Τετάρτη 31 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΒΟΥΛΗ
Θ. ΠΑΦΙΛΗΣ
Η μία κυβέρνηση κόβει και η άλλη ράβει για τη διάλυση της Ψυχικής Υγείας

Το νομοσχέδιο «προσπαθεί να ξεμπερδέψει με τον ρόλο του κράτους στην Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με το σχέδιο νόμου για την «ψυχιατρική μεταρρύθμιση».

Υπογράμμισε πως αυτό το σχέδιο νόμου κλείνει δύο από τα τρία Ψυχιατρικά Νοσοκομεία που είχαν απομείνει. «Και αφήστε το "μετασχηματισμός". Μου θυμίζει τους ανασχηματισμούς της κυβέρνησης», είπε.

Ο Θανάσης Παφίλης σημείωσε ότι το «επιτελικό κράτος» εξασφαλίζει ένα μίνιμουμ υπηρεσιών, για να μπορούν οι εργαζόμενοι να αναπαράγουν την εργατική τους δύναμη. «Κλασική συνταγή στον καπιταλισμό. Και φυσικά αυτό το μίνιμουμ δεν παρέχεται από το ίδιο το κράτος, αλλά από ένα κράμα δημόσιου τομέα, ΜΚΟ και ιδιωτών στις πλάτες της οικογένειας, των ανθρώπων που υποφέρουν, με αύξηση των πληρωμών όσων χρειάζονται υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας», ανέφερε. Εφερε ως παράδειγμα αυτό που συμβαίνει στις παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες, όπου οι γονείς αφού περιπλανηθούν για να βγάλουν άκρη, τελικά βάζουν κάθε μήνα βαθιά το χέρι στην τσέπη τους, να στηρίξουν τα παιδιά τους ακόμη και στις πιο απλές δυσκολίες όπως οι δυσκολίες μάθησης.

Επισήμανε ότι η ΝΔ τα απογειώνει όλα αυτά, αλλά όλες οι κυβερνήσεις τα προετοίμασαν και τα ενίσχυσαν. Σχολιάζοντας, δε, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ που έχουν βγει στα κεραμίδια για τη μείωση των δαπανών και την ενίσχυση των ιδιωτών, υπενθύμισε ότι όλα αυτά προβλέπονται στα μνημόνια που έχουν ψηφίσει. Ακόμη, θύμισε ότι ο νόμος του 1999 για την «ψυχιατρική μεταρρύθμιση» προέβλεπε ότι οι υπηρεσίες του δημόσιου τομέα θα βοηθούν, θα συντονίζουν και θα ρυθμίζουν τις υπάρχουσες υπηρεσίες και δεν θα πρέπει να αναπτύξουν νέες που θα ανταγωνίζονται τα προγράμματα που υπάρχουν εκτός δημόσιου τομέα.

«Επομένως ο δρόμος δεν άνοιξε τώρα, αλλά είναι η ίδια στρατηγική που ακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, την οποία υπηρέτησαν όλα τα κόμματα και σήμερα παριστάνουν τους αθώους», σημείωσε.

Επίσης, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα όλων των κυβερνήσεων για τη μείωση των κρατικών κονδυλίων στην απεξάρτηση, υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ πατάει σε όλα αυτά, «ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει». Επομένως, τόνισε, «εμείς είμαστε καθαροί, παλεύουμε σε μια αντίθετη κατεύθυνση, γιατί εμείς είμαστε με τον άνθρωπο. Ο καπιταλισμός είναι με το κέρδος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ