Τρίτη 2 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΓΙΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ
Αγώνας για να μην ξαναγίνουμε κολίγοι!
  • Μαζικό και μαχητικό το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, με τη συμμετοχή αγροτών κι άλλων εργαζομένων
  • Μέγας αντίπαλος και «εχθρός» της μικρομεσαίας αγροτιάς η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις

Από την πορεία των αγροτών στους δρόμους της Λάρισας
Από την πορεία των αγροτών στους δρόμους της Λάρισας
Υπόσχεση συνέχισης του αγώνα των κολίγων, για να κρατήσει ο αγρότης τη γη του και να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του, έδωσαν οι αγρότες που συμμετείχαν στο προχτεσινό, μαζικό και δυναμικό συλλαλητήριο για τον πανελλαδικό γιορτασμό του Κιλελέρ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Μαζί με τους αγρότες, που έφτασαν στη Λάρισα από κάθε γωνιά της θεσσαλικής γης και από πολλές άλλες περιοχές της χώρας, στο συλλαλητήριο βρέθηκαν κι άλλοι πολλοί εργαζόμενοι του χωριού και της πόλης, δίνοντας το μήνυμα ότι κοινά είναι τα προβλήματα και κοινός ο αγώνας όλων των λαϊκών στρωμάτων. Οι συμμετέχοντες «έζησαν» στον αγωνιστικό παλμό της μαχόμενης αγροτιάς και, ταυτόχρονα, «γλέντησαν αγωνιστικά», με τα τραγούδια της δουλιάς και του αγώνα, που ακούστηκαν από τον Λάκη Χαλκιά, ο οποίος, μαζί με το συγκρότημά του, έδωσε μεγάλη λαϊκή συναυλία.

Σ' ένα σφοδρό «σφυροκόπημα» της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία εφαρμόζουν, με ζήλο και συνέπεια, οι ελληνικές κυβερνήσεις, εξελίχθηκε ο φετινός πανελλαδικός, αγωνιστικός γιορτασμός της 92ης επετείου του ξεσηκωμού και της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων. Εκεί «χτυπούσαν όλα τα σφυριά» - ομιλίες, συνθήματα, πανό - για να καταδειχτεί, ακόμα πιο καθαρά, πως μέγας αντίπαλος, εχθρός των αγροτών σήμερα είναι αυτή η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται με πρόγραμμα και προοπτική, οδηγώντας σε μαζικό ξεκλήρισμα χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά της χώρας μας και στη δημιουργία «νεοτσιφλικάδων» και «νεοκολίγων».

Τότε και τώρα

Απ' όλους όσοι μίλησαν στο συλλαλητήριο επισημάνθηκε με έμφαση η ανάγκη ανατροπής αυτής της πολιτικής, για να μπορέσει ο μικρομεσαίος αγρότης να κρατήσει τη γη του, να μείνει στον τόπο του και να προοδεύσει.


«Τα μηνύματα της εξέγερσης του Κιλελέρ - τόνισε στο χαιρετισμό του ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας - είναι επίκαιρα σήμερα παρά ποτέ». Και εξήγησε:

«Κοιτάξτε πώς συνδέονται οι αγώνες τού τότε με τους αγώνες τού σήμερα.

Τότε, οι κολίγοι πάλευαν, με νύχια και με δόντια, για να αποκτήσουν λίγα μέτρα γης, να την καλλιεργήσουν για την οικογένειά τους και όχι για τον τσιφλικά.

Τώρα, οι μικρομεσαίοι αγρότες παλεύουμε για να μη μας ξεκληρίσουν και μας διώξουν από τον τόπο μας.

Τότε οι ξεσηκωμένοι ξωμάχοι βρήκαν απέναντί τους τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους - την αστυνομία και το στρατό - που είχαν τεθεί στην υπηρεσία των τσιφλικάδων.

Τώρα, οι αγωνιζόμενοι αγρότες βρίσκουμε μπροστά μας τους ροπαλοφόρους των ΜΑΤ και τα "αγροτοδικεία", που μας επιτίθενται για λογαριασμό των πολυεθνικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες θέλουν να εξελιχθούν σε νεοτσιφλικάδες.

Τότε, η κυβέρνηση Δραγούμη και όλες σχεδόν οι πολιτικές δυνάμεις είχαν ταχθεί στο πλευρό των τσιφλικάδων.

Τώρα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ κι άλλα κόμματα βάζουν πλάτη από κοινού για να εφαρμοστεί η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Στην αποφασιστικότητα των μικρομεσαίων αγροτών να συνεχίσουν και να εντείνουν την πάλη τους μέχρι την τελική δικαίωση, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο Γ. Στεφανίδης, εκπρόσωπος του μπλόκου Κερδυλίων, υπογραμμίζοντας ότι η μαχόμενη αγροτιά είναι σε θέση να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια που βάζουν στον αγωνιστικό δρόμο της η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ΝΔ και κάποιοι από τους συνδικαλιστές της, οι οποίοι επιχειρούν την υπονόμευση των ενωτικών αγροτικών αγώνων και, εξ αντικειμένου, βοηθούν την κυβέρνηση να εφαρμόζει την αντιαγροτική πολιτική της.

Στην ουσία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα ο μικρομεσαίος αγρότης, αναφέρθηκε ο παπα - Χρήστος Ζαρκαδούλας, εκπρόσωπος του μπλόκου της Ανθήλης, επισημαίνοντας ότι «παράγουμε για μας, παράγουμε για τον πλησίον μας, θέλουμε να εξαλείψουμε τη φτώχεια και την εξαθλίωση, όμως αυτό δεν το θέλει το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτό θέλει φτηνή πρώτη ύλη, θέλει εξαθλιωμένους για φτηνά εργατικά χέρια, θέλει ανέργους να εκλιπαρούν για δουλιά, γι' αυτό θέλει να μας ξεκληρίσει».

Εχθρός η ΚΑΠ

Στην ομιλία του ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ανέλυσε τ' αποτελέσματα και τις επιπτώσεις στους μικρομεσαίους αγρότες που έχει η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται, ιδιαίτερα στην τελευταία εικοσαετία, επισημαίνοντας:

«Μέσα από τον συνεχή, σκληρό κι επίπονο αγώνα μας, οι αγρότες έχουμε συνειδητοποιήσει τις αιτίες των προβλημάτων μας κι έχουμε αναδείξει τις λύσεις τους. Ξέρουμε, λοιπόν, ότι η "πηγή" απ' όπου αναβλύζουν τα προβλήματά μας, ιδιαίτερα στην τελευταία 20ετία, είναι η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Είναι, δηλαδή, η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που στηρίζεται στους στόχους της "Ατζέντας 2000" και στις συμφωνίες στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου».

Και συνέχισε:

«Η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι που επιβάλλει περιορισμούς στις καλλιέργειες, ποσοστώσεις στην παραγωγή και στη συνέχεια τιμωρεί σκληρά με "τσουχτερά" πρόστιμα συνυπευθυνότητας τους παραγωγούς, μόνο και μόνο επειδή δουλεύουμε σκληρά και για να παράγουμε καλή σοδειά.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι που βάζει εμπόδια στην κατασκευή των έργων υποδομής στη γεωργία - όπως του Αχελώου, του Σμόκοβου, της Κάρλας και άλλα - γιατί το ευρωπαϊκό κεφάλαιο έχει άλλες προτεραιότητες και γιατί η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν επιθυμεί τη διατήρηση και την αύξηση της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας, ούτε θέλει την αναβάθμιση της ποιότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Αυτή η πολιτική, που αποσκοπεί στο μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και στη δημιουργία νεοτσιφλικάδων στην Ελλάδα, "περνάει" μέσω των κανονισμών που ψηφίζονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των κατευθύνσεων της "Ατζέντας 2000"».

Αναφερόμενος στη θέληση και την αποφασιστικότητα της μικρομεσαίας αγροτιάς να συνεχίζει τον αγώνα της, σημείωσε:

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, παίρνοντας υπόψη τη θετική πείρα που αποκτήσαμε τα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά και τις αρνητικές εμπειρίες, όπως αυτή στην τελευταία κινητοποίηση που είδαμε κάποιους να γίνονται "ριψάσπιδες" και να διαλύουν τα μπλόκα, χωρίς να έχει ικανοποιηθεί κανένα από τα αιτήματα της αγωνιζόμενης αγροτιάς.

Εμείς συνεχίζουμε. Και τους νέους αγώνες που έρχονται θα τους οργανώσουμε καλύτερα για να είναι πιο αποτελεσματικοί. Θα έχουν πιο ξεκάθαρο διεκδικητικό πλαίσιο, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς, ώστε να μην μπορεί κανείς "καιροσκόπος" ή "πονηρός πολιτευτής" να προβοκάρει τον αγώνα μας».

Μέτωπο Αγώνα

Χαιρετισμό στο συλλαλητήριο απηύθυναν ο Μπ. Γκολέμας, απόγονος ενός εκ των μαρτύρων του Κιλελέρ και ο Θ. Κυριακίδης, γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και στέλεχος του ΠΑΜΕ, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στα πολλά και οξυμένα προβλήματα που βγάζουν την εργατική τάξη στους δρόμους του αγώνα, υπογράμμισε πως τα όνειρα των αγροτών είναι και όνειρα των εργατών κι είναι κοινό όνειρο «εργάτης και αγρότης να δουλεύουμε ελεύθεροι για τη δική μας κοινωνική προκοπή, για τη δική μας κοινή πρόοδο, μέσα από το δικό μας κοινό κουμάντο μαζί με όλα τα λαϊκά στρώματα». Και καταλήγοντας τόνισε: «Αδέλφια μας, αγρότες, σήμερα εδώ στη Λάρισα για το Κιλελέρ, στις 3 του Απρίλη στην απεργία για το Ασφαλιστικό, να κτίσουμε μαζί, εν θερμώ, το μέτωπο πάλης των εργαζομένων και των μικρομεσαίων αγροτών για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, που βιώνουμε εργάτες και αγρότες».

Μετά τους χαιρετισμούς και τις ομιλίες, ο Θ. Τσαλόπουλος, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής της ΠΑΣΥ, διάβασε το ψήφισμα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια ακολούθησε συγκλονιστική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με προπομπούς τρακτέρ και τους πορευόμενους να φωνάζουν συνθήματα κατά της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Τ. Τσιόγκας και Ν. Γκατζής, αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, μ' επικεφαλής τον Σπ. Στριφτάρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, του ΔΗΚΚΙ, μ' επικεφαλής τον Γ. Παπασίμο, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Κόμματος και της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, ο δήμαρχος Καρδίτσας Χρ. Τέγος, δήμαρχοι «Καποδιστριακών» δήμων, αντιδήμαρχοι και μέλη Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβουλίων και εκπρόσωποι πάρα πολλών μαζικών φορέων από τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ