Σάββατο 2 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΑΣ ΛΗΜΝΟΥ
Εκτελέστηκε η «παραγγελία» της ΑΤΕ για απολύσεις και ξεπούλημα

Ανακοίνωση - καταγγελία της Αχτιδικής Επιτροπής Λήμνου του ΚΚΕ

Στις αξιώσεις και τους αποικιοκρατικούς όρους της Αγροτικής Τράπεζας, που έθεσε ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της δανειοδότησης και την πληρωμή των παραγωγών, υπέκυψε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λήμνου, με ομόφωνη απόφασή του και ενάντια στις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης. Η παραπάνω απόφαση, όπως καταγγέλλει η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της, σημαίνει την απόλυση έξι εργαζόμενων στην Ενωση μέχρι τον Ιούνη του 2002, το σταδιακό ξεπούλημα της περιουσίας της, καθώς και τη μη εξαγγελία τιμών και πληρωμής των παραγωγών, όταν θα πουληθεί το προϊόν.

Η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ θεωρεί ότι οι άσχημες εξελίξεις για τους εργαζόμενους της ΕΑΣ Λήμνου και τους αγρότες του νησιού είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης της κυβέρνησης και των οπαδών της ολοκληρωμένης Ευρώπης που στοχεύουν στο ξεκλήρισμα μεγάλου μέρους των αγροτικών νοικοκυριών της χώρας μας και στην ιδιωτικοποίηση και χειραγώγηση των αγροτικών Ενώσεων. Προσθέτει δε ότι «είναι αποτέλεσμα των υπέρογκων, ληστρικών επιτοκίων δανεισμού που επέβαλε για πολλά χρόνια η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μέσω της Αγροτικής Τράπεζας, στην ΕΑΣ Λήμνου. Γιατί, ακόμα και αν εφαρμοστούν οι όροι της Αγροτικής Τράπεζας δεν εξασφαλίζεται το εισόδημα των παραγωγών. Αυτό που χρειάζεται είναι μια φιλολαϊκή, φιλοαγροτική πολιτική.

Καταγγέλλει δε στους εργαζόμενους της Ενωσης και τον αγροτικό κόσμο του νησιού τις αποφάσεις αυτές της Αγροτικής Τράπεζας και ΔΣ της ΕΑΣ Λήμνου και καλεί τους εργαζόμενους και τους αγρότες να αγωνιστούν μέσα από τα σωματεία τους και τους συνεταιριστικούς τους συλλόγους και την Πανελλαδική Αγροτική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης, για πραγματική ρύθμιση των χρεών της Ενωσης, ενάντια στις απολύσεις και το ξεπούλημα της περιουσίας της ΕΑΣ.

Απαιτεί άμεση άρση των αποικιοκρατικών όρων της ΑΤΕ, άμεση δανειοδότηση της ΕΑΣ Λήμνου χωρίς όρους, χορήγηση χαμηλότοκων δανείων από την ΑΤΕ στους αγρότες, να παραμείνει στο δημόσιο η ΑΤΕ, φτηνά γεωργικά εφόδια και μηχανήματα, χορήγηση αφορολόγητου πετρελαίου στους αγρότες, κατοχύρωση των παραδοσιακών προϊόντων του νησιού (καλαθάκι, κρασί), αύξηση των αγροτικών συντάξεων. Ζητεί επίσης, ένα άλλο αγωνιστικό, συνεταιριστικό κίνημα με ταξικό προσανατολισμό, αλλά και δημόσια, καθολική, δωρεάν, Κοινωνική Ασφάλιση.

Τέλος, καλεί όλους τους εργαζόμενους του νησιού να συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους της ΕΑΣ Λήμνου και στους παραγωγούς για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ