Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Προτείνονται ... υποσχέσεις

Ξανά κυβερνητικό «παιχνίδι» με τις πρόωρες συντάξεις

Από τη μύγα... προεκλογικό ξίγκι κοροϊδίας επιχειρεί να βγάλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, ανακοινώνοντας χτες ότι επέρχονται «σημαντικές βελτιώσεις» στις ρυθμίσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2000-2006 που αφορούν στην πρόωρη συνταξιοδότηση των αγροτών, στις εξισωτικές αποζημιώσεις, στις δασώσεις γεωργικών γαιών και στα γεωργοπεριβαλλοντικά.

Με άλλα λόγια, ανακοινώθηκε η ίδια συνταγή δημιουργίας εντυπώσεων και καλλιέργειας ψευτοπροσδοκιών στους αγροτοκτηνοτρόφους, όπως συμβαίνει κάθε φορά που έρχονται εκλογές ή η κυβέρνηση στριμώχνεται από τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Ετσι, ανακοινώθηκε πως ζητείται έγκριση από την ΕΕ - πράγμα που αναμένεται να γίνει, αν γίνει, σε δύο μήνες περίπου, δηλαδή, μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές(!) - για απλοποίηση των προϋποθέσεων και των διαδικασιών ένταξης των δικαιούχων στα προαναφερόμενα προγράμματα. Για παράδειγμα, στην πρόωρη συνταξιοδότηση προτείνεται: Να αντικατασταθεί ο όρος «κατά κύριο επάγγελμα αγρότης» με τον όρο «αγρότης», όπου θα απαιτείται απλή βεβαίωση του ΟΓΑ ή του Αγροτικού Συλλόγου. Να μπορούν να εντάσσονται και οι κτηνοτρόφοι και να δίνεται η δυνατότητα ένταξης και σε ενδιαφερόμενους που δε διαθέτουν διάδοχη κατάσταση. Δηλαδή, να μην κάνουν πλέον μόνο μεταβίβαση ή ενοικίαση χωραφιών ή ποσοστώσεων σε νέους αγρότες. Αρκεί... να παρατήσουν την αγροτοκτηνοτροφική απασχόληση. Ανάμεσα σε άλλα, επίσης, προτείνεται να αυξηθεί η εξισωτική αποζημίωση, αλλά, ως γνωστόν, τα ποσά αυτά είναι «φιξαρισμένα» και δε συντρέχουν προϋποθέσεις αύξησής τους, εκτός κι αν μειωθούν οι δικαιούχοι...

Αυτό που επίσης φαίνεται είναι ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκαλύψει τη δική της αθέτηση των παρελθουσών υποσχέσεών της, με τρανταχτό παράδειγμα τις πρόωρες συντάξεις. Με βάση τις προγενέστερες εξαγγελίες έπρεπε να έχουν ήδη ενταχθεί 21.000 αγρότες και εντάχθηκαν 3.800 περίπου. Τώρα η κυβέρνηση ανοίγει την «γκάμα» των υποψηφίων για ρουσφετολογική και προεκλογική εξάρτηση, μια και είναι γνωστό πώς λειτουργούν και δίνονται σε μεγάλο βαθμό οι πρόωρες συντάξεις. Και η πολιτική φτώχειας και εξαθλίωσης, που επιφυλάσσουν στους αγρότες κυβέρνηση και ΕΕ, εξαναγκάζει σε πρόωρη «απόσυρση» όσους μικρομεσαίους αγρότες ξεπέρασαν τα 55 τους χρόνια, με δέλεαρ μια ψευτοσύνταξη, που δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις είναι μεγαλύτερη από το καθαρό εισόδημα που αποφέρει η δουλιά τους στα χωράφια. Κατά τ' άλλα η κυβέρνηση μιλάει για ανάπτυξη της υπαίθρου, αλλά αυτό που κάνει στην πράξη είναι να ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες και να συρρικνώνει συστηματικά την αγροτική παραγωγή.

ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Με «κομμένη» παραγωγή δεν υπάρχει εισόδημα!

Πώς και γιατί το υπουργείο Γεωργίας αποφάσισε, αυθαιρέτως, την ποσότητα του βαμβακιού που θα δοθεί φέτος επιδότηση

Πριν ακόμα ανοίξουν τα «καρύδια» της βαμβακιάς, το υπουργείο Γεωργίας αποφάσισε ότι η φετινή παραγωγή βαμβακιού στη χώρα μας θα είναι 1.061.978 τόνοι ακριβώς! Αν αποκλείσουμε ότι ο Γ. Δρυς και οι «διόσκουροι» υφυπουργοί του είναι «γεωργομάντεις», θα πρέπει να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως για να γνωρίζουν ακριβώς τη συνολική ποσότητα βαμβακιού που θα παραχθεί, μάλλον έχουν κάνει συμφωνία με τις βαμβακιές για το πόσα κιλά θα παράγει η καθεμιά τους. Θα πρέπει, δε, να έχει υπογραφεί και σχετική «ρήτρα», η οποία προβλέπει ότι αν κάποια βαμβακιά παράγει παραπάνω από ό,τι «δικαιούται και συμφώνησε» - παραβιάζοντας, έτσι, τη «συμφωνία κυρίων», όπως έκαναν, π.χ., οι μεγαλέμποροι στρογγυλοποιώντας προς τα πάνω το ευρώ κι όχι προς τα κάτω, «ρίχνοντας» τον Σημίτη - τότε θα τιμωρηθεί ο βαμβακοπαραγωγός με βαρύ πρόστιμο συνυπευθυνότητας, ενώ για το παραπανίσιο βαμβάκι, επιδότηση «γιοκ»!

Στην πραγματικότητα, και για να σοβαρευτούμε, η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας απλώς αποφάσισε εκ των προτέρων - «με το έτσι θέλω» και χωρίς να ρωτήσει κανέναν αγρότη - πόση από την ποσότητα βαμβακιού που θα παράγουν φέτος οι παραγωγοί θα τύχει επιδότησης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το ότι από το υπουργείο Γεωργίας ανακοινώθηκε πως φέτος σπάρθηκαν και δηλώθηκαν στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων (το διαβόητο ΟΣΔΕ) 3.575.686 στρέμματα...

Δεν το κάνει για πρώτη φορά, αφού το ίδιο προσπάθησε και τελικά πέτυχε και πέρσι, αφήνοντας εκτός επιδότησης πάνω από 140.000 τόνους βαμβακιού. Φαίνεται, όμως, ότι τώρα ενεργεί με μεγαλύτερη προσοχή, ώστε και να μην της ξεφύγει η παραγωγή από την ποσότητα που έχει δηλώσει, ως εκτίμηση, στην Ευρωπαϊκή Ενωση - χτες η Διαχειριστική Επιτροπή της ΕΕ αποδέχτηκε αυτήν την εκτίμηση και καθόρισε ως ελάχιστη προσωρινή τιμή του προϊόντος τις 218 δρχ. το κιλό - αλλά και για να παραπλανήσει τον αγροτικό κόσμο, προλαβαίνοντας τυχόν αντιδράσεις που θα προκληθούν από το αγροτικό κίνημα.

«Κοφτερό δρεπάνι»

Προς τούτο και στο όνομα του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ, επέβαλε στους βαμβακοκαλλιεργητές - με απόφαση που πήρε πριν αρκετό καιρό, χρησιμοποιώντας εκβιασμούς κι απειλές κι έχοντας αρωγό της μερικούς αγροτοσυνδικαλιστές - συνεταιριστές της ΝΔ - να περικόψουν δραστικά τη βαμβακοκαλλιέργεια.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα το υπουργείο αναφέρει, φέτος στο ΟΣΔΕ, έχουν δηλωθεί ότι θα καλλιεργηθούν με βαμβάκι 362.000 στρέμματα λιγότερα από όσα δηλώθηκαν πέρσι και 654.500 λιγότερα από όσα καλλιεργήθηκαν στην πραγματικότητα! Πρόκειται για «κοφτερό δρεπάνι» περιορισμού μιας πολύ δυναμικής καλλιέργειας στη χώρα μας, από τις λίγες που εξακολουθούν να δίνουν κάποιο εισόδημα στον μικρομεσαίο Ελληνα αγρότη. Είναι, δε, φανερό ότι μ' αυτόν τον τρόπο μειώνεται κι άλλο το πενιχρό εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν κι άλλοι πολλοί στο ξεκλήρισμα.

Μέγα ψεύδος

Οι κυβερνώντες ισχυρίζονται - τον ισχυρισμό τους αποδέχεται, επί της ουσίας, η ΝΔ αν και, λόγω της προεκλογικής συγκυρίας, δεν το παραδέχονται δημοσίως τα στελέχη της - ότι η στρεμματική και παραγωγική μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας, όχι μόνο δε θα πλήξει το εισόδημα του παραγωγού, αλλά θα το αυγατίσει κιόλας! Και προς επίρρωση των λεγομένων τους, επικαλούνται το γεγονός ότι, σύμφωνα με το νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο λιγότερο βαμβάκι παράγει η χώρα μας, τόσο περισσότερες θα είναι οι εισροές της από τις Βρυξέλλες με κονδύλια για επιδοτήσεις. Επομένως, συνεχίζουν οι κυβερνητικοί προπαγανδιστές, συμφέρει στον Ελληνα βαμβακοπαραγωγό να περιορίσει τα στρέμματα καλλιέργειας - έτσι μειώνει και τα καλλιεργητικά έξοδα - και να μην ξεφύγει από το αρχικό στρεμματικό πανελλαδικό «πλαφόν» παραγωγής των 297 κιλών το στρέμμα που όρισε το υπουργείο Γεωργίας - δε χρειάζεται να κουραστεί και πολύ για να περιποιηθεί το χωράφι του - αφού όσο λιγότερα κιλά παράγει, τόσο μεγαλύτερη τιμή θα πάρει.

Τούτο το αλλόκοτο, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται σωστό - ο κανονισμός της ΕΕ έγινε για να συρρικνωθεί η βαμβακοκαλλιέργεια στην Ελλάδα - πλην, όμως, στην πραγματικότητα δεν είναι. Διότι ακόμα κι ο πρωτοετής φοιτητής μιας οικονομικής σχολής αντιλαμβάνεται πως χωρίς σοδειά, δεν υπάρχει εισόδημα.

Ακόμα και στην υψηλότερη δυνατή τιμή - τις 370 δρχ. το κιλό περίπου, που αντιστοιχεί σε συνολική παραγωγή 782.000 τόνων, στην οποία δεν επιβάλλεται πρόστιμο συνυπευθυνότητας - να πληρωθεί ο βαμβακοπαραγωγός, αν δεν έχει στρέμματα και κιλά, δεν πρόκειται να εξασφαλίσει εισόδημα.

Αν, π.χ., ένας αγρότης καλλιεργεί 40 στρέμματα με βαμβάκι - μέχρι τόσα καλλιεργεί η συντριπτική πλειοψηφία των βαμβακοπαραγωγών στην Ελλάδα - και παράγει 297 κιλά το στρέμμα - η φετινή μέση στρεμματική παραγωγή μπορεί να είναι και πολύ χαμηλότερη, αν συνεχιστούν οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν - και 370 δρχ. το κιλό να πάρει, το ακαθάριστο εισόδημά του μόλις θα ξεπεράσει τα 4.200.000 δρχ. και το καθαρό δε θα ξεπεράσει τα 2.500.000 δρχ. Ενα εισόδημα, με το οποίο ουδείς μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς την οικογένειά του, ιδιαιτέρως στη σημερινή εποχή της ακρίβειας.

Απάντηση ο αγώνας

Ολα αυτά τα γνωρίζουν οι αγρότες - δεν τρώνε «κουτόχορτο» στα χωριά - και γι' αυτό αντιδρούν και παλεύουν στους δρόμους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επιβάλλει περιορισμούς στις καλλιέργειες και ποσοστώσεις στην παραγωγή, με στόχο τη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και το πέρασμα της γης και της παραγωγής στα χέρια καπιταλιστών που θα ενεργοποιούνται στον αγροτικό τομέα...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Διαμαρτυρία παραγωγών και πωλητών στις λαϊκές

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εμπορίου (Πλ. Κάνιγγος) πραγματοποίησαν χτες το πρωί παραγωγοί και πωλητές στις λαϊκές αγορές. Στα πλαίσια της κινητοποίησής τους, συμβολικά εκτόξευσαν κατά του υπουργείου οπωροκηπευτικά. Τα κύρια αιτήματά τους είναι ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου των λαϊκών αγορών, άμεση χορήγηση των κενών θέσεων μέσα στο Σεπτέμβριο, την άμεση αποζημίωση των παραγωγών από τον ΕΛΓΑ, τη μείωση του ΦΠΑ από 18% σε 6% για τα μηχανήματα, και τη μείωση των τιμών στα καύσιμα, στα λιπάσματα, στα αγροτικά μηχανήματα, στους σπόρους, στα φυτοφάρμακα και της ΔΕΚΟ.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Αποφασιστικά στον αγώνα!

Σε συμβολικούς αποκλεισμούς της Εθνικής Οδού Λάρισας - Κοζάνης προχώρησαν χτες οι παγετόπληκτοι της επαρχίας Τυρνάβου. Πυρετώδεις προετοιμασίες για τη δυναμική συμμετοχή των Θεσσαλών αγροτών, το Σάββατο, στη ΔΕΘ

ICON

Σε συμβολικούς αποκλεισμούς της Εθνικής Οδού Λάρισας - Κοζάνης προχώρησαν χτες οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου, οι οποίοι παρέμειναν με τα τρακτέρ τους για δεύτερη μέρα στη Νέα Γέφυρα. Κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους, οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν την πάλη διεκδίκησης άμεσων και δίκαιων αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από το χιόνι και τον παγετό του περασμένου χειμώνα. Και διαμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι τα ψέματα έχουν πια τελειώσει γι' αυτούς και πως δεν πρόκειται να «πέσουν» θύματα στην επιχείρηση εξαπάτησής τους που έχει στήσει, καθώς συνειδητοποιούν, πλέον, ότι θα δικαιωθούν μόνο με τον αγώνα τους.

Χτες, επίσης, νέο μπλόκο κατά της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα των αποζημιώσεων για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από την κακοκαιρία του περασμένου χειμώνα έστησαν με τα τρακτέρ αγρότες του Δαμασίου, στην παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας - Κοζάνης, στο ύψος του χωριού τους.

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι συνολικότερα οι Θεσσαλοί αγρότες, οι οποίοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, προετοιμάζονται πυρετωδώς για τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους στο παλλαϊκό συλλαλητήριο, το Σάββατο στη ΔΕΘ, όπου θα συναντηθούν και θα διαδηλώσουν μαζί με εργάτες, νέους, συνταξιούχους και άλλα λαϊκά στρώματα.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών της Θεσσαλίας θα συνεχιστούν και όπως έχει αποφασιστεί θα γίνουν συλλαλητήρια στις 16 Σεπτέμβρη στα Τρίκαλα και στις 18 του ίδιου μήνα στην Καρδίτσα, ενώ ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν και στους άλλους νομούς της περιοχής. Για την καλύτερη οργάνωση των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων πραγματοποιούνται ενημερωτικές συσκέψεις, περιοδείες, εξορμήσεις και άλλες αγωνιστικές εκδηλώσεις.

Και οι φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις των Θεσσαλών αγροτών στρέφονται κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει τα προβλήματά τους, με στόχο το βίαιο ξεκλήρισμά τους.

ΒΟΙΩΤΙΑ
Μαζικό αγροτικό συλλαλητήριο στη Λιβαδειά

Με 200 τρακτέρ και πολλά αγροτικά αυτοκίνητα μπήκαν στο κέντρο της πόλης και απέκλεισαν συμβολικά την εφορία

Υπόσχεση συνεχούς και ανυποχώρητου αγώνα μέχρι να δικαιωθούν και να κατοχυρώσουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους να καλλιεργούν τη γη τους και να ζουν στα χωριά τους έδωσαν, χτες, εκατοντάδες αγρότες του Κωπαϊδικού κάμπου, στη Βοιωτία, που βλέπουν τους κόπους τους και τον ιδρώτα τους να γίνονται υπερκέρδη για τους λίγους κεφαλαιοκράτες και η παραγωγή τους να πηγαίνει «στράφι» εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που τους ξεκληρίζει με γρήγορους ρυθμούς.

Το αγωνιστικό ραντεβού των ξωμάχων της Βοιωτίας ήταν στις 11 το πρωί στον κόμβο του Αϊ-Γιάννη (διασταύρωση Ορχομενού και παλιάς Εθνικής οδού Λιβαδειάς-Λαμίας). Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, από νωρίς άρχισαν να βάζουν μπρος τις μηχανές και σε λίγο κατά ομάδες με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα ξεκίνησαν απ' τα χωριά τους. Στην πλειοψηφία τους βαμβακοπαραγωγοί (αφού στην Επαρχία Λιβαδειάς αποτελεί μονοκαλλιέργεια σχεδόν το βαμβάκι). Απ' το Σωληνάρι, το Διόνυσο, τον Υψηλάντη, τον Αγιο Γεώργιο, το Ρωμέικο κι άλλα χωριά της επαρχίας έκαναν την εμφάνισή τους 2 ώρες νωρίτερα στο σημείο συγκέντρωσης.

Μαζί τους φτάνουν λίγη ώρα αργότερα βαμβακοκαλλιεργητές, ντοματοπαραγωγοί, παραγωγοί πατάτας και κρεμμυδιών απ' τις πιο απομακρυσμένες περιοχές και την Επαρχία Θήβας. Η «μηχανική» ουρά όλο και μακραίνει. Την προκαθορισμένη ώρα το κομβόι με 200 τρακτέρ και πολλά αγροτικά αυτοκίνητα ξεκινάει για την πόλη της Λιβαδειάς, όπου φτάνει μετά από λίγο και «στρατοπεδεύει» έξω από τη Νομαρχία Βοιωτίας. Αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής ανεβαίνει και συναντιέται με τον νομάρχη, Ν. Στάμο, που δεν τους αρνιέται τίποτα, αλλά δεν έχει κάνει και τίποτα μέχρι σήμερα γι' αυτούς (ακόμα και γι' αυτά που δηλώνει αρμόδιος, πάντα βρίσκεται ο «άλλος» που φταίει για το ότι, π.χ., αν δεν υπήρχαν οι βροχές, παραγωγή και άνθρωποι θα 'χαν «ψοφήσει» απ' τη δίψα). Από κει κι έπειτα οι αγρότες, συνεχίζοντας, πραγματοποίησαν αποκλεισμό της εφορίας από τις 11.30 το πρωί μέχρι τις 2 μ.μ. Παρέμειναν με τα μηχανήματά τους στον ίδιο χώρο μέχρι αργά το απόγευμα, απαιτώντας συνάντηση με τον γγ της Περιφέρειας Στερεάς.

Στο χτεσινό συλλαλητήριο παραβρέθηκαν στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών ο υποψήφιος νομάρχης με τη ΝΑΣ και νυν νομαρχιακός σύμβουλος, Λουκάς Λιάκος, και ο υποψήφιος δήμαρχος Λιβαδειάς της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης», Παναγιώτης Αρβανίτης.

Τα αιτήματα

Με τη χτεσινή μαζική και μαχητική κινητοποίησή τους, με την κλιμάκωση του αγώνα, σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους στην υπόλοιπη χώρα, οι αγρότες της Βοιωτίας διεκδικούν:

  • Την κατάργηση του αντιαγροτικού κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι
  • Την επιστροφή των κρατήσεων υπέρ ΕΛΓΑ επί των επιδοτήσεων από τους εκκοκκιστές, αφού δεν τις αποδίδουν
  • Κατοχύρωση του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών και γνωστοποίηση των τελικών τιμών πριν την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου
  • Αρδευτικά έργα στο νομό, όπως έχουν υποσχεθεί
  • Να σταματήσουν οι εισαγωγές ομοειδών προϊόντων (κρεμμύδια, πατάτες κ.ά.)
  • Μείωση του κόστους παραγωγής (ΦΠΑ, ΔΕΗ, πετρέλαιο, εφόδια)
  • Πληρωμή όλης της παραγωγής βαμβακιού με ενιαία τιμή 300 δρχ. το κιλό (για τη Βοιωτία 5.000 τόνοι θεωρούνται «μη επιλέξιμοι»).
  • Εφαρμογή μητρώου αγροτών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ