Παρασκευή 20 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μουσικό Σάββατο

Τραγούδια από τους αριστουργηματικούς κύκλους «Μικρά Ασία» και «Βυζαντινός Εσπερινός» του Απόστολου Καλδάρα, αλλά και μια επιλογή από παραδοσιακά τραγούδια της M. Ασίας, συνθέτουν το πρόγραμμα - αφιέρωμα στη μουσική της Μικράς Ασίας - που θα παρουσιάσουν αύριο (9 μ.μ.), στο Ηρώδειο, ο Γιώργος Νταλάρας και η Γλυκερία. Στη συναυλία θα συμμετέχει η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Μαγνησίας με παραδοσιακά όργανα, μπουζούκια, ούτια, βιολιά, κανονάκι, ακορντεόν, κιθάρες (υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη), χορωδία, καθώς και η μικρή Αρετή Κετιμέ με το σαντούρι της. Παράλληλα, θα γίνουν αναφορές, αλλά και προβολές με κεντρικό θέμα τη Σμύρνη και τη Μικρά Ασία.

  • Μουσικά δρώμενα, σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, θα πραγματοποιηθούν, αύριο Σάββατο, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής. Από τις 30 συνολικά μουσικές εκδηλώσεις, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, σημειώνουμε: Στην πλατεία Συντάγματος, στις 6.00 μ.μ. θα εμφανιστούν οι Οκτάβα, Γεωργία Βελιβασσάκη, Αντριάννα Μπάμπαλη - Μάνος Πυροβολάκης, Κρινιώ Νικολάου, Βαγγέλης Γερμανός, «Αμμος», Μανώλης Φάμελος. Στο Πεδίον του Αρεως (6.00 μ.μ.) οι: «Black Soul Choice», «The Dark Half», «Low Gravity», «Intravenus», «Ανοιχτή Θάλασσα» κ.ά. Στην πλατεία Κλαυθμώνος, μουσικές του κόσμου, στις 5.00 μ.μ, με «Ηχόδραση», «Malana Dream] κ.ά., στις 7.00μ.μ. με «Duo Coral Tango», «Αβατον», Βασίλης Ρακόπουλος - Μιχάλης Νικολούδης κ.ά.
  • Το «Ατενέουμ» γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με ρεσιτάλ της νέας λυρικής τραγουδίστριας Ειρήνης Κυριακίδου, αύριο (9 μ.μ.), στην αίθουσά του (Αδριανού 3).
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ:

Βιβλία:

  • Μαριάνθη Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή: «Μάνααα»
  • Νέαρχος Γεωργιάδης - Τάνια Ραχματούλινα: «Ο Θόδωρος Δερβενιώτης και το μετεμφυλιακό τραγούδι»
  • Χάνα Μίτλεντον: «Θέλουμε τη γη μας πίσω - Η ιστορία των Απορίτζινες»
  • Νίκος Κυρίτσης: «Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας - Βασικοί σταθμοί του αγώνα»
μια ΕΚΘΕΣΗ

Εγκαινιάζεται αύριο (7.30μμ), στο Κέντρο Τεχνών (Β. Σοφίας - Πάρκο Ελευθερίας) η ομαδική έκθεση «Εικαστική Ωδή», που διοργανώνει ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Τα έργα είναι εμπνευσμένα από τη μουσική, ενώ η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του αδικοχαμένου ζωγράφου Πάνου Φειδάκη (εκτίθενται ορισμένα έργα του). Εκθέτουν οι: Χρήστος Αντωναρόπουλος, Χρύσα Βεργή, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Σπύρος Κουρσάρης, Σπύρος Κρητικός, Μαρία Κτιστοπούλου, Γιώργος Μαρκόπουλος, Αννα Μενδρινού, Φανή Μιχαηλίδη, Χρήστος Παλλαντζάς, Μίλτος Παντελιάς, Χριστίνα Παπαδάκη, Κωνσταντός Ράμμος, Γιώργος Σταθόπουλος, Νίκος Στεφάνου, Αλέκος Φασιανός, Chryssa, Γιάννης Μίχας, Ιάσωνας Μολφέσης, Αγγελική Ντάγκαρη, Φίλιππος Φέσσας. Οι γλύπτες: Κώστας Βρούβας, Γιώργος Γεωργιάδης, Ειρήνη Γκόνου, Γιάννης Παρμακέλης και οι χαράκτες Παναγιώτης Γράββαλος, Μαρία Ζιάκα, Pino Pantolfini και Δήμητρα Σιατερλή.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Μια νεανική καλοκαιρινή παράσταση, νέα εκδοχή του μιούζικαλ «Grease», ανεβαίνει σήμερα, στο θέατρο «Λαμπέτη» σε απόδοση - σκηνοθεσία Θέμιδος Μαρσέλλου και Βασιλικής Ανδρίτσου. Πρόκειται για τη γνωστή ιστορία της νεανικής παρέας που τελειώνει το σχολείο ένα καλοκαίρι στη δεκαετία του '60. Οι ανησυχίες, οι έρωτες, οι φιλίες των νέων αποδίδονται με κέφι από νέους ηθοποιούς. Αυτή η ομάδα μαζί με 9μελή ορχήστρα, επίσης νέων μουσικών, συναποτελούν το έμψυχο δυναμικό της μουσικοχορευτικής παράστασης. Ενορχήστρωση, διεύθυνση ορχήστρας Αχιλλέα Γουάστωρ και χορογραφίες Ματίνας Στυλιανοπούλου. Παίζουν: Στέργιος Νταουσανάκης, Αλεξάνδρα Σαμουηλίδου, Χριστόφορος Πατσίδης, Ελένη Σιδερά κ.ά.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ
μια συναυλία

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ολοκληρώνει τις συναυλίες της για τον Ιούνη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ερμηνεύοντας στη σημερινή της συναυλία έργα του Χρήστου Σαμαρά, του Louis Spohr και του Richard Strauss. Πρόκειται για τα έργα «Μακεδονική Εισαγωγή» του Χρήστου Σαμαρά, «Κοντσέρτο αρ. 3 για κλαρινέτο και ορχήστρα σε φα ελάσσονα» του Louis Spohr και «Συμφωνία των Αλπεων» του Richard Strauss. Την ΚΟΑ θα διευθύνει ο αρχιμουσικός Κάρολος Τρικολίδης, ενώ σολίστ θα είναι ο Σπύρος Μουρίκης (κλαρινέτο).

ένα ΒΙΒΛΙΟ
ένα βιβλίο

«Μου λένε δεν πρέπει να γράφω άλλο ποιήματα/(...) να γνωριστώ με δημοσιογράφους κριτικούς/ να συνδεθώ με περιοδικά κι εφημερίδες/ με ραδιoφωνικούς σταθμούς γνωστούς τηλεανθρώπους/ (...) - η ποίηση (λένε) πέθανε δεν έχει μέλλον/ όμως αδύνατο ν' αλλάξω πια/ ξέρω, το βλέπω, η ποίηση δεν υποχωρεί δε συμβιβάζεται/(...) γιατί Ποίηση σημαίνει πάντα Ελευθερία (...)χωράει σε μια λέξη τους φτωχούς αρρώστους αδύναμους/ ολάκερους λαούς(...)». Σκέψεις κι αλήθειες στιχουργημένες από έναν προοδευτικό πνευματικό άνθρωπο, σεμνό και αισθαντικό ποιητή, το Θάνο Φωσκαρίνη, στην τελευταία (9η) συλλογή του «Η αλήθεια με ή χωρίς αντιβιοτικά» (εκδόσεις «Εριφύλη», Ιπποκράτους 65). Ποιήματα που μεταπλάθουν αισθήματα, βιώματα, μνήμες, προσδοκίες, στιγμές, εικόνες και πρόσωπα της πικρής εποχής που «ξημέρωσε» ο 21ος αιώνας, εποχή που μοιάζει σαν «ατέλειωτος καγχασμός όλου του 1900». «Καγχασμός» είναι λ.χ. και το ότι «πρώτα μας λέγαν πως η παιδεία είναι δωρεάν/ (...) μας υποσχέθηκαν τίμια δουλειά, σίγουρα κέρδη/ με απεργίες, τσακωμούς, βρισιές, κυνηγητά παίρνουμε/ δύσκολα τα λεφτά που μας χρωστάνε(...)». Φουρτουνιάζοντας η ψυχή του ποιητή από αυτό τον «καγχασμό» λέει: «δεν μπόρεσα να σκοτώσω/ δεν μπόρεσα να βάλω ούτε μια βόμβα/ συγχωρέστε με».

Με την ευκαιρία αναφέρουμε ότι η προηγούμενη (η 8η), επίσης άξια προσοχής, ποιητική συλλογή του Θ. Φωσκαρίνη, με τίτλο «Οινόπνευμα για τα μάτια και το στόμα» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Παρουσία» (Σόλωνος 94).

Ανδαλουσιάνικο φλαμένκο

Χορός, τραγούδι, κιθάρα, φωνή, στο διήμερο Γκαλά Φλαμένκο, σήμερα και αύριο, στο Λυκαβηττό, όπου εκλεκτοί χορευτές, μουσικοί και τραγουδιστές, παρουσιάζουν ένα πανόραμα αυθεντικού ανδαλουσιάνικου φλαμένκο. Ο Αντόνιο Κανάλες, ο διάσημος χορευτής, επιστρέφει στην Αθήνα, δύο χρόνια μετά τη μοναδική παράσταση «Torero». Η Χουάνα Αμάγια, από τις χαρισματικές, αυτοδίδακτες χορεύτριες του «flamenco puro», η μοναδική «Κάρμεν» του σκηνοθέτη Salvador Tavora. Ο Φαρουκίτο, το παιδί - θαύμα της ταινίας του Κάρλος Σάουρα «Flamenco», τότε 5 χρονών, εικοσάχρονος σήμερα, εγγονός του διάσημου χορευτή Φαρούκο.

Καταπληκτικοί χορευτές πλαισιωμένοι από έξι τραγουδιστές και εφτά μουσικούς, «γράφουν» μια ιστορία γεμάτη πάθος, μελαγχολία, έρωτα. Μια ανθρώπινη κραυγή λύτρωσης, μέσα από τη μουσική και το χορό. Λίγες λαϊκές μουσικές στην Ευρώπη διαθέτουν τη δύναμη και αμεσότητα του φλαμένκο, που γεννήθηκε στην Ανδαλουσία, όμως η ιστορία του πάει βαθιά - όσο η ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Από τις αρχές του 19ου αιώνα το φλαμένκο κυριαρχεί στα πανδοχεία και στις ταβέρνες, στις αγορές, στα λιμάνια της Ανδαλουσίας, με εκπληκτικούς Τσιγγάνους cantaores (τραγουδιστές) και χορευτές, με μόνα όργανα την κιθάρα και τις παλάμες (palmas) των χεριών τους, να δίνουν εκρηκτική διέξοδο στο εσωτερικό τους πάθος... Πολύ σύντομα, το φλαμένκο από τη Σεβίλλη κατέκτησε τη Μαδρίτη και τις μεγαλουπόλεις της Δυτικής Ευρώπης, ενώ οι φόρμες του εμπλουτίστηκαν με νοτιοαμερικάνικα και κουβανέζικα στοιχεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ