Τρίτη 15 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αλλαγές στη «θητεία» των πρυτανικών αρχών

Αλλαγές στη θητεία των πρυτανικών αρχών στα πανεπιστήμια ανήγγειλε χτες η υπουργός Παιδείας, Μ. Γιαννάκου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστούν τα φαινόμενα διαπλοκής και πιέσεων στα ιδρύματα. Ωστόσο, οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν δε να οδηγούν εκεί, αφού η «διαφθορά» στα ιδρύματα γεννιέται από την εισβολή σε αυτά των νόμων και των «αξιών» της καπιταλιστικής αγοράς. Αντίθετα, οι νέες ρυθμίσεις εξασφαλίζουν «ευελιξία» και μεγαλύτερη «ελευθερία» στα πρυτανικά σχήματα να εφαρμόζουν τις αντιδραστικές αλλαγές και τις προσαρμογές που απαιτούν από τα ιδρύματα οι αποφάσεις της Μπολόνια, χωρίς να έχουν το «βάρος» να λογοδοτήσουν άμεσα με το τέλος της θητείας τους, στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Οι θητείες των διοικήσεων των ιδρυμάτων και των σχολών (πρυτάνεων, αντιπρυτάνεων και κοσμητόρων) θα είναι πλέον τετραετείς από τριετείς που ήταν μέχρι τώρα, με στόχο να εναρμονιστούν με το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ που προβλέπει προγραμματική συμφωνία τετραετούς διάρκειας ανάμεσα στο υπουργείο και τα Πανεπιστήμια για την εκτέλεση συγκεκριμένου εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου, από την οποία θα εξαρτάται και η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων.

Οι περιορισμοί που τίθενται είναι: Κανένας δε θα μπορεί να κατέχει θέση διοίκησης για περισσότερες από δύο θητείες, οι οποίες δυο θητείες μάλιστα, δεν μπορεί να είναι διαδοχικές και δεν μπορεί να αφορούν την ίδια διοικητική θέση. Για παράδειγμα, αν κάποιος εκλεγεί στις προσεχείς εκλογές πρύτανης, θα διοικήσει για τέσσερα χρόνια και στις αμέσως επόμενες εκλογές δε θα έχει δικαίωμα να ξαναβάλει υποψηφιότητα, θα μπορεί όμως, στις μεθεπόμενες εκλογές να βάλει υποψηφιότητα για αντιπρύτανης ή κοσμήτορας.

Δηλαδή, θα εκλέγεται κάθε τέσσερα χρόνια ένα εντελώς καινούριο πρυτανικό σχήμα, που θα δεσμεύεται αποκλειστικά και μόνο από το επιχειρησιακό σχέδιο που θα συνυπογράφει με την κυβέρνηση και θα το εφαρμόζει χωρίς το «φόβο» του «κόστους», αφού δε θα έχει δυνατότητα να ξαναβάλει άμεσα υποψηφιότητα...

Οι παραπάνω αλλαγές θα περιλαμβάνονται σε ξεχωριστό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα και θα περιλαμβάνει αντίστοιχες προβλέψεις για τις διοικήσεις των ΤΕΙ. Η υπουργός δήλωσε ότι στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται καμιά αλλαγή για το εκλεκτορικό σώμα απ' όσα ίσχυαν μέχρι τώρα και ότι στο εξής, οι εκλογές για τις διοικήσεις των ιδρυμάτων θα γίνονται μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Επίσης, το παραπάνω σύστημα θα εφαρμοστεί ξεκινώντας «από το μηδέν», δηλαδή θα ισχύσει στις προσεχείς εκλογές σε κάθε ίδρυμα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη εάν μέχρι τώρα κάποιοι έχουν εκλεγεί για μια ή περισσότερες φορές σε θέσεις διοίκησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ