Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πούλμαν και συγκοινωνία για την Πανεπιστημιούπολη

Οι λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΑ που διευκολύνουν την προσέλευση του κοινού στο Φεστιβάλ στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια (κεντρική είσοδος από την οδό Ούλαφ Πάλμε) είναι:

  • «221» Αθήνα - Πανεπιστημιούπολη.
  • «140» Πολύγωνο - Γλυφάδα. Αφετηρία από Δικαστήρια.
  • «224» Καισαριανή - Ελ. Βενιζέλου.
  • «608» Γαλάτσι - Ακαδημία - Νεκροταφείο Ζωγράφου.
  • «250» Σταθμός Ευαγγελισμού - Πανεπιστημιούπολη.
  • «235» Αθήνα - Ζωγράφου Β.

Για όσους δε φοβούνται το περπάτημα, διευκολύνει και η στάση «Ευαγγελισμός» του μετρό.

Παράλληλα, Οργανώσεις του ΚΚΕ και Παραρτήματα Εθνικής Αντίστασης, θα δρομολογήσουν πούλμαν για το Φεστιβάλ αύριο Σάββατο:

-- Από την Καλλιθέα, πλατεία Δαβάκη στις 6.30 μ.μ.

-- Από τους Αγίους Αναργύρους, Δημαρχείο, στις 6 μ.μ.

-- Από τον Αγ. Νικόλαο Αχαρνών, στις 7 μ.μ. και από τον Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών στις 7.15 μ.μ.

-- Από την πλατεία Φειδά στη Ριζούπολη, στις 7 μ.μ.

-- Από την Αγία Βαρβάρα - Ανω Πατήσια στις 7.15 μ.μ.

-- Από την πλατεία Κολιάτσου στις 7.15 μ.μ.

-- Από την πλατεία Δημαρχείου (Ευαγγελίστρια) στο Περιστέρι στις 6 μ.μ. αναχωρεί δωρεάν πούλμαν.

Το σημερινό πρόγραμμα
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΞΕΔΡΑ

21.30 Θ. Μικρούτσικος - Δ. Τσακνής - Γ. Κούτρας

22.45 Φ. Πλιάτσικας - «Οναρ» - Μ. Φάμελος - Ευσταθία

00.00 Skalariak, ska punk μουσική με το συγκρότημα των Βάσκων

ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.30 «Νηπενθείς»

21.50 «Blues Berger»

22.20 «Funkey»

23.00 «Η ζωή σε 3 κύκλους» με το «Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό»

23.45 «Magic de Spell»

ΛΑΪΚΟ ΣΤΕΚΙ

21.30 Αφιέρωμα στο παραδοσιακό προσφυγικό τραγούδι με τον Λ. Χαλκιά

22.30 «Ποντοπόροι», οδοιπορικό στην ποντιακή παράδοση

23.45 Λαϊκό γλέντι με την Σ. Βαζούρα

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

20.00 «Αντιγόνη» του Μπ. Μπρεχτ από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ

21.30 «Αφιέρωμα στον Ναζίμ Χικμέτ» με τους «Μελωδία Ανυπακοής»

22.30 Ορχήστρα και χορωδία της ΚΝΕ

23.30 «Ελληνοτουρκική διεθνιστική αλληλεγγύη» με τη συμμετοχή των Σ. Μπαλλά - Renan Bilek

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 2

20.00 «Ενα ακόμα και φύγαμε» του Χάρολντ Πίντερ από τη θεατρική ομάδα ΓΓ

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

20.30, στη Διεθνούπολη, θέμα: «Οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή - η νεολαία ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό». Συμμετέχουν οργανώσεις από τη Μ. Ανατολή.

20.30, στο χώρο των ΑΕΙ, βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τον αντικομμουνισμό. Θα μιλήσουν η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Νίκος Παπαγεωργάκης, μέλος του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Γιώργος Τριμπέρης, πανεπιστημιακός, πρόεδρος του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθήνας.

20.00, στο χώρο των μαθητών, θέμα: «ΜΜΕ και Δημοτικές - Νομαρχιακές Εκλογές». Συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι: Κώστας Πασακυριάκος («Ριζοσπάστης»), Γιώργος Πενταράκης (ΕΡΤ).

20.00, στο χώρο των νέων εργαζομένων, θέμα: «Νέες γυναίκες και εργατικό κίνημα».

20.00, στο χώρο «κατά των ναρκωτικών», θέμα: «Ναρκω-κουλτούρα: μια πολύπλευρη επίθεση στη συνείδηση της νεολαίας».

Ισχυρό όπλο το γέλιο

Ενα έργο κριτικό και άρα πολιτικό με ισχυρό του όπλο το γέλιο, το έργο του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» παρουσιάστηκε χτες στην 1η θεατρική Σκηνή, από τη θεατρική ομάδα Καματερού «Εκτός σχεδίου», αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη μεγάλη αρετή του Ντάριο Φο να επαναφέρει τις λαϊκές παραδόσεις, τις ιστορίες, τα τραγούδια, τα βιώματα της εργατιάς. Η μετάφραση είναι της Αννας Βαρβαρέσου, η απόδοση του Στέφανου Ληναίου και η σκηνοθετική επιμέλεια της Χαράς Βουτυράκη και του Σήφη Μανταδάκη. Επαιξαν: Ελένη Κουκουλάρη, Αθηνά Βουδούρη, Αλέξανδρος Ρομπόπουλος, κ.ά.

Για τον ποιητή της Ρωμιοσύνης

Στον Γιάννη Ρίτσο, τον ποιητή που, συνταιριάζοντας τα βήματά του με το προοδευτικό και το κομμουνιστικό κίνημα, βίωσε και «μίλησε» για τις περιπέτειες της Ρωμιοσύνης, ήταν αφιερωμένη η συναυλία που έδωσε χτες το βράδυ η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». Ενα αφιέρωμα στον αφοσιωμένο στον αγώνα ποιητή, που πορεύτηκε μαζί με το λαό και ύμνησε τους καημούς και τις ελπίδες του. Με ερμηνευτές τον Δημήτρη Μπάση, την Μαρία Δημητριάδη και το Τρίφωνο (Ερωφίλη, Νίκος Κουρουπάκης, Δημήτρης Υφαντής), η ορχήστρα παρουσίασε τραγούδια που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης από τον «Επιτάφιο», τη «Ρωμιοσύνη» και «Τα δεκαοχτώ Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας»: «Πού πέταξε τ' αγόρι μου», «Χείλι μου μοσκομύριστο», «Μέρα μαγιού», «Βασίλεψες, αστέρι μου»....«Αυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό...», «Ολοι διψάνε», «Οταν σφίγγουν το χέρι», «Θα σημάνουν οι καμπάνες», «Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις...». Τραγούδια βγαλμένα από τα σπλάχνα του λαού μας, παντοτινά δικά μας, «φάροι» άσβηστοι στους αγώνες για αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη.

Στην Κεντρική Σκηνή ακολούθησαν οι Ιταλοί «Banda Bassotti», που όπως και πέρσι έτσι και φέτος ενθουσίασαν το κοινό του Φεστιβάλ. Το συγκρότημα - ιδιαίτερα δημοφιλές στη γειτονική χώρα - στη δεύτερη κατά σειρά συναυλία του στη χώρα μας, έβαλε «φωτιά» με τα δυνατά τραγούδια του - κομμάτια καταδίκης του ιμπεριαλισμού, τραγούδια αφιερωμένα στους κομμουνιστές του κόσμου.

Σ' όλους τους τόνους ένα τραγούδι: Ανυπακοή!

Κι όλοι μαζί μια επιλογή: Με το ΚΚΕ! για την Ανατροπή!

Στο λαϊκό στέκι
Στο λαϊκό στέκι
Ζωντάνια, αγώνας, ανυπακοή.

Ανυπακοή στην κουλτούρα της αστικής τηλεόρασης, στο σχέδιο για υποταγμένες συνειδήσεις.

Ανυπακοή στη διασκέδαση - κονσέρβα, στην ανώδυνη εκτόνωση.

Ανυπακοή στο κλισέ που σε θέλει απολίτικο, απαθή, απομονωμένο, ατομιστή.

Ανυπακοή στην κυρίαρχη πολιτική, στο σχολείο της αμάθειας, στο πανεπιστήμιο της ανεργίας.

Ολα μαζί και κάθε ένα χώρια. Δεν έχει σημασία τι τράβηξε όλους αυτούς τους νέους.

Οι μαθητές μαζεμένοι κουβεντιάζουν για το σχολειό που ονειρεύονται, για τη μόρφωση που αξίζουν και διεκδικούν. Οι φοιτητές μιλούν για τους αγώνες που δεν τελείωσαν, για όλα εκείνα που παλεύουν. Οι νέοι εργαζόμενοι, για την πάλη τους για δουλιά με δικαιώματα, μισθό και ασφάλιση, για ζωή ολόκληρη, για τη ζωή που τους αξίζει. Οι νέοι στρατευμένοι, οι νέοι καλλιτέχνες, τα παιδιά από τις θεραπευτικές κοινότητές που κάνουν τη δημιουργικότητα και τη συλλογικότητα όπλο στον πόλεμο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά... όλοι ήταν εκεί! Μαζί κι οι ξένες αντιπροσωπείες που κουβαλούν τον πολιτισμό του λαού τους, τους αγώνες τους, τη διεθνιστική αλληλεγγύη, την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Είναι το 32ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «ΟΔΗΓΗΤΗ». Είναι η γιορτή της νεολαίας. Είναι πρόταση. Επιλογή. Στάση ζωής.

Για να σπάσουν οι αυταπάτες περί τοπικών κριτηρίων στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Για να σηματοδοτηθεί η αντεπίθεση με τη στήριξη των δυνάμεων που αγωνίζονται και στις τοπικές εκλογές. Για να συγκρουστείς με τη ναρκω-κουλτούρα και τη λογική της περιθωριοποίησης. Για να κάνεις μια αναδρομή στους πρόσφατους αγώνες φοιτητών και σπουδαστών. Να προβληματιστείς και να σχεδιάσεις τους αγώνες που έρχονται. Να σχολιάσεις με τους συμμαθητές σου τη γνώση και τη μόρφωση εκείνη που έχεις πραγματικά ανάγκη. Να κάνεις μια βόλτα για πρώτη φορά στους χώρους. Να δεις και άλλους νέους εργαζόμενους. Να κουβεντιάσεις με παιδιά που ήδη έχουν κάνει μια επιλογή ζωής. Ανυπότακτη. Με το ΚΚΕ. Για την Ανατροπή.

Από την «Αντιγόνη» στη θεατρική σκηνή
Από την «Αντιγόνη» στη θεατρική σκηνή
Τα πηγαδάκια στήνονται με μιας. Παντού. Κάθε περίπτερο και μια φλόγα. Φλόγα νεανικής ορμής και δημιουργικότητας. Την αφουγκράζεσαι, τη νιώθεις, τη ζεις.

Γιατί μοιράζεσαι. Σκέψεις, προβληματισμούς, ανασφάλειες για το σήμερα και το αύριο. Αγανάκτηση από τα ψέματα και την εκμετάλλευση που αντιμετωπίζεις στη δουλιά, στη ζωή.

Γιατί εκφράζεσαι. Με τις δικές σου πινελιές στους χώρους ελεύθερης έκφρασης και δημιουργίας. Ταυτίζεσαι με τη ζωντάνια των συνομηλίκων σου που στήνουν θίασο και ανεβάζουν παραστάσεις. Από νέους για νέους. Από εργαζόμενους για εργαζόμενους.

Και είναι η ζωντάνια της νιότης που τα κάνει να ξεχωρίζουν. Μιας νιότης που ξέρει: «Η γνώση είναι δύναμη». Και θέλει να μάθει, διψάει...

Γι' αυτό και δε σταματά στο πρώτο περίπτερο. Συγκεντρώνεται και προβληματίζεται στο αφιέρωμα για το Δημοκρατικό Στρατό. Δεν υποτάσσεται. Δεν υποχωρεί από τα δίκια της.

Αυτά τα παιδιά τα θέλουν όλα, τραγούδαγε την πρώτη μέρα ο Β. Παπακωνσταντίνου σε μια πνιγμένη από κόσμο πανεπιστημιούπολη. «Avanti Popolo», τραγούδησαν χτες οι Banda Bassoti, ξεσηκώνοντας το ποτάμι της νιότης. Μιλώντας με τις κόκκινες σημαίες, χορεύοντας στο ρυθμό της πάλης.

Το Φεστιβάλ συνέχισε και χτες να φλογίζει τις νεανικές καρδιές. Συνεχίζει και σήμερα με τις πλούσιες εκδηλώσεις του. Θα συνεχίσει και αύριο. Και δίνει την αίσθηση ότι δε θα κορυφωθεί απλώς, αλλά θα ανανεώσει το ραντεβού του με τη νέα γενιά, που από τη Δευτέρα θα είναι πάλι στα θρανία, στο μεροκάματο, στον αγώνα, στους δρόμους.


Από τη συζήτηση για την επίδραση του προγράμματος της τηλεόρασης στη συνείδηση των νέων
Από τη συζήτηση για την επίδραση του προγράμματος της τηλεόρασης στη συνείδηση των νέων

Από τη συζήτηση για τους αγώνες στα ΑΕΙ με συμμετοχή του πανεπιστημιακού και υποψήφιου νομάρχης Αθήνας της ΝΑΣ, Ηλία Νικολόπουλου
Από τη συζήτηση για τους αγώνες στα ΑΕΙ με συμμετοχή του πανεπιστημιακού και υποψήφιου νομάρχης Αθήνας της ΝΑΣ, Ηλία Νικολόπουλου
Η ψήφος πρέπει να είναι αγωνιστική!

Από τη συζήτηση για τις δημοτικές εκλογές
Από τη συζήτηση για τις δημοτικές εκλογές
Ενας μήνας έμεινε για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και το σύνθημα που βγήκε από τη συζήτηση που έγινε χτες στα πλαίσια του 32ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ήταν ένα: «Η ψήφος πρέπει να είναι αγωνιστική και να δίνει το έναυσμα για νέους αγώνες. Τα ψευτοδιλήμματα ότι υπάρχουν τοπικά και γενικά προβλήματα δεν πρέπει να ισχύσουν σε αυτές τις εκλογές». Σε μια συζήτηση που συντόνιζε ο Περ. Κουρμούλης, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη», συμμετείχαν ο Δημ. Αγκαβανάκης, υποψήφιος δήμαρχος με την «Ενωτική Αγωνιστική Πορεία» Καισαριανής, η Τατ. Βουρδουμπά, υποψήφια με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και η Αλεξ. Τσέρπου, υποψήφια με τη ΝΑΣ Πειραιά. «Οι συνδυασμοί των κομμάτων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ διαχωρίζουν τα προβλήματα σε τοπικά και γενικά. Με τον τρόπο αυτό πάνε να καλύψουν τις ευθύνες των κομμάτων τους», υπογράμμισε ο Δημ. Αγκαβανάκης. Για να συμπληρώσει ότι με την ευθύνη αυτών των δημοτικών παρατάξεων πολλοί δήμοι μετατράπηκαν σε «πιλότους» εφαρμογής αντιλαϊκών πολιτικών όπως τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, κ.ά. «Σ' αυτές τις εκλογές είναι ανάγκη η νεολαία και οι γυναίκες που είναι οι ομάδες που δέχονται τη μεγαλύτερη επίθεση, να έχουν οξυμένο πολιτικό κριτήριο προκειμένου να αλλάξουν οι συσχετισμοί προς όφελός τους», είπε η Αλεξ. Τσέρπου. Στη σημασία της ψήφου αναφέρθηκε και η Τατ. Βουρδουμπά που σημείωσε: «Αυτή η ψήφος του θα βαρύνει ή υπέρ της έντασης των αντιλαϊκών πολιτικών ή υπέρ της ενίσχυσης των αγωνιστικών συνδυασμών».

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ
Κατασκευάζοντας καταναλωτές

Σε σημαντική παρέμβαση στο θέμα της επίθεσης του κεφαλαίου στη συλλογική συνείδηση, εξελίχθηκε η συζήτηση στο χώρο του Πολιτισμού

Το 60% του ενεργού οικονομικά πληθυσμού της χώρας ανήκει στην εργατική τάξη, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να δει την πραγματικότητα της ζωής του στην τηλεόραση. Αυτή η πραγματικότητα είναι «ανύπαρκτη» ως αντικείμενο του τηλεοπτικού προγράμματος, ταυτόχρονα όμως αποτελεί το βασικό αντικείμενο της ιδεολογικής και ενορχηστρωμένης επίθεσης στη συλλογική συνείδηση. Πιο απλά: Για το αφεντικό είσαι μόνο εργατική δύναμη. Για την τηλεόραση είσαι εν δυνάμει άκριτος καταναλωτής.

Το τι σημαίνει αυτή η κατάσταση για την εργατική οικογένεια και τι οφείλει να πράξει η ίδια η τάξη για τον εαυτό της απέναντι σε αυτό το ήδη διαμορφωμένο κυρίαρχο περιβάλλον, ήταν το αντικείμενο της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης χτες, στο Φεστιβάλ, στο χώρο του Πολιτισμού, με θέμα «Το ψυχαγωγικό πρόγραμμα της ελληνικής τηλεόρασης και η επίδρασή του στη διαμόρφωση της συνείδησης του νέου». Μια συζήτηση που προέκυψε ως η πλέον, ίσως, μαζική εκδήλωση της χτεσινής μέρας, αφού μετατράπηκε σχεδόν σαν... «συγκέντρωση», από το πλήθος του κόσμου που την παρακολούθησε αλλά και συμμετείχε σε αυτήν με ερωτήσεις και τοποθετήσεις.

Το ίδιο το θέμα άλλωστε είναι «καυτό» και αφορά όλο το λαό. Το ανέπτυξαν η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ, αλλά και δημοσιογράφος με δεκαετίες πείρας στην τηλεόραση, ο Διονύσης Τσακνής, ο γνωστός τραγουδοποιός, ο Θανάσης Παπαγεωργίου, ο σημαντικός ηθοποιός και σκηνοθέτης, η επίσης σημαντική ηθοποιός, Ελένη Γερασιμίδου, ενώ, εισηγήθηκε ο Στράτος Σαραντίδης, μέλος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο τελευταίος, αναλύοντας το θέμα φυσικά από την πλευρά του Κόμματος, περιέγραψε τον κυρίαρχο ρόλο της τηλεόρασης στο εποικοδόμημα, αναδεικνύοντας έτσι μια ακόμη αντίφαση του συστήματος, ανάμεσα στις τεράστιες τεχνολογικές δυνατότητες και στην όλο και επιταχυνόμενη διαδικασία αντιδραστικοποίησης αυτών των δυνατοτήτων, τόσο στη μορφή όσο και στο περιεχόμενο. Περιέγραψε τους ιδεολογικούς μηχανισμούς διάρθρωσης του προγράμματος ώστε να συμπίπτει με το κάθε φορά εν δυνάμει κοινό που βρίσκεται στο σπίτι (άντρας, γυναίκα, παιδί, ηλικιωμένοι) και κατέληξε με την αναγκαιότητα οργανωμένης αντίστασης των εργαζομένων, με αίτημα, μεταξύ άλλων, τον κοινωνικό έλεγχο των συχνοτήτων.

Τις αρνητικές επιπτώσεις στους νέους ηθοποιούς περιέγραψαν η Ελένη Γερασιμίδου και ο Θ. Παπαγεωργίου. Το κυρίαρχο μοντέλο «αξιών» που υποκλίνεται μόνο στη γρήγορη πλην όμως κενής περιεχομένου «επιτυχία», ουσιαστικά «τηλεοπτικοποιεί» το παίξιμο των νέων ηθοποιών στο θέατρο, ενώ πολλοί το απαξιώνουν εντελώς, «απαξιώνοντας έτσι και την αποστολή» τους.

Τη σύνθλιψη της συνείδησης ανάμεσα στον τρόμο και το «τραλαλά» της «ψυχαγωγίας» της τηλεόρασης, περιέγραψε, με αυτόν τον χαρακτηριστικό τρόπο η Λιάνα Κανέλλη. «Είμαστε σε λαμπερή παρακμή» σημείωσε η βουλευτής του Κόμματος, καλώντας σε άμεση αντίσταση. Στην αναγκαιότητα της οργανωμένης αντίστασης ως μονόδρομου για τους συναδέλφους του, κατέληξε ο Δ. Τσακνής, ο οποίος σημείωσε πως η τηλεόραση δε θέλει μόνο να δημιουργήσει άκριτους καταναλωτές, αλλά και να επιβάλλει πρότυπα συμπεριφοράς.

Αύριο η ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα

Αύριο Σάββατο, μέρα κορύφωσης των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, θα μιλήσει στις 9.15 μ.μ., στην κεντρική σκηνή, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Νωρίτερα αύριο, στις 9.00 μ.μ., θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης.

ΧΑΪΝΙΔΕΣ
μουσική μέθεξη

Οι Χαΐνηδες στην ωριμότερη ίσως στιγμή της πορείας τους, μετουσίωσαν το βράδυ της Τετάρτης τα συναισθήματά μας σε μουσική με συναρπαστικά, διονυσιακά «live», γεμάτα πρωτότυπες και έντονες στιγμές μουσικής μέθεξης. Μαζί και με τα τραγούδια εκείνα που τους έχουν καθιερώσει ως ένα ξεχωριστό και αξιόλογο μουσικό σχήμα, με ευδιάκριτο μουσικό στίγμα και πολλούς ένθερμους φίλους που τους ακολουθούν σε όλες τις ζωντανές εμφανίσεις τους. Για άλλη μια φορά δημιούργησαν τις καλύτερες εντυπώσεις με το ξεχωριστό μωσαϊκό ήχων και ρυθμών που προέρχονται από πολλές και ετερόκλητες μουσικές παραδόσεις, φιλτράρονται όμως και συνδυάζονται αρμονικά μέσα από το αισθητικό κριτήριο και τη δεξιοτεχνία των «Χαΐνηδων».

«Χαΐνηδες» είναι οι: Δημήτρης Αποστολάκης (λύρα, τραγούδι), Δημήτρης Ζαχαριουδάκης (κιθάρα, τραγούδι), Μαρία Κώτη (ακορντεόν, τραγούδι), Γιώργος Μανωλάκης (μαντολίνο, λαούτο, μπουζούκι), Αλέξης Νόνης (αθάνατος, νταούλι, μπεντίρ, νταρμπούκα), Αντώνης Σκαμνάκης (κοντραμπάσο), Περικλής Τσουκαλάς (ούτι, τσουμπούς, άταστη κιθάρα, γυαιλί - ταμπούρ, ραμπάμπα).

«Αξίζει να υπάρχεις για ένα όνειρο... »

Τετάρτη βράδυ, λίγο μετά τις 11μμ. Η Μαρλέν και ο Αλέξης από το συγκρότημα «1550» ανεβαίνουν στην Κεντρική Σκηνή, ανοίγοντας τη συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Το «Τρένο», η γνωστή επιτυχία του συγκροτήματος «Τρύπες» πυροδοτεί, ηλεκτρίζει την ατμόσφαιρα, και γίνεται οδηγός για το εκρηκτικό «ταξίδι» που ακολούθησε. Ο αγαπημένος ρόκερ Βασίλης Παπακωνσταντίνου, πιστός όπως κάθε χρόνο στο ραντεβού του με τους νέους κομμουνιστές, χάρισε και φέτος ξεχωριστές στιγμές. Στιγμές γεμάτες ένταση, ρυθμό, πείσμα για τη ζωή και τον αγώνα. Κραυγή διαμαρτυρίας τα τραγούδια του για τους «ενόχους που δεν έχουν καμία ενοχή». Για τους «προστάτες» και τους φονιάδες των λαών και των ονείρων. «Τώρα έκαναν και το Λίβανο πεδίο βολής για να δοκιμάζουν τα όπλα τους πάνω σε μικρά παιδιά. Απέναντι στην παγκοσμιοποιημένη αλητεία το μόνο που μπορεί ν' αντισταθεί είναι οι οργανωμένοι αγώνες των λαών. Σ' αυτό ελπίζουμε», είπε. Τα χέρια υψώθηκαν, οι φωνές ενώθηκαν, με την υπόσχεση πως «αξίζει να υπάρχεις για ένα όνειρο κι ας είναι η φωτιά του να σε κάψει».


ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Για «ομάδες υψηλού κινδύνου»

Ροκιές, ρέγγε, χιπ χοπ, όλα στο τέρμα, όλα να λέγονται με το όνομά τους. Μια κατάθεση ψυχής. Και ο πρώτος λόγος να δίνεται στο «κοινό μας όνειρο», ο έρωτας να σιγοτραγουδιέται και να παίρνουν τη σκυτάλη κοινωνικά προβλήματα και «όσα - όσοι πάνε να μας βαλτώσουν». «Ολα μπορείς να τα αντιμετωπίσεις. Μείνε όρθιος», τραγουδάει ένα από τα συγκροτήματα που ανέβηκαν χτες και προχτές στη σκηνή, «βγαίνοντας από πάνω» στο φίμωμα που έχουν επιβάλλει οι πολυεθνικές δισκογραφικές εταιρείες, παίζοντας τους δικούς τους ρυθμούς, «μιλώντας» με τη δική τους φωνή και λέξεις. Κόντρα στην υποκουλτούρα των ριάλιτι και σε κάθε λογής τηλεσκουπίδι.

Οι νέοι δημιουργοί και καλλιτέχνες βρίσκουν για άλλη μια χρονιά βήμα έκφρασης, ανακτούν τη φωνή τους, δίνουν τη δική τους πινελιά στο 32ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Μεταξύ τους μαθητές που «κάνουμε το κέφι μας γράφοντας τραγούδια», αλλά και νέοι που θέλουν «να μοιραστούμε τις μουσικές, τα συναισθήματα, τις εμπειρίες μας», να «μιλήσω για το βαθύτερο χτύπο της καρδιάς μου». Και απευθύνονται μόνο σε κάθε «Ομάδα Υψηλού Κινδύνου», κάνουν «Τρεις ευχές», στα δύσκολα εμφανίζονται σε «Τρεις παραλλαγές», πάνε «Κόντρα στον άνεμο», οι «Raining Pleasure» σε ταξιδεύουν σε γνώριμες διασκευασμένες μελωδίες και μελοποιημένα ποιήματα. Το ταξίδι μόλις άρχισε...

ΛΑΪΚΟ ΣΤΕΚΙ
Με έμπνευση την παράδοση

Το χορευτικό της Β. Λύτρα
Το χορευτικό της Β. Λύτρα
«Σαμαρίνα», «Ζαγορίσιο», «Συρτός στα τρία», «Τσάμικος», «Καλαματιανός», «Τσακώνικος»... Ο Δημήτρης, η Δώρα, ο Βαγγέλης, η Ελένη, ο Θανάσης, η Νίκη... εργαζόμενοι και φοιτητές - μέλη του «Συνδέσμου Διάδοσης Δημοτικών Χορών και Τραγουδιών». Με χορούς από τη Θεσσαλία, την Ηπειρο, τη Ρούμελη και την Πελοπόννησο άνοιξε η αυλαία στο Λαϊκό Στέκι. «Ψυχή» της ομάδας, η Βαγγελιώ Λύτρα, ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου, που στα 43 χρόνια ζωής του, βρίσκεται συνεχώς κοντά του. Πρόεδρος του Συνδέσμου και δασκάλα της ομάδας δίνει πάντα το «παρών» με την ομάδα της στα Φεστιβάλ των νέων κομμουνιστών.

Στη συνέχεια, μία μουσική διαδρομή από τη Σμύρνη στην Πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Μ. Ασίας πρόσφερε η Γιώτα Βέη. Οι «Δρόμοι της Ιωνίας», οι δρόμοι της παράδοσης ενός μεγάλου πολιτισμού, «ντύθηκαν» με ήχους και ρυθμούς, μέσα από το οδοιπορικό που παρουσίασε η μεγάλη ερμηνεύτρια. Με συνοδοιπόρους το βιολί και το σαντούρι, η Γ. Βέη «μίλησε» με το δικό της μοναδικό τρόπο για το δημιουργικό πνεύμα και την ψυχή εκείνων που «έφτασαν στην Ελλάδα από τα παράλια της Μ. Ασίας και της Σμύρνης με μόνες αποσκευές τα ήθη και τα έθιμα, την πλούσια μουσική τους παράδοση». Τραγούδια που πρωτοπαρουσιάστηκαν από τις μεγάλες του είδους: Ρ. Εσκενάζι, Κ. Παπαγκίκα, Ρ. Αμπατζή κ.ά. και που συνεχίζουν να συγκινούν και να αγγίζουν την καρδιά. Μαζί της οι: Μ. Παπαδέας, Ε. Κοσμάς, Α. Παπαδημητρακάκης, Γ. Αβραμίδης, Κ. Κοπανετσιάνος, Δ. Κουκουλιτάκης, Γ. Βεντούρης και Αν. Νιάρχος.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με αφιέρωμα στον Πάνο Γεραμάνη από τον Δημήτρη Κοντογιάννη και την Γιούλη Τσίρου.

Εμπνευσή τους ο... Ενγκελς

Από την παράσταση «Φυσική επιλογή»
Από την παράσταση «Φυσική επιλογή»
Μπορεί μια πολιτική μπροσούρα να εξελιχθεί σε καλλιτεχνική πράξη; Οταν υπάρχει έμπνευση μπορεί και μάλιστα άριστα. Οπως η δημιουργία της χορευτικής ομάδας της ΚΝΕ με τίτλο «Φυσική επιλογή», που παρουσιάστηκε χτες στην 1η Θεατρική Σκηνή και βασίζεται στην μπροσούρα του Ενγκελς «Ο ρόλος της εργασίας στην εξανθρώπιση του πιθήκου». Με απλά μέσα, αλλά πλούσιο μεράκι, με έμπνευση και δυναμική έδωσαν μια εικόνα της εξέλιξης των ειδών συνδέοντάς τη με τη σημερινή κοινωνία και τη διαμόρφωσή της τις τελευταίες δεκαετίες. «Πρώτα έρχεται η εργασία και μετά μαζί μ' αυτήν η άρθρωση του λόγου - αυτά ήταν τα δυο θεμελιώδη κίνητρα κάτω από την επίδραση των οποίων ο εγκέφαλος του πιθήκου βαθμιαία εξελίχθηκε σε αυτόν του ανθρώπου». Αφού, λοιπόν, ο άνθρωπος ισορροπήσει στη σκηνή και ανακαλύψει τα άκρα του, αναπτύσσει λόγο, επικοινωνεί και επιδιώκει να επιβιώσει, ζητά εργασία, «εργάζεται» προσδιορίζοντας τον εαυτό του ως δύναμη παραγωγής. Σ' αυτή τη διαδικασία εμπλέκονται ξένες δυνάμεις επιρροών που αφορούν την παγκόσμια ελεγκτική δίνη που βρίσκει έκφραση στο πρόσωπο των ΗΠΑ και του ιμπεριαλισμού και στη δυσκολία αντίστασης και διεκδίκησης του δικαίου, εφόσον μια από τις επιτυχίες του συστήματος είναι η επίφαση επιλογής. Η σκηνική δράση οδηγείται στη μοναδική φυσική επιλογή, αυτή της επανάστασης, με στόχο την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Υπάρχουν σκηνές ποικίλης αισθητικής και χορευτικής φόρμας. Εμφαση δίνεται στην προσπάθεια δημιουργίας συνεκτικής αλυσίδας, που βγάζει από το προσωπικό, ατομικό ταξίδι τον άνθρωπο και τον οδηγεί στην ομαδική πάλη.

Η χορογραφία είναι της Σοφία Μάντη, το βίντεο του SOCOS, τα κοστούμια της Ειρήνης Κυριαζίδου. Χόρεψαν: Ηώ Αντωνοπούλου - Κυριακίδου, Ευτυχία Δημαρόγκωνα, Νίκος Ζώκας, Ελεονόρα Ηλία, Μαρία Καρτάνου και Βαγγελιώ Κυριαζίδου.

«Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος»

Είναι από εκείνα που δε «χορταίνεις» να διαβάζεις, να ακούς και κάθε ανύποπτη στιγμή που τα ξανανταμώνεις νιώθεις ότι πας μέσα σου ένα «βήμα» μπροστά. Κι όταν το εσωτερικό βήμα το μοιράζεσαι, αποκτά άλλο βάρος. Χτες, αφορμή για αυτό το βήμα στάθηκαν οι μαθητές από την ΤΟ Βορειοδυτικών συνοικιών της ΚΝΕ και το αφιέρωμα - που παρουσίασαν με πολύ μεράκι - για τον ποιητή της εργατικής τάξης, τον Γιάννη Ρίτσο. Η ζωή του ποιητή πλούσια όπως και το έργο του, «ξεναγός» στη νεότερη ιστορία του τόπου. Που βάφτηκε με κόκκινο. Κι «από κανένα δε δανειστήκαμε το κόκκινο. Δικό μας είναι το αίμα». Σίγουρα «ήταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Τώρα είναι δικός σας αυτός ο δρόμος». Είναι αναπόφευκτο: «Το μέλλον ξεδιπλώνει εκατομμύρια κόκκινες σημαίες»...

Στο Ηράκλειο και το Βόλο
  • Σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, το 32ο Φεστιβάλ ταξιδεύει στο Ηράκλειο Κρήτης, στο Πάρκο «Γεωργιάδη». Σήμερα θα γίνει συζήτηση για τις αλλαγές και τις κινητοποιήσεις στην ανώτατη εκπαίδευση κι, ακόμα, συζήτηση για τις θέσεις του ΚΚΕ για τις τοπικές εκλογές. Αύριο Σάββατο θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα γίνει συζήτηση για τις αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Και τις δύο μέρες το πρόγραμμα θα πλαισιωθεί από τοπικά συγκροτήματα, νέους και... μεγαλύτερους μουσικούς.
  • Ακόμα, αύριο Σάββατο και την Κυριακή 17/9 κορυφώνονται οι φεστιβαλικές εκδηλώσεις στο Βόλο, στην πλατεία «Ρήγα Φεραίου». Αύριο θα μιλήσει ο Δημήτρης Δήμας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και το Σάββατο θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Σήμερα το πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη
Κεντρική Εξέδρα

8 Αφιέρωμα στο Μάη του '36 με την Ιροντίνα Καντράλη

8.45 Συναυλία με τον Χρήστο Κολοβό

9.30 Συναυλία με τον Νίκο Κατσίκα

10.30 Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου

12.15 Συναυλία με τους Λάκη Παπαδόπουλο και Γιάννη Γιοκαρίνη

Λαϊκό Πάλκο

8 Γεωργιανό χορευτικό συγκρότημα

8.45 Συζήτηση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο με τους Χρήστο Κόφα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και Λιάνα Κανέλλη, βουλευτή του ΚΚΕ και δημοσιογράφο.

10.00 Συναυλία με τη Σωτηρία Λεονάρδου

11.30 «Ανατολικά στη Μεσόγειο» με τους Β. Κασούρα και Κ. Σιαπάντα

Νεανική σκηνή

8 Συναυλία με τους ΚΟΠΙ ΛΕΦΤ

8.45 Συναυλία με τους ΜΟΜΕΝΤ

9.45 Συναυλία με τους WHISPER

10.45 Συναυλία με τους ΛΟΥΔΙΑΣ

11.45 Συναυλία με τον Κώστα Κάρμπα

Αφιέρωμα σε ένα δρόμο που παραμένει ανοιχτός...

Στο ειδικό χώρο αφιερωμένο στα 60 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας προβάλλονται ντοκιμαντέρ για το μεγάλο ελιγμό του ΔΣΕ, για τα 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη, φωτογραφίες με στιγμιότυπα από την οργανωμένη ζωή των μαχητών του ΔΣΕ στα πεδία των μαχών. «Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός» γράφει ένα τεράστιο πανό που κοσμεί το αφιέρωμα. Τα συμπεράσματα από την εμπειρία της λαϊκής δράσης του ΔΣΕ καταγράφονται σε μεγάλες επιφάνειες. Η ΚΝΕ στέλνει το μήνυμα πως ο αγώνας του ΔΣΕ απέδειξε ότι η λαϊκή δράση άνοιξε το δρόμο για σημαντικές κατακτήσεις, αποδεικνύει τη δύναμη που έχει ο αγώνας για την εξουσία ανεξάρτητα από την έκβασή του.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σπάμε τη βιτρίνα του συστήματος

Motion Team

Ενας δρόμος ανοίγεται μπροστά στους χιλιάδες νέους, εργαζόμενους, γονιούς, καθώς μπαίνουν στο χώρο του 32ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Ξεκινάει από πολύ μακριά με τραγούδια, φωνές, και συνθήματα στους τοίχους. Τα βλέπουν να περνούν σαν ταινία από δίπλα τους καθώς προχωρούν. Τα ίδια συνθήματα, τα ίδια λόγια, τα ίδια κόκκινα χρώματα ζωγραφισμένα στις λινάτσες και τους στοίχους του χώρου είναι εδώ, όπου χτες ξεκίνησε η μεγάλη γιορτή της νιότης: Το 32ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή»! Θα συντροφεύει τους νέους και τις νέες μέσα σε ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτικών - πολιτιστικών γεγονότων, μέχρι αύριο οπότε θα κορυφωθεί με την κεντρική πολιτική συγκέντρωση, όπου θα μιλήσουν ο Θ. Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Θ. Χιόνης μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Μια μεγάλη πορεία μέσα στο χρόνο ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια των επισκεπτών καρέ - καρέ, από το 1ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ έως σήμερα. Είναι μια σπουδαία γιορτή. Η νεανική σκηνή σφύζει από νιάτα που διψούν να μάθουν για το πώς μπορεί ο άνθρωπος να αλλάξει αυτήν την εκμεταλλευτική κοινωνία. Πιο κει, στο Λαϊκό Πάλκο το παραδοσιακό ποντιακό γλέντι ηλεκτρίζει την ατμόσφαιρα με τους γρήγορους πολεμικούς ρυθμούς του. Την ίδια στιγμή ο Γ. Παντελίδης, στέλεχος της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, καλωσορίζει τους φίλους και τους συντρόφους της ΚΝΕ στις εκδηλώσεις του 32ου Φεστιβάλ. «Το Φεστιβάλ είναι εδώ», συνεχίζει, «για να συζητήσουμε με όλους εσάς. Οπως όλα αυτά τα χρόνια, έτσι και σήμερα, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ δίνει την ευκαιρία σε χιλιάδες νέους να συναντήσουν την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, την οργανωμένη πάλη μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ. Να γνωρίσουν πως στην πάλη για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, για το σοσιαλισμό βρίσκεται η διέξοδος, η προοπτική του αγώνα».

Η μεγάλη γιορτή κυλάει με τα χρώματα και τις μελωδίες του αγώνα και της ζωής μας. Στην κεντρική εξέδρα ένα αφιέρωμα στο αντιπολεμικό τραγούδι, μετά συναυλία με τους ΟΝΙRΑΜΑ και τους Λ. Μαχαιρίτσα, Ν. Ζιώγαλα, Β. Καζούλη, Α. Μιτσέλο και «Κίτρινα Ποδήλατα». Στο λαϊκό πάλκο λαϊκή συναυλία με τους Φ. Θεοδωρίδη και Ελ. Δελληχρήστου, ένα αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη με τους Β. και Δ. Πρατσινάκη και κλείνει με λαϊκό γλέντι από τον Λάκη Χαλκιά. Στη νεανική σκηνή οι μαθητές κάνουν θέατρο και ακολουθούν οι συναυλίες με τους LOS BONICAS, SACRA MORES, και Γιώργο Αετόπουλο.

Ψήφος για τη λαϊκή αντεπίθεση

Από τη συζήτηση για τις εκλογές

Motion Team

Από τη συζήτηση για τις εκλογές
Η κεντρική θεματική ενότητα του Φεστιβάλ δεν είναι άλλη από τη μάχη των ερχόμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία σε ψήφο απειθαρχίας στο σύστημα, για ψήφο συμβολής στη λαϊκή αντεπίθεση με την ενίσχυση των συνδυασμών, που στηρίζει το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, η Κομμουνιστική Ανανέωση και άλλες λαϊκές αγωνιστικές δυνάμεις. Γιατί, οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές αφορούν άμεσα τη νεολαία.

Με το θέμα των επικείμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και τις προτάσεις - θέσεις των συνδυασμών που στηρίζει το ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε συζήτηση στην κεντρική εξέδρα από τους δημοσιογράφους Γιάννη Καμήλαλη (εφημερίδα «Αγγελιοφόρος»), Κώστα Μπλιάτκα (δημοσιογράφος της ΕΤ 3) και Φωτεινή Στεφανοπούλου (εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ») και με καλεσμένους τον Αγάπιο Σαχίνη, υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης και το Γιάννη Ζιώγα, υποψήφιο νομάρχη Θεσσαλονίκης.

Η συζήτηση ξεκίνησε γύρω από τα θέματα της ανάπτυξης, το αστικό και περιαστικό περιβάλλον, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Στην τοποθέτησή του ο Αγ. Σαχίνης σημείωσε ότι αυτή η πόλη δεν μπορεί να έχει ζωή και μέλλον χωρίς παραγωγική βάση. «Ακόμα κι αν λυθεί το κυκλοφοριακό με τα έργα, πείτε μου ποιος θα τα χρησιμοποιεί; Ο άνεργος;», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο Γ. Ζιώγας υπογράμμισε, επίσης, ότι κριτήριο προσέγγισης όλων αυτών των πλευρών της ζωής του ανθρώπου, πρέπει να είναι από ποιο και για ποιόν, σημειώνοντας ότι σε αυτές τις εκλογές ο εργαζόμενος λαός πρέπει να στείλει ισχυρό πολιτικό μήνυμα για μια άλλη ΤΑ προς όφελός του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ