Σάββατο 2 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΜΠΟΥ ΚΩΠΑΪΔΑΣ
Νέο αγωνιστικό ραντεβού την Τρίτη

ΛΙΒΑΔΕΙΑ.-

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για να δοθεί άμεση λύση για το πότισμα των χωραφιών τους, είναι οι αγρότες του Κωπαϊδικού κάμπου στη Βοιωτία. Ετσι και χτες συγκεντρώθηκαν (χωρίς να αποκλείσουν την Εθνική οδό Θήβας - Λιβαδειάς) στην πόλη του Αλίαρτου και απαίτησαν την επανασύνδεση του ρεύματος από τη ΔΕΗ στο αντλιοστάσιο της Κλίκης, θεωρώντας υπεύθυνους γι' αυτή την καταστροφική εξέλιξη την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, τον Οργανισμό Κωπαΐδας (στον οποίο έχουν καταβληθεί οι αγροτικές εισφορές για την παροχή νερού) και τη ΔΕΗ. Νέο αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί για την ερχόμενη βδομάδα (από Τρίτη) αν δεν έχει υπάρξει λύση.

Στο μεταξύ για κλιμάκωση του αγώνα ετοιμάζονται οι αγρότες του Δήμου Ακραιφνίων. Προχτές το βράδυ συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο μαζί με φορείς των αγροτών και το αποτέλεσμα ήταν η συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα, αποτελούμενη από τον δήμαρχο Ακραιφνίων, τους προέδρους των Συνεταιρισμών και των Αγροτικών Συλλόγων Ακραιφνίου, Κάστρου και Κόκκινου και αγροτοσυνδικαλιστές. Η Συντονιστική Επιτροπή θα συνεδριάσει την Κυριακή (10.30 π.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου) για να αποφασίσει τον προγραμματισμό της δράσης της σε συντονισμό και με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Βοιωτίας.

ΕΛΓΑ
Δίωξη κατά του διοικητή για προεκλογικές αποζημιώσεις

Θορυβημένος ο υπουργός Γεωργίας έσπευσε χτες να προσφέρει πολιτική κάλυψη

Ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης έσπευσε χτες να προσφέρει πολιτική κάλυψη στο διοικητή του ΕΛΓΑ (Ελληνικές Γεωργικές Ασφαλίσεις) Μ. Τσόγκα, μόλις πληροφορήθηκε ότι σε βάρος του τελευταίου ασκήθηκε δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, καθώς και για παράβαση καθήκοντος. Η δίωξη, ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και ήδη διατάχτηκε προκαταρκτική εξέταση.

Ο λόγος για τον οποίο ασκήθηκε η δίωξη αφορά στη χορήγηση από τον ΕΛΓΑ, τρεις μέρες πριν τις εκλογές της 9ης Απρίλη 2000, συμπληρωματικής αποζημίωσης συνολικού ύψους 1,8 δισ. δραχμών, σε ροδακινοπαραγωγούς που η παραγωγή τους καταστράφηκε το 1999 από παγετό. Για να δοθούν τα χρήματα αυτά λίγο πριν τις εκλογές ο διοικητής του ΕΛΓΑ υπέγραψε μόνος του τη σχετική εντολή, χωρίς να ληφθεί απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού.

Η ενέργεια αυτή του Μ. Τσόγκα δεν έγινε βέβαια από «ευαισθησία» για το μικρό ύψος αποζημιώσεων που έλαβαν αρχικά οι πληγέντες ροδακινοπαραγωγοί και έτσι κρίθηκε δίκαιο να δοθεί στη συνέχεια, όλως τυχαίως πριν τις εκλογές, συμπληρωματική αποζημίωση με λεφτά του ΕΛΓΑ. Είναι φανερό πως πρόκειται για μια κραυγαλέα προεκλογική εξυπηρέτηση του διοικητή του οργανισμού προς τους πολιτικούς προϊσταμένους του. Γιατί πάμπολλες φορές οι αγρότες διαμαρτύρονται για το ύψος των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ που λαμβάνουν, αλλά δεν τους δόθηκε άλλη φορά, συμπληρωματική αποζημίωση.

Οταν πέρσι τον Ιούνη το θέμα αυτό πήρε διαστάσεις, αφού το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε την καταβολή της συμπληρωματικής ενίσχυσης παράνομη, ο υπουργός Γεωργίας έσπευσε να χαρακτηρίσει σύννομη την ενέργεια του διοικητή του ΕΛΓΑ λέγοντας πως δεν έγινε τίποτα αξιοκατάκριτο και κατήγγειλε τη ΝΔ. Τον περασμένο Οκτώβρη το υπουργείο Γεωργίας κατέθεσε αίτηση ανάκλησης κατά της προηγούμενης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά πάλι δεν υπήρξε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Χτες μετά τη δημοσιοποίηση της άσκησης δίωξης σε βάρος του διοικητή του ΕΛΓΑ, ο υπουργός Γεωργίας έκανε μια δήλωση για να υποστηρίξει πως η πράξη αυτή δεν αποτελεί ούτε οικονομικό ούτε πολιτικό σκάνδαλο. Ξανακατηγόρησε μάλιστα τη ΝΔ ότι προεκλογικά κατήγγειλε το ΕΛΓΑ γιατί δεν έδινε αποζημιώσεις και μετεκλογικά, γιατί τις έδωσε. Οσο για γεγονός της άσκησης δίωξης ο Γ. Ανωμερίτης δήλωσε πως «είναι αυτονόητο ότι η δικαιοσύνη θα διερευνήσει τη νομιμότητα της απόφασης χορήγησης αποζημιώσεων σε αγρότες μέσω του ΕΛΓΑ». Κι εδώ προκύπτουν κάποια ερωτήματα: Γιατί είναι αυτονόητο; Αν ήταν όλα εντάξει θα παρενέβαινε η δικαιοσύνη; 'Η μήπως θεωρεί αυτονόητο ότι η δικαιοσύνη στο εξής θα πρέπει να παρεμβαίνει για να ελέγχει σε κάθε περίπτωση την καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες..;

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Οδυνηρές οι επιπτώσεις από την ΚΑΠ

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Πατάκη, στη συζήτηση για την ένταξη των χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης

Τη σκληρή πραγματικότητα των αγροτικών πολιτικών της ΕΕ και τις οδυνηρές συνέπειες για τον αγροτικό τομέα της Ελλάδας από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) από την ένταξή της και μετά, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης, στη συζήτηση της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου σχετικά με την ένταξη των χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, παρουσία αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου της Πολωνίας.

«Με την ευκαιρία της παρουσίας εκπροσώπων του Κοινοβουλίου της Πολωνίας», σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «θα ήθελα κατ' αρχήν να υπογραμμίσω ότι στο συμβούλιο Κορυφής του Βερολίνου, το Μάρτη του 1999, αποφάσισαν με την αναθεώρηση της ΚΑΠ μείωση κονδυλίων για τον αγροτικό τομέα, παρ' όλο που συζητήθηκε και η «Ατζέντα 2000» με τη Διεύρυνση της ΕΕ προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Δηλαδή, μια πίτα που δε φτάνει για τις 15 χώρες να τη μοιραστούμε περισσότερα μέλη!».

«Θα ήθελα να αναφέρω ορισμένα στοιχεία με την ΚΑΠ και πώς επηρέασαν την ελληνική αγροτική οικονομία, από την 1/1/1981, ημερομηνία ένταξης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ και σήμερα Ε.. Θέλω να παρουσιάσω τα στοιχεία αυτά γιατί πιστεύω ότι η σωστή ενημέρωση δίνει τη δυνατότητα στις υπό ένταξη χώρες να αποκτήσουν ολοκληρωμένη και αντικειμενική άποψη, να προετοιμαστούν και να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις που θα έχει η ΚΑΠ στις χώρες αυτές, επιπτώσεις που η δική μας πείρα μάς λέει ότι θα είναι δυσμενείς, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την εισήγηση της Επιτροπής Γεωργίας, όταν αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό τομέα των χωρών αυτών, στα μεγάλα ποσοστά αγροτικού πληθυσμού και στην ανάγκη ευρύτατων αναδιαρθρώσεων».

«Ο αγροτικός πληθυσμός της Ελλάδας προ της ένταξης ήταν περίπου 32% του ενεργού πληθυσμού της χώρας», τόνισε ο Γ. Πατάκης. «Σήμερα βρίσκεται στο 18% και επιδιώκεται να φτάσει στο 6%-7% τα επόμενα χρόνια. Η μείωση αυτή έγινε κάτω από την πίεση της ΚΑΠ με αποτέλεσμα 200 χιλιάδες αγροτικές οικογένειες μικρομεσαίων αγροτών να εγκαταλείψουν τη γεωργία και να προστεθούν - ιδιαίτερα οι νέοι - στις στρατιές των ανέργων της χώρας, οι οποίοι, με επίσημα στοιχεία, ξεπερνούν το 12% και δημιουργούν σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Ταυτόχρονα, η ΚΑΠ περιορίζει δυναμικές καλλιέργειες μεσογειακών προϊόντων που παράγει και η χώρα μας (λάδι, βαμβάκι, οπωροκηπευτικά, καπνός κ.ά.) στα οποία η ΕΕ είναι ελλειμματική, ενώ για τη χώρα θεωρούνται εθνικά προϊόντα, αφού έδιναν δουλιά σε χιλιάδες αγροτικές οικογένειες και στήριζαν το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά και την εθνική μας οικονομία».

«Σε ό,τι αφορά τον κτηνοτροφικό τομέα, η Ελλάδα δεν καλύπτει τις ανάγκες της σε ζωοκομικά προϊόντα, όπως είναι το γάλα και το κρέας βοοειδών, παρ' όλο που έχει τη δυνατότητα να τις καλύψει με προϊόντα ποιότητας. Κι αυτό γιατί η ΚΑΠ βάζει ποσοστώσεις. Στο αγελαδινό γάλα, για παράδειγμα, για να καλυφθούν οι ανάγκες των Ελλήνων καταναλωτών απαιτούνται 1.100.000 -1.200.000 τόνοι. Η ποσόστωση, όμως, ήταν 629.000 τόνοι και πρόσφατα έδωσαν άλλους 70.000, με αποτέλεσμα να κάνουμε εισαγωγές από βόρειες χώρες που έχουν ανεπτυγμένη κτηνοτροφία και να φεύγουν δισ. δολάρια κάθε χρόνο, ενώ απαγορεύεται η εισαγωγή γάλακτος από τρίτες χώρες που είναι και φθηνότερο και ποιοτικά καλύτερο. Αντίθετα, οι βόρειες χώρες στα μεσογειακά ελλειμματικά προϊόντα θέτουν και περιορισμούς και έχουν δυνατότητα εισαγωγής από τρίτες χώρες».

Σημειώνοντας ότι θα μπορούσε κανείς να αναφέρει πολλά στοιχεία, αλλά δεν το επιτρέπει ο περιορισμένος χρόνος, ο Γ. Πατάκης κατέληξε υπογραμμίζοντας ακόμα ένα στοιχείο, ότι «το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ της χώρας μας και των χωρών - μελών της ΕΟΚ πριν από την ένταξή μας αντί να κλείσει μεγάλωσε. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της εφαρμογής της ΚΑΠ. Επιπλέον, από τις 214 περιφέρειες της ΕΕ οι φτωχότερες είναι της χώρας μας, με πρώτη την Ηπειρο, όπου το μέσο εισόδημα φτάνει στο 43% του μέσου αγροτικού εισοδήματος. Τα μερικά αυτά στοιχεία που παρέθεσα κάθε άλλο παρά πείθουν ότι η ΕΕ είναι ένας παράδεισος και ότι η αγορά των εκατομμυρίων πλουσίων Ευρωπαίων θα ήταν ο εισαγωγέας των προϊόντων μας, αφού αποδεικνύεται ακριβώς το αντίθετο. Το εμπορικό ισοζύγιο από θετικό που ήταν πριν από την ένταξη έγινε, αμέσως μετά, αρνητικό, με αποτέλεσμα τα ετήσια ελλείμματά του να ξεπερνούν τα τελευταία χρόνια τα 900 εκατ. ευρώ και σχεδόν εξ ολοκλήρου τα ελλείμματα αυτά να προέρχονται από τις χώρες της ΕΕ».

ΚΕΡΑΣΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΕΛΛΑΣ - ΚΙΛΚΙΣ
Διεκδικούν αποζημίωση για τα κεράσια

Την αποζημίωσή τους για τις ζημιές που έπαθαν τα προϊόντα τους από τις καιρικές συνθήκες των τελευταίων μηνών και την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της ζημιάς αυτής ζητούν οι κερασοπαραγωγοί των Νομών Πέλλας και Κιλκίς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, μόνο στο Νομό Κιλκίς οι καλλιεργούμενες εκτάσεις που υπέστησαν ζημιές ξεπερνούν τα 800 στρέμματα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του Απρίλη, που δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες παγετού, είχαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση της παραγωγής. Επίσης, οι έντονες βροχοπτώσεις συντέλεσαν στην καταστροφή σημαντικού μέρους της παραγωγής. Ηδη εκπρόσωποι φορέων των παραπάνω νομών επικοινωνούν με τον ΕΛΓΑ ζητώντας να προχωρήσει άμεσα στην αποζημίωση των παραγωγών που έχουν πληγεί, ενώ η διαδικασία υποβολής των σχετικών δηλώσεων από τους παραγωγούς αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Παρόλο που έχει καταστραφεί ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής και οι ποσότητες που διατίθενται στην αγορά είναι πολύ περιορισμένες σε σχέση με την περσινή χρονιά, οι κερασοπαραγωγοί και πάλι είναι οι χαμένοι. Οι έμποροι για μια ακόμη χρονιά κερδοσκοπούν σε βάρος τους όπως και σε βάρος των καταναλωτών, καθώς ενώ αγοράζουν τα κεράσια προς 300 και 400 δρχ. το πολύ το κιλό, αυτό πουλιέται στις αγορές των κοντινών πόλεων, όπως η Θεσσαλονίκη, αλλά ακόμη και η Νάουσα, προς 1.200 και 1.400 δραχμές. Με δεδομένο ότι το κεράσι έχει μεγάλο κόστος παραγωγής (δυσκολία συλλογής του προϊόντος), η παραπάνω τιμή που δίνεται στους παραγωγούς θεωρείται πολύ μικρή. Οσον αφορά στην αποζημίωση που αναμένουν οι παραγωγοί από τον ΕΛΓΑ, αυτή δεν πρόκειται να βελτιώσει στο ελάχιστο την οικονομική τους κατάσταση. Σημειώνεται ότι πέρσι η αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στους κερασοπαραγωγούς ήταν 210 δρχ. το κιλό.

ΕΑΣ ΛΗΜΝΟΥ
Εκτελέστηκε η «παραγγελία» της ΑΤΕ για απολύσεις και ξεπούλημα

Ανακοίνωση - καταγγελία της Αχτιδικής Επιτροπής Λήμνου του ΚΚΕ

Στις αξιώσεις και τους αποικιοκρατικούς όρους της Αγροτικής Τράπεζας, που έθεσε ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της δανειοδότησης και την πληρωμή των παραγωγών, υπέκυψε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λήμνου, με ομόφωνη απόφασή του και ενάντια στις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης. Η παραπάνω απόφαση, όπως καταγγέλλει η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της, σημαίνει την απόλυση έξι εργαζόμενων στην Ενωση μέχρι τον Ιούνη του 2002, το σταδιακό ξεπούλημα της περιουσίας της, καθώς και τη μη εξαγγελία τιμών και πληρωμής των παραγωγών, όταν θα πουληθεί το προϊόν.

Η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ θεωρεί ότι οι άσχημες εξελίξεις για τους εργαζόμενους της ΕΑΣ Λήμνου και τους αγρότες του νησιού είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης της κυβέρνησης και των οπαδών της ολοκληρωμένης Ευρώπης που στοχεύουν στο ξεκλήρισμα μεγάλου μέρους των αγροτικών νοικοκυριών της χώρας μας και στην ιδιωτικοποίηση και χειραγώγηση των αγροτικών Ενώσεων. Προσθέτει δε ότι «είναι αποτέλεσμα των υπέρογκων, ληστρικών επιτοκίων δανεισμού που επέβαλε για πολλά χρόνια η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μέσω της Αγροτικής Τράπεζας, στην ΕΑΣ Λήμνου. Γιατί, ακόμα και αν εφαρμοστούν οι όροι της Αγροτικής Τράπεζας δεν εξασφαλίζεται το εισόδημα των παραγωγών. Αυτό που χρειάζεται είναι μια φιλολαϊκή, φιλοαγροτική πολιτική.

Καταγγέλλει δε στους εργαζόμενους της Ενωσης και τον αγροτικό κόσμο του νησιού τις αποφάσεις αυτές της Αγροτικής Τράπεζας και ΔΣ της ΕΑΣ Λήμνου και καλεί τους εργαζόμενους και τους αγρότες να αγωνιστούν μέσα από τα σωματεία τους και τους συνεταιριστικούς τους συλλόγους και την Πανελλαδική Αγροτική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης, για πραγματική ρύθμιση των χρεών της Ενωσης, ενάντια στις απολύσεις και το ξεπούλημα της περιουσίας της ΕΑΣ.

Απαιτεί άμεση άρση των αποικιοκρατικών όρων της ΑΤΕ, άμεση δανειοδότηση της ΕΑΣ Λήμνου χωρίς όρους, χορήγηση χαμηλότοκων δανείων από την ΑΤΕ στους αγρότες, να παραμείνει στο δημόσιο η ΑΤΕ, φτηνά γεωργικά εφόδια και μηχανήματα, χορήγηση αφορολόγητου πετρελαίου στους αγρότες, κατοχύρωση των παραδοσιακών προϊόντων του νησιού (καλαθάκι, κρασί), αύξηση των αγροτικών συντάξεων. Ζητεί επίσης, ένα άλλο αγωνιστικό, συνεταιριστικό κίνημα με ταξικό προσανατολισμό, αλλά και δημόσια, καθολική, δωρεάν, Κοινωνική Ασφάλιση.

Τέλος, καλεί όλους τους εργαζόμενους του νησιού να συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους της ΕΑΣ Λήμνου και στους παραγωγούς για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Ο προστάτης... των καπνοπαραγωγών

Η οργή και η αγανάκτηση των καπνοπαραγωγών για τις νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί σταδιακής κατάργησης της επιδότησης καπνού από το 2002 στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, ανησύχησε όπως φαίνεται τον υπουργό Γεωργίας. Ετσι χτες έβγαλε μια μεσοβέζικη ανακοίνωση, επιχειρώντας να εμφανιστεί ως υπερασπιστής των καπνοπαραγωγών και της καπνοκαλλιέργειας και να πει πως «η κατάργηση των ενισχύσεων στον καπνό για την εξασφάλιση αειφορίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μια "ψευδεπίγραφη" προσπάθεια να συσχετίσει πράγματα που δε συσχετίζονται». Επιπρόσθετα ανακοίνωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρειάζεται να κατανοήσει ότι «η εξασφάλιση εναλλακτικών εισοδηματικών πόρων και οικονομικών δραστηριοτήτων για τους καπνεργάτες και τους καπνοκαλλιεργητές» καθώς και το «πρόβλημα των ενισχύσεων στην καπνοκαλλιέργεια» δεν είναι απλό θέμα.

Θα ήταν πιο τίμιο για τον υπουργό Γεωργίας αν ενημέρωνε τους καπνοπαραγωγούς εδώ και βδομάδες γιατί ήταν από τους πρώτους που έμαθε τη νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ομως, ο κύριος υπουργός έβγαλε τώρα την ανακοίνωση, αφού προηγήθηκαν τα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου για να κατευνάσει την οργή των καπνοπαραγωγών και κυρίως να εμφανίσει αθώα την κυβέρνηση, ενώ είναι γνωστό ότι οι κυβερνώντες στηρίζουν την καταστροφική αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, ψηφίζουν οι ίδιοι στα κοινοτικά όργανα και εφαρμόζουν τις ολέθριες εντολές των επιτελείων των Βρυξελλών.

Το δυστύχημα για τους καπνοπαραγωγούς είναι ότι στην υποκρισία της ΕΕ έρχεται να προστεθεί η υποκρισία της κυβέρνησης και του υπουργού Γεωργίας, που, μπρος στα σκούρα, φόρεσε χτες τη φιλοαγροτική του μάσκα. Αλλά είναι σίγουρο ότι οι αγρότες δεν πείθονται με τέτοια επικοινωνιακά τερτίπια υποκρισίας και κοροϊδίας γιατί έχουν καταλάβει για τα καλά «τι καπνό φουμάρουν» ο υπουργός Γεωργίας και η κυβέρνηση Σημίτη.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Δε θέλουν την εκτροπή του Αχελώου

«Για μας έκλεισε ο Αχελώος», απάντησε λακωνικά ο υπεύθυνος της ΕΕ στα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής που με διάβημά τους στις Βρυξέλλες υπογράμμισαν την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου

«Για μας έκλεισε ο Αχελώος». Αυτή την απάντηση πήραν τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής (ΠΑΣΕ) για την εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου από τον υπεύθυνο της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Γ. Νυχά, στη συνάντηση που είχαν μαζί του χτες στις Βρυξέλλες. Ο Γ. Νυχάς χαρακτήρισε το έργο «φάκελο κλειστό» και πρόσθεσε ότι «είναι μάλλον απίθανο να προστεθεί η υλοποίηση του έργου» αναφερόμενος στις κυβερνητικές προθέσεις. Οσον αφορά στις πιθανότητες χρηματοδότησης του έργου από την ΕΕ, είπε ότι αυτές είναι μία στο εκατομμύριο!

Οι απαντήσεις που έλαβαν τα μέλη της ΠΑΣΕ αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να ανοίξει το «φάκελο» για την υλοποίηση του έργου, καταδικάζοντας σε ερημοποίηση τη Θεσσαλία. Στη συνάντηση με την οποία ολοκληρώθηκαν οι επαφές της ΠΑΣΕ με εκπροσώπους του Ευρωκοινοβουλίου και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΕΕ, συμμετείχε και ο Θ. Χρηστίδης, υπεύθυνος της Διεύθυνσης Γεωργίας. Υπενθυμίζουμε ότι η επίσκεψη της ΠΑΣΕ στις Βρυξέλλες έγινε ύστερα από πρόσκληση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

Στις συναντήσεις που είχαν, τα μέλη της ΠΑΣΕ ανέδειξαν με ακριβή στοιχεία και επιστημονική αρτιότητα το χαρακτήρα της πολλαπλούς σκοπιμότητας του έργου του Αχελώου σε περιβαλλοντική και αναπτυξιακή κατεύθυνση. Στο πλαίσιο των επαφών που είχαν συναντήθηκαν με την Ελληνίδα Επίτροπο Α. Διαμαντοπούλου, η οποία (για πολλά χρόνια συμμετείχε στην κυβέρνηση και σήμερα είναι στη θέση του Επιτρόπου):

  • Ούτε λίγο - ούτε πολύ έκανε την ανήξερη για το χαρακτήρα του έργου, το οποίο έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για προεκλογικούς λόγους!
  • Στο αίτημα των μελών της ΠΑΣΕ να ενταχθεί το έργο στο Γ' ΚΠΣ στο πλαίσιο της αναθεώρησής του, είπε ότι αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης...
Πρωθυπουργικός εμπαιγμός αγροτών - καταναλωτών

Ο Κ. Σημίτης δήλωσε χτες πως η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί ανάλογα... για τα μεταλλαγμένα και κάλεσε τους αγρότες να βρούνε άλλη δουλιά!

Σε νέες δηλώσεις κοροϊδίας των αγροτών και των καταναλωτών προχώρησε χτες ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης. Με αφορμή την 3η Σύνοδο των υπουργών και υφυπουργών των Μεσογειακών Κρατών, που μετέχουν στο Κέντρο Μεσογειακών Αγρονομικών Σπουδών - η σύνοδος ξεκίνησε χτες στην Αθήνα και θα συνεχιστεί σήμερα στα Χανιά της Κρήτης - ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αποκρύψει, ανεπιτυχώς, με τα λεγόμενά του την ένοχη κυβερνητική πολιτική στο θέμα των μεταλλαγμένων. Ταυτόχρονα, όμως, ο πρωθυπουργός ανέφερε - επιτυχώς - ότι οι αγρότες πρέπει να βρουν άλλες δουλιές προκειμένου να επιβιώσουν!

Οσον αφορά το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα μεταλλαγμένα προϊόντα, ο πρωθυπουργός - απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για την πολιτική της κυβέρνησης - είπε πως «η Ελλάδα δε θέλει προϊόντα που έχουν αβεβαιότητα»... Ανέφερε επίσης πως η πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα αυτό δεν έχει αλλάξει και πρόσθεσε πως «υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ενωση, γίνονται συζητήσεις και ανάλογα θα τοποθετηθούμε». Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτε επί της ουσίας για το τι θα πράξει η κυβέρνηση στο θέμα των μεταλλαγμένων. Ισως και να... «ντράπηκε» να αναφέρει ευθέως πως η Ελλάδα δε θέλει μεταλλαγμένα προϊόντα, όπως και να ξεκαθαρίσει τι θα πράξει η κυβέρνηση στα κοινοτικά όργανα, καθώς οι δηλώσεις του κινήθηκαν στον αστερισμό της λογικής τού «βλέποντας και κάνοντας».

Το βέβαιο, είναι, πως ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είχε καν το θάρρος να πει ούτε ποια θα είναι η στάση της Ελλάδας απέναντι σε όσα μεθοδεύουν τα επιτελεία των Βρυξελλών κατ' εντολή των πολυεθνικών. Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί το μέρος της δήλωσής του «ανάλογα θα τοποθετηθούμε». Τόσο δύσκολο του ήταν να δηλώσει ότι η θέση της Ελλάδα στα όργανα της ΕΕ θα είναι αρνητική ή μήπως θέλησε έτσι να κρύψει το μέγεθος της υποτέλειας της κυβέρνησης και του ίδιου στις εντολές της ΕΕ και των πολυεθνικών; Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε ότι το όλο πρόβλημα των κυβερνώντων και των παρατρεχάμενών τους εστιάζεται στην πρόσφατη δήλωση του υπουργού Γεωργίας. Να θυμίσουμε ότι ο Γ. Ανωμερίτης, απλά, φιλοτιμήθηκε να προετοιμάσει το έδαφος και να υπερασπίσει την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική λέγοντας το ένα εκατοστό της αλήθειας: Οτι, δηλαδή, αν από την ΕΕ εγκριθεί η καλλιέργεια μεταλλαγμένου βαμβακιού, η Ελλάδα οφείλει να συμμορφωθεί.

Η πρωθυπουργική κοροϊδία συνεχίστηκε και σε άλλα θέματα, Ο Κ. Σημίτης ανέφερε για παράδειγμα ότι «το εισόδημα του αγρότη δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στη γεωργική ασχολία, αφού υπάρχει ο αγροτουρισμός και οι υπηρεσίες». Η δήλωση αυτή του πρωθυπουργού θυμίζει κάτι από τη ρήση της Μ. Αντουανέτας, «αφού δεν έχουν ψωμί ας φάνε παντεσπάνι»! Και μια και ο πρωθυπουργός προεξόφλησε ότι και αγρότες θα ξεκληριστούν και να πάνε ψάξουν να βρουν αλλού δουλιά, έριξε κι ένα κεράκι στο παντεσπάνι: «Ο αγρότης - είπε - χρειάζεται στήριξη και ενίσχυση, ώστε να έχει προϊόντα με προσιτές τιμές προς όφελος του καταναλωτή και του ίδιου». Και το ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι: Τι χρειάζεται τελικά ο αγρότης κατά τον πρωθυπουργό, στήριξη και ενίσχυση ή να ψάξει για άλλη δουλιά;

Και μια που ο πρωθυπουργός έκανε χτες δηλώσεις με αφορμή το μέλλον της αγροτικής παραγωγής της Μεσογείου, έριξε και την εξής υποκριτική κορόνα: «Εχουμε ανάγκη από τρόφιμα ασφαλή, που παράγονται με έλεγχο των φυτοφαρμάκων και προσοχή του περιβάλλοντος. Ενισχύουμε τη μεσογειακή παραγωγή, όπως το λάδι, το οποίο έχει στοιχεία πολιτισμού και υγείας». Αλήθεια, πώς συνδέεται το τελευταίο με όλα τα παραπάνω που ξεστόμισε ο πρωθυπουργός; Και μια Ο Κ. Σημίτης έκανε ειδική μνεία για το λάδι, δε ρωτάει τους ελαιοπαραγωγούς πόσο το πουλάνε και τους καταναλωτές πόσο το αγοράζουν;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ