οι αγρότες τονίζουν: «Εμείς οι αγρότες της Λέσβου που συγκεντρωθήκαμε σήμερα 31 Μάρτη του 2002 στο Πέραμα της Γέρας για να τιμήσουμε την επέτειο της ηρωικής εξέγερσης των κολίγων στο Κιλελέρ, δηλώνουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα για αντίκρουση της βαθιάς αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για την οικοδόμηση μιας άλλης πολιτικής που θα ανταμείβει τον ιδρώτα και το μόχθο της αγροτιάς».

Τέλος, οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Λέσβου, απηύθυναν πλατύ κάλεσμα συστράτευσης όλων των αγροτών του νησιού, στον αγώνα που αποτελεί και την καλύτερη εκδήλωση τιμής στους ηρωικούς αγωνιστές του Κιλελέρ, που πριν 92 χρόνια έδωσαν τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματα της αγροτιάς.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΕΛΛΑΣ- ΗΜΑΘΙΑΣ- ΞΑΝΘΗΣ
Με νέα μπλόκα απαντούν οι βαμβακοπαραγωγοί

Κύριο αίτημα των βαμβακοπαραγωγών, που ξανακατέβηκαν στους δρόμους, είναι να επιδοτηθεί το σύνολο του προϊόντος που έχει παραδοθεί στα εκκοκκιστήρια με ενιαία τιμή

Με νέα μπλόκα απαντούν οι βαμβακοπαραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας στην κυβέρνηση που συνεχίζει να τους εμπαίζει, ενώ κύριο αίτημα είναι να επιδοτηθεί το σύνολο του προϊόντος τους που έχει παραδοθεί στα εκκοκκιστήρια με μια και ενιαία τιμή. Μετά τους αγρότες της Θεσσαλονίκης, της Ροδόπης και του Εβρου, που βρίσκονται στους δρόμους από την προηγούμενη βδομάδα, στον αγώνα μπήκαν από το Σαββατοκύριακο και οι συνάδελφοί τους της Πέλλας, της Ημαθίας και της Ξάνθης.

Χτες το πρωί οι αγρότες της Πέλλας με τα τρακτέρ τους πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους των Γιαννιτσών και γύρω στις 11.00 κατέλαβαν την είσοδο του υποκαταστήματος της ΑΤΕ. Η κινητοποίηση των παραγωγών της περιοχής, που γίνεται μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής, άρχισε την Κυριακή με 6ωρο αποκλεισμό των δρόμων στην είσοδο της πόλης των Γιαννιτσών. Διαμαρτύρονται γιατί από τους 68.000 περίπου τόνους παραγωγής, οι 16.000 έχουν κριθεί μη επιλέξιμοι, έχουν δηλαδή πρόβλημα οι 2.500 από τους 4.600 παραγωγούς. Επίσης αγρότες του Νομού Ημαθίας από το χωριό Κλειδί απέκλεισαν χτες την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας στη θέση Κλειδί.

Χτες, επίσης, ενισχύθηκαν τα δύο μπλόκα που έχουν στήσει οι βαμβακοπαραγωγοί των Νομών Ροδόπης και Ξάνθης στην Εθνική Οδό Ξάνθης - Αλεξανδρούπολης στις θέσεις Φανάρι και Καρπερό, ενώ ο δρόμος έκλεισε για δύο ώρες. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, με μεγάλη συμμετοχή φορέων από την πόλη της Κομοτηνής, αποφασίστηκε η περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τις επόμενες μέρες.

Παράλληλα, συνεχίζονται για δεύτερη βδομάδα οι αγροτικές κινητοποιήσεις στο Νομό Εβρου, όπου βαμβακοπαραγωγοί με τα μηχανήματα τους έχουν συγκεντρωθεί σε τρία κομβικά σημεία, στο Ορμένιο, στο Διδυμότειχο και στους Κήπους. Το τελωνείο στο Ορμένιο ήταν αποκλεισμένο όλη μέρα, ενώ και στους Κήπους οι αγρότες προχώρησαν σε ολιγόωρο αποκλεισμό του εκεί τελωνείου.

Στη γέφυρα του Λουδία

«Τους πιστέψαμε, αλλά μας εξαπάτησαν και ξαναβγαίνουμε στο δρόμο», δηλώνουν οι παραγωγοί της Θεσσαλονίκης που έχουν παρατάξει πάνω από 200 τρακτέρ στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Βέροιας στη γέφυρα του Λουδία. Οι αγρότες έκλεισαν χτες τη γέφυρα από τις 12.00 το μεσημέρι μέχρι τις 7.00 το απόγευμα. «Ο Σημίτης όταν ήρθε στη Βέροια με τον υπουργό υποσχέθηκε ότι θα πληρωθεί και το τελευταίο κιλό βαμβάκι. Και με αυτό το σκεπτικό επαναπαυτήκαμε και φύγαμε. Μας έδωσαν σαν επιλέξιμο 370 με 380 κιλά, τη στιγμή που η μέση στρεμματική απόδοση στην περιοχή μας είναι 500 κιλά. Υπολείπονται δηλαδή 120 κιλά», τονίζουν αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο του Λουδία.

«Οι κινητοποιήσεις μας θα πάνε όσο μπορούν να πάνε, δυνατά, μαζικά, επίμονα μέχρι να μας δώσουν κάποια λύση στο πρόβλημα», σημειώνει από την πλευρά του ο Γιάννης Κιουρπεκίδης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα. «Το υπουργείο Γεωργίας κωφεύει. Μπήκε ο Απρίλης και ακόμη το υπουργείο δεν έχει ανακοινώσει ούτε κιλά, ούτε τιμή. Ας πάρουν επιτέλους την πολιτική ευθύνη και να ξέρουμε κι εμείς τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα.

»Σήμερα μπαίνουμε σε μια νέα καλλιεργητική περίοδο στο βαμβάκι και δεν ξέρουμε τι θα καλλιεργήσουμε. Κι αυτά τα ζητήματα το υπουργείο μας είχε πει ότι θα τα λύσει από το Δεκέμβριο», καταλήγει ο Γ. Κιουρπεκίδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ