Πέμπτη 9 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ
«Ο,τι κράτησα»

«Ο,τι κράτησε ο Ι. Α. απ' τη ζωή, τους ανθρώπους και τα πράγματα που τον περιβάλλουν, το κρατάμε κι εμείς, παραστατικά δοσμένο, μέσα απ' την ποίησή του. Κράτησε «ό,τι τον προσδιόριζε» σαν άνθρωπο: Την αγάπη της μάνας, το φως και τη θάλασσα, τη γλύκα αλλά και την πίκρα της ύπαρξης: Ο,τι κράτησα ήταν μια αλμύρα ζωής», λέει για να τονίσει αλλού, ότι κράτησε περισσότερο την «πάλεψη» του λαού του για έναν κόσμο καλύτερο: «Σε ψάχνω λαέ μου,/ στην τέχνη της Αγάπης, στην τέχνη της παράδοσης/ στην τέχνη του λόγου./ Παντού λαέ μου υπάρχεις, είσαι η ρίζα της δημιουργίας» (Εκδ. ΠΙΤΣΙΛΟΣ).

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΡΗΣ
«Αντιπαραθέσεις»

Ο Βασίλης Κουρής που «έφυγε» μόλις είκοσι επτά χρόνων, δεν υπήρξε μόνον αξιόλογος ποιητής, όπως φαίνεται απ' τη μεταθανάτια έκδοση ενός ακόμα βιβλίου του με τίτλο «Αντιπαραθέσεις», υπήρξε και αξιόλογος και μαχόμενος στοχαστής, με πολύ διεισδυτική σκέψη. Μπροστά στην παρακμή του σύγχρονου κόσμου, αφήνει παρακαταθήκη απόψεις όπως αυτή: «Η ποίηση και η τέχνη γενικότερα οφείλει να μην αρκείται απλώς να επισημαίνει ή έστω να καταδικάζει την παρακμή, αλλά να ατενίζει πάνω και πέρα απ' αυτή, να ορθώνει λόγο προφητικό και εθνεγέρτη». Αυτό ακριβώς πέτυχε με το έργο του, αν και τόσο νέος. (Εκδ. «ΙΩΛΚΟΣ»)


Γιάννης ΚΑΡΑΒΙΔΑΣ

ΕΥΓΕΝΙΑ ΦΑΚΙΝΟΥ
«Ποιος σκότωσε τον Μπόμπι Ντικ»;

(Μυθιστόρημα)

Η δημιουργός του τόσο γνωστού κουκλοθέατρου «Ντενεκεδούπολη» Ευγενία Φακίνου, στο ένατο μυθιστόρημά της: «Ποιος σκότωσε τον Μπόμπι Ντικ»;, κριτικάρει φανερά κάποιους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς. Μετά την πρώτη τους επιτυχία, και μερικές άστοχες σε συνέχεια γραφές τους, ψάχνονται για να βρουν κάτι που θα τους ξαναδώσει την πρώτη δόξα και φήμη.

Με το εύρημα της Ευγενίας Φακίνου - σ' αυτό της το μυθιστόρημα - για τη διαφήμιση κάποιου θέρετρου, που έπεσε σε μαρασμό ύστερα από την παράκαμψή του από την Εθνική Οδό, ανατίθεται σε νέο γνωστό συγγραφέα η συγγραφή διαφημιστικού βιβλίου.

Οι δωροθέτες, δήμαρχος και επίσημοι του τόπου, πιστεύουν ακράδαντα ότι ένα ενδιαφέρον βιβλίο, από τόσο δοξασμένο πρόσωπο, θα ξαναδώσει την παλιά ακμή στην περιοχή τους.

Η πλοκή, πολύ έξυπνη και σβέλτη, όπου τόσα πρόσωπα παρελαύνουν ολοζώντανα, δίνοντας το στίγμα της σύγχρονης πραγματικότητας, συν το άλας της ζωής, τις αισθηματικές περιπέτειες του συγγραφέα, ποικίλλουν το θέμα και το προεκτείνουν σε έντονο ψυχογραφικό πεδίο.

Η καραμπόλα, στην οποία πέφτει, όσο και να το υποπτεύεται και να το ψάχνει ο συγγραφέας, σχετική με την ιστορία του Μπόμπι Ντικ, δίνει και τη λύση στο ζήτημα του τόπου. Κι ο νέος συγγραφέας γίνεται πρωτοσέλιδο στα ΜΜΕ κι ο τόπος ξαναβρίσκει την πρωτινή του ακμή. «Στερνά καλά και όλα καλά» ή και «happy end», έτσι ακριβώς που το γυρεύει η εποχή μας. Ευστοχότατη η ειρωνεία, με τα τσαρούχια, όπως λένε, της Ευγενίας Φακίνου. (Εκδόσεις «Καστανιώτη»).


Ευγενία ΖΩΓΡΑΦΟΥ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Το Ροδακιό»: Ισμήνη Καρυωτάκη «Το νησί» (αισθαντική αφήγηση και εικόνες της Ι. Καρυωτάκη, σε μια πραγματικά καλλιτεχνική έκδοση). Εις μνήμην, Κώστα Καρυωτάκη). Λεωνίδας Κεφαλάς: «Η πολυκατοικία της Νόρας» και «Πλατεία ευκαλύπτων» (ποίηση).

- «Παπαζήσης»: Κυριάκος Κουβελιώτης «Διευθυντική και Πολιτική Επιστήμη. Η περίπτωση της Διπλωματικής Διαπραγμάτευσης» (μελέτη).

- Γιάννης Αγγέλου: «Εξι θεατρικά κείμενα» (θεατρικά έργα, Αθήνα 2001, Γ. Αγγέλου, Λαρίσης 23, 11523, τηλ. 010 6913.108).

- «Εξάντας»: Γιολάντα Χατζή «Ολυμπία και Ολύμπια» (εικονογράφηση Σπύρος Δερβενιώτης, βιβλίο για παιδιά).

- Γιώργος Τέλιος: «Οι αλύγιστοι» (κείμενα για ηρωικά πρόσωπα και γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας μας (Εκδόσεις «Ελλα», Λάρισα 2001).

- «Αγκυρα»: «Εγκυκλοπαίδεια του πλανήτη Γη» (χρήσιμη πλούσια εικονογραφημένη, καλαίσθητη και ευχάριστη για τα παιδιά, εγκυκλοπαίδεια για τον πλανήτη μας). «Στη χώρα της φαντασίας (67 ελληνικά παραμύθια, ιστορίες και ποιήματα για παιδιά)». Ομορφα εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά).

- «Δωδώνη»: Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα» (μετάφραση Μαίρη Βιδάλη).

- «Κάκτος»: «Οσάμα Μπιν Λάντεν (Πώς φτάσαμε στις 11 Σεπτεμβρίου 2001)». Θύμιος Παπανικολάου «Η νέα τάξη και οι χρήσιμοι ηλίθιοι» και «Μυθολογίες και μεταλλάξεις».

- Γιώργος Καραντώνης: «Παράφωνα» (Εκδόσεις «Ποιήματα των φίλων», Καραϊσκάκη 2, Κηφισιά 14562).

- «Α. Α. Λιβάνη»: Ι. Μ. Χατζηφώτης «Η αποκάλυψη του Ιωάννη (Οι επιδράσεις και οι επαληθεύσεις της)» (μελέτη. Το πρωτότυπο κείμενο και μεταγραφή στη νεοελληνική γλώσσα από την αρχαιολόγο Λίτσα Ι. Χατζηφώτη). Μάικλ Κόνελι «Ο ποιητής» (μετάφραση Γιάννης Καστανάρας, μυθιστόρημα). Ιβ Μαμπέν Σενεβιέφ «Τα φτερά του πεπρωμένου» (μυθιστόρημα, μετάφραση Νίκη Ντούζε - Μαρία Ρομπλέι).

- Αδελφοί Κυριακίδη: Γιάννη Γ. Γαλανού «Κανίβαλοι ψυχών (Ο "Μεγάλος αδελφός" στην τηλεόραση)» (μελέτη).

- «Σάκκουλας»: Πελαγία Γέσιου - Φαλτσή «Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως» (μελέτη σχετική με την ελληνική και διεθνή θεωρία για το Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως).

- «Σμυρνιωτάκης»: Χόρτης Πανταζής «Ενα αντίο γραμμένο σε χιλιάδες πέτρινες σελίδες» (μυθιστόρημα).

- «Ε. Ρώσση»: Σπ. Γιαννακόπουλος - Κ. Ζαμαρία - Φ. Σαφλαγιούρα - Δ. Χριστόπουλος «Εκφραση - Εκθεση (Πειθώ, Δοκίμιο, Δίκαιος και Αδικος Λόγος)» (βοήθημα για Γ` Ενιαίου Λυκείου).

- «Κέδρος»: Μάτα Παπανικολάου «Μη δεις το μάραθο για άνηθο» (μυθιστόρημα).

- «Χατζηνικολή»: Μισέλ Ντεόν «Μαντάμ Ροζ» (μυθιστόρημα, μετάφραση Γιάννης Στρίγκος).

- «Πατάκης»: Μάλορι Μπλάκμαν «Μη μου λες ψέματα» (μυθιστόρημα, μετάφραση Βούλα Μάστορη).

- Παναγιώτης Γ. Ιατρίδης: «Σκέψεις, εκφράσεις, ελπίδες» (ποιήματα. Βαλμπαράισο, Ινδιάνα ΗΠΑ 2001).

- «Παρουσία» (Σόλωνος 94, τηλ. 010 3615.147): Βασίλης Ματσούκας «Υπερβάσεις» (ποιήματα).

- «Ψυχογιός»: Καμίγ Λοράνς «Μέσα στην αγκαλιά του» (μυθιστόρημα, μετάφραση Ρένα Χατχούτ).

- «ΗΥΦΕΝ (Βήμα για την τυπογραφία)» (εξαμηνιαίο περιοδικό με ενδιαφέροντα κείμενα ελληνικά - αγγλικά) για την τυπογραφία, τη γραφική επικοινωνία και άρθρα από διάφορους ακαδημαϊκούς χώρους. Διεύθυνση: Υφέν: Ι. Πολέμη 42, 54248 Θεσσαλονίκη, τηλ.: 0310-322031).

- «Νέα Εστία» (περιοδικό για τη λογοτεχνία, τεύχος 1.741, Ιανουάριος 2002, με πλούσια ύλη).

«Εντευκτήριο» (εξαιρετικό τριμηνιαίο περιοδικό λογοτεχνίας, κριτικής, δοκιμίου, μελέτης, που εκδίδεται στη Θεσσαλονίκη - Δεσπερέ 9, τηλ. 0310 - 283223. Τεύχος 56).

- «Νέα Σύνορα» (επιθεώρηση πνευματικού προσανατολισμού, τεύχη 86, 87).

- «Παρουσία» (επιθεώρηση λόγου και τέχνης, Αιτωλοακαρνάνων λογοτεχνών, τεύχος 18).

- «Πόρφυρας» (εξαιρετικό τριμηνιαίο περιοδικό λογοτεχνίας από την Κέρκυρα, τεύχος 102, με αφιερώματα στην Μαρία Ασπιώτη και τον Φίλιππο Δρακονταειδή).

- «Ζήνων» - Φυσιολατρικός και Πολιτιστικός Σύνδεσμος Πειραιά: Γιάννη Οικονομίδη «Τέλος της δεύτερης μετά Χριστόν χιλιετίας - Απαρχή διαλύσεως ενός πολιτισμού;» και «Ο μεγαλοφυής διδάσκαλος του θεάτρου Δημήτρης Ροντήρης».

- Χατζηλάκος (Σωκράτους 56, τηλ. 010 5228.995): Χρυσούλα Πετρίδου «Ο ζηλιαρογατούλης» (παιδικό).

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΕΜΟΣ
«Επίλεκτα τραγούδια του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ (1941-44)»

Παράλληλα με την επανέκδοση του βιβλίου του καθηγητή πυρηνικού - χημικού Δημήτρη Κρέμου «Το ημερολόγιο ενός ΕΛΑΣίτη - Χρονικό 1941-44», το οποίο παρουσίασε ο «Ρ» κυκλοφόρησε απ' τον ίδιο συγγραφέα μια ενδιαφέρουσα συλλογή με 45 αντιστασιακά τραγούδια, που συνοδεύεται από μαγνητοταινία (για κασετόφωνο) με τις μελωδίες των τραγουδιών αυτών.

Ο Δημ. Κρέμος που υπηρέτησε ως αξιωματικός του ΕΛΑΣ σε διάφορες μονάδες της Ηπείρου, Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς και ως σύνδεσμος της «Διαβαλκανικής Επιτροπής του Γενικού Στρατηγείου» στον πρόλογο τονίζει:

«Πάνω από διακόσια τέτοια τραγούδια έχουν τραγουδηθεί από τις πρώτες κιόλας μέρες της ξενικής κατοχής, δηλαδή από τις αρχές του Μάη του 1941, όμως λίγα μόνο σχετικά, έχουν διαφυλαχτεί και σαν στίχοι και σαν μουσική. Πολλά είναι τα αντιστασιακά τραγούδια που δεν καταγράφηκαν κι άρχισαν έτσι να ξεχνιούνται, αφενός γιατί μεσολάβησε ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα κρατικής και παρακρατικής τρομοκρατίας (απ' το 1945 μέχρι σχεδόν την πτώση της χούντας) και, αφετέρου, γιατί ένας - ένας άρχισαν να φεύγουν από τη ζωή οι αγωνιστές των χρόνων του πολέμου και της αντίστασης, ενώ αρκετά αντιστασιακά τραγούδια διασώθηκαν ημιτελή, με ανακρίβειες (τόσο στη μουσική όσο και στο κείμενο), χωρίς αναφορές σε παραλλαγές και χωρίς να γίνεται γνωστή η προέλευσή τους, ως και ο τόπος και ο χρόνος που πρωτοτραγουδήθηκαν.

Επίσης, πολλά τραγούδια παραποιήθηκαν, κυρίως κατά την εγγραφή τους σε κασέτες, σε δισκέτες ή και κατά την παρουσίασή τους σε ζωντανές μουσικές εκδηλώσεις, με απαράδεκτες, κατά κανόνα, παραποιήσεις δυτικομελοδραματικού τύπου. Γι' αυτούς τους λόγους αποφάσισα να συνοδεύσω το κείμενο με μια καταγραφή της μελωδίας των τραγουδιών από εμένα τον ίδιο...».


Δημήτρης ΣΕΡΒΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΕΜΕΚΕΝΙΔΗΣ
«Του Ερωτα και της Ζωής»

Ο συγγραφέας, εκπαιδευτικός Γ.Τ. κυκλοφορεί την πρώτη του ποιητική συλλογή. Ποιήματα ομοιοκατάληκτα, που τα περισσότερα έχουν μελοποιηθεί. Τρυφερός τροβαδούρος ο Γ.Τ. αναφέρεται στον έρωτα και στη ζωή, όπως αποκαλύπτει και ο τίτλος της συλλογής του. Με λυρικά στοιχεία, ευαίσθητους στίχους και περίσσια έμπνευση κεντάει τον ποιητικό του καμβά με ρυθμό και αρμονία.

«Μέρα νύχτα περιμένω/ με τσιγάρο αναμμένο/ άραγε τι να σημαίνει/ η καρδιά που επιμένει/».

Κι αλλού: «Περιστεράκι πέταξε ψηλά στ' αετοβούνι/ κρατούσε με το ράμφος του ένα χρυσό κουδούνι, είχε στο πόδι του χαλκά και μαύρο πανωφόρι/ δράκος του τα εφόρεσε από νεκρό αγόρι/».

Ο Γ.Τ. νιώθει την αγάπη και τον έρωτα να πλημμυρίζουν την καρδιά του και ανοίγει τα πανιά της ψυχής του διάπλατα για το ταξίδι της ζωής. Τι άλλο είναι η ποίηση από ένα καραβάκι που σε ταξιδεύει μέσα στις καταιγίδες και στους άγριους ανέμους; «Στου φεγγαριού την άκρη/ μου γλίστρησε ένα δάκρυ/ ψαλμός από εωθινό/ λυγμός απ' τον εσπερινό/». (Εκδόσεις «Κώδικας» Θεσσαλονίκη).


Φαίδρα ΖΑΜΠΑΘΑ - ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ