Τρίτη 21 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

INTIME NEWS

Να συγκαλύψει την ουσία του νομοσχεδίου, που είναι η επιτάχυνση της παραχώρησης της κερδοφόρας διαχείρισης του νερού και των αστικών αποβλήτων σε επιχειρηματικούς ομίλους, επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, που συνεχίζεται και σήμερα. Και χτες ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, προσπαθώντας να ωραιοποιήσει την κατάσταση, διαβεβαίωνε ότι «το νερό ήταν και παραμένει δημόσιο αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται».

Στην πραγματικότητα, με το νομοσχέδιο προσαρμόζεται το πλαίσιο λειτουργίας της εγχώριας αγοράς, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ για τη «ρύθμιση της υδατικής πολιτικής», σύμφωνα με τα αντίστοιχα πρότυπα για την «απελευθερωμένη» αγορά Ενέργειας. Και αυτό γίνεται με το βλέμμα στο ΕΣΠΑ 2021-'27, που προβλέπει τη χρηματοδότηση των ομίλων για εκτέλεση σχετικών έργων υποδομής ύψους έως και 4 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «νερό δημόσιο αγαθό» και έχει το θράσος να λέει: «Το νερό είναι για τον ιδιωτικό τομέα ο μπλε χρυσός, το μπλε πετρέλαιο. Οπου η προσφορά μειώνεται και η ζήτηση αυξάνεται παγκοσμίως, και άρα υπάρχει μεγάλο πεδίο για κέρδη». Αυτό ανέφερε ο Ευ. Τσακαλώτος, ενώ ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που το 2016 μετέφερε την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο και την επόμενη χρονιά, το 2017, έφερε την Κοινή Υπουργική Απόφαση τιμολόγησης του νερού, η οποία προέβλεπε τον υπολογισμό του νερού με βάση την κερδοφορία του επενδυμένου κεφαλαίου!

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Προσχηματική η επίκληση του Συντάγματος από τα αστικά κόμματα

Την υποκρισία των αστικών κομμάτων, που επικαλούνται την τήρηση του Συντάγματος και στα λόγια υποστηρίζουν ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό ενώ στον καπιταλισμό είναι εμπόρευμα, στηλίτευσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, με αφορμή την πρόταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το νομοσχέδιο για το νερό.

Υπενθύμισε ότι τόσο την ΕΥΔΑΠ όσο και την ΕΥΑΘ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τις έβαλε στο Χρηματιστήριο, και τις έβαλε ακριβώς με σκοπό το κέρδος, ενώ όσοι επενδυτές επένδυσαν το έκαναν όχι για να διασφαλίσουν τον χαρακτήρα του νερού ως κοινωνικού αγαθού, αλλά για να βγάλουν κέρδη. Και ανέδειξε ότι όσες εταιρείες είναι στο Χρηματιστήριο είναι κερδοσκοπικές, που πουλάνε για να βγάλουν κέρδος, είτε το νερό, είτε τις υποδομές κ.λπ.

Θύμισε ακόμα ότι για τον ίδιο σκοπό, με ευθύνη των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ οι δύο αυτές επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στο Υπερταμείο.

Ως προς την «ισότιμη πρόσβαση στο νερό» που επικαλούνται, υπενθύμισε ότι υπάρχουν πάρα πολλές περιοχές στη χώρα - από τις οποίες παρέθεσε ορισμένες ενδεικτικά - όπου το νερό δεν είναι πόσιμο, αλλά και ακατάλληλο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, «και το πληρώνουν κι από πάνω».

Για τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι οι πάροχοι είναι συγκεκριμένοι, ο Ν. Καραθανασόπουλος αντέταξε το ερώτημα: Ποιοι διαχειρίζονται τους υδάτινους πόρους, σε πόσα φράγματα υπάρχουν επιχειρηματικοί όμιλοι που διαχειρίζονται τα νερά των φραγμάτων;

Για άλλο ισχυρισμό, ότι οι πηγές είναι κρατικές, διερωτήθηκε: Γιατί τότε τις λεηλατούν με την άδεια των κυβερνήσεων οι επιχειρηματικοί όμιλοι που εμπορεύονται το νερό ως εμφιαλωμένο;

Μίλησε ακόμα για τα αρδευτικά έργα με ΣΔΙΤ, άρα εμπορευματοποίηση - όπως είπε - των νερών που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή, και στηλίτευσε την παραχώρηση από όλες τις κυβερνήσεις, για επιχειρηματική χρήση, των ορεινών όγκων, των ακτών και των αιγιαλών.

Καταλήγοντας τόνισε ότι η τήρηση του αστικού Συντάγματος είναι προσχηματική, καθώς το Σύνταγμα είναι «λάστιχο» και κάθε φορά ερμηνεύεται κατά το δοκούν, δηλαδή με βάση τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και της κερδοφορίας τους, που στον βωμό της θυσιάζονται οι ανθρώπινες ανάγκες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ίδια η ανθρώπινη ζωή.

Παρ' όλα αυτά δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει την πρόταση, η οποία τελικά απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Επιχειρείται να ολοκληρωθεί ένα ακόμα έγκλημα όπως έγινε στον σιδηρόδρομο

Εκατοντάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας με μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα καταδικάζουν το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, την πολιτική της «απελευθέρωσης» του σιδηροδρόμου για την αύξηση των καπιταλιστικών κερδών που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ και εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, στις ράγες της στρατηγικής της ΕΕ, τόνισε ο Γιώργος Μαρίνος, προσθέτοντας ότι ο αγώνας συνεχίζεται για την απόδοση ευθυνών, για την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού που αντιτάσσεται στο πλαίσιο αυτό στο νομοσχέδιο για την παραπέρα εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση του νερού και των αποβλήτων.

«Το νομοσχέδιό σας επιχειρεί να ολοκληρώσει ένα έγκλημα που έχουν ξεκινήσει προηγούμενες κυβερνήσεις υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, όπως έκαναν και στον σιδηρόδρομο και στην Ενέργεια, για να διαμορφωθεί ενιαία αγορά σε όλους τους τομείς της οικονομίας ως πεδίο υψηλής κερδοφορίας των μονοπωλίων», τόνισε.

Αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στις απαρχές ιδιωτικοποίησης του νερού με την εισαγωγή των ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ στο Χρηματιστήριο και αργότερα στο Υπερταμείο, ο Γ. Μαρίνος σημείωσε πως έχει καταρρεύσει ο μύθος ότι δεν ιδιωτικοποιείται το νερό αφού τα μονοπώλια, με τις πλάτες του αντιλαϊκού αστικού κράτους, κάνουν τη δουλειά τους και με λιγότερο απ' το 51% των μετοχών που ήδη κατέχουν, επιχειρηματίες έχουν μπει σε πηγές, υδροηλεκτρικά και ιαματικά λουτρά.

Ο Γ. Μαρίνος επικαλέστηκε και την αρνητική εμπειρία από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής σε χώρες της ΕΕ, όπου κρατικοί όμιλοι ή δημοτικές επιχειρήσεις παραδόθηκαν συνολικά ή μερικώς σε ιδιώτες, με συνέπεια παντού να την πληρώσει ο λαός με την εκτίναξη των τιμών, πρόσθετους φόρους, υποβάθμιση των υποδομών, διακοπές στην υδροδότηση και επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. «Ολα για το καπιταλιστικό κέρδος, αυτό διαφυλάσσουν οι υπερασπιστές της "απελευθέρωσης", η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ κι αυτήν την πολιτική πληρώνει ακριβά ο λαός μας, οι αγρότες, οι εργαζόμενοι στον κλάδο ύδρευσης - αποχέτευσης, με τις "ελαστικές" μορφές απασχόλησης και την κατάργηση δικαιωμάτων», τόνισε.

Οπως είπε, η ίδρυση Ρυθμιστικής Αρχής μαρτυρά την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού για να κερδοφορήσουν οι όμιλοι σε βάρος του λαού. «Αυτό σημαίνουν οι αρμοδιότητές της για παρακολούθηση και εποπτεία της ορθής εφαρμογής συμβάσεων παραχώρησης υπηρεσιών ύδατος σε τρίτους, που προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση ή ότι θα διευθετεί διαφορές μεταξύ των πελατών καταναλωτών και των παρόχων υπηρεσιών ύδατος καθώς και μεταξύ παρόχων», σημείωσε, ενώ υπογράμμισε ότι οι αναφορές του νομοσχεδίου στις ΑΠΕ ενισχύουν την επέλαση των ομίλων και την επιτάχυνση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών, την καταπάτηση πανέμορφων, ακόμα και προστατευόμενων περιοχών στο όνομα του δημόσιου συμφέροντος, με βαριές συνέπειες στους κατοίκους, στους κτηνοτρόφους, στους μελισσοκόμους, στο περιβάλλον στην Κάρυστο, συνολικά στην Εύβοια, στη Στερεά, σε όλη τη χώρα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση ενισχύεται, κατήγγειλε, η επικίνδυνη απόφαση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του 20% των δασών, δασικών εκτάσεων και χωραφιών για να προωθηθούν οι στόχοι των μονοπωλίων και να πιαστούν τα πλάνα που έχει θέσει η ΕΕ στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης».

«Το ΚΚΕ είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα και έτσι αποφασιστικά θα συνεχίσει με μεγαλύτερη στήριξη του λαού. Απαιτούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου και συνεχίζουμε τον αγώνα για δραστική μείωση των τιμολογίων, για καμία διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα, κατάργηση των εργολάβων. Το λαϊκό συμφέρον απαιτεί να γίνει το νερό κοινωνικό αγαθό στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης», κατέληξε.

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Σε βάρος των λαϊκών αναγκών το νομοσχέδιο για το νερό

«Η ιδιωτικοποίηση του νερού μέσα απ' αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί το νέο σας έγκλημα ενάντια στις ανάγκες του λαού. Η κατακραυγή είναι πολύ μεγάλη από φορείς και συνδικάτα, εκδηλώθηκε και στη συζήτηση στις επιτροπές με μια φωνή: Απόσυρση!».

Τα παραπάνω σημείωσε στην ομιλία της η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, προσθέτοντας πως το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής θα είναι η εκτόξευση των τιμολογίων, ο δραστικός περιορισμός της διάθεσής του στον αγροτικό τομέα, η πιο επιθετική προώθηση της εμπορευματικής λειτουργίας και της ιδιωτικοποίησης των επιχειρήσεων ύδρευσης. Αλλωστε, συμπλήρωσε, τα ίδια τα στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνουν ότι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης ευθύνεται που πάνω από 2 δισ. άνθρωποι δεν έχουν σήμερα καθημερινή πρόσβαση σε επαρκές και καθαρό νερό, ενώ εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν από αρρώστιες που συνδέονται με την έλλειψή του. Πάνω από 850 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε παραγκουπόλεις όπου δεν υπάρχουν δίκτυα πρόσβασης σε καθαρό νερό.

Η περαιτέρω λοιπόν ιδιωτικοποίηση και συγκέντρωση του νερού, σημείωσε, θα επιβαρύνει τον λαό και την αγροτιά και θα προστεθεί στην υπάρχουσα ακρίβεια για τη λαϊκή οικογένεια. Ταυτόχρονα, «το νομοσχέδιο - τερατούργημα περιέχει πλήθος κακουργημάτων που δεν προλαβαίνουμε ούτε να τα κατονομάσουμε σε 15 λεπτά, ωστόσο υπονομεύεται και το περιβάλλον περιορίζοντας τις προστατευόμενες περιοχές για να ενισχύσετε την τουριστική βιομηχανία και το καρτέλ των ΑΠΕ. Δεν αφήνετε τίποτα όρθιο», πρόσθεσε.

Η Δ. Μανωλάκου σημείωσε ότι επιπλέον είναι πρόκληση να έρχεται αυτό το νομοσχέδιο τη στιγμή που δεν έχει καταλαγιάσει η οργή για το έγκλημα στα Τέμπη, το οποίο έχει αιτία την «απελευθέρωση» και την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων, πολιτική που βάζει τη ζωή του λαού στο ζύγι του κόστους - οφέλους για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Η εμπορευματοποίηση των αναγκών του λαού είναι η αιτία για τα εγκλήματα σε βάρος της ανθρώπινης ζωής «και αυτό συνεχίζεται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο», ανέφερε, κάνοντας συγκεκριμένη αναδρομή στην πολιτική της εμπορευματοποίησης του νερού που υπηρέτησαν όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις «και ας διαλαλεί σήμερα υποκριτικά ο ΣΥΡΙΖΑ ότι το νερό δεν είναι εμπόρευμα, αυτήν την πολιτική της "απελευθέρωσης" και της ιδιωτικοποίησης ακολούθησε και στο νερό».

Ως προς την υπαγωγή του νερού και των απορριμμάτων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ανέφερε ότι η κυβέρνηση διάλεξε τη ΡΑΕ η οποία έχει επιδόσεις προς όφελος των ενεργειακών ομίλων που εκτόξευσαν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. «Εγγυώνται λοιπόν ανάλογες επιδόσεις και για την παραπέρα εμπορευματοποίηση στο νερό και τη διαχείριση των αποβλήτων μέσα απ' την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος. Εξάλλου αυτό είναι προαπαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε στο επόμενο εξάμηνο να τεθεί σε λειτουργία», πρόσθεσε.

«Το ΚΚΕ θα επιμένει, το νερό δεν πρέπει να είναι εμπόρευμα! Λύση είναι η κοινωνική ιδιοκτησία και ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός η βασική ανάγκη. Σ' αυτό το πλαίσιο ένας ενιαίος κρατικός φορέας θα διαχειρίζεται το σύνολο των υδατικών πόρων, θα προχωρά στο σύνολο των αναγκαίων κατασκευαστικών έργων και θα συνεργάζεται με την κρατική βιομηχανία παραγωγής υλικού ικανοποιώντας τις ανάγκες του λαού για φτηνό, ασφαλές, ποιοτικό νερό. Γι' αυτό απαιτούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου σε σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ για εμπορευματοποίηση του νερού, διεκδικούμε δραστική μείωση των τιμολογίων και καμία διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα και κατάργηση των εργολάβων και καλούμε τον λαό με τον αγώνα του να μην επιτρέψει αυτό το έγκλημα», κατέληξε.

Το νερό είναι κοινωνικό δικαίωμα, δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Eurokinissi

Είκοσι μέρες τώρα, χιλιάδες λαού και νεολαίας βρίσκονται στους δρόμους, πλημμυρίζουν τις πλατείες σε όλη τη χώρα και φωνάζουν «το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί». Ναι, έγκλημα ήταν και όχι «θυσία», όπως τόλμησε να πει ο πρωθυπουργός, προσβάλλοντας και προκαλώντας όχι μόνο τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και έναν ολόκληρο λαό, που απαιτεί να αποδοθούν οι ευθύνες στους πραγματικούς ενόχους.

Οσο για τη βολική αντιπαράθεση που έχετε στήσει ανάμεσά σας, νυν και τέως κυβερνώντες, δεν πρόκειται να σας απαλλάξει από τις ευθύνες σας, γιατί στο προδιαγεγραμμένο αυτό έγκλημα οδήγησε τελικά η πολιτική της «απελευθέρωσης» και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων, που η κυβέρνησή σας, κύριοι της ΝΔ, συνέχισε παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Θα πει ο λαός το νερό νεράκι!

Κι ερχόσαστε τώρα να εφαρμόσετε την ίδια πολιτική και στο νερό με αυτό το νομοσχέδιο, που οδηγεί στην παραπέρα εμπορευματοποίησή του. Τι να πει κανείς; Δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο. `Η μάλλον έχετε! Ιερό και όσιο για σας είναι η πολιτική της ΕΕ, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των λαϊκών, των κοινωνικών αναγκών.

Τα ίδια που κάνετε τώρα με το νερό, κάνατε πριν στους σιδηρόδρομους και φτάσαμε σήμερα να μετράμε νεκρούς στις ματωμένες ράγες των κερδών! Τα ίδια κάνατε και στην Ενέργεια και φτάσαμε στην ενεργειακή φτώχεια, στα κομμένα ρολόγια για τα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ τα καρτέλ των ενεργειακών επιχειρήσεων μετρούν τεράστια κέρδη!

Και στο κάδρο των εγκληματικών ευθυνών βρίσκεστε όλοι σας, γιατί όλοι σας, ο ένας μετά τον άλλο, προσθέτατε και ένα κομμάτι στο παζλ της «απελευθέρωσης», της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων, της Ενέργειας και του νερού.

Τι ακριβώς κάνετε σήμερα εσείς της ΝΔ με αυτό το νομοσχέδιο που, χωρίς καμιά ουσιαστική συζήτηση, επισπεύσατε την ψήφισή του; Και μάλιστα λίγες μέρες πριν τις εκλογές που θα γίνονταν ή στις εκλογές που αμέσως μετά έρχονται. Βέβαια, με ποιους να συζητήσετε και τι; Αφού όλοι - και αναφερόμαστε στους εργαζόμενους - από την πρώτη στιγμή έχουν ζητήσει την απόσυρσή του και σήμερα διαδηλώνουν έξω από τη Βουλή. Νομίζατε πως δεν θα σας πάρει κανείς χαμπάρι.

Τι κάνετε λοιπόν; Μετατρέπετε τη «Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας» σε «Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων», προκειμένου να επιταχύνετε την παραχώρηση της κερδοφόρας διαχείρισης του νερού και των αστικών αποβλήτων στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Και αυτοί οι σχεδιασμοί δεν επιδρούν μόνο στο νερό, αλλά και σε άλλα ζητήματα, γιατί βάζετε μέσα και τα αστικά απόβλητα.

Τι θα γίνει για παράδειγμα με τους βιολογικούς καθαρισμούς, που έπρεπε να είχαν γίνει, όταν εν έτει 2023 υπάρχουν ολόκληρες περιοχές - και εντός της Αττικής, σχεδόν όλη η Ανατολική Αττική είναι έτσι - με ανύπαρκτα δίκτυα αποχέτευσης και με τους κατοίκους να ζουν εδώ και δεκαετίες με τα βοθρολύματα;

Τι θα γίνει τώρα; Με τι όρους θα κατασκευαστούν; Με ποιες τεχνικές προδιαγραφές; Με τι κόστος για τα λαϊκά νοικοκυριά, όταν προχωράτε και στον τομέα αυτόν την πολιτική της εμπορευματοποίησης;

Αλλη μια Ρυθμιστική Αρχή βρέθηκε, λοιπόν, μπροστά μας! Αυτή η Ρυθμιστική Αρχή της Ενέργειας, στην οποία τώρα εντάσσετε το νερό και τα απορρίμματα.

Γιατί μπορεί η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ να λειτουργούν και τώρα με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπως άλλωστε όλες οι ΑΕ, να είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, όμως με την ένταξή τους τώρα σε Ρυθμιστική Αρχή ενισχύεται το θεσμικό και νομικό πλαίσιο της υπάρχουσας ιδιωτικοποίησης του νερού.

Στην κυριολεξία ο λαός μας θα πει το νερό νεράκι!

Ολοι σας εδώ και χρόνια ακολουθείτε πιστά την ίδια στρατηγική

Στην ουσία προσαρμόζετε το πλαίσιο λειτουργίας της εγχώριας αγοράς στις κατευθύνσεις της ΕΕ για τη λεγόμενη «ρύθμιση της υδατικής πολιτικής», με βάση τα αντίστοιχα πρότυπα για την «απελευθερωμένη» αγορά Ενέργειας, η οποία είδαμε πού έχει οδηγήσει τον λαό.

Γιατί σας έπιασε τέτοια πρεμούρα; Τρέχετε να προλάβετε γιατί στο ΕΣΠΑ 2021 - 2027 προβλέπεται η χρηματοδότηση επιχειρηματικών ομίλων για τα αντίστοιχα έργα υποδομής!

Χώρια που είναι ένα απ' τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης που πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Οπως και με τα μνημόνια, έτσι και με το υπερμνημόνιο - γιατί τέτοιο είναι το Ταμείο Ανάκαμψης - κάθε εκταμίευση προϋποθέτει αντιλαϊκά προαπαιτούμενα.

Κι όλες αυτές τις μέρες, οι εργαζόμενοι δηλώνουν την κατακραυγή τους γι' αυτό το νομοσχέδιό σας, ακριβώς γιατί ξέρουν ότι η παραπέρα εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση του νερού θα έχει δραματικές συνέπειες για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Οχι μόνο γιατί θα χρυσοπληρώσουν την αύξηση της τιμής του νερού, αλλά και γιατί η ποιότητα του νερού και οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον θα βρίσκονται σταθερά στη ζυγαριά «κόστους - οφέλους», γιατί αυτό επιβάλλει η κερδοφορία του κεφαλαίου που θυσιάζει την υγεία και την ασφάλεια στον βωμό του κέρδους.

Ολοι καταλαβαίνουν πως το δίκτυο του νερού στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων αυτόματα θα σημαίνει και διακοπή του νερού σε φτωχά νοικοκυριά με χρέη, όπως κάνουν σήμερα η ΕΥΔΑΠ ΑΕ και η ΕΥΑΘ ΑΕ.

Να σας θυμίσουμε ότι πριν λίγες μέρες στη χαμηλοσυνταξιούχο δημοσιογράφο στου Ζωγράφου, που θέλουν να της κάνουν έξωση από τη μοναδική της κατοικία που πλειστηρίασαν, της αφαίρεσαν το ρολόι του νερού, δηλαδή της έκοψαν το νερό, αν και πλήρωνε τον λογαριασμό, για να την εξαναγκάσουν να φύγει από το σπίτι της.

Εικόνες από το μέλλον, που θα γενικευτούν με το σημερινό σας τερατούργημα από τους ιδιώτες - ληστές που βάζετε να κάνουν κουμάντο!

Ολα αυτά, βέβαια, μην τρελαθούμε, δεν αποτελούν κάποια ελληνική πρωτοτυπία ή κάποια «νεοφιλελεύθερη εμμονή» της ΝΔ, όπως κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό ο ΣΥΡΙΖΑ, για να βγάλει την ουρά του απέξω.

Πρώτα απ' όλα, γιατί η ίδια πολιτική με παραλλαγές εφαρμόστηκε σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, προκειμένου υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια να βρουν κερδοφόρα διέξοδο στους κλάδους που «απελευθερώνονταν» σταδιακά απ' την κρατική προστασία: Τηλεπικοινωνίες, Ενέργεια, Μεταφορές και το νερό.

Σε σας της ΝΔ έλαχε σήμερα απλά να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα, ακολουθώντας πιστά, βέβαια, την αντιλαϊκή διαδρομή που ακολούθησαν οι προηγούμενες από εσάς κυβερνήσεις τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Ακολουθώντας φυσικά πιστά όλα αυτά τα χρόνια την ίδια στρατηγική, την ίδια πολιτική, με τις παραλλαγές σας όλοι σας προχωρήσατε στην ευθυγράμμιση του νομοθετικού πλαισίου και στη χώρα μας, με τη σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία, που έχει στόχο την εμπορευματοποίηση του νερού, της χρήσης του, των υποδομών του, των εργασιών συντήρησής του.

Τι συνέπειες θα έχει αυτή η παραπέρα ευθυγράμμιση; Εκτόξευση των τιμολογίων του νερού, δραστικό περιορισμό της διάθεσης του νερού στον αγροτικό τομέα, επιθετική προώθηση της εμπορευματικής λειτουργίας και της ιδιωτικοποίησης των επιχειρήσεων ύδρευσης.

Παλεύουμε για τη διασφάλιση φθηνού, ελεγμένου, ποιοτικού νερού για τον λαό

Και πριν αρχίσετε ορισμένοι να λέτε ότι καμιά ιδιωτικοποίηση στο νερό δεν είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, σας διαψεύδουν τα έργα και οι ημέρες της διακυβέρνησής σας. Φτάνει να κοιτάξει κανείς πίσω στις προηγούμενες δύο δεκαετίες και θα βρει πολλά ράμματα για τη γούνα σας...

Από πού να το πιάσει κανείς; Από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το 1999, όπου ξεκινά ο διαχωρισμός των υποδομών (ΕΥΔΑΠ Παγίων) που παρέμειναν στο κράτος; Και της διανομής που πέρασε στις Ανώνυμες Εταιρείες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, οι οποίες εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο;

Απ' ό,τι φαίνεται, το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει ντοκτορά στην πρακτική του διαχωρισμού, το ίδιο έκανε και με τους σιδηρόδρομους. Διαχώρισε τα τρένα από τις ράγες...

`Η να το πιάσει κανείς από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία το 2016 μετέφερε την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο; Μάλιστα, την επόμενη χρονιά, το 2017 η περιβόητη ΚΥΑ τιμολόγησης του νερού ουσιαστικά αποτύπωνε το νερό - εμπόρευμα με άμεσους οικονομικούς όρους, καθώς υπολόγιζε την τιμή του νερού με βάση την κερδοφορία του επενδυμένου κεφαλαίου!

Από μόνοι τους οι οικονομικοί αυτοί όροι ομολογούν την πορεία εμπορευματοποίησης, ιδιωτικοποίησης του νερού κι αυτή την πορεία έρχεται τώρα να ενισχύσει η κυβέρνηση της ΝΔ, με αυτό το νομοσχέδιο που επιδεινώνει την ήδη άσχημη κατάσταση για τον λαό.

Και λίγα λέμε...

Εδώ μιλάμε για μια μεγάλη αγορά, η οποία περιλαμβάνει τόσο τις Ανώνυμες Εταιρείες ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, όσο και τις συνολικά 126 Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης, τις γνωστές ΔΕΥΑ, αλλά και τους πάνω από 450 Γενικούς και Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων.

Πεδίο δόξης λαμπρό για τη νέα Ρυθμιστική Αρχή, που θα έχει τον έλεγχο του νερού και των απορριμμάτων, ώστε να επιταχύνει την εμπορευματοποίηση του νερού, την υιοθέτηση κανόνων τιμολόγησης, να βαθύνει την εμπορευματική λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων και να προχωρήσουν οι άμεσες ιδιωτικοποιήσεις.

Εκσυγχρονισμός η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη

Το ΚΚΕ επιμένει ότι το νερό είναι κοινωνικό δικαίωμα, δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα.

Γι' αυτό και οι δυνάμεις μας πρωταγωνιστούν σήμερα στους αγώνες:

- Ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού και τις ιδιωτικοποιήσεις.

- Για τη διασφάλιση φθηνού, ελεγμένου, ποιοτικού νερού για τον λαό.

- Για την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής.

- Αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού με κατάλληλα έργα για την εξασφάλιση της επάρκειάς του, χωρίς χαράτσια στην αγροτική παραγωγή.

Γι' αυτό δυναμώνουμε την πάλη για δραστική μείωση των τιμολογίων, για να μην υπάρξει καμιά διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα, κατάργηση των εργολάβων.

Ξέρουμε, βέβαια, πως η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει απαλλαγή από το σύστημα με τους νόμους της αγοράς και του καπιταλιστικού κέρδους.

Νερό, μονάδες επεξεργασίας, δίκτυα, άρδευση, αποχέτευση να γίνουν κοινωνική κρατική ιδιοκτησία, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ενιαίος κρατικός φορέας νερού θα διαχειρίζεται το σύνολο των υδατικών πόρων, θα προχωρά στο σύνολο των αναγκαίων έργων υποδομής και θα συνεργάζεται με την κρατική βιομηχανία παραγωγής αναγκαίου υλικού, με αποκλειστικό κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών του λαού για επαρκές, φθηνό, ασφαλές και ποιοτικό νερό.

Αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο του εκσυγχρονισμού και στο νερό, γιατί τελικά εκσυγχρονισμός είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι τα κέρδη των ομίλων, που όλοι σας ανεξαιρέτως υπηρετείτε.

Για να μην πούμε το «νερό - νεράκι», λοιπόν, χρειάζεται συνεχής αγώνας, ενωτικός, όλων - εργατών, υπαλλήλων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, επιστημόνων, νέων, συνταξιούχων και γυναικών - στους δρόμους όλης της Ελλάδας και κυρίως ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό μέσα στη Βουλή στις ερχόμενες εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ