Τετάρτη 31 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ
«Ολα» για τους επιχειρηματίες και τις ΜΚΟ

Eurokinissi

Πρόκειται για «ένα νομοσχέδιο - έκτρωμα όπως το έχουν χαρακτηρίσει φορείς, συνδικάτα, Ομοσπονδίες, εργαζόμενοι, οικογένειες, θεραπευόμενοι», επανέλαβε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, στη δευτερολογία του στη Βουλή, σχετικά με το σχέδιο νόμου που διαλύει τις δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης.

«Στρατηγικός στόχος αυτού του νομοσχεδίου είναι να ξεφορτωθεί το επιτελικό αστικό κράτος την υποχρέωσή του να αναπτύσσει και να παρέχει το ίδιο άμεσες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, Απεξάρτησης, Επανένταξης. Να περιορίσει τον ρόλο του και απλά να θέτει το γενικό πλαίσιο κανόνων, ώστε αυτές οι υπηρεσίες να παρέχονται από εποπτευόμενους φορείς που αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα. Ολα λοιπόν για τους επιχειρηματίες Υγείας και τη λεγόμενη "κοινωνική οικονομία", τις ΜΚΟ και άλλους δήθεν φιλάνθρωπους που τείνουν να αποτελέσουν τον βασικό πάροχο υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας», σημείωσε.

«Και αυτά εξελίσσονται σε συνθήκες που αντικειμενικά τα προβλήματα ψυχικής υγείας αυξάνονται και οι ανάγκες των λαϊκών οικογενειών πολλαπλασιάζονται», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι «με αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο, αλλάζετε τελείως τον χάρτη στο πεδίο της πρόληψης και της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στη χώρα μας, γυρνώντας το πλαίσιο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων πολλές δεκαετίες πίσω, αφού ο πυρήνας των αλλαγών σας δίνει καίριο χτύπημα στην πρόληψη, μπαίνουν στο στόχαστρο τα "στεγνά" προγράμματα, δίνοντας το μήνυμα στην κοινωνία και στη νέα γενιά περί αποδοχής της χρήσης, αρκεί να γίνεται σε προστατευόμενο περιβάλλον», υπογράμμισε.

Αυτό το σχέδιο νόμου ενισχύει τη λογική της υποτιθέμενης «μείωσης της βλάβης», σε αντιδιαστολή με την ολοκληρωμένη ψυχοκοινωνική υποστήριξη του χρήστη, είπε, ενώ οι προβλέψεις για τον ΕΟΠΑΕ «δεν απαντούν στις πραγματικές ανάγκες, αλλά υπηρετούν μια πολιτική στα πλαίσια των κατευθύνσεων της ΕΕ», με άξονες την ιατρικοποίηση ενός κοινωνικού φαινομένου, τη λογική της μείωσης της βλάβης, την πολιτική κόστους - οφέλους.

Σχολιάζοντας το άρθρο της υπουργικής τροπολογίας που δίνει το δικαίωμα σε ειδικευόμενους, επικουρικούς γιατρούς και γιατρούς στο ΕΚΑΒ να παρέχουν ιδιωτικό έργο εκτός από το ωράριο απασχόλησης στο Δημόσιο, τόνισε ότι «είναι απορίας άξιο» πώς θα περισσεύει χρόνος γι' αυτούς τους γιατρούς για επιπλέον ιδιωτική απασχόληση με τις συνθήκες εφημεριών, την υποστελέχωση και τον μεγάλο όγκο δουλειάς που υπάρχουν στις δημόσιες μονάδες Υγείας.

Οπως σημείωσε, αντί η κυβέρνηση να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας και τους οικονομικούς όρους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και στο ΕΚΑΒ «ενισχύει την εργασία, την αυτοαπασχόληση εκτός των δημόσιων μονάδων Υγείας και του ΕΚΑΒ», ενώ το μέτρο που δήθεν θα ενισχύσει το χαμηλό εισόδημα των γιατρών που αρνείται να κάνει το κράτος, «στην πράξη θα αφορά ένα μικρό μέρος γιατρών, στις υψηλές θέσεις της διοικητικής ιεραρχίας».

Ενώ επισήμανε ότι το συγκεκριμένο μέτρο αποσκοπεί να επιδράσει στις συνειδήσεις των γιατρών και να εμφανίσει την επιχειρηματική δράση στον χώρο της Υγείας ως μια «κανονικότητα», ως «λύση» των προβλημάτων τόσο των γιατρών όσο και των ασθενών. «Αυτό, λοιπόν, πέραν των άλλων, αναδεικνύει το μέγεθος της σήψης αυτού του κοινωνικού οικονομικού συστήματος που η ανάπτυξή του προϋποθέτει επέκταση της απόλυτης και της σχετικής φτώχειας για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς, πάντα βέβαια συγκρίνοντας με τις σημερινές δυνατότητες και ανάγκες του λαού μας», τόνισε.

Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε το ξεσπίτωμα ΑμεΑ που αναγκάστηκε να φύγει από το νοσοκομείο, παρά το πρόβλημα υγείας του, για να δει τι συμβαίνει με το σπίτι του. «Απαιτούμε από την κυβέρνηση αυτός ο άνθρωπος να έχει στέγη, να μη μείνει άστεγος», είπε.

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
Ψέματα και κροκοδείλια δάκρυα

«Οσα ακούτε στη Βουλή είναι ψέματα. Δεν κλείνει καμία δομή, δεν απολύεται κανείς (...) Απλά τους περιορισμένους πόρους θα τους αξιοποιήσουμε με τον βέλτιστο τρόπο», είναι ο ψευδής ισχυρισμός του υπουργού Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, που απευθυνόταν στους θεραπευόμενους, θεραπευτές και τους συλλόγους οικογένειας του ΚΕΘΕΑ που βρίσκονταν στα θεωρεία, κάνοντας σαφές ότι οι ανάγκες των ψυχικά ασθενών και των εξαρτημένων για σύγχρονες, αποκλειστικά δωρεάν και δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης δεν χωράνε στους δημοσιονομικούς στόχους.

Σχετικά με το μέλλον των 75 Κέντρων Πρόληψης - των οποίων η προγραμματική σύμβαση λήγει το 2027 - η απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ήταν ...«κακώς ρωτάτε σήμερα για το τι θα γίνει μετά το 2027», διατηρώντας την ανασφάλεια στους 240 εργαζόμενους, οι οποίοι εδώ και 15 χρόνια ζητούν απ'όλες τις κυβερνήσεις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όχι μόνο για να καλυφθούν οι 200 κενές οργανικές αλλά και για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα αυξημένα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών και των εκπαιδευτικών κοινοτήτων.

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας αρνήθηκε ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο πριμοδοτείται περαιτέρω η πολιτική «μείωσης της βλάβης», όπως τα προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων, των οποίων οι συνθήκες λειτουργίας γίνονται χρόνο με τον χρόνο όλο και πιο επισφαλείς για τους λήπτες υπηρεσιών και τους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε για το σύνολο των «στεγνών» προγραμμάτων που καταργούνται ότι «απλά ενιαιοποιούνται και αλλάζουν νομικό πρόσωπο» (από δημοσίου σε ιδιωτικό) και «ο ασθενής» θα επιλέγει σε ποιο πρόγραμμα θα πάει. Αλλο ένα ψέμα αφού τα άρθρα του νομοσχεδίου προβλέπουν επιτροπή η οποία θα καθορίζει ποιος θα πηγαίνει πού.

Σχετικά με την αγωνία των αστικών κομμάτων μην τυχόν και υπάρξει «πρόβλημα στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης», ο υπουργός Υγείας έσπευσε να τα καθησυχάσει μιλώντας για το «ρίσκο των μεταρρυθμίσεων», ενώ ομολόγησε ότι η ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης «είναι το επόμενο βήμα μετά το 1999», με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα σε χιλιάδες λαϊκές οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα ψυχικής υγείας, με ΜΚΟ και ΑΜΚΕ να ροκανίζουν κονδύλια προσφέροντας επισφαλείς υπηρεσίες με ημερομηνία λήξης. Η κατάληξη είναι ασθενείς να εγκαταλείπονται στις πόρτες των δημόσιων ψυχιατρικών νοσοκομείων ή να πετιούνται στον δρόμο ή να οδηγούνται στις φυλακές. «Αυτό είναι το μοντέλο που ακολουθούν όλες οι χώρες της ΕΕ. Τα κόμματα που πιστεύουν στην ΕΕ δεν μπορούν να το καταψηφίσουν, δεν γίνεται να είσαι με την ΕΕ και να ψηφίσεις όχι».

Προκλητική ήταν η απάντηση του υπουργού Υγείας και σχετικά με τις αυξημένες ιδιωτικές πληρωμές του λαού για την Υγεία, κατά τη διάρκεια ακόμη μιας βολικής αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι το ποσοστό ιδιωτικών πληρωμών (37,9% επί ΝΔ, 38,4% επί ΠΑΣΟΚ) «δεν είναι στέρεος δείκτης». Οπως υποστήριξε, η κυβέρνηση εξασφάλισε «ευκολότερη πρόσβαση και ποιοτικότερες υπηρεσίες Υγείας», αποσιωπώντας τους 100.000 ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν, χιλιάδες ανθρώπους που δεν έχουν το φάρμακό τους, τη θεραπεία τους, ούτε τον γιατρό τη στιγμή που τα χρειάζονται.

Σχετικά με το άρθρο 65 ισχυρίστηκε ότι «υπάρχει για να μη χρησιμοποιηθεί ποτέ», μαρτυρώντας την απόφαση της κυβέρνησης να επιταχύνει την πορεία προς το «νέο ΕΣΥ» των αυξημένων πληρωμών για όλο και λιγότερες υπηρεσίες, της κατάργησης τμημάτων και κλινικών, της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε όλα τα πεδία, με το φαιδρό «επιχείρημα» ότι πλέον δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί! Θυμίζουμε ότι πριν από μερικά χρόνια ισχυριζόταν ότι περισσεύουν γιατροί στο ΕΣΥ. «Η στενότερη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να ενταχθούν σε έναν ενιαίο χάρτη. Αυτό είναι το νέο ΕΣΥ που ονειρευόμαστε», σημείωσε.

Οσο για τα κροκοδείλια δάκρυα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για το εν λόγω νομοσχέδιο και τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει στην υγεία και τη ζωή του λαού, «ξέχασαν» βολικά τα δικά τους «έργα και ημέρες», όταν εφάρμοζαν μέχρι κεραίας την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, βάσει των κατευθύνσεων της ΕΕ, συνθλίβοντας τα κοινωνικά δικαιώματα στις συμπληγάδες του κόστους - οφέλους, ενώ με τα περί «αποασυλοποίησης» για την «καταπολέμηση του στίγματος» τάχα, άνοιγαν τον δρόμο για την ελαχιστοποίηση των κρατικών δαπανών για την Ψυχική Υγεία, για την ενίσχυση του επιχειρηματικού τομέα, για την εκμετάλλευση και του ψυχικού πόνου, μετατοπίζοντας συστηματικά την ευθύνη στις οικογένειες, που επωμίζονται τεράστιο φόρτο με τις λεγόμενες άτυπες μορφές υπηρεσιών. Οσο για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα και στον τομέα της Πρόληψης κι Απεξάρτησης φέρει και αυτό φαρδιά - πλατιά και τη δική τους υπογραφή: Από το αντιδραστικό ιδεολόγημα περί «χρόνιας υποτροπιάζουσας αυτοπροκαλούμενης νόσου», στα προγράμματα «μείωσης της βλάβης», διαχωρισμού σε «σκληρά» και «μαλακά», απαξίωσης των «στεγνών» προγραμμάτων και περικοπών στα Κέντρα Πρόληψης. Πάνω σε αυτά έχτισαν την «αντιναρκωτική» πολιτική τους, σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ, στρώνοντας τον δρόμο για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο - χαριστική βολή.

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΟΜΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας - με 159 ψήφους «υπέρ» και 138 «κατά» - ψηφίστηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης της ΝΔ για την ολοκλήρωση της λεγόμενης «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», που, με οδηγό την πολιτική της ΕΕ, ολοκληρώνει το διαχρονικό έγκλημα απέναντι στις δομές Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, ανοίγοντας τον δρόμο για την παράδοσή τους σε ΜΚΟ και ιδιώτες, με τραγικές συνέπειες για τους νοσηλευόμενους, τις οικογένειές τους, το προσωπικό των δομών. Παράλληλα, στο διαβόητο άρθρο 65, το οποίο προβλέπει ιδιώτες πάροχοι και γιατροί να ενισχύουν τις δημόσιες δομές Υγείας, καταγράφηκε και μια αποχή, αφού υπερψήφισαν 158 και καταψήφισαν 138.

Το ΚΚΕ καταψήφισε, με τους βουλευτές του και κατά τη χτεσινή δεύτερη μέρα να αποκαλύπτουν το αντιδραστικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου, μεταφέροντας τα αιτήματα των φορέων, του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν δομές, με ευθύνη του κράτους, ενίσχυση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, όπως και ενίσχυση των «στεγνών» προγραμμάτων απεξάρτησης, πρόληψης, θεραπείας, κοινωνικής επανένταξης με κρατική χρηματοδότηση, δημόσια - δωρεάν.

Θ. ΠΑΦΙΛΗΣ
Η μία κυβέρνηση κόβει και η άλλη ράβει για τη διάλυση της Ψυχικής Υγείας

Το νομοσχέδιο «προσπαθεί να ξεμπερδέψει με τον ρόλο του κράτους στην Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με το σχέδιο νόμου για την «ψυχιατρική μεταρρύθμιση».

Υπογράμμισε πως αυτό το σχέδιο νόμου κλείνει δύο από τα τρία Ψυχιατρικά Νοσοκομεία που είχαν απομείνει. «Και αφήστε το "μετασχηματισμός". Μου θυμίζει τους ανασχηματισμούς της κυβέρνησης», είπε.

Ο Θανάσης Παφίλης σημείωσε ότι το «επιτελικό κράτος» εξασφαλίζει ένα μίνιμουμ υπηρεσιών, για να μπορούν οι εργαζόμενοι να αναπαράγουν την εργατική τους δύναμη. «Κλασική συνταγή στον καπιταλισμό. Και φυσικά αυτό το μίνιμουμ δεν παρέχεται από το ίδιο το κράτος, αλλά από ένα κράμα δημόσιου τομέα, ΜΚΟ και ιδιωτών στις πλάτες της οικογένειας, των ανθρώπων που υποφέρουν, με αύξηση των πληρωμών όσων χρειάζονται υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας», ανέφερε. Εφερε ως παράδειγμα αυτό που συμβαίνει στις παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες, όπου οι γονείς αφού περιπλανηθούν για να βγάλουν άκρη, τελικά βάζουν κάθε μήνα βαθιά το χέρι στην τσέπη τους, να στηρίξουν τα παιδιά τους ακόμη και στις πιο απλές δυσκολίες όπως οι δυσκολίες μάθησης.

Επισήμανε ότι η ΝΔ τα απογειώνει όλα αυτά, αλλά όλες οι κυβερνήσεις τα προετοίμασαν και τα ενίσχυσαν. Σχολιάζοντας, δε, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ που έχουν βγει στα κεραμίδια για τη μείωση των δαπανών και την ενίσχυση των ιδιωτών, υπενθύμισε ότι όλα αυτά προβλέπονται στα μνημόνια που έχουν ψηφίσει. Ακόμη, θύμισε ότι ο νόμος του 1999 για την «ψυχιατρική μεταρρύθμιση» προέβλεπε ότι οι υπηρεσίες του δημόσιου τομέα θα βοηθούν, θα συντονίζουν και θα ρυθμίζουν τις υπάρχουσες υπηρεσίες και δεν θα πρέπει να αναπτύξουν νέες που θα ανταγωνίζονται τα προγράμματα που υπάρχουν εκτός δημόσιου τομέα.

«Επομένως ο δρόμος δεν άνοιξε τώρα, αλλά είναι η ίδια στρατηγική που ακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, την οποία υπηρέτησαν όλα τα κόμματα και σήμερα παριστάνουν τους αθώους», σημείωσε.

Επίσης, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα όλων των κυβερνήσεων για τη μείωση των κρατικών κονδυλίων στην απεξάρτηση, υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ πατάει σε όλα αυτά, «ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει». Επομένως, τόνισε, «εμείς είμαστε καθαροί, παλεύουμε σε μια αντίθετη κατεύθυνση, γιατί εμείς είμαστε με τον άνθρωπο. Ο καπιταλισμός είναι με το κέρδος».

Γ. ΔΕΛΗΣ
Με οδηγό τις κατευθύνσεις της ΕΕ η παράδοση στους ιδιώτες

«Διαστρέφετε και διαστρεβλώνετε έννοιες όπως η αποασυλοποίηση και τις υποβιβάζετε σε κάτι αντιλαϊκά εργαλεία κάθε ανθρώπινης λαϊκής ανάγκης στην Ψυχική Υγεία, μα και σε αδυσώπητους κόφτες των δικαιωμάτων των λαϊκών οικογενειών, στον αγώνα που δίνουν πολλές απ' αυτές ενάντια στις εξαρτήσεις», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει το μαύρο - άσπρο.

Υπενθύμισε πως όταν άνοιξε, πριν λίγα χρόνια, το θέμα της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», αρκετές πολιτικές δυνάμεις που σήμερα αναθεματίζουν το νομοσχέδιο, «έβγαιναν μπροστά - μπροστά με τη σημαία αυτής της ευρωενωσιακής αποασυλοποίησης και με έναν χυδαίο αντικομμουνισμό λασπολογούσαν τότε για τη θέση του ΚΚΕ να μην κλείσουν τα κρατικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία!», επισημαίνοντας πως «η αποασυλοποίηση και η αποϊδρυματοποίηση αποδεικνύονται ένας κανονικός φερετζές προκειμένου να ξεφορτωθεί το κράτος από τις δαπάνες για την Ψυχική Υγεία και χρησιμοποιούνται ως όχημα προκειμένου η Ψυχική Υγεία να παραδοθεί στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα».

Ανέφερε ακόμη πως με το Ενιαίο Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας καταργούνται δύο Ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία στο Δαφνί και στη Θεσσαλονίκη, ανοίγοντας έτσι περισσότερο χώρο για να αυξηθούν οι ψυχιατρικές κλίνες των εμπόρων της Υγείας, ενώ αναρωτήθηκε «τι θα γίνει με τα οξέα ψυχιατρικά περιστατικά, όπου απαιτείται νοσηλεία, τι θα γίνει με τις παθήσεις που χρειάζονται εξειδικευμένη αντιμετώπιση όταν οι δημόσιες κλίνες μειώνονται δραματικά και ταυτόχρονα αδιαφορείτε για την πρόληψη; Κι ύστερα μας κάνετε κηρύγματα ανθρωπισμού!».

Αναφερόμενος στις διατάξεις που αφορούν την απεξάρτηση, υπογράμμισε πως κάτω από την ψευδεπίγραφη ταμπέλα του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων ξεθεμελιώνεται η αναγκαία πρόληψη για τις εξαρτήσεις, καθώς προαναγγέλλεται το κλείσιμο των 75 Κέντρων Πρόληψης, ενώ χτυπιέται αλύπητα η φιλοσοφία της στεγνής θεραπείας των εξαρτήσεων, με την κατάργηση του ΚΕΘΕΑ. Επίσης, καταργούνται με μια μονοκονδυλιά όλα τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα που λειτουργούν σε Ψυχιατρικά Νοσοκομεία.

«Το ΚΚΕ διαχρονικά είναι ο πιο ασυμφιλίωτος αντίπαλος των ναρκωτικών! Είμαστε, δε, τελείως αντίθετοι με κάθε εμπλοκή ιδιωτών ή ΜΚΟ σε πρόληψη, θεραπεία και επανένταξη», σημείωσε. «Κι αυτό που χρειάζεται σήμερα δεν είναι παρά μια κεντρικά σχεδιασμένη αντιναρκωτική πολιτική με επαρκή τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, δημόσια και δωρεάν, και με όλο το επαρκές επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό να στελεχώνει όλα τα προγράμματα πρόληψης και θεραπείας, χωρίς, φυσικά, να χάνεται η θεραπευτική τους αυτοτέλεια», συμπλήρωσε.

ΒΙΒΗ ΔΑΓΚΑ
Προδιαγεγραμμένο έγκλημα με τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων

Τη βολική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης σχολίασε η βουλευτής του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα, υπογραμμίζοντας πως στόχος αυτής της βολικής αντιπαράθεσης είναι «να κρυφτεί ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε να ονομαστεί και ολοκλήρωση ενός προδιαγεγραμμένου εγκλήματος».

Σημείωσε πως το σχέδιο νόμου δεν συνιστά «παρέκκλιση» από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως υποκριτικά κατηγορούν την κυβέρνηση τα άλλα κόμματα, αλλά «την κανονικότητά της», ενώ χαρακτήρισε «προπέτασμα καπνού» τις διακηρύξεις της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων για τη «μετατόπιση του κέντρου βάρους από την ιδρυματική στην κοινοτική φροντίδα και στην καταπολέμηση του στίγματος».

«Στόχος ήταν το πετσόκομμα των κρατικών δαπανών για την Ψυχική Υγεία που αντιμετωπίζεται ως κόστος, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του ιδιωτικού, επιχειρηματικού τομέα της Ψυχικής Υγείας, την εκμετάλλευση του ψυχικού πόνου και της ψυχικής ασθένειας από τις ΜΚΟ που ξεκοκαλίζουν και τα ευρωπαϊκά προγράμματα», είπε.

Αναφέρθηκε με συγκεκριμένα στοιχεία στην πορεία γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα από το 1999, οπότε και ξεκίνησε η «ψυχιατρική μεταρρύθμιση», στην οποία βασίζεται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να έχει ο ιδιωτικός τομέας 5.000 κλίνες και ο δημόσιος τομέας μόλις 900!

«Αρα δεν άνοιξε τώρα ο δρόμος της εμπορευματοποίησης της Ψυχικής Υγείας, όπως σας κατηγορούν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και άλλοι. Απλώς εσείς, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, κυριολεκτικά το απογειώσατε, διαμορφώνοντας με αυτό το νομοσχέδιο το ευνοϊκό έδαφος για τους επιχειρηματίες της Ψυχικής Υγείας, που βλέπουν την ψυχική οδύνη ως ευκαιρία για επικερδείς μπίζνες», σημείωσε.

«Ασυλικές συνθήκες νοσηλείας, που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, έχετε διαμορφώσει εσείς με την πολιτική σας», τόνισε, φέρνοντας ως παράδειγμα τα ράντζα στα οποία στοιβάζονται ασθενείς, τον συνωστισμό τους - ανεξάρτητα από το φύλο και τη βαρύτητα της πάθησης - σε ακατάλληλους χώρους, με απαρχαιωμένες υποδομές και τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό. Ενώ σχολίασε πως είναι εξοργιστικό να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει έλλειψη δομών, αλλά έλλειψη ενιαίου σχεδιασμού αυτών των δομών: Δηλαδή, αντί να αναπτύξει το κράτος δομές, έρχεται να καθιερώσει την ενοποίηση αυτών που υπάρχουν, ορίζοντας ενιαίους κανόνες λειτουργίας, κοστολόγησης και χρηματοδότησης «για να διασυνδεθούν οι ελάχιστες δημόσιες δομές με την πανσπερμία των ιδιωτικών», όπως εξήγησε.

Για τις προβλέψεις του σχεδίου νόμου σχετικά με την απεξάρτηση, σημείωσε πως ετοιμάζεται λουκέτο στα Κέντρα Πρόληψης και στα δημόσια προγράμματα απεξάρτησης, οδηγώντας σε περαιτέρω απαξίωση της απεξάρτησης, της πρόληψης και της κοινωνικής επανένταξης, καθώς και σε ενίσχυση της αντιεπιστημονικής αντίληψης περί «ιατρικοποίησης» ενός πολυπαραγοντικού κοινωνικού φαινομένου.

Απαντώντας, δε, σε όσους από την κυβέρνηση ζητάνε «εποικοδομητικές προτάσεις», υπενθύμισε πως το ΚΚΕ διοργάνωσε ημερίδα για την Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση το 2023, ενώ οι υγειονομικοί έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.

ΧΑΝΙΑ
Βγήκαν μαζικά στους δρόμους ενάντια στο νομοσχέδιο

Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία στους κεντρικούς δρόμους των Χανίων, η οποία οργανώθηκε από τα μέλη του Συλλόγου Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ, το Παράρτημα Χανίων του ΕΣΥΝ, τον Σύλλογο Εργαζομένων του πρώην Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων και άλλους τοπικούς φορείς και συλλόγους εργαζόμενων.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης αναδείχθηκαν, για άλλη μια φορά, οι δραματικές συνέπειες τις οποίες θα έχει στις δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης το νομοσχέδιο στους ψυχικά ασθενείς, στους εξαρτημένους και στις οικογένειές τους.

Οι φορείς οι οποίοι συμμετείχαν, τόνισαν πως «χρέος μας είναι να βάλουμε μπροστά τις ανάγκες μας για δημόσια και δωρεάν Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση» και πως δεν κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ στα επιχειρηματικά συμφέροντα, στα αρπακτικά των ΜΚΟ, στους κάθε λογής φιλάνθρωπους οι οποίοι εμπορεύονται τον ψυχικό πόνο. Επίσης, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για την ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων, για πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μ. ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ
Θα γιγαντωθούν τα τρομακτικά αδιέξοδα στην Ψυχική Υγεία

«Το περιεχόμενό του δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες. Οχι μόνο δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα, απεναντίας θα γιγαντώσει τα τρομακτικά αδιέξοδα», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκης, προσθέτοντας πως «η οικογένεια, οι θεραπευτές, οι θεραπευτικές σχέσεις παραγκωνίζονται και τα προβλήματα υγείας, ψυχικής υγείας ή εξαρτήσεων μετατρέπονται σε ατομική υπόθεση, που αφορά το άτομο και την οικογένειά του», ενώ η κυβέρνηση αντί για την ενίσχυση των προγραμμάτων, «παραχωρεί ό,τι έχει απομείνει δημόσιο στην Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση στους ιδιώτες, μεγαλώνει τα αδιέξοδα των ψυχιατρικών ασθενών και των εξαρτημένων, των οικογενειών τους που επωμίζονται τεράστιο οικονομικό και ψυχικό φορτίο».

Αναφέρθηκε στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου που την κατάντησαν κλινική - «φάντασμα», αρνούμενοι να τη στελεχώσουν με μόνιμους παιδοψυχίατρους. «Η δική σας διοίκηση του ΠΑΓΝΗ δεν είναι εκείνη που έδωσε το "εντέλλεσθε" για τη νοσηλεία πρόσφατου περιστατικού στην Ψυχιατρική Κλινική, με την ευθύνη της νοσηλείας του ανήλικου ασθενή να την έχουν οι εφημερεύοντες ψυχίατροι;», αναρωτήθηκε. «Ποιοι ευθύνονται για την τραγική υπολειτουργία, υποστελέχωση των δομών Ψυχικής Υγείας στον νομό Χανίων;», ήταν ένα ακόμη ερώτημα που έθεσε.

Μίλησε επίσης για την απεξάρτηση, όπου επί της ουσίας καταργούνται τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα και ενισχύονται οι «αμαρτωλές» ΜΚΟ και τα κάθε λογής επιχειρηματικά συμφέροντα.

«Ο "θεραπευτικός πλουραλισμός", για τον οποίο μιλάτε, είναι ψεύτικος, υποκριτικός και αντιεπιστημονικός. Λέτε ψέματα ότι ο χρήστης θα επιλέγει το πρόγραμμα που του "ταιριάζει" με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες του (έφηβοι, ενήλικες, μετανάστες, περιστασιακοί, διπλή διάγνωση), διότι με την "ομογενοποίηση" στον ΕΟΠΑΕ θα υπάρξει ροπή προς τη "μείωση της βλάβης"», σημείωσε.

«ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ψήφισαν μαζί νόμους για την απελευθέρωση της "φαρμακευτικής" κάνναβης και για την προσέλκυση αντίστοιχων επενδύσεων. Η ματιά είναι στην επόμενη μέρα... στο χοντρό παραδάκι: Στη λεγόμενη ψυχαγωγική κάνναβη», πρόσθεσε, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεση του ΚΚΕ με τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών με αιχμή την κάνναβη, «όπως υιοθετούν άλλα κόμματα».

Υπογράμμισε πως για το ΚΚΕ «η μόνη συζήτηση που μπορεί να γίνει είναι στη βάση της ανάπτυξης αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας, κοινωνικής επανένταξης, έρευνας και αξιολόγησης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ