Κυριακή 25 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Στον αγώνα με προοπτική

Μιλούν στο «Ρ» αγροτοσυνδικαλιστές της Θεσσαλίας

Με περισσότερη αποφασιστικότητα, ένταση και ενθουσιασμό συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ οι αγρότες της Θεσσαλίας. Υστερα από τα πρωτοφανή σε όγκο και παλμό συλλαλητήρια που πραγματοποίησαν, με χιλιάδες τρακτέρ, σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Φάρσαλα και Τύρναβο, ο αγώνας τους αποκτά νέα δυναμική και προοπτική. Ηδη, οι αγρότες της Καρδίτσας, όπως αποφασίστηκε σε μαζική σύσκεψη εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων και των δύο Ομοσπονδιών του νομού, που έγινε την περασμένη Τετάρτη, από τις 3 του Δεκέμβρη θα βγάλουν τα τρακτέρ στις πλατείες και στους δρόμους όλων των χωριών και των επαρχιών του νομού. Αποφασίστηκε, επίσης, για τις 10 του Δεκέμβρη, νέο αγροτικό συλλαλητήριο, με τρακτέρ, στην πόλη της Καρδίτσας.

Αύριο στα Τρίκαλα στις 10.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη εκπροσώπων των αγροτικών συλλόγων και των Ομοσπονδιών του νομού στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, για να συζητηθεί η περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων.

Αγώνας αξιοπρέπειας

Για τα προβλήματα των αγροτών, τις κινητοποιήσεις και την προοπτική του αγώνα μιλούν στο «Ρ» εκπρόσωποι του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος της Θεσσαλίας.

Ο Β. Γάκης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γραμματικού, επισημαίνει ότι «οι αγρότες με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τους απαιτούν την επίλυση των προβλημάτων τους, που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ». Και συνεχίζει: «Εξαιτίας αυτών των προβλημάτων, όπως οι περιορισμοί στις καλλιέργειες, τα αυξημένα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, το υψηλό κόστος παραγωγής, η έλλειψη έργων υποδομής, το εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς κ.ά., ο αγροτικός κόσμος έχει υποστεί δραματική συρρίκνωση τα τελευταία χρόνια και οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στο ξεκλήρισμα.

Χαρακτηριστικά είναι ορισμένα παραδείγματα: Η κατάσταση για τους βαμβακοπαραγωγούς πάει από το κακό στο χειρότερο, η επιδότηση στο σιτάρι για τους αγρότες του Νομού Καρδίτσας από τις 17.000 "έπεσε" στις 8.000 περίπου, η επιδότηση και η εμπορική τιμή για τη βιομηχανική ντομάτα μειώθηκαν. Επίσης, οι καπνοπαραγωγοί ξεκληρίζονται, ενώ ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι κτηνοτρόφοι. Για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, λοιπόν, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ μονόδρομος είναι ο αγώνας. Είναι αγώνας αξιοπρέπειας για μας».

Βάζουν «ταφόπλακα»

Ο Σπ. Τσιοτινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη», επισημαίνει: «Τα αντιαγροτικά μέτρα της κυβέρνησης και της ΕΕ αποτελούν "ταφόπλακα" για τους μικρομεσαίους αγρότες καθώς στοχεύουν στο βίαιο και μαζικό ξεκλήρισμά τους. Οπως αυτά που πάρθηκαν για το βαμβάκι, για τα καπνά και για όλα τ' αγροτικά προϊόντα. Ολα τα μέτρα, δηλαδή, που στηρίζονται στην "ΑΤΖΕΝΤΑ 2000", στην οποία έβαλε την υπογραφή της και η ελληνική κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο πρωθυπουργός την περασμένη βδομάδα στη Βουλή - ξεπέρασε κάθε όριο πρόκλησης - ότι οι αγρότες πρέπει να ξεχάσουν τις επιδοτήσεις!

Η δική μας απάντηση προς τον πρωθυπουργό είναι ο μαζικός και ενωμένος αγώνας της αγροτιάς για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Δε θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω. Θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους».

«Εξοντώνουν» τους βαμβακοπαραγωγούς

Για τον καταστροφικό κανονισμό της ΕΕ για το βαμβάκι, που βρίσκεται στο στόχαστρο των αγροτικών κινητοποιήσεων, μιλάει ο Δ. Πολύζος, πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Τρικάλων, επισημαίνοντας ότι «στοχεύει στην "εξόντωση" των βαμβακοπαραγωγών». Και υπογραμμίζει: «Ηδη, οι οδυνηρές συνέπειες της εφαρμογής του είναι ορατές. Φέτος, οι αγρότες πουλούν το βαμβάκι μόνο 210 δραχμές το κιλό. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας αρνείται ακόμα και να συζητήσει για το τι πρέπει να γίνει με τη φετινή παραγωγή ώστε να μην καταστραφούν οι βαμβακοπαραγωγοί.

Οπως αρνήθηκε στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο υπουργείο για το βαμβάκι, όπου, όμως, ανακοινώθηκαν νέα καταστροφικά μέτρα για το 2002!!! Κατά συνέπεια, τα όσα δηλώνουν τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και διάφορα κυβερνητικά στελέχη τις τελευταίες μέρες περί "διαλόγου" είναι υποκριτικά και προκαλούν τους αγρότες που έχουν ξεσηκωθεί.

Οι βαμβακοπαραγωγοί και γενικότερα ο αγροτικός κόσμος μπορούν να επιβάλουν τις λύσεις των προβλημάτων τους, συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ».

Ωριμος ο πανελλαδικός συντονισμός

Ο Χ. Αρχοντής, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, σημειώνει: «Βρισκόμαστε σε μία ελπιδοφόρα στιγμή του αγροτικού κινήματος. Μετά τα μαζικά συλλαλητήρια, όχι μόνο στη Θεσσαλία αλλά σε ολόκληρη τη χώρα, που θυμίζουν μέρες του '96, είναι ώριμος πια ο ευρύτερος πανελλαδικός συντονισμός των εργαζόμενων αγροτών ενάντια στις νεοφιλελεύθερες αντιαγροτικές πολιτικές της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΠΟΕ.

Με αιχμή τους καταστροφικούς κανονισμούς και αποφάσεις για το βαμβάκι, τον καπνό, το λάδι, την ελιά και τ' άλλα προϊόντα, η κυβέρνηση και η ΕΕ επιχειρούν, στα πλαίσια της "ΑΤΖΕΝΤΑΣ 2000", την οριστική κατάργηση κάθε στήριξης σε βασικούς αγροτικούς τομείς και προϊόντα, στο όνομα των "λογικών" της ελεύθερης αγοράς.

Αυτές τις βαθύτατα αντιδραστικές επιλογές στηρίζουν, όχι μόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ΝΔ και όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την ΟΝΕ. Ουσιαστικό "μοχλό" εξανδραποδισμού και υποταγής των αγροτών αποτελεί αυτή τη στιγμή η στάση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας των ΠΑΣΕΓΕΣ- ΓΕΣΑΣΕ-ΣΥΔΑΣΕ.

Ολοι αυτοί έχουν απέναντί τους έναν ισχυρό αντίπαλο: Είναι ο ενωμένος πανελλαδικός αγώνας των ίδιων των αγροτών».

Παναγροτικός πανελλαδικός ξεσηκωμός!
  • Σε κλιμάκωση και πανελλαδικό συντονισμό της πάλης, προσανατολίζονται οι αγρότες. Στις 29 Νοέμβρη, η πανελλαδική σύσκεψη, στον Παλαμά της Καρδίτσας
  • Στόχος, η ικανοποίηση των ζωτικών και δίκαιων αιτημάτων του αγροτικού κόσμου και η ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις έδειξαν την αποφασιστικότητα των αγροτών, να αντισταθούν στην εφαρμοζόμενη πολιτική
Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις έδειξαν την αποφασιστικότητα των αγροτών, να αντισταθούν στην εφαρμοζόμενη πολιτική
Μετά τα πολύ επιτυχημένα συλλαλητήρια στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας, οι αγρότες προσανατολίζονται στην κλιμάκωση και το συντονισμό της πάλης τους, σε πανελλαδικό επίπεδο.

Προς τούτο, οι εξεγερμένοι ξωμάχοι της Καρδίτσας - μετά από σύσκεψη εκπροσώπων των αγροτικών συλλόγων των δυο Ομοσπονδιών του νομού, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη - πήραν την πρωτοβουλία να καλέσουν εκπροσώπους από τις αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις όλης της χώρας, να συμμετάσχουν σε πανελλαδική σύσκεψη, στις 29 Νοέμβρη, στον Παλαμά της Καρδίτσας. Εκεί θα συζητηθεί η πορεία και η προοπτική του αγώνα της αγροτιάς και τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν για την πετυχημένη κλιμάκωση και τον αποτελεσματικό συντονισμό του αγώνα, σε πανελλαδικό επίπεδο. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των Καρδιτσιωτών αγροτών έχουν προτείνει η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων να ξεκινήσει στις 10 Δεκέμβρη, με νομαρχιακά συλλαλητήρια σ' όλη τη χώρα. Κι επειδή πολύς λόγος γίνεται για τη μορφή που θα πάρει η κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων - το γνωστό, από παλιά, επίμονο και, εν πολλοίς, «ύποπτο» δημοσιογραφικό ερώτημα, «πότε και πού θα κλείσετε τον εθνικό δρόμο;», απευθύνεται συνεχώς προς τα στελέχη του αγωνιστικού αγροτικού κινήματος, λες και ο κόσμος ενδιαφέρεται μόνο για τη μορφή κι όχι για το περιεχόμενο και την προοπτική του αγώνα της αγροτιάς - οι ηγέτες του αγροτικού ξεσηκωμού έχουν, πολλές φορές και ρητώς, ξεκαθαρίσει ότι δεν αποκλείουν καμιά μορφή πάλης, αρκεί να είναι συσπειρωτική και αποτελεσματική. Τονίζουν, δε, με έμφαση πως οι ίδιοι οι αγωνιζόμενοι αγρότες θ' αποφασίσουν - μέσα από συλλογικές και άκρως δημοκρατικές διαδικασίες που έχουν καθιερωθεί, τα τελευταία χρόνια, στο αγωνιστικό αγροτικό κίνημα - για το πότε, πώς και πού θα στήσουν τα «μετερίζια» της πάλης τους.

Ο συντονισμός της δράσης σε πανελλαδικό επίπεδο είναι ο επόμενος στόχος των αγροτών
Ο συντονισμός της δράσης σε πανελλαδικό επίπεδο είναι ο επόμενος στόχος των αγροτών
Στόχος του νέου πανελλαδικού παναγροτικού ξεσηκωμού είναι η ικανοποίηση των ζωτικών και δίκαιων αιτημάτων του αγροτικού κόσμου - έτσι όπως έχουν ιεραρχηθεί και προβάλλονται στα ψηφίσματα των τελευταίων κινητοποιήσων - για να μην ξεκληριστεί η μικρομεσαία αγροτιά και αναγκαστεί να φύγει από τα χωριά της. Ταυτόχρονα, όμως, οι αγρότες αγωνίζονται για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα προβλήματά τους, οδηγώντας σε μαζικό ξεκλήρισμα χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά της χώρας μας.

Οι εξεγερμένοι αγρότες δεν παλεύουν απλώς για την επίλυση κάποιων επιμέρους, τοπικών, άμεσων και εφήμερων προβλημάτων. Οχι γιατί είναι του «όλα ή τίποτα», αλλά επειδή φοβούνται ότι κι αν λυθούν τώρα τα προβλήματα θα τα ξαναβρούν μπροστά τους σε λίγο καιρό, αφού είναι απότοκα μιας πολιτικής που συνεχίζεται κι επειδή γνωρίζουν καλά - και εκ πείρας πλέον - πως αν δεν ανατραπεί η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται και δεν εφαρμοστεί μια άλλη, φιλοαγροτική, δε λύνεται το αγροτικό πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά συνεχώς θα οξύνεται και θα «σκοτώνει» όλο και περισσότερους μικρομεσαίους αγρότες, μέχρι να τους αφανίσει όλους...


ΚΕΙΜΕΝΑ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ - Ελένη ΤΖΗΚΑ

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Πώς ξεκληρίζονται και ποιοι παίρνουν τη θέση τους

Το κακό για τους αγρότες είναι ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνονται, ιδίως τα τελευταία χρόνια, στοχεύουν στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς

Υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται ότι οι αγρότες κινητοποιούνται, κάθε χρόνο, είτε γιατί υποκινούνται από τα κόμματα, είτε γιατί έχουν συνηθίσει στο «ζητώ». Βεβαίως, ο κάθε λογικός άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι ο ξωμάχος - εργατικός και φιλήσυχος νοικοκύρης, κατά το πλείστον - δε βγαίνει στους δρόμους από «χούι» ή από «χόμπι». Αλλωστε, δεν είναι και τόσο εύκολο κι ακίνδυνο να συμμετάσχει στα συλλαλητήρια, γνωρίζοντας ότι τα ΜΑΤ τον περιμένουν στη γωνία με τη «ρομφαία» και τα αγροτοδικεία στο εδώλιο με το «δρεπάνι».

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι κάτι πολύ «σκληρό κι ανυπόφορο» είναι που τον εξαναγκάζει να παίρνει το τρακτέρ του και να βγαίνει στους δρόμους, διακινδυνεύοντας πολλά. Κι αυτό το «κάτι» είναι το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζει. Διότι, όλοι πρέπει να παραδεχτούν πως οι μικροί και μεσαίοι αγρότες της χώρας μας, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία της αγροτιάς, αντιμετωπίζουν άμεσα τον κίνδυνο να ξεκληριστούν από τη γη τους και να σπρωχτούν στην ανεργία ή στη νέα μετανάστευση.

Ασύμφορες πια οι καλλιέργειες

Σήμερα, πια, ό,τι και να καλλιεργήσει ο Ελληνας μικρομεσαίος αγρότης δεν εξασφαλίζει ένα εισόδημα με το οποίο μπορεί να ζήσει, ανθρώπινα, την οικογένειά του. Και αυτό διότι οι τιμές όλων των αγροτικών προϊόντων είναι πολύ χαμηλές για τον παραγωγό - παρ' όλα αυτά ο καταναλωτής τ' αγοράζει πανάκριβα - ενώ το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο, με αποτέλεσμα να μην του μένει ένα λογικό κέρδος. Κάποιο κέρδος άφηναν, μέχρι τώρα, οι λεγόμενες δυναμικές και προσοδοφόρες καλλιέργειες - όπως, π.χ., βαμβάκι, καπνός, λάδι, ζαχαρότευτλα, κηπευτικά - αλλά από δω και πέρα και μετά τους νέους καταστροφικούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αυξάνουν τους περιορισμούς σε στρέμματα και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας και μειώνουν το ύψος των ποσοστώσεων κι αυτές οι καλλιέργειες έγιναν προβληματικές και ασύμφορες.

Φυσικά, σχεδόν «απαγορευτικές» είναι οι καλλιέργειες άλλων προϊόντων - όπως στάρι, καλαμπόκι, βιομηχανική ντομάτα κ.ά. - αφού τα έσοδα δεν καλύπτουν καν τα έξοδα.

Υπολογίζεται, για παράδειγμα, ότι ο παραγωγός για να παράγει ένα κιλό στάρι ξοδεύει 45 δραχμές. Πουλώντας το 42 δραχμές το κιλό - τη στιγμή που ένα κιλό ψωμί κοστίζει από 300 μέχρι 400 δραχμές! - χάνει και τρεις δραχμές το κιλό. Πιο αναλυτικά, τα έξοδα καλλιέργειας ενός στρέμματος με στάρι φτάνουν στις 17.000 δραχμές:

  • 4.000 δρχ για όργωμα.
  • 1.000 δρχ. για σβάρνισμα.
  • 3.500 για αγορά σπόρου.
  • 5.000 για λίπασμα.
  • 3.500 για αλώνισμα.
  • Κι αν χρειαστεί και φυτοφάρμακα, ή και πότισμα, τα έξοδα αυξάνονται.

Σ' όλα αυτά δε μετριούνται τα μεροκάματα του αγρότη, ενώ για να καλυφτούν πρέπει το χωράφι να παράγει κοντά στα 400 κιλά ανά στρέμμα! Κάτι που δε συμβαίνει πάντα και, φυσικά, δε συμβαίνει σε περιόδους ανομβρίας και ξηρασίας, όπως η φετινή.

Στο εύλογο ερώτημα γιατί οι αγρότες σπέρνουν στάρι αφού «μπαίνουν από μέσα», η απάντηση είναι διπλή: Πρώτον, διότι θα πάρουν και άλλες 8.000 - 15.000 δραχμές - αναλόγως το ύψος που θα έχει το πρόστιμο συνυπευθυνότητας που θα πληρώσουν λόγω υπέρβασης του πλαφόν παραγωγής ανά νομό, που έχει οριστεί - σαν στρεμματική επιδότηση κι αυτό θα είναι το κέρδος τους. Δεύτερον, γιατί εξαναγκάζονται να πάνε σ' αυτή την ασύμφορη καλλιέργεια, επειδή τους «διώχνουν» από τις άλλες που θεωρούνται κάπως καλύτερες!

«Βάλτε... βατόμουρα ή αφήστε τα χέρσα!»

Σαν «λύση» σ' αυτό το «αγροτικό αδιέξοδο», που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας, η κυβέρνηση κι άλλοι «συμβουλάτορες» προτείνουν τις περιβόητες αναδιαρθρώσεις. Προτρέπουν, δηλαδή, τους αγρότες ν' αλλάξουν καλλιέργειες. Μόνο που δεν τους λένε τι άλλο να καλλιεργήσουν. Διότι, βέβαια δεν είναι λύση τα... καλλωπιστικά φυτά που τους πρότεινε πριν μια δεκαετία η κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε τα... βατόμουρα και οι... ακακίες. Ούτε πάλι να πλημμυρίσει ο θεσσαλικός κάμπος με... αγγούρια, όπως είχε συμβουλέψει, παλιότερα, ο τότε υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας.

Λύση για τους αγρότες δεν είναι ούτε ν' αφήσουν τα χωράφια τους χέρσα, να κάνουν, δηλαδή, από μόνοι τους αυτό που προωθούν η κυβέρνηση και η ΕΕ με την αγρανάπαυση. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν αποτελεί λύση και η περιβόητη αμειψισπορά, όπως σκαρφίστηκε να... προτείνει ο νέος υπουργός Γεωργίας, Γ. Δρυς, ο οποίος, παίζοντας το ρόλο του «αγροτικού γιατρού», διέγνωσε ότι τα χωράφια χρειάζονται... ξεκούραση.

Από νοικοκυραίοι ξανά «κολίγοι»!

Ολα τα μέτρα που λαμβάνονται, ιδίως τα τελευταία χρόνια, στις Βρυξέλλες, με την ενεργό συμμετοχή των ελληνικών κυβερνήσεων και εφαρμόζονται στη χώρα, στοχεύουν στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Βεβαίως, όταν οι ξωμάχοι αναγκαστούν να φύγουν από τα χωριά τους δε θα πάρουν και τη γη μαζί τους. Αυτή θα την παραχωρήσουν «για ένα κομμάτι ψωμί» σε μεγαλοεπιχειρηματίες που θα εξελιχθούν σε νεοτσιφλικάδες και θα πάρουν στη δούλεψή τους - μετατρέποντάς τους σε «κολίγους» - ξεκληρισμένους αγρότες.

Ηδη αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς η Αγροτική Τράπεζα προχωρεί σε απαλλοτριώσεις χωραφιών για χρέη αγροτών και αρκετοί επιχειρηματίες κινούνται για ν' αγοράσουν και να μπουν στον αγροτικό χώρο. Οι διαδικασίες για τη συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και του εισοδήματος θα κινηθούν πιο γοργά με την ίδρυση της περιβόητης Τράπεζας Γης και με άλλες αναδιαρθρώσεις που προωθούνται στον αγροτικό τομέα.

Για ν' αποφύγουν αυτή ακριβώς τη σκοτεινή προοπτική που τους ετοιμάζουν η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ενωση και το μεγάλο κεφάλαιο, βγαίνουν στους δρόμους και αγωνίζονται οι αγρότες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ