Τρίτη 15 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η νεολαία με το λαό ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Τριάντα δύο χρόνια μετά τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας εμπνέεται από τα μηνύματα της εξέγερσης και συνεχίζει στα βήματα του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, προβάλλοντας στη νεολαία της χώρας μας το εξαιρετικά επίκαιρο και σήμερα μήνυμα του Πολυτεχνείου. Το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ καλεί, με ανακοίνωσή του, τους νέους της Αθήνας να συμμετέχουν μαζικά στον τριήμερο εορτασμό. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 αποτέλεσε κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής πάλης του λαού και της νεολαίας, με καθοριστική τη συμβολή του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, της αντιδικτατορικής ΕΦΕΕ όλων αυτών των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος που με συνέπεια πάλεψαν ενάντια στη φασιστική δικτατορία, όσο και ενάντια στους κήρυκες της υποταγής και του συμβιβασμού.

Καλούμε τις νέες και τους νέους να συμμετάσχουν μαζικά στις εκδηλώσεις και στις διαδηλώσεις τιμής της 32ης επετείου, οι νέοι εργάτες, άνεργοι, μαθητές, φοιτητές να εκφράσουν με κάθε τρόπο την καταδίκη τους στην πολιτική ΠΑΣΟΚ και ΝΔ των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τα μηνύματα σήμερα του Νοέμβρη είναι επίκαιρα, πολύτιμα διδάγματα για τη νεολαία και το κίνημά της.

Αποδεικνύουν ότι:

Ο μόνος δρόμος είναι αυτός του αγώνα, της οργανωμένης συλλογικής πάλης της νεολαίας. Είναι ο δρόμος της οργάνωσης των νέων εργαζομένων στα ταξικά συνδικάτα, της μαζικής συμμετοχής στους φοιτητικούς - σπουδαστικούς συλλόγους, στις μαθητικές κοινότητες.

Η θέση της νεολαίας βρίσκεται μαζί με την εργατική τάξη, με τα φτωχά λαϊκά στρώματα στο κοινωνικο-πολιτικό Μέτωπο της πάλης ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, στην επίθεση στα δικαιώματά μας στη μόρφωση και τη δουλιά, στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Γιατί πίσω από τα προβλήματα της νεολαίας, πίσω από την ανεργία, τους ταξικούς φραγμούς στην Εκπαίδευση βρίσκεται η υπεράσπιση των κερδών των μονοπωλίων, βρίσκεται συνολικά το ιμπεριαλιστικό σύστημα, που μας θέλει πιο φτηνή εργατική δύναμη, ένα σύστημα που δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον πόλεμο, χωρίς την εκμετάλλευση, το χτύπημα δημοκρατικών δικαιωμάτων, ένα σύστημα βαθιά αντιδραστικό.

Υπάρχει για τη νεολαία ριζοσπαστική διέξοδος από τη σημερινή κατάσταση, όχι μόνο για να αντισταθούμε στην επίθεση, αλλά για να διεκδικήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες και δικαιώματάμας.

Είναι ο δρόμος του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Ο δρόμος αυτός περνάει μέσα από την καταδίκη των κομμάτων που στηρίζουν τα μονοπώλια, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ή καλλιεργούν αυταπάτες και το συμβιβασμό όπως ο ΣΥΝ, την αποδυνάμωση των δυνάμεών τους στο νεολαιίστικο κίνημα.

Μέσα από αυτή την πάλη να συνειδητοποιηθεί ότι επιμέρους αλλαγές δεν μπορούν να αλλάξουν συνολικά την κατάσταση, ότι χρειάζεται συνολική ρήξη με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Δεν μπορεί να υπάρξουν «προοδευτικές» λύσεις στα πλαίσια του καπιταλισμού, να εμπνευστεί η νεολαία στην πάλη για την ανατροπή του, στην πάλη για το Σοσιαλισμό.

Συνεχίζουμε. Η νεολαία με το λαό ενάντια στον ιμπεριαλισμό».

Καταθέσεις στεφάνων

Μαζικοί φορείς, οργανώσεις, φοιτητικοί σύλλογοι, σχολεία, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου αναμένεται να καταθέσουν στεφάνι στο Πολυτεχνείο από σήμερα έως και το πρωί της Τετάρτης.

Το ΠΑΜΕ καταθέτει στεφάνι αύριο Τετάρτη, στις 5.30 το απόγευμα. Τόπος συνάντησης θα είναι το Συνδικάτο Οικοδόμων (πλατεία Κάνιγγος).

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) καταθέτει στεφάνι, αύριο στις 11 το πρωί.

ΠΑΜΕ
Εκδηλώσεις μέσα στους χώρους δουλιάς

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα και τους συνδικαλιστές να αναπτύξουν πολύμορφη δράση για το γιορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, δίνοντας φέτος ιδιαίτερο βάρος στις εκδηλώσεις μέσα στους χώρους δουλιάς και στους κλάδους.

«Ας μπολιάσουμε τα λαϊκά στρώματα με τα οράματα, τους στόχους και το χαρακτήρα της εξέγερσης του 1973 ενάντια στους ιμπεριαλιστές και στην εκμετάλλευση. Η εργατική τάξη όπως τότε, έτσι και τώρα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του ταξικού αγώνα. Να εμπλουτιστεί ο αγώνας αυτός με πιο μαχητικά χαρακτηριστικά, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στο δικομματισμό συνολικότερα. Ενάντια στο κεφάλαιο και στους κάθε λογής εκφραστές του», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Ανοίγει σήμερα τις πύλες του
  • Από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ θα είναι ανοιχτό σήμερα και αύριο το Πολυτεχνείο στην Πατησίων
  • Την Πέμπτη κλείνουν οι πύλες στη 1 το μεσημέρι και στις 3 μ.μ. είναι οι προσυγκεντρώσεις για την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

ΜΕΤΡΟ

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή του κόσμου και ιδιαίτερα της νεολαίας στις εκδηλώσεις εορτασμού της 32ης επετείου του Πολυτεχνείου, απηύθυναν χτες το πρωί εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Εορτασμού, με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο γεμάτο συμβολισμούς χώρο κράτησης και βασανιστηρίων του ΕΑΤ - ΕΣΑ, που σήμερα είναι μουσείο και στεγάζονται εκεί τα γραφεία του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-'74.

Το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων ανοίγει σήμερα τις πύλες του από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, για το καθιερωμένο προσκύνημα στο μνημείο, την επίσκεψη στο χώρο των γεγονότων. Αύριο, το Πολυτεχνείο θα μείνει ανοιχτό τις ίδιες ώρες, ενώ την Πέμπτη θα ξεκινήσει η εκκένωση του χώρου στη 1 το μεσημέρι, για να ακολουθήσει η σεμνή τελετή της πρυτανείας και να δοθεί αμέσως μετά το έναυσμα για την αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ, Φ. Προβατάς, μιλώντας για τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της επετείου, είπε ότι το μήνυμά τους έρχεται από πολύ μακριά και απευθύνεται στο μέλλον, χαρακτηρίζοντας δικαίωμα και υποχρέωση τη μαζική συμμετοχή του κόσμου και ιδιαίτερα της νεολαίας σε αυτές. Εκ μέρους της Πανσπουδαστικής ΚΣ ο φοιτητής που μίλησε στη συνέντευξη, κάλεσε τους νέους να περιφρουρήσουν, με τη μαζική συμμετοχή τους στον εορτασμό, το καθ' όλα επίκαιρο σύνθημα της εξέγερσης για Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία - Εθνική Ανεξαρτησία και να δώσουν απάντηση στην πολιτική που σήμερα το καθιστά επίκαιρο και η Α. Χαραλαμποπούλου, πρόεδρος της Προοδευτικής Ενωσης Μητέρων Ελλάδας, κάλεσε τις μητέρες να φέρουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους στο χώρο τους Πολυτεχνείου, στον εορτασμό και την πορεία.

Η Διακήρυξη της Επιτροπής

Η διακήρυξη της Συντονιστικής Επιτροπής Εορτασμού για τον φετινό εορτασμό διαπιστώνει ότι τα οράματα και τα συνθήματα της εξέγερσης του Νοέμβρη παρέμειναν απραγματοποίητα. «Ο πιο βάρβαρος ιμπεριαλισμός που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα ξεδιπλώνεται τα τελευταία χρόνια συσσωρεύοντας με τις δυνάμεις της ασύδοτης αγοράς και της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας, από τη μια τον πιο προκλητικό πλούτο και τη φτώχεια από την άλλη». Επισημαίνει τον πόλεμο και τις επιθέσεις των ιμπεριαλιστών ενάντια στους λαούς, τη διατήρηση τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, την ανεργία, το ζοφερό μέλλον που προδιαγράφεται από την ασκούμενη πολιτική για την παιδεία, το στραγγάλισμα δημοκρατικών και λαϊκών ελευθεριών, την παρεμβατικότητα του ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια και τονίζει ότι σ' αυτές τις συνθήκες τα οράματα του Πολυτεχνείου καλούν σε νέους αγώνες.

Η Συντονιστική Επιτροπή, λοιπόν, καλεί τη νεολαία, τους εργαζόμενους, το λαό της Αθήνας να συμμετέχουν μαζικά στις εκδηλώσεις μνήμης της εξέγερσης και στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία και προσδιορίζει και πάλι τα συνθήματα «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία - Εθνική Ανεξαρτησία», «Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», «Το Πολυτεχνείο ζει - σε νέους αγώνες μας καλεί».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κατασκευή κλίματος «επεισοδίων»

Κλίμα δημιουργίας «επεισοδίων» ενόψει του γιορτασμού του Πολυτεχνείου καλλιεργεί η κυβέρνηση Καραμανλή, συνδέοντας μάλιστα την πρόκλησή τους με τον ταξικό ξεσηκωμό στη Γαλλία! Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε ευθέως να συνδέσει την εξέγερση στη Γαλλία με τη δημιουργία επεισοδίων στο γιορτασμό του Πολυτεχνείου, αν και η κυβέρνηση δεν έχει, όπως παραδέχτηκε, κανένα στοιχείο που να στηρίζει αυτή την «εκτίμηση». «Δεν αποκλείω κάποιοι να θέλουν - παίρνοντας παράδειγμα από τα επεισόδια στη Γαλλία - να δημιουργήσουν αντίστοιχες ταραχές στην Ελλάδα», δήλωσε χτες ο Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος μάλιστα συνέδεσε έμμεσα πλην σαφώς και τους εμπρησμούς αυτοκινήτων στη Λεωφ. Αλεξάνδρας με το γιορτασμό του Πολυτεχνείου. Αν και αρχικά είπε, «όχι, δε συνδέονται τα δύο ζητήματα», έσπευσε να προσθέσει με νόημα «δεν το αποκλείω». Οπως είπε, «δεν έχει γίνει έρευνα από την Αστυνομία για να γνωρίζω τα αποτελέσματά της». Στην ερώτηση του «Ρ» αν η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες πληροφορίες για το ποιοι επιδιώκουν τη δημιουργία ταραχών και επεισοδίων, ο εκπρόσωπος αναδιπλώθηκε και απάντησε αρνητικά.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι οι χτεσινές φιλοκυβερνητικές εφημερίδες με πανομοιότυπα σχεδόν ρεπορτάζ συνέδεαν τους εμπρησμούς των δύο αντιπροσωπειών αυτοκινήτων στη Λεωφ. Αλεξάνδρας με το γιορτασμό του Πολυτεχνείου. Συγκεκριμένα, τους χαρακτηρίζουν «προεόρτια του Πολυτεχνείου» και αποδίδουν την εκτίμηση στην Ασφάλεια. «Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι πρέπει να θεωρείται δεδομένο(!) πως η συγκεκριμένη επίθεση συνδέεται με το κλίμα των ημερών και όλα αυτά που συμβαίνουν στα προάστια της Γαλλίας», αναφέρει για παράδειγμα η «Απογευματινή», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο «Ελεύθερος Τύπος».

Στην ΑΣΟΕΕ

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι πύλες του Πολυτεχνείου για τον τριήμερο γιορτασμό και ενώ η Αστυνομία ανακοινώνει έκτακτα μέτρα και η κυβέρνηση προσπαθεί να τροφοδοτήσει ένα κλίμα τρομοκράτησης του κόσμου ώστε να αποτραπεί η μαζική κάθοδός του στις εκδηλώσεις και την αντιιμπεριαλιστική πορεία του Πολυτεχνείου, ένα ακόμα σκηνικό έντασης στήθηκε χτες στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ), με ευθύνη και της πρυτανείας που αυθαίρετα αποφάσισε χτες το κλείσιμο της σχολής.

Οι φοιτητές του πανεπιστημίου αντέδρασαν, καταγγέλλοντας τόσο την περικύκλωση της ΑΣΟΕΕ από αστυνομικές δυνάμεις και την απόφαση της πρυτανείας (με μάζεμα υπογραφών διά περιφοράς) να κλείσει τη σχολή. Το ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών επισημαίνει ακόμα στο ψήφισμά του: «Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ με την ολόπλευρη στήριξη του ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στο στόχαστρο τα δικαιώματά μας στη μόρφωση και τη δουλιά, την ώρα που το φοιτητικό κίνημα κορυφώνει τους αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή, αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, μη μπορώντας να πείσουν καταφεύγουν σε μεθόδους ανοιχτής τρομοκρατίας για να εμποδίσουν την ανάπτυξη των αγώνων μας».

Παράλληλα, καταγγέλλει την προσπάθεια διαμόρφωσης κλίματος τρομοκρατίας προκειμένου να αποτραπεί η μαζική κάθοδος των φοιτητών και των εργαζόμενων της Αθήνας στο γιορτασμό του Πολυτεχνείου, τονίζοντας ότι «είναι και ένα πολύ καθαρό χτύπημα στο κατακτημένο με αγώνες πανεπιστημιακό άσυλο. Εδώ και καιρό γίνονται προσπάθειες να υπάρξει η κατάλληλη αφορμή ώστε να δοθεί το τελειωτικό χτύπημα στο άσυλο. Δεν είναι τυχαία και η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΑΕΙ από την κυβέρνηση που το βάζει στο στόχαστρο». Συμπληρώνει ότι αυτά προστίθενται στην κατάφωρη επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες του λαού.

Τέλος, καλεί όλους τους φοιτητές να δώσουν την απάντηση μέσα από τη μαζική συμμετοχή στον τριήμερο γιορτασμό και την αντιιμπεριαλιστική πορεία της Πέμπτης και επισημαίνει: «Ολες τους οι προσπάθειες θα πέσουν στο κενό».

Εκδηλώσεις

Για τη μεγάλη πορεία του Πολυτεχνείου η Φοιτητική Ενωση Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΦΕΑΠΘ) καλεί σε συγκέντρωση την Πέμπτη 17 Νοέμβρη, στις 4 το απόγευμα, στο Πολυτεχνείο. Ενώ αύριο Τετάρτη 16 Νοέμβρη θα πραγματοποιήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Πολυτεχνείου, στις 12 το μεσημέρι. Το κείμενο - κάλεσμα για το γιορτασμό του Πολυτεχνείου που συνέταξε η ΦΕΑΠΘ υπογράφουν οι φοιτητικοί σύλλογοι των Τμημάτων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου: Φυσικό, Ψυχολογικό, Ηλεκτρολόγοι Μηχανολόγοι, Χημικοί Μηχανικοί, Ιστορικό - Αρχαιολογικό, ΤΕΦΑ, Ιταλική Φιλολογία, Βιολογία, Γεωλογία, Οικονομικό, Νηπιαγωγών, Πολιτικών Μηχανικών, Τοπογραφικό, αλλά και ο φοιτητικός σύλλογος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

  • Πολύμορφη εκδήλωση για το Πολυτεχνείο διοργανώνει η Πανσπουδαστική ΚΣ στις 16/11, στις 12 μ., στο μικρό αμφιθέατρο του ΤΕΙ Κοζάνης.
  • Κεντρική εκδήλωση γιορτασμού διοργανώνουν οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ αύριο Τετάρτη 16 Νοέμβρη, στις 2 μ.μ στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ με θέμα: «Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, γραμματέας Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ και μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου. Ακολουθεί συναυλία με την Μαρία Δημητριάδη και βιντεοπροβολή. Στο χώρο θα φιλοξενηθεί έκθεση φωτογραφίας.
  • Εκδήλωση γιορτασμού διοργανώνει αύριο 16/11 η Τομεακή Οργάνωση Δυτικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Διαβατών με ομιλητή τον Φάνη Καρκατζούνη, μέλος του ΝΓ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Ακολουθεί συναυλία και βιντεοπροβολή. Στο χώρο θα φιλοξενηθεί έκθεση φωτογραφίας.
  • Εκδηλώσεις γιορτασμού του Πολυτεχνείου διοργανώνουν οι Οργανώσεις Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ: Στην Αλεξανδρούπολη, στις 16/11, στις 8 μ.μ., στο αμφιθέατρο Μοριακής Βιολογίας (παλιό Νοσοκομείο) του ΔΠΘ. Στην Κομοτηνή, στις 16/11, στις 7.30 μ.μ., στη νέα Νομική του ΔΠΘ. Στην Ξάνθη, στις 15/11, στις 7.30 μ.μ., στο Πολυτεχνείο του ΔΠΘ.
ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ 32η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ «ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ»
Να δυναμώσει η αντιιμπεριαλιστική πάλη και συμπόρευση

Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία να τιμήσουν τα 32 χρόνια από τον ξεσηκωμό του «Πολυτεχνείου», δυναμώνοντας την αντιιμπεριαλιστική πάλη και συμπόρευση. Να ενισχύσουν με την ενεργητική συμμετοχή τους τη λαϊκή συσπείρωση, την αντίσταση και την αντεπίθεση.

Οι εξελίξεις επιβάλλουν οι φετινές εκδηλώσεις τιμής για το «Πολυτεχνείο» να είναι μαζικές - μαχητικές, ώστε παντού, σε εργασιακούς και εκπαιδευτικούς χώρους, στις διαδηλώσεις και στη μεγάλη πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία, να εκφραστεί η λαϊκή καταδίκη της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και της ΕΕ που συμμετέχουν και οι ελληνικές κυβερνήσεις, κατά των λαών των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και γενικότερα.

Να ακουστεί δυνατά:

  • Η φωνή για τα σύγχρονα λαϊκά δικαιώματα στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην εργασία, στο εισόδημα, στην Παιδεία, στην Υγεία, στον ελεύθερο χρόνο.
  • Οχι στη νέα αλλαγή των συνόρων που προωθείται μέσα από την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου.
  • Οχι στα επιθετικά σχέδια κατά των αραβικών λαών στο Λίβανο, στο Ιράν, στη Συρία. Να φύγουν οι κατοχικοί στρατοί από το Ιράκ.
  • Να επιστρέψουν τώρα τα ελληνικά στρατεύματα από το Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία, το Αφγανιστάν.

Οι λαοί μπορούν να σταματήσουν τη φωτιά του πολέμου που φέρνουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι ανταγωνισμοί. Μαζικά να εκφραστεί η υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων των λαών της Κύπρου και της Παλαιστίνης. Η αλληλεγγύη στους λαούς που αντιπαλεύουν τον ιμπεριαλισμό.

Το μήνυμα του «Πολυτεχνείου» συνεχίζει να είναι επίκαιρο.

Η εξέγερση του 1973 κατά της δικτατορίας, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έγινε, γιατί ο λαός και η νεολαία υπερνίκησαν τη μοιρολατρία και την υποταγή που καλλιεργούσαν οι δυνάμεις του συμβιβασμού. Μεγάλη και καθοριστική συμβολή είχε το ΚΚΕ, με την πολιτική του, τη δράση παράνομων οργανώσεών του, της ΚΝΕ, που ιδρύθηκε το 1968 και της αντιδικτατορικής ΕΦΕΕ.

Το νόημα του «Πολυτεχνείου» σήμερα ταυτίζεται με την ανάγκη οι εργαζόμενοι, η νεολαία, τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου να απεγκλωβιστούν από την πολιτική και την ιδεολογία των κομμάτων του κεφαλαίου και της ΕΕ. Να καταδικάσουν και αντιπαλέψουν την κοινή στρατηγική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που σημαίνει ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά τους, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα κέρδη και τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Να απορρίψουν τις αυταπάτες και συγχύσεις που καλλιεργεί ο ΣΥΝ.

Ο λαός μπορεί να απαλλαγεί από τα δεινά του ιμπεριαλισμού μόνο αν εμπιστευτεί τη δύναμή του. Με ισχυρό ΚΚΕ, με λαϊκή συμμαχία, μπορεί να περάσει αποφασιστικά στην αντεπίθεση για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας.

Για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία. Μόνο όταν τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα ανήκουν και θα ελέγχονται από το λαό, ο παραγόμενος πλούτος θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του.

Αθήνα 14/11/2005

Η ΚΕ του ΚΚΕ

Τα μεγάλα γεγονότα

(με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου)

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, το Νοέμβρη του 1973, πέρασε στην Ιστορία ως το κορυφαίο γεγονός της αντιδικτατορικής πάλης του ελληνικού λαού και της νεολαίας του. Γεγονός, που επέδρασε αποφασιστικά στην κατάρρευση της χούντας, μετά από μερικούς μήνες.

Δικαιολογημένα, τιμάται και διατηρείται στη μνήμη ως ένα από εκείνα τα αγωνιστικά πετάγματα, που εμπνέουν και προβληματίζουν. Με το πέρασμα του χρόνου, η εξέγερση αυτή, και κυρίως ορισμένα βαθύτερα συμπεράσματα που συνδέονται με την ωρίμανσή της και την ακτινοβολία της, επιχειρείται από διάφορες δυνάμεις να ξεθωριάσουν ή να παραχωθούν στα αραχνιασμένα αρχεία της Ιστορίας. Στην καλύτερη περίπτωση, αναγνωρίζεται ως ένα σημαντικό γεγονός, αλλά περιορισμένης ιστορικής σημασίας.

Δεν είναι στην πρόθεσή μας να ασχοληθούμε με τις δυνάμεις αυτές και τις αιτίες που τις οδηγούν σ' αυτήν τη θέση. Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να θυμίσει ορισμένα γεγονότα και να υπογραμμίσει ορισμένα συμπεράσματα - σε γενικές γραμμές γνωστά - που διατηρούν τη φρεσκάδα τους και συνδέονται, με διάφορους τρόπους, με το παρόν και το μέλλον του εργατικού κινήματος, ευρύτερα του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν ήταν απλά ένα μαζικό μαχητικό ξέσπασμα. Εξελίχθηκε σε μιαν αποφασιστική, αιματηρή σύγκρουση με τη στρατιωτικοφασιστική δικτατορία. Είχε θύματα. Η κατάληψη του Πολυτεχνείου, η πιο προωθημένη μορφή πάλης για εκείνες τις συνθήκες, έγινε πόλος συσπείρωσης και κινητοποίησης ευρύτατων λαϊκών μαζών και νεολαίας. Η μαζική λαϊκή συμμετοχή είναι ακριβώς εκείνο το καθοριστικό στοιχείο, που έδωσε στην κατάληψη τα χαρακτηριστικά της εξέγερσης. Με την εξέλιξη που έπαιρνε ο αγώνας, δεν υπήρχε καμιά αμφιβολία ότι η σύγκρουση με τη χούντα και τους μηχανισμούς της θα ήταν αναπόφευκτη. Παρ' όλα αυτά, η λαϊκή κινητοποίηση ήταν πρωτοφανής. Ο φόβος και η ηττοπάθεια που κυριαρχούσαν άρχισαν να υποχωρούν και η κατάληψη του Πολυτεχνείου βρήκε πλατιά στήριξη. Δύο χρόνια πριν, μια τέτοια ενέργεια, με το ίδιο περιεχόμενο και συνθήματα, είναι βέβαιο ότι δε θα είχε την ίδια απήχηση.

Τρεις παράγοντες που επέδρασαν καθοριστικά


ΜΕΤΡΟ

Τι είναι εκείνο που καθόρισε τη λαϊκή αναγνώριση και μαζική στήριξη της κατάληψης και της έδωσε χαρακτήρα εξέγερσης;

Τρεις, κατά τη γνώμη μας, συνδυασμένοι παράγοντες επέδρασαν καθοριστικά.

- Πρώτο: Είχαν ωριμάσει οι συνθήκες μέσα στα ευρύτατα εργατικά και λαϊκά στρώματα και στη νεολαία, η ανάγκη της απαλλαγής από τη φασιστική δικτατορία. Ηταν ώριμο καθολικό αίτημα.

- Δεύτερο: Το αντιδικτατορικό κίνημα άρχισε να αναπτύσσεται πιο οργανωμένα, να δυναμώνει και μάλιστα οι πιο ριζοσπαστικές του δυνάμεις.

- Τρίτο: Είχαν οξυνθεί οι αντιθέσεις στις γραμμές της χούντας, αλλά και στις γραμμές της πλουτοκρατίας και των πολιτικών της εκπροσώπων. Ο παράγοντας αυτός, που είναι πολύ σημαντικός, δεν έχει φωτιστεί ακόμα σε βάθος.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Στην κατάληψη του Πολυτεχνείου βεβαίως συνυπήρχαν το αυθόρμητο και το οργανωμένο στοιχείο, που στην πορεία απόκτησαν όλα τα χαρακτηριστικά οργάνωσης και μετατράπηκε σε κέντρο μαζικής, παλλαϊκής κινητοποίησης.

Δε θα μπορούσε, όμως, σε καμιά περίπτωση να φτάσουμε σ' αυτήν την ανώτερη - για τις συνθήκες εκείνες - μορφή πάλης με τα χαρακτηριστικά της εξέγερσης, αν δεν είχαν προηγηθεί πολλά μικρά και μεγάλα γεγονότα ατομικής και μαζικής αντίστασης με πολλές θυσίες. Τα μεγάλα γεγονότα δεν εμφανίζονται ξαφνικά. Μπορεί να ξεσπάσουν ή να εκδηλωθούν ξαφνικά. Ωριμάζουν, όμως, μέσα στο χρόνο και συμπυκνώνουν πολύμορφες, συχνά, επιφανειακά, ασύνδετες μεταξύ τους επιμέρους δράσεις.


ΜΕΤΡΟ

Σε πρώτη φάση, πυρήνας αντίστασης, με ευρύτερη ακτινοβολία, ήταν τα στρατόπεδα εξορίας και οι φυλακές, όπου στην πλειοψηφία τους οι κρατούμενοι ήταν κομμουνιστές, ανάμεσά τους και αρκετοί αστοί δημοκράτες. Στα πρώτα χρόνια της χούντας, όπου κυριαρχούσαν ο φόβος, η υποταγή και η ηττοπάθεια μέσα στο λαό, έπαιξε καθοριστικό ρόλο το γεγονός ότι μια μικρή μειοψηφία δεν υποτάχθηκε στη χούντα και δε συμβιβάστηκε με το καθεστώς της και, πολύ περισσότερο, με την αντίληψη ότι θα είναι μακροχρόνια η ζωή της, ότι είναι παντοδύναμη.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, που ξεκίνησε με τη μορφή της κατάληψης, έδωσε, χάριν της ενεργητικής συμμετοχής του λαού, μια πληθώρα μορφών πάλης δίπλα και σε συνδυασμό με την κύρια, την κατάληψη. Η λαϊκή αυτενέργεια, πρωτοβουλία και ευρηματικότητα έδωσαν δυναμισμό, πρωτοτυπία και πολυμορφία στην εξέγερση και όλα τα χαρακτηριστικά ενός γνήσιου λαϊκού ανατρεπτικού κινήματος. Τα κύρια συνθήματα «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία», «Κάτω η χούντα», «Εξω οι ΗΠΑ και το NATO», εμπλουτίστηκαν με μια σειρά αυθόρμητα και πολύ εύστοχα συνθήματα.

Αποκάλυψε τη φύση των πολιτικών δυνάμεων

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου στο ξεκίνημά της και στην εξέλιξή της επέδρασε και στη διάταξη των πολιτικών δυνάμεων. Αποκάλυψε πιο καθαρά τη φύση τους. Οι δυνάμεις που πίστευαν σε μια ομαλή μετάβαση από τη δικτατορία στην αστική νομιμότητα - και ανάμεσά τους οι δυνάμεις του τότε «ΚΚΕ εσωτερικού» και οι οποίες σήμερα αντιπροσωπεύονται στο ΣΥΝ - απομονώθηκαν, δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα.


ΜΕΤΡΟ

Αντίθετα, οι δυνάμεις που πάλευαν ασυμβίβαστα για την ανατροπή της χούντας και στήριζαν την πάλη στην οργανωμένη παρέμβαση του λαϊκού κινήματος ισχυροποιήθηκαν και σε δύναμη και σε κύρος.

Σε όλη τη διάρκεια του αντιδικτατορικού αγώνα, συγκρούονταν δύο γραμμές:

Από τη μια μεριά, η γραμμή της απομάκρυνσης της χούντας και επαναφορά της προηγούμενης αστικής νομιμότητας, μέσω κυρίως χειρισμών και ελιγμών από τα πάνω, χωρίς να θιχτούν οι αιτίες και οι παράγοντες που οδήγησαν στη δικτατορία και ιδιαίτερα οι Αμερικάνοι, το NATO και οι μηχανισμοί τους στο εσωτερικό της χώρας. Γι' αυτό και ποτέ στην ουσία δεν υιοθέτησαν και δε στήριξαν τα κύρια συνθήματα του Πολυτεχνείου και βρέθηκαν υποστηρικτές των ψευτομεταρρυθμίσεων της χούντας.

Και, από την άλλη μεριά, η γραμμή που πάλευε όχι μόνο για την ανατροπή της χούντας, αλλά και τη δημιουργία συνθηκών για γενικότερες αλλαγές, δημοκρατικού αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού χαρακτήρα.

Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή και χωρίς ταλάντευση και καμιά επιφύλαξη, στήριξε με όλες του τις δυνάμεις την εξέγερση του Πολυτεχνείου και άσκησε στο μέτρο των δυνάμεών του την επίδρασή του στο σωστό προσανατολισμό της πάλης. Είναι, άλλωστε, το μόνο κόμμα που προχώρησε σε μιαν ολοκληρωμένη αξιολόγηση αυτού του αγώνα, βγάζοντας γενικότερα συμπεράσματα, χωρίς να παραλείπει την ανάδειξη αδυναμιών ή παραλείψεων στη δράση του, στις συνθήκες εκείνες.

Χρήσιμα συμπεράσματα για τους μελλοντικούς αγώνες

Το γεγονός ότι ο αγώνας του Πολυτεχνείου δεν ολοκληρώθηκε σε ό,τι αφορά τους στόχους του, που τραβούσαν πέρα από την αποκατάσταση της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, γιατί ο συσχετισμός δύναμης δεν το επέτρεψε, δεν αναιρεί σε τίποτα την προσφορά του και την αξία του. Αντίθετα, τα συμπεράσματα από αυτήν τη λαϊκή εξέγερση είναι πολύ χρήσιμα για τους μελλοντικούς αγώνες. Είναι ακριβώς αυτή η ζωντανή ακτινοβολία του Πολυτεχνείου, που οδηγεί την αστική τάξη και τα κόμματά της, καθώς και τους οπορτουνιστές να θεωρούν το Πολυτεχνείο ως ένα γεγονός, που τα όριά του εξαντλήθηκαν στις λίγες μέρες που κράτησε.

Από την άποψη του μέλλοντος, οι λαϊκές εξεγέρσεις είναι αναπόφευκτες. Η δικτατορία του κεφαλαίου δεν ανατρέπεται διαφορετικά. Η απαλλαγή των λαών από την τυραννία του δεν μπορεί να γίνει με ευχολόγια, με κηρύγματα στους κεφαλαιοκράτες και στα τσιράκια τους για καλυτέρευση της κατάστασης των εργαζομένων, αλλά με οργάνωση της ταξικής πάλης της εργατικής τάξης και καθοδήγηση αυτής της πάλης, με τελικό σκοπό την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας από την εργατική τάξη και την οργάνωση της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Ολα τα σχέδια εξανθρωπισμού του καπιταλισμού μέσω μεταρρυθμίσεων είναι αυταπάτες, έχουν χρεοκοπήσει.

Οσο αυτό είναι αλήθεια, αλλά τόσο είναι αλήθεια ότι δεν μπορεί να προβλέψει κανένας το χρόνο και τη μορφή που θα πάρουν οι μελλοντικές λαϊκές εξεγέρσεις. Ούτε να προκαθορίσει το γεγονός εκείνο, ή, εκείνη την ομάδα προβλημάτων, που θα αποτελέσουν το σπινθήρα της έναρξης. Τα ζητήματα αυτά δε λύνονται με συνωμοσίες και σχέδια επί χάρτου.

Η ωρίμανση των προϋποθέσεων θα είναι αποτέλεσμα της συνδυασμένης δράσης πολλών παραγόντων, αντικειμενικών και υποκειμενικών. Ανάμεσά τους:

- Η όξυνση των αντιθέσεων του συστήματος. Η διαδικασία αυτή είναι αναπόφευκτη. Είναι μπροστά μας ολοζώντανη. Το φλεγόμενο Παρίσι, η πνιγμένη Ορλεάνη, τα εκατομμύρια των ανέργων, των φτωχών, των εξαθλιωμένων κλπ. Συνοπτικά, η διόγκωση του πλούτου και της φτώχειας είναι οι δύο πόλοι της αντίθεσης, που μεγεθύνονται αντικειμενικά, και αποκαλύπτουν τα όρια του συστήματος, αλλά και την αυξανόμενη αδυναμία του να αναστείλει αυτές τις διεργασίες, αντιθέσεις, εξελίξεις.

- Η αύξηση της μισθωτής εργασίας της εργατικής τάξης, που αποτελεί πλέον την πλειοψηφία στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό. Το γεγονός ότι είναι υποχρεωμένη να πουλάει την εργατική της δύναμη όλο και πιο φτηνά και κατά μάζες να περνάει από τη σταθερή δουλιά στην ανεργία, στη μερική απασχόληση, στην εξαθλίωση και να συμμετέχει όλο και λιγότερο στον παραγόμενο πλούτο, που η ίδια παράγει, προκαλεί και διεργασίες και συσσώρευση πολιτικής πείρας.

- Η ανασυγκρότηση του Κομμουνιστικού Κινήματος, η αναγέννησή του, όσο κι αν είναι βασανιστική, προχωράει και θα αποτελέσει τη δύναμη εκείνη, που θα οργανώσει την εργατική τάξη και θα δώσει δύναμη και προοπτική στον αγώνα της. Αυτή η διαδικασία σήμερα αποκτά αποφασιστική σημασία και μπορεί να συγκριθεί με τη σφοδρή ιδεολογική πάλη των αρχών του 20ού αιώνα, τότε που έμπαιναν οι βάσεις για τη δημιουργία του Κόμματος Νέου Τύπου και τον οριστικό διαχωρισμό από τις συμβιβαστικές οπορτουνιστικές αντιλήψεις και πρακτικές.

Αποκτά αποφασιστική σημασία, σήμερα που δεν είναι ακόμα ώριμες οι συνθήκες, να υπάρχει σωστός προσανατολισμός:

- Να διατηρείται ζωντανό το όραμα και ο σκοπός του αγώνα: Η επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας ως η μόνη εναλλακτική λύση.

- Επεξεργασμένη στρατηγική και διαρκής ετοιμότητα, να αξιοποιείται η κάθε δυνατότητα και η παραμικρή χαραμάδα που θα ανοίγει, για να οξύνονται οι αντιθέσεις, να βαθαίνουν και να βγαίνει στο προσκήνιο η δύναμη της λαϊκής πάλης.

- Εμπιστοσύνη στη δύναμη της εργατικής τάξης, του λαού, που είναι ικανή κάτω από ορισμένες συνθήκες να παραλύσει και το πιο ισχυρό οπλισμένο χέρι του αντίπαλου, τη διάταξή του, τα σχέδιά του.

- Επιμονή και υπομονετική δουλιά, στη διαφώτιση και οργάνωση των μαζών για έναν τέτοιο σκοπό, αντοχή στις δυσκολίες. Η καθημερινή ακούραστη, συχνά μονότονη δουλιά, χωρίς πάντα άμεσα αποτελέσματα, είναι εκείνη που θα ωριμάσει τα μεγάλα γεγονότα.

Κανένας αγώνας, πολύ περισσότερο για ριζικές επαναστατικές αλλαγές, δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς θυσίες, χωρίς ηρωική προσπάθεια μιας μειοψηφίας που είναι η πρωτοπορία, χωρίς αποφασισμένη, οργανωμένη, πειθαρχημένη και αφοσιωμένη πρωτοπορία στην υπόθεση της απελευθέρωσης της εργατικής τάξης από την καπιταλιστική σκλαβιά.

Το κόμμα μας, το ΚΚΕ, έχοντας μια πολύ πλούσια πείρα αγώνων, αφομοιώνοντας δημιουργικά τη δική του ιστορική πείρα, αλλά και του διεθνούς κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος, ζει και παλεύει στον παλμό των μεγάλων γεγονότων, που αναπόφευκτα θα 'ρθουν, παραμένοντας ακλόνητο στο σκοπό του και ικανό να αναπτύσσει την επαναστατική του δράση, ακόμα και στους πιο δύσκολους καιρούς.

Τα «Πολυτεχνεία» δεν έρχονται μόνα τους, δεν επινοούνται, δημιουργούνται μέσα στην ταξική πάλη για τη συσπείρωση του λαού, για την αγωνιστική διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών του, για την κοινωνική απελευθέρωσή του από τη μισθωτή σκλαβιά.

Για όσους, καλοπροαίρετα, ή, σκόπιμα, εγκαλούν το ΚΚΕ ότι παραγνωρίζει το σημερινό χαρακτήρα των διεθνών εξελίξεων, ότι έχει μειωμένη διεθνιστική αντίληψη, ας μας επιτραπεί να κλείσουμε με τα λόγια του Λένιν: «Ο διεθνισμός στην πράξη είναι ένας και μόνο ένας: Αφοσιωμένη δουλιά για την ανάπτυξη του επαναστατικού κινήματος και του επαναστατικού αγώνα στην ίδια σου τη χώρα, υποστήριξη (με την προπαγάνδα, ηθικά, υλικά) ενός τέτοιου αγώνα, μιας τέτοιας γραμμής και μόνο μιας τέτοιας γραμμής σε όλες, χωρίς εξαίρεση, τις χώρες».


Του
Δημήτρη ΓΟΝΤΙΚΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ