Τρίτη 2 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΕΛΛΑΣ- ΗΜΑΘΙΑΣ- ΞΑΝΘΗΣ
Με νέα μπλόκα απαντούν οι βαμβακοπαραγωγοί

Κύριο αίτημα των βαμβακοπαραγωγών, που ξανακατέβηκαν στους δρόμους, είναι να επιδοτηθεί το σύνολο του προϊόντος που έχει παραδοθεί στα εκκοκκιστήρια με ενιαία τιμή

Με νέα μπλόκα απαντούν οι βαμβακοπαραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας στην κυβέρνηση που συνεχίζει να τους εμπαίζει, ενώ κύριο αίτημα είναι να επιδοτηθεί το σύνολο του προϊόντος τους που έχει παραδοθεί στα εκκοκκιστήρια με μια και ενιαία τιμή. Μετά τους αγρότες της Θεσσαλονίκης, της Ροδόπης και του Εβρου, που βρίσκονται στους δρόμους από την προηγούμενη βδομάδα, στον αγώνα μπήκαν από το Σαββατοκύριακο και οι συνάδελφοί τους της Πέλλας, της Ημαθίας και της Ξάνθης.

Χτες το πρωί οι αγρότες της Πέλλας με τα τρακτέρ τους πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους των Γιαννιτσών και γύρω στις 11.00 κατέλαβαν την είσοδο του υποκαταστήματος της ΑΤΕ. Η κινητοποίηση των παραγωγών της περιοχής, που γίνεται μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής, άρχισε την Κυριακή με 6ωρο αποκλεισμό των δρόμων στην είσοδο της πόλης των Γιαννιτσών. Διαμαρτύρονται γιατί από τους 68.000 περίπου τόνους παραγωγής, οι 16.000 έχουν κριθεί μη επιλέξιμοι, έχουν δηλαδή πρόβλημα οι 2.500 από τους 4.600 παραγωγούς. Επίσης αγρότες του Νομού Ημαθίας από το χωριό Κλειδί απέκλεισαν χτες την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας στη θέση Κλειδί.

Χτες, επίσης, ενισχύθηκαν τα δύο μπλόκα που έχουν στήσει οι βαμβακοπαραγωγοί των Νομών Ροδόπης και Ξάνθης στην Εθνική Οδό Ξάνθης - Αλεξανδρούπολης στις θέσεις Φανάρι και Καρπερό, ενώ ο δρόμος έκλεισε για δύο ώρες. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, με μεγάλη συμμετοχή φορέων από την πόλη της Κομοτηνής, αποφασίστηκε η περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τις επόμενες μέρες.

Παράλληλα, συνεχίζονται για δεύτερη βδομάδα οι αγροτικές κινητοποιήσεις στο Νομό Εβρου, όπου βαμβακοπαραγωγοί με τα μηχανήματα τους έχουν συγκεντρωθεί σε τρία κομβικά σημεία, στο Ορμένιο, στο Διδυμότειχο και στους Κήπους. Το τελωνείο στο Ορμένιο ήταν αποκλεισμένο όλη μέρα, ενώ και στους Κήπους οι αγρότες προχώρησαν σε ολιγόωρο αποκλεισμό του εκεί τελωνείου.

Στη γέφυρα του Λουδία

«Τους πιστέψαμε, αλλά μας εξαπάτησαν και ξαναβγαίνουμε στο δρόμο», δηλώνουν οι παραγωγοί της Θεσσαλονίκης που έχουν παρατάξει πάνω από 200 τρακτέρ στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Βέροιας στη γέφυρα του Λουδία. Οι αγρότες έκλεισαν χτες τη γέφυρα από τις 12.00 το μεσημέρι μέχρι τις 7.00 το απόγευμα. «Ο Σημίτης όταν ήρθε στη Βέροια με τον υπουργό υποσχέθηκε ότι θα πληρωθεί και το τελευταίο κιλό βαμβάκι. Και με αυτό το σκεπτικό επαναπαυτήκαμε και φύγαμε. Μας έδωσαν σαν επιλέξιμο 370 με 380 κιλά, τη στιγμή που η μέση στρεμματική απόδοση στην περιοχή μας είναι 500 κιλά. Υπολείπονται δηλαδή 120 κιλά», τονίζουν αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο του Λουδία.

«Οι κινητοποιήσεις μας θα πάνε όσο μπορούν να πάνε, δυνατά, μαζικά, επίμονα μέχρι να μας δώσουν κάποια λύση στο πρόβλημα», σημειώνει από την πλευρά του ο Γιάννης Κιουρπεκίδης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα. «Το υπουργείο Γεωργίας κωφεύει. Μπήκε ο Απρίλης και ακόμη το υπουργείο δεν έχει ανακοινώσει ούτε κιλά, ούτε τιμή. Ας πάρουν επιτέλους την πολιτική ευθύνη και να ξέρουμε κι εμείς τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα.

»Σήμερα μπαίνουμε σε μια νέα καλλιεργητική περίοδο στο βαμβάκι και δεν ξέρουμε τι θα καλλιεργήσουμε. Κι αυτά τα ζητήματα το υπουργείο μας είχε πει ότι θα τα λύσει από το Δεκέμβριο», καταλήγει ο Γ. Κιουρπεκίδης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κανένας συμβιβασμός με την απαράδεκτα χαμηλή τιμή στο βαμβάκι (2018-12-28 00:00:00.0)
Αγωνιστική αντίδραση στην αισχρή κοροϊδία (2004-12-28 00:00:00.0)
Συνεχίζουν την κινητοποίηση (2004-12-08 00:00:00.0)
Τα... «ζωνάρια» (2003-03-20 00:00:00.0)
Μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις (2002-03-30 00:00:00.0)
Στήνουν μπλόκα οι βαμβακοπαραγωγοί (2002-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ