Σάββατο 4 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
Επιλογές
Τραγουδισμένα «μαλαματένια λόγια»

«Στάθηκα τυχερός. Αξιώθηκα να μελοποιήσουν στίχους μου οι σημαντικότεροι συνθέτες και να τους ερμηνεύσουν μυθικοί τραγουδιστές. Σ' αυτούς οφείλεται η ευγνωμοσύνη και ο έπαινος».

Με αυτά τα λόγια του πάντα σεμνού, διακριτικού Μάνου Ελευθερίου, έκλεισε η προχτεσινή εκδήλωση στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων, για την έκδοση του διπλού CD «Μαλαματένια λόγια» (ΕΜΙ). Ενα ανθολόγιο 40 τραγουδιών του Μ. Ελευθερίου, μελοποιημένα από 14 συνθέτες και ερμηνευμένα από 21 τραγουδιστές, από το 1964-2003. Από το παλιότερο «Ρημαγμένοι κήποι» του Χρ. Λεοντή με την Δ. Γαλάνη, μέχρι το νεότερο «Του κόσμου» του Χρ. Νικολόπουλου με τον Δ. Μητροπάνο. Ανάμεσά τους κομμάτια αθάνατα των Θεοδωράκη, Μαρκόπουλου, Σπανού, Ξαρχάκου, Μικρούτσικου, Κουγιουμτζή, Μούτση, Κηλαηδόνη, Γκαϊφίλια, Βαρδή, Μαχαιρίτσα, τραγουδισμένα από τους Μπιθικώτση, Αλεξίου, Νταλάρα, Παπακωνσταντίνου, Διονυσίου, Θηβαίο, Μενιδιάτη, Μητσιά, Γαργανουράκη κ.ά.

Για το «μύθο», που «τα τραγούδια του στοιχειώνουν έως αλαφιάσματος τις συνειδήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων», όπως σημειώνει ο Θανάσης Νιάρχος προλογίζοντας την έκδοση, μίλησαν στην εκδήλωση νεότεροι φίλοι και ομότεχνοί του. «Οι καρποί του είναι σαν της ελιάς. Η σάρκα τους είναι λιγνή αλλά γεμάτη ουσία», είπε η Λίνα Νικολακοπούλου για τον δημιουργό, στου οποίου «τα ποιήματα ο καθένας βρίσκει το σπίτι του». «Κατέγραψε την αληθινή ιστορία αυτού του τόπου και των ανθρώπων του», ανέφερε η Λίνα Δημοπούλου, ενώ ο Θοδωρής Γκόνης τον παρομοίωσε με σιδερά, που «νύχτα - μέρα το αμόνι του χτυπά». «Είναι ο κατεξοχήν ελεγειακός», είπε ο Κώστας Τριπολίτης για τον «σπουδαίο» του ελληνικού τραγουδιού, ο λόγος του οποίου χαρακτηρίζεται με την «απώλεια, οδύνη, αγωνία, αίσθηση φθοράς». «Επί σαράντα χρόνια έχτισε το "μύθο" του με στοχασμούς γλυκόπικρους», τόνισε ο Λάμπρος Λιάβας, και «συνεχίζει να κρύβει μαλαματένια λόγια στο χορτάρι για να τα βρουν οι επόμενες γενιές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ