Πέμπτη 9 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
Βιβλίο
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΕΜΟΣ
«Επίλεκτα τραγούδια του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ (1941-44)»

Παράλληλα με την επανέκδοση του βιβλίου του καθηγητή πυρηνικού - χημικού Δημήτρη Κρέμου «Το ημερολόγιο ενός ΕΛΑΣίτη - Χρονικό 1941-44», το οποίο παρουσίασε ο «Ρ» κυκλοφόρησε απ' τον ίδιο συγγραφέα μια ενδιαφέρουσα συλλογή με 45 αντιστασιακά τραγούδια, που συνοδεύεται από μαγνητοταινία (για κασετόφωνο) με τις μελωδίες των τραγουδιών αυτών.

Ο Δημ. Κρέμος που υπηρέτησε ως αξιωματικός του ΕΛΑΣ σε διάφορες μονάδες της Ηπείρου, Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς και ως σύνδεσμος της «Διαβαλκανικής Επιτροπής του Γενικού Στρατηγείου» στον πρόλογο τονίζει:

«Πάνω από διακόσια τέτοια τραγούδια έχουν τραγουδηθεί από τις πρώτες κιόλας μέρες της ξενικής κατοχής, δηλαδή από τις αρχές του Μάη του 1941, όμως λίγα μόνο σχετικά, έχουν διαφυλαχτεί και σαν στίχοι και σαν μουσική. Πολλά είναι τα αντιστασιακά τραγούδια που δεν καταγράφηκαν κι άρχισαν έτσι να ξεχνιούνται, αφενός γιατί μεσολάβησε ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα κρατικής και παρακρατικής τρομοκρατίας (απ' το 1945 μέχρι σχεδόν την πτώση της χούντας) και, αφετέρου, γιατί ένας - ένας άρχισαν να φεύγουν από τη ζωή οι αγωνιστές των χρόνων του πολέμου και της αντίστασης, ενώ αρκετά αντιστασιακά τραγούδια διασώθηκαν ημιτελή, με ανακρίβειες (τόσο στη μουσική όσο και στο κείμενο), χωρίς αναφορές σε παραλλαγές και χωρίς να γίνεται γνωστή η προέλευσή τους, ως και ο τόπος και ο χρόνος που πρωτοτραγουδήθηκαν.

Επίσης, πολλά τραγούδια παραποιήθηκαν, κυρίως κατά την εγγραφή τους σε κασέτες, σε δισκέτες ή και κατά την παρουσίασή τους σε ζωντανές μουσικές εκδηλώσεις, με απαράδεκτες, κατά κανόνα, παραποιήσεις δυτικομελοδραματικού τύπου. Γι' αυτούς τους λόγους αποφάσισα να συνοδεύσω το κείμενο με μια καταγραφή της μελωδίας των τραγουδιών από εμένα τον ίδιο...».


Δημήτρης ΣΕΡΒΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ