Τρίτη 15 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973 - 2005 (32 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ)
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κατασκευή κλίματος «επεισοδίων»

Κλίμα δημιουργίας «επεισοδίων» ενόψει του γιορτασμού του Πολυτεχνείου καλλιεργεί η κυβέρνηση Καραμανλή, συνδέοντας μάλιστα την πρόκλησή τους με τον ταξικό ξεσηκωμό στη Γαλλία! Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε ευθέως να συνδέσει την εξέγερση στη Γαλλία με τη δημιουργία επεισοδίων στο γιορτασμό του Πολυτεχνείου, αν και η κυβέρνηση δεν έχει, όπως παραδέχτηκε, κανένα στοιχείο που να στηρίζει αυτή την «εκτίμηση». «Δεν αποκλείω κάποιοι να θέλουν - παίρνοντας παράδειγμα από τα επεισόδια στη Γαλλία - να δημιουργήσουν αντίστοιχες ταραχές στην Ελλάδα», δήλωσε χτες ο Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος μάλιστα συνέδεσε έμμεσα πλην σαφώς και τους εμπρησμούς αυτοκινήτων στη Λεωφ. Αλεξάνδρας με το γιορτασμό του Πολυτεχνείου. Αν και αρχικά είπε, «όχι, δε συνδέονται τα δύο ζητήματα», έσπευσε να προσθέσει με νόημα «δεν το αποκλείω». Οπως είπε, «δεν έχει γίνει έρευνα από την Αστυνομία για να γνωρίζω τα αποτελέσματά της». Στην ερώτηση του «Ρ» αν η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες πληροφορίες για το ποιοι επιδιώκουν τη δημιουργία ταραχών και επεισοδίων, ο εκπρόσωπος αναδιπλώθηκε και απάντησε αρνητικά.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι οι χτεσινές φιλοκυβερνητικές εφημερίδες με πανομοιότυπα σχεδόν ρεπορτάζ συνέδεαν τους εμπρησμούς των δύο αντιπροσωπειών αυτοκινήτων στη Λεωφ. Αλεξάνδρας με το γιορτασμό του Πολυτεχνείου. Συγκεκριμένα, τους χαρακτηρίζουν «προεόρτια του Πολυτεχνείου» και αποδίδουν την εκτίμηση στην Ασφάλεια. «Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι πρέπει να θεωρείται δεδομένο(!) πως η συγκεκριμένη επίθεση συνδέεται με το κλίμα των ημερών και όλα αυτά που συμβαίνουν στα προάστια της Γαλλίας», αναφέρει για παράδειγμα η «Απογευματινή», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο «Ελεύθερος Τύπος».

Στην ΑΣΟΕΕ

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι πύλες του Πολυτεχνείου για τον τριήμερο γιορτασμό και ενώ η Αστυνομία ανακοινώνει έκτακτα μέτρα και η κυβέρνηση προσπαθεί να τροφοδοτήσει ένα κλίμα τρομοκράτησης του κόσμου ώστε να αποτραπεί η μαζική κάθοδός του στις εκδηλώσεις και την αντιιμπεριαλιστική πορεία του Πολυτεχνείου, ένα ακόμα σκηνικό έντασης στήθηκε χτες στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ), με ευθύνη και της πρυτανείας που αυθαίρετα αποφάσισε χτες το κλείσιμο της σχολής.

Οι φοιτητές του πανεπιστημίου αντέδρασαν, καταγγέλλοντας τόσο την περικύκλωση της ΑΣΟΕΕ από αστυνομικές δυνάμεις και την απόφαση της πρυτανείας (με μάζεμα υπογραφών διά περιφοράς) να κλείσει τη σχολή. Το ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών επισημαίνει ακόμα στο ψήφισμά του: «Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ με την ολόπλευρη στήριξη του ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στο στόχαστρο τα δικαιώματά μας στη μόρφωση και τη δουλιά, την ώρα που το φοιτητικό κίνημα κορυφώνει τους αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή, αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, μη μπορώντας να πείσουν καταφεύγουν σε μεθόδους ανοιχτής τρομοκρατίας για να εμποδίσουν την ανάπτυξη των αγώνων μας».

Παράλληλα, καταγγέλλει την προσπάθεια διαμόρφωσης κλίματος τρομοκρατίας προκειμένου να αποτραπεί η μαζική κάθοδος των φοιτητών και των εργαζόμενων της Αθήνας στο γιορτασμό του Πολυτεχνείου, τονίζοντας ότι «είναι και ένα πολύ καθαρό χτύπημα στο κατακτημένο με αγώνες πανεπιστημιακό άσυλο. Εδώ και καιρό γίνονται προσπάθειες να υπάρξει η κατάλληλη αφορμή ώστε να δοθεί το τελειωτικό χτύπημα στο άσυλο. Δεν είναι τυχαία και η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΑΕΙ από την κυβέρνηση που το βάζει στο στόχαστρο». Συμπληρώνει ότι αυτά προστίθενται στην κατάφωρη επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες του λαού.

Τέλος, καλεί όλους τους φοιτητές να δώσουν την απάντηση μέσα από τη μαζική συμμετοχή στον τριήμερο γιορτασμό και την αντιιμπεριαλιστική πορεία της Πέμπτης και επισημαίνει: «Ολες τους οι προσπάθειες θα πέσουν στο κενό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ