Σάββατο 4 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Δημήτρης Καΐλας: «Κάτω από τις σημαίες του Λαϊκού Στρατού»

Κυριακή Καμαρινού: «Τα "πέτρινα" Πανεπιστήμια»

Τάσος Αυγερινός: «Η μεγάλη νύχτα»

Βασίλης Γεργατσούλης: «Η Αναρά»

Εκθεσιακές παρουσίες

Εκθεση ζωγραφικής και χαρακτικής του Γιάννη Στεφανάκι, φιλοξενείται (έως 15/6) στην γκαλερί «έκφραση» (Μεταξά και Φοίβης 11, Γλυφάδα). Παρουσιάζονται ζωγραφικά και χαρακτικά έργα, τυπώματα σε σανίδες και κατασκευές. Οπως σημείωνε ο Νίκος Ξυδάκης, «η ζωγραφική του είναι αναπαραστατική αισθήσεων. Είναι εύληπτη, ευανάγνωστη, μα είναι και πυκνή και πολύσημη. Και είναι κυρίως φτιαγμένη με μεγάλη φροντίδα, με εξάντληση κάθε τεχνικού μέσου, με τον τρόπο των παλαιών δασκάλων, για να πετύχει χρωματικά υπόβαθρα, οπτικές ψευδαισθήσεις, αφηγηματικές τεχνικές».

«Πλεύσεις 2005» τιτλοφορείται η έκθεση του Νίκου Καλαφάτη, (από 7/6) στην αίθουσα «Σκουφά» (Σκουφά 4). Με έντονη ποιητική διάθεση και υπερρεαλιστικές αναφορές, ο καλλιτέχνης δένει τη γλυπτική με τη ζωγραφική. Οπως σημειώνεται, «τα σιδερένια καράβια του, πότε παροπλισμένα και ακίνητα με τη σκουριά του χρόνου στην καρίνα τους και πότε ταξιδεύοντας με σημαιοστολισμένα κατάρτια στη στεριά ή στον ουρανό, στο παρελθόν ή στο μέλλον, γίνονται σύμβολα - κιβωτοί της συλλογικής μνήμης». Παράλληλα, θα φιλοξενηθεί ομαδική έκθεση ζωγραφικής των: Λ. Ελευθερίου, Μ. Κτιστοπούλου, Σπ. Κουρσάρη, Γ. Λογοθέτη και Δ. Μηλιώνη. Πρόκειται για έργα - αναφορά σε θάλασσες, στο ταξίδι με καράβια σε πραγματικούς και φανταστικούς κόσμους.

Τραγουδισμένα «μαλαματένια λόγια»

«Στάθηκα τυχερός. Αξιώθηκα να μελοποιήσουν στίχους μου οι σημαντικότεροι συνθέτες και να τους ερμηνεύσουν μυθικοί τραγουδιστές. Σ' αυτούς οφείλεται η ευγνωμοσύνη και ο έπαινος».

Με αυτά τα λόγια του πάντα σεμνού, διακριτικού Μάνου Ελευθερίου, έκλεισε η προχτεσινή εκδήλωση στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων, για την έκδοση του διπλού CD «Μαλαματένια λόγια» (ΕΜΙ). Ενα ανθολόγιο 40 τραγουδιών του Μ. Ελευθερίου, μελοποιημένα από 14 συνθέτες και ερμηνευμένα από 21 τραγουδιστές, από το 1964-2003. Από το παλιότερο «Ρημαγμένοι κήποι» του Χρ. Λεοντή με την Δ. Γαλάνη, μέχρι το νεότερο «Του κόσμου» του Χρ. Νικολόπουλου με τον Δ. Μητροπάνο. Ανάμεσά τους κομμάτια αθάνατα των Θεοδωράκη, Μαρκόπουλου, Σπανού, Ξαρχάκου, Μικρούτσικου, Κουγιουμτζή, Μούτση, Κηλαηδόνη, Γκαϊφίλια, Βαρδή, Μαχαιρίτσα, τραγουδισμένα από τους Μπιθικώτση, Αλεξίου, Νταλάρα, Παπακωνσταντίνου, Διονυσίου, Θηβαίο, Μενιδιάτη, Μητσιά, Γαργανουράκη κ.ά.

Για το «μύθο», που «τα τραγούδια του στοιχειώνουν έως αλαφιάσματος τις συνειδήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων», όπως σημειώνει ο Θανάσης Νιάρχος προλογίζοντας την έκδοση, μίλησαν στην εκδήλωση νεότεροι φίλοι και ομότεχνοί του. «Οι καρποί του είναι σαν της ελιάς. Η σάρκα τους είναι λιγνή αλλά γεμάτη ουσία», είπε η Λίνα Νικολακοπούλου για τον δημιουργό, στου οποίου «τα ποιήματα ο καθένας βρίσκει το σπίτι του». «Κατέγραψε την αληθινή ιστορία αυτού του τόπου και των ανθρώπων του», ανέφερε η Λίνα Δημοπούλου, ενώ ο Θοδωρής Γκόνης τον παρομοίωσε με σιδερά, που «νύχτα - μέρα το αμόνι του χτυπά». «Είναι ο κατεξοχήν ελεγειακός», είπε ο Κώστας Τριπολίτης για τον «σπουδαίο» του ελληνικού τραγουδιού, ο λόγος του οποίου χαρακτηρίζεται με την «απώλεια, οδύνη, αγωνία, αίσθηση φθοράς». «Επί σαράντα χρόνια έχτισε το "μύθο" του με στοχασμούς γλυκόπικρους», τόνισε ο Λάμπρος Λιάβας, και «συνεχίζει να κρύβει μαλαματένια λόγια στο χορτάρι για να τα βρουν οι επόμενες γενιές».

μια ΕΚΘΕΣΗ

Τη δεύτερη ατομική έκθεση της ζωγράφου Ηλέκτρας Τεγοπούλου, θα εγκαινιάσει ο πρύτανης της ΑΣΚΤ, Χρόνης Μπότσογλου, τη Δευτέρα (8.30 μ.μ.), στην γκαλερί «Titanium - Yiayiannos» (Βασ. Κωνσταντίνου 44). Θα παρουσιαστούν 40 περίπου έργα, δημιουργίες των τελευταίων χρόνων. Οπως σημειώνει ο Αγ. Δεληβορριάς: «Πυρφόρες και αιμάσσουσες ενίοτε οι επιφάνειες, τα χρώματα γαιώδη και τεφρά, ασύνταχτες και παρορμητικές οι διαδρομές των πινέλων πάνω στα τελάρα, σαν να ξορκίζουν φαντάσματα. Σαν ενστικτώδεις χειρονομίες αυτοπροστασίας μπροστά στον ίλιγγο που προκαλεί μια εξπρεσιονιστικής ευαισθησίας θεώρηση του περίγυρου».

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Το έργο «Μαρλέν» της Παμ Γκεμς παρουσιάζει (μέχρι τις 12/6) το θέατρο «Δήλος» (Ελευσινίων 11, Μεταξουργείο) σε μετάφραση Νίκου Αναστασόπουλου, σκηνοθεσία - χορογραφία Razvan Mazilu, φωτισμούς Ντίνου Κατσουρίδη, σκηνικά - κοστούμια Βάλιας Συριοπούλου και μουσική προσαρμογή Θοδωρή Οικονόμου. Παίζουν: Δήμητρα Χατούπη, Ζωή Σαντά. Πιάνο ο Θοδωρής Οικονόμου. Συμμετέχουν οι χορευτές: Αρτεμις Ορφανίδου, Νίκος Αλεξίου, Γιώργος Αδαμαντιάδης, Αντώνης Αντωνίου. Το έργο αναφέρεται στην προσωπική ζωή της Μάρλεν Ντίντριχ, όταν αποσύρθηκε από τη σκηνή.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Αγαπημένα τραγούδια από την έντεχνη και τη ροκ σκηνή, ελληνική και διεθνή, ερμηνεύουν ο Βασίλης Νάτσικας και οι «Γαλάτες», σήμερα (11 μ.μ.), στο «Οξυγόνο live» (Βούρβαχη και Κορυζή 4 -μεταξύ Καλλιρρόης και Συγγρού, Ν. Κόσμος, τηλ. 210.9240.740). Πρόκειται για νεανική παρέα εξαίρετων μουσικών, η οποία ξεσηκώνει και διασκεδάζει με ένα πρόγραμμα ποιοτικό και καλοδουλεμένο. Μαζί τους η Μαρία Μάκρη. Με τη σημερινή βραδιά το «Οξυγόνο» αποχαιρετά, για φέτος, τους φίλους του.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • Με πολλές συναυλίες και συμμετοχές συνεχίζεται το «2nd Summer In The City Festival» στο «Club 22». Η σημερινή αφιερώνεται στο hip - hop. Θα παρελάσουν οι: «Στοίχημα», «Ter. Ved.8et», «Frontal Attack» και θ' ακολουθήσει πάρτι (dj Vinyl). Αύριο την τιμητική της έχει η χορευτική μουσική. Εμφανίζονται: «Locomondo», «48 ώρες», «Calou-Cacou», dj Rankin John. Φόρος τιμής στο funk, στη soul, μα και στον ευρύτερα κλασικό ήχο, τη Δευτέρα με τους «On The Road», «BBQ», «Stifunko», «Lagna».
ένα ΒΙΒΛΙΟ

Καρπάθιος, διευθυντής Δημοτικού Σχολείου, υποψήφιος διδάκτορας Λαογραφίας, με ειδικό πτυχίο για τη διδασκαλία της ιστορίας της πολιτιστικής παράδοσης, εισηγητής σε πολλά λαογραφικά συνέδρια, συγγραφέας της παραμυθολογικής μονογραφίας «Το τσουκαλάκι», ο Βασίλης Ι. Γεργατσούλης, λαογραφικό θέλησε να είναι και το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Η Αναρά», το οποίο κυκλοφόρησε η «Σύγχρονη Εποχή». Πηγή της έμπνευσης τού συγγραφέα στάθηκε η ιδιαίτερη πατρίδα του. Η Κάρπαθος, οι άνθρωποί της, ο σκληρός καθημερινός μόχθος τους, οι μακραίωνοι, λαογέννητοι θρύλοι τους, η παλιά κλειστή νησιωτική κοινωνία τους, που σήμερα αλλάζει και αλλοιώνεται, σχεδόν βίαια, από μια αλόγιστη τουριστικοποίηση και αστικοποίησή της. Μέσα από αυτή την αλλαγή - αλλοίωση, ο συγγραφέας στοχάζεται πάνω στο θέμα του χρόνου, της ζωής, των γηρατειών, υμνώντας την ομορφιά και την αλληγορική αξία θρύλων, όπως ο θρύλος για τις αναράδες, και ελπίζοντας ότι θα συνεχίσουν να «ζουν» όσο θα υπάρχουν άνθρωποι που δε θα 'χουν το χρήμα ως «θεό» κι ανώτατο αγαθό της ζωής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ