Τετάρτη 31 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΒΟΥΛΗ
ΒΙΒΗ ΔΑΓΚΑ
Προδιαγεγραμμένο έγκλημα με τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων

Τη βολική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης σχολίασε η βουλευτής του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα, υπογραμμίζοντας πως στόχος αυτής της βολικής αντιπαράθεσης είναι «να κρυφτεί ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε να ονομαστεί και ολοκλήρωση ενός προδιαγεγραμμένου εγκλήματος».

Σημείωσε πως το σχέδιο νόμου δεν συνιστά «παρέκκλιση» από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως υποκριτικά κατηγορούν την κυβέρνηση τα άλλα κόμματα, αλλά «την κανονικότητά της», ενώ χαρακτήρισε «προπέτασμα καπνού» τις διακηρύξεις της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων για τη «μετατόπιση του κέντρου βάρους από την ιδρυματική στην κοινοτική φροντίδα και στην καταπολέμηση του στίγματος».

«Στόχος ήταν το πετσόκομμα των κρατικών δαπανών για την Ψυχική Υγεία που αντιμετωπίζεται ως κόστος, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του ιδιωτικού, επιχειρηματικού τομέα της Ψυχικής Υγείας, την εκμετάλλευση του ψυχικού πόνου και της ψυχικής ασθένειας από τις ΜΚΟ που ξεκοκαλίζουν και τα ευρωπαϊκά προγράμματα», είπε.

Αναφέρθηκε με συγκεκριμένα στοιχεία στην πορεία γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα από το 1999, οπότε και ξεκίνησε η «ψυχιατρική μεταρρύθμιση», στην οποία βασίζεται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να έχει ο ιδιωτικός τομέας 5.000 κλίνες και ο δημόσιος τομέας μόλις 900!

«Αρα δεν άνοιξε τώρα ο δρόμος της εμπορευματοποίησης της Ψυχικής Υγείας, όπως σας κατηγορούν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και άλλοι. Απλώς εσείς, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, κυριολεκτικά το απογειώσατε, διαμορφώνοντας με αυτό το νομοσχέδιο το ευνοϊκό έδαφος για τους επιχειρηματίες της Ψυχικής Υγείας, που βλέπουν την ψυχική οδύνη ως ευκαιρία για επικερδείς μπίζνες», σημείωσε.

«Ασυλικές συνθήκες νοσηλείας, που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, έχετε διαμορφώσει εσείς με την πολιτική σας», τόνισε, φέρνοντας ως παράδειγμα τα ράντζα στα οποία στοιβάζονται ασθενείς, τον συνωστισμό τους - ανεξάρτητα από το φύλο και τη βαρύτητα της πάθησης - σε ακατάλληλους χώρους, με απαρχαιωμένες υποδομές και τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό. Ενώ σχολίασε πως είναι εξοργιστικό να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει έλλειψη δομών, αλλά έλλειψη ενιαίου σχεδιασμού αυτών των δομών: Δηλαδή, αντί να αναπτύξει το κράτος δομές, έρχεται να καθιερώσει την ενοποίηση αυτών που υπάρχουν, ορίζοντας ενιαίους κανόνες λειτουργίας, κοστολόγησης και χρηματοδότησης «για να διασυνδεθούν οι ελάχιστες δημόσιες δομές με την πανσπερμία των ιδιωτικών», όπως εξήγησε.

Για τις προβλέψεις του σχεδίου νόμου σχετικά με την απεξάρτηση, σημείωσε πως ετοιμάζεται λουκέτο στα Κέντρα Πρόληψης και στα δημόσια προγράμματα απεξάρτησης, οδηγώντας σε περαιτέρω απαξίωση της απεξάρτησης, της πρόληψης και της κοινωνικής επανένταξης, καθώς και σε ενίσχυση της αντιεπιστημονικής αντίληψης περί «ιατρικοποίησης» ενός πολυπαραγοντικού κοινωνικού φαινομένου.

Απαντώντας, δε, σε όσους από την κυβέρνηση ζητάνε «εποικοδομητικές προτάσεις», υπενθύμισε πως το ΚΚΕ διοργάνωσε ημερίδα για την Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση το 2023, ενώ οι υγειονομικοί έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψέματα και κροκοδείλια δάκρυα (2024-07-31 00:00:00.0)
Εκτρωμα που ολοκληρώνει το έγκλημα σε βάρος της Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης (2024-07-30 00:00:00.0)
Εκταμιεύονται τα νέα δάνεια για την τέταρτη φουρνιά των αντιλαϊκών «προαπαιτούμενων» (2024-07-25 00:00:00.0)
Το νομοσχέδιο δεν επιδέχεται επιδιόρθωση, μόνο απόσυρση! (2024-07-24 00:00:00.0)
Ερώτηση σχετικά με το επικίνδυνο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση (2024-07-19 00:00:00.0)
Διαλύουν και κλείνουν τις δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης - Να μην τους αφήσουμε! (2024-07-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ