Επί ποδός αγώνα βρίσκεται η αγροτιά στην Κρήτη. Στις 10 Δεκέμβρη διοργανώνουν συλλαλητήριο σε Ηράκλειο όπου οι αγρότες του νομού αυτού θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό του Γιόφυρου και στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στις 10.30 π.μ. στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.
Με ανακοίνωσή της η Παγχανιώτικη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα καλεί όλους τους αγρότες του νομού να συμμετάσχουν μαζικά στο αγροτικό συλλαλητήριο με αγροτικά μηχανήματα και αυτοκίνητα «για να διαδηλώσουμε -όπως επισημαίνει- ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης και να διεκδικήσουμε καλύτερες τιμές στα προϊόντα μας, καλύτερη ζωή στην ύπαιθρο για μας και τα παιδιά μας».
Οι αντιαγροτικές αποφάσεις, αναφέρει στην ανακοίνωσή της, δεν είναι σταθερές και αιώνιες, μπορούν να αλλάξουν, μπορούν να ανατραπούν όταν αποφασίσουμε να βάλουμε τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του. «Νομίζουμε ότι έφτασε η ώρα να δείξουμε τη δύναμή μας. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι και καμιά δικαιολογία δεν μπορεί να μας κρατήσει άλλο καθηλωμένους. Κανένας εκβιασμός καμιά υποχρέωση δεν μπορεί να υπερισχύσει του μαζικού, αποφασιστικού παναγροτικού αγώνα που ήδη συντονίζεται σε όλη τη χώρα μετά την πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών. Το δίκιο είναι με το μέρος μας και θα το διεκδικήσουμε».
Κάλεσμα στους κτηνοτρόφους της Λέσβου να πάρουν μαζικά μέρος, μαζί με τους αγρότες και τους ψαράδες, στο συλλαλητήριο στις 10 Δεκέμβρη στις 11 π.μ. στην πλατεία Σαπφούς, απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Λέσβου.
Ολοι μαζί να διεκδικήσουμε, τονίζεται στην ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής, να παρθούν μέτρα που θα ανακουφίσουν οικονομικά και τους κτηνοτρόφους και θα ανοίξουν μια προοπτική στην παραγωγή. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «να διεκδικήσουμε τη στήριξη της τιμής του γάλατος και του κρέατος, τη θέσπιση τιμής ασφαλείας που θα καλύπτει το κόστος παραγωγής και θα αφήνει ένα λογικό κέρδος, πράγμα που θα βάλει φραγμό στην ασυδοσία των εμπόρων και των γαλακτοβιομηχάνων, την παροχή ενισχύσεων για τη ζημιά από τον καταρροϊκό πυρετό, την παραμονή του καθεστώτος επιδοτήσεων των επιλέξιμων αιγοπροβάτων κλπ».
Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη μεγάλη κινητοποίηση της Δευτέρας
Να συμμετάσχουν μαζικά με τα αγροτικά τους μηχανήματα στα παναγροτικά συλλαλητήρια που πραγματοποιούνται σε πόλεις της Μακεδονίας καλεί τους παραγωγούς με χτεσινό της κάλεσμα η ΠΑΣΥ.
«Κανείς να μην είναι απών από το προσκλητήριο του αγώνα για τα δίκαια αιτήματά μας», τονίζεται στο κείμενο. «Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Το κακό παράγινε. Χρόνο με το χρόνο τα πράγματα πάνε όχι μόνο προς το χειρότερο, αλλά προς την καταστροφή. Το φάσμα της μαζικής χρεοκοπίας και του βίαιου οικονομικού ξεκληρίσματος εκατοντάδων χιλιάδων φτωχών και μεσαίων αγροτικών νοικοκυριών είναι προ των πυλών».
«Το μαχόμενο αγροτικό κίνημα μέσα από τις Συντονιστικές Επιτροπές, τις ταξικές ομοσπονδίες και αγροτικούς συλλόγους, τους συνεπείς συνεταιρισμούς και τις ενώσεις ήδη χάραξε τον δρόμο της τιμής και του αγώνα. Απομονώστε τους ξεπουλημένους των ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ - ΠΑΣΕΓΕΣ», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΠΑΣΥ.
Στο μεταξύ στα μπλόκα του αγώνα παραμένουν, με τη συγκέντρωση τους να μαζικοποιείται καθημερινά, οι αγρότες του νομού Πέλλας, που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Εδεσσας, έξω από τα Γιαννιτσά. Οπως δηλώνουν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα οι παραγωγοί που συμμετέχουν στο μπλόκο θα δώσουν δυναμικό παρών στο συλλαλητήριο που πραγματοποιείται το πρωί της Δευτέρας στα Γιαννιτσά.
Χτες σε σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Κιλκίς που πραγματοποιήθηκε στην Αξιούπολη αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο τη Δευτέρα το πρωί μπροστά στη Νομαρχία Κιλκίς, όπου οι αγρότες θα συγκεντρωθούν με τα τρακτέρ τους.
Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτών της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τις περιοδείες τους στα χωριά, ενημερώνοντας τους αγρότες για τις κινητοποιήσεις που αρχίζουν τη Δευτέρα. Δύο ισχυρά μπλοκ των αγροτών με τα τρακτέρ τους θα σχηματιστούν στα Μάλγαρα και τη Χαλκηδόνα.
Σήμερα το βράδυ στον Αγροτικό Σύλλογο Κατερίνης πραγματοποιείται σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων και ΠΑΣΥ, προκειμένου να παρθούν αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών.
Τη συμπαράστασή τους στους αγρότες του Νομού Θεσσαλονίκης κι όλης της χώρας που ενωμένοι αγωνίζονται για την επιβίωσή τους εκφράζουν με ψήφισμά τους οι εργαζόμενοι μέλη του Συνδικάτου Δέρματος. «Πιστεύουμε ότι η επιβίωση των αγροτών και η προστασία της αγροτικής παραγωγής είναι υπόθεση όλου του λαού και ιδιαίτερα των εργαζόμενων και των συνδικάτων τους. Γι' αυτό και ο αγώνας μας είναι κοινός και είναι ανάγκη να συγκροτηθεί ένα πλατύ λαϊκό μέτωπο για να παλέψει για μια φιλολαϊκή, φιλοαγροτική πολιτική», τονίζεται στο ψήφισμα.
Στους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και Μαγνησίας, όπου ήδη έχουν παραταχθεί τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, σε σημεία που αναμένεται να αποφασιστούν σήμερα
Στην Αχαΐα, στις 11 π.μ., στην Πάτρα.
Στην Ηλεία, στις 11 π.μ., μπροστά από την είσοδο του Πύργου, στην περιοχή της Συντριάδας.
Στη Μεσσηνία, στην κεντρική πλατεία, στις 12 το μεσημέρι.
Στη Λακωνία, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης.
Στην Αρκαδία, στην πλατεία Αγ. Βασιλείου, στις 12 το μεσημέρι.
Στην Αργολίδα, στις 11π.μ., στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στο Αργος.
Στην Κορινθία, στα Περιβολάκια, στις 11 π.μ.
Στην Αιτωλοακαρνανία, στις 10.30 π.μ., στην είσοδο της πόλης επί της Εθνικής Οδού.
Στην Κέρκυρα, παγκερκυραϊκό αγροτικό συλλαλητήριο.
Στη Βοιωτία, η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία της θήβας.
Στη Φθιώτιδα, στις 11 το πρωί στην πλατεία Πάρκου της Λαμίας.
Στη Φωκίδα, στις 6 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιτέας.
Στην Εύβοια στις 11 το πρωί στο Μαντούδι.
Στο Κιλκίς οι αγρότες με τα τρακτέρ τους θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο μπροστά στη Νομαρχία στις 11 το πρωί.
Στην Πέλλα, όπου συνεχίζεται ήδη η κινητοποίηση πάνω από μια βδομάδα, στα Γιαννιτσά.
Στις Σέρρες, στην Ημαθία και την Πιερία ο χώρος των συγκεντρώσεων της Δευτέρας θα αποφασιστεί σήμερα.
Στη Λέσβο, στην πλατείας Σαπφούς, στις 11.π.μ., καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Λέσβου.
Στο Ηράκλειο τη Δευτέρα το πρωί στο Γιόφυρο, στις 10.00 το πρωί.
Στα Χανιά, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, στις 10.30 το πρωί.
Στον Εβρο, την Τρίτη 11 του Δεκέμβρη, σε συλλαλητήρια στο Σουφλί, στην Ορεστιάδα και τον Προβατώνα.
Πανέτοιμοι για τη συμμετοχή τους στα νομαρχιακά συλλαλητήρια, στις 10 Δεκέμβρη, οι αγρότες. Κύμα συμπαράστασης από εκπροσώπους εργαζομένων, μαθητών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Οι εξεγερμένοι αγρότες ξεκαθαρίζουν ότι ο αγώνας τους δε γίνεται για την επίλυση κάποιων επιμέρους, εφήμερων και τοπικών προβλημάτων, αλλά για την ικανοποίηση αιτημάτων, ζωτικής σημασίας και στοχεύει στην ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής προς όφελος της μικρομεσαίας αγροτιάς και στην ικανοποίηση των σύγχρονων διατροφικών και καταναλωτικών αναγκών του ελληνικού λαού. Καλούν, δε, τ' άλλα λαϊκά στρώματα να συμπαραταχτούν στο δίκαιο αγώνα τους, καθώς η επιβίωση της αγροτιάς και η αναζωογόνηση της υπαίθρου αποτελεί μια επιτακτική εθνική ανάγκη και δεν αφορά μόνο τους αγρότες.
Στη Θεσσαλία, οι πλατείες και οι δρόμοι των χωριών «πλημμύρισαν» με τρακτέρ. Οι θεσσαλοί μαχητές της αγροτιάς προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να καταφέρει το «ξεφούσκωμα» του αγώνα τους που επιδιώκει και με την απρόσκλητη επίσκεψη, την ερχόμενη Κυριακή, στην περιοχή του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτη και σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργού Γεωργίας.
Σήμερα στις 11 π.μ., οι αγρότες της επαρχίας Αγιάς θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο με τρακτέρ στην κεντρική πλατεία της πόλης, απαιτώντας, μεταξύ των άλλων την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η μηλοκαλλιέργεια.
Συλλαλητήριο με τρακτέρ πραγματοποιούν σήμερα και οι αγρότες της επαρχίας Αλμυρού, το οποίο διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα. Το αγωνιστικό «ραντεβού» τους είναι στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία Αλμυρού.
Στη Μαγνησία, σε σύσκεψη εκπροσώπων των επαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο, συγκροτήθηκε Νομαρχιακή Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και αποφασίστηκε η διοργάνωση νομαρχιακού συλλαλητηρίου με τρακτέρ τη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το κτίριο της Νομαρχίας.
Κάλεσμα στους αγρότες του νομού Μαγνησίας να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο απευθύνει με ανακοίνωσή της η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση Μαγνησίας, στην οποία επισημαίνεται ότι η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ χρόνο με το χρόνο χειροτερεύει σε βάρος των χιλιάδων αγροτών της χώρας και τονίζεται ότι μπροστά σ' αυτή την επίθεση η αγροτιά δε θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.
Οι μαθητές των σχολείων της Λάρισας εκφράζοντας την έμπρακτη συμπαράταξή τους στον αγώνα της αγροτιάς θ' απέχουν από τα μαθήματά τους την ερχόμενη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη, ημέρα έναρξης των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων και θα δώσουν το «παρών» τους στο νομαρχιακό αγροτικό συλλαλητήριο που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στον κόμβο της οδού Βόλου.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος και ιδιαίτερα οι βαμβακοπαραγωγοί και οι καταστροφικές συνέπειες του νέου κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι συζητήθηκαν σε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καρδίτσας. Σε σχετική απόφαση τονίζεται, ανάμεσα στ' άλλα:
Τις καταστροφικές προτάσεις του υπουργείου Γεωργίας για τη νέα καλλιεργητική περίοδο βαμβακιού απορρίπτει με απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων. Ταυτόχρονα, το ΔΣ της Ενωσης προτείνει:
1. Να επιδιώξει η κυβέρνηση την κατάργηση του καταστροφικού κανονισμού που ισχύει για το βαμβάκι.
2. Ν' αυξηθεί το πλαφόν για το βαμβάκι στα 1.500.000 κιλά.
3. Οι παραγωγοί που καλλιεργούν μέχρι 100 στρέμματα ιδιόκτητα ή μέχρι 150 για όσους νοικιάζουν, να μην υποστούν καμία μείωση στην καλλιέργεια και να πάρουν όλη την επίδοση.
Στην πρόταση κανονισμού της ΕΕ για το αιγοπρόβειο κρέας προβλέπονται ακόμα χειρότερα μέτρα
Νέα καταστροφικά μέτρα σε βάρος των Ελλήνων αιγοπροβατοτρόφων ετοιμάζονται να επιβάλουν τα επιτελεία των Βρυξελλών. Ηδη έχει καταρτιστεί νέα πρόταση κανονισμού της ΕΕ για την αναθεώρηση του κοινοτικού καθεστώτος στο αιγοπρόβειο κρέας, η οποία μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να γίνει πραγματικότητα. Η νέα αυτή πρόταση κανονισμού της ΕΕ πρόκειται να επιφέρει πολλαπλά πλήγματα στους Ελληνες αιγοπροβατοτρόφους, αφού εκτός του ότι κινείται στην ευρωλογική της δημοσιονομικής πειθαρχίας, δηλαδή στην εξασφάλιση πρόσθετων κονδυλίων για τις πολυεθνικές, τον ευρωστρατό και την ευρωαστυνομία, προβλέπει μια σειρά ακόμα ολέθρια μέτρα, που θα λειτουργήσουν ως μηχανισμός συρρίκνωσης του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας στη χώρα μας και ερήμωσης των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Εκτός αυτών πρέπει να σημειωθεί ότι προβλέπονται ρυθμίσεις τέτοιες ώστε να ενισχύονται καλύτερα οι μεγάλες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις των βορείων χωρών της ΕΕ. Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η αυτάρκεια της ΕΕ σε αιγοπρόβειο κρέας δεν ξεπερνάει το 80%.
Πιο συγκεκριμένα, στο νέο κανονισμό:
Το υποτιθέμενο «δέλεαρ» είναι ότι θα καθοριστεί σταθερή επιδότηση, ή αλλιώς κατ' αποκοπή επιδότηση, η οποία προτείνεται να είναι 21 ευρώ ανά ζώο (7.155,7 δραχμές) για τους προβατοτρόφους, που παράγουν μόνο κρέας, και στα 16,8 ευρώ ανά ζώο (5.724,6 δραχμές) για τους αιγοτρόφους και προβατοτρόφους που παράγουν κρέας και γάλα. Ομως, τα ποσά αυτά είναι πολύ χαμηλά, σχεδόν εξευτελιστικά για τα τωρινά δεδομένα, αφού το ύψος της επιδότησης καθορίζεται στα επίπεδα του μέσου όρου της δεκαετίας του 1990. Το αποτέλεσμα θα είναι στην πράξη οι Ελληνες αιγοπροβατοτρόφοι να εισπράττουν στο εξής επιδότηση μικρότερη από αυτή που εισέπρατταν τα προηγούμενα χρόνια.
Εκτός από το ύψος της κατ' αποκοπήν επιδότησης και στο νέο κανονισμό προτείνεται να διατηρηθεί η διαφορά της επιδότησης στους προβατοτρόφους που παράγουν μόνο κρέας και αυτούς που έχουν μεικτή παραγωγή (γάλα και κρέας), με το αιτιολογικό ότι οι προβατοτρόφοι μεικτής παραγωγής έχουν συμπληρωματικό εισόδημα από το γάλα. Η διατήρηση αυτής της διαφοράς είναι αρνητική για τους προβατοτρόφους των νοτίων χωρών της ΕΕ και κυρίως της Ελλάδας, όπου η προβατοτροφία είναι μεικτής παραγωγής. Κι αυτό γιατί οι μονάδες μεικτής παραγωγής που υπάρχουν στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου είναι μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά, με το χαμηλότερο εισόδημα στην ΕΕ.
Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί πως η ονομαστική αύξηση που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον νέο κανονισμό για την ειδική επιδότηση των ορεινών και προβληματικών περιοχών (από 6 σε 7 ευρώ/ζώο, περίπου) δεν μπορεί να θεωρηθεί πραγματική αύξηση, επειδή στην καλύτερη περίπτωση δεν αντιμετωπίζει τις συνέπειες του πληθωρισμού. Ακόμα, φαίνεται ότι θα δημιουργηθούν σοβαρά και αξεπέραστα προβλήματα ειδικά στη χώρα μας, αν για την καταβολή αυτής της επιδότησης απαιτηθεί να εφαρμοστεί το μητρώο ζώων και οι κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής, μια και τα παραπάνω δεν έχουν γίνει ακόμα και ενδεχομένως περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να τα βάλει μπρος η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας.
Το κυβερνητικό μαχαίρι τροχίζεται με αμειψισπορά και νιτρορύπανση
Το νέο σχέδιο ανακοινώθηκε αρχικά στις 21/11 από τον υφυπουργό Γεωργίας Βαγ. Αργύρη και δεν αποκλείεται μέσα στο Σαββατοκύριακο να ξανανακοινωθεί στη Λάρισα από τους κυβερνώντες ως μια νέα δέσμη μέτρων, που, όπως παρουσιαζόταν και τις προηγούμενες φορές, θα αποσκοπεί: Στη διασφάλιση του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ποιότητας και ανταγωνιστικότητας. Κι ενώ οι βαμβακοπαραγωγοί «λούζονται» ήδη τα εγκληματικά μέτρα που τους επιβλήθηκαν «παρανόμως» φέτος, η κυβέρνηση φαίνεται να τα προσπερνάει σα να μην τρέχει τίποτα, επιδιώκοντας να δημιουργήσει κλίμα ψεύτικων προσδοκιών και αποπροσανατολισμού.
Πάντως με βάση τα όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Γεωργίας από του χρόνου θα ισχύσει υποχρεωτική αμειψισπορά (εναλλακτική καλλιέργεια στο ίδιο έδαφος) με την πρόφαση πάντα της προστασίας του περιβάλλοντος, η οποία για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες - βαμβακοπαραγωγούς όλης της χώρας θα γίνει ως εξής: Μέχρι 100 στρέμματα 5% μείωση, από 100 μέχρι 150 στρέμματα 10% και για πάνω από 150 στρέμματα 15%. Για τους βαμβακοπαραγωγούς που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, το ποσοστό μείωσης θα φτάνει έως 10%, και ενδεχομένως να αυξηθεί, χωρίς να προβλέπονται γι' αυτούς τα υποτιθέμενα εισοδηματικά μέτρα ενίσχυσης.
Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, το σχέδιο αυτό τις τελευταίες μέρες «εμπλουτίστηκε» κάπως και, εκτός από την υποχρεωτική αμειψισπορά, περιλήφθηκαν και μέτρα «απονιτρορύπανσης», τα οποία θα αφορούν κάποιες επιλεγμένες περιοχές της χώρας, για να είναι η επιχείρηση «πετσοκόμματος» πιο σύννομη με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση στον σχετικό κοινοτικό κανονισμό. Οσον αφορά την υποχρεωτική αμειψισπορά, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι εναλλακτικές καλλιέργειες που θα μπουν στη θέση των κομμένων στρεμμάτων με βαμβάκι, θα είναι βασικά το τριφύλλι και ο βίκος. Ομως αν οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι αυτές, τότε προκύπτουν μια σειρά από ερωτήματα. Καλύπτουν αυτές οι καλλιέργειες την απώλεια εισοδήματος που θα υποστούν οι βαμβακοπαραγωγοί, έστω κι αν ακόμα δοθούν και κάποιες ενισχύσεις των 5.000-10.000 δραχμών το στρέμμα; Για παράδειγμα, στο βίκο η χρηματική απόδοση ανά στρέμμα είναι στο 1/5 του βαμβακιού και εκτός αυτού, υπάρχει και σοβαρό πρόβλημα διάθεσης της παραγωγής. Επιπλέον αξίζει να αναφερθεί ότι πολλοί αγρότες της περιοχής των Φαρσάλων στη Λάρισα, που μπήκαν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα το 1989, έμειναν απλήρωτοι για έξι ολόκληρα χρόνια. Οσον αφορά το τριφύλλι, εκτός των άλλων, αξίζει να σημειωθεί ότι η καλλιέργεια αυτή απαιτεί πολύ περισσότερο νερό από ό,τι χρειάζεται το βαμβάκι, ενώ ακόμα μέχρι τώρα δεν έχει εντοπιστεί πουθενά στη χώρα σοβαρό πρόβλημα νιτρορύπανσης που θα δικαιολογούσε μέτρα περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας.
Παρέμβαση του Γ. Πατάκη στην αρμόδια Επιτροπή Γεωργίας
Στην παρέμβασή του πιο ειδικά ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε τα εξής:
«Θα ήθελα και το θεωρώ απαραίτητο να ενημερώσω την Επιτροπή Γεωργίας ότι οι αγρότες της χώρας μου, με καθολική συμμετοχή, βρίσκονται εδώ και ένα μήνα σε μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις - συλλαλητήρια με τα γεωργικά τους μηχανήματα, διαμαρτυρόμενοι για την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, η οποία στα πλαίσια της «Ατζέντας 2001» περικόπτει δραστικά τα κοινοτικά κονδύλια για τη γεωργία, εξανεμίζει το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών και απειλεί με αφανισμό δυναμικές καλλιέργειες όπως τον καπνό - όπου προτείνεται να καταργηθούν οι επιδοτήσεις με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας - το βαμβάκι, το ελαιόλαδο, τα οπωροκηπευτικά, τα σιτηρά και άλλες καλλιέργειες, στα οποία η ΕΕ είναι ελλειμματική. Οι δημόσιες δαπάνες για τη γεωργία στην Ελλάδα έχουν μειωθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες, χωρίς να γίνονται έργα υποδομής, κύρια αρδευτικά έργα, που έχουν ανάγκη πολλές περιοχές της χώρας μου, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος παραγωγής, να μειώνεται η παραγωγικότητα της ελληνικής γεωργίας και το εισόδημα των αγροτών. Η λειψυδρία είναι μόνιμο φαινόμενο με μεγάλες καταστροφές, εξαιτίας της έλλειψης των πιο πάνω έργων.
Θα μπορούσα να πω πολλά αλλά δεν το επιτρέπει ο χρόνος. Θα ήθελα να υπογραμμίσω όμως τα εξής: Η εγκατάλειψη και ο οικονομικός μαρασμός της υπαίθρου, μαζί με τα υποβαθμισμένα κοινωνικά δικαιώματα όπως είναι η σύνταξη, η περίθαλψη, ο πολιτισμός, η μόρφωση ερημώνουν την ύπαιθρο, γηράσκουν σε επικίνδυνο βαθμό τον αγροτικό πληθυσμό, αφού οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τη γεωργία και αυτοί που ασχολούνται, οι νέοι δηλαδή, δε βλέπουν να υπάρχει μέλλον. Εγκαταλείπουν τα χωριά τους και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις τους και πηγαίνουν στις μεγαλουπόλεις, για να βρουν δουλιά, για να προστεθούν τελικά στον όγκο των ανέργων και να αυξήσουν τα ποσοστά της ανεργίας στην Ελλάδα, που ήδη είναι εξαιρετικά υψηλά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.
Για όλα αυτά τα προβλήματα, και όχι μόνο, παλεύουν οι αγρότες της χώρας μας με δυναμικές κινητοποιήσεις για το σύνολο των αγροτικών προϊόντων και συνεχίζουν αυτό τον αγώνα. Στις 10 Δεκέμβρη οργανώνονται σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών όλης της Ελλάδας, δυναμικά συλλαλητήρια με τα γεωργικά μηχανήματα, για να εκφράσουν οι αγρότες μας την αντίθεσή τους στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης.