Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σε «902» και ΕΤ1

Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στο 36ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και ο χαιρετισμός του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Γιάννη Πρωτούλη, θα μεταδοθούν σε μαγνητοσκόπηση από την τηλεόραση του «902», αύριο Κυριακή, στις 9.30 το βράδυ και αύριο Δευτέρα, στις 9 το πρωί. Η ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα θα μεταδοθεί μαγνητοσκοπημένη και από την ΕΤ1, αύριο Κυριακή, στις 10 το βράδυ.

Σήμερα η Αλέκα Παπαρήγα

Σήμερα Σάββατο, στις 8.45 μ.μ., στην κεντρική σκηνή του Φεστιβάλ θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επίσης νωρίτερα, στις 8.30 μ.μ., θα χαιρετίσει ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Το σημερινό πρόγραμμα
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

8.30 Χαιρετισμός του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννη Πρωτούλη.

8.45 Ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα.

9.30 Αφιέρωμα «Ξενιτεμένο μου πουλί ...50 χρόνια από τη σύναψη Ελληνογερμανικής Σύμβασης περί μετανάστευσης». Με τους: Γ. Ανδρεάτο, Γ. Νέγκα, Λ. Χαλκιά, Dasco Kurti.

11.00 Συναυλία με τον Δημήτρη Μητροπάνο.

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

9.30 Γλέντι Αιγαίου με τους «musicaroi» (Ικαρία) και τσαμπουνιέρηδες, από Σάμο, Κάλυμνο και Κύθνο.

11.30 Λαϊκό γλέντι με τον Β. Κορακάκη.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ

7.00 ΠΕΑΦΕ - ΚΝΕ. Κορινθιακό θέατρο «Βασίλης Ρώτας». Βασίλη Ρώτα, «Ο Πασάς μαθαίνει τον Καραγκιόζη τι εστί πατρίς», από τα «Καραγκιόζικα». Σκηνοθεσία Παύλος Καράγιωργας.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΙΙ

7.30 Παραδοσιακοί χοροί από το συγκρότημα της Βαγγελιώς Λύτρα.

9.30 «Το ταγκό της κρίσης» από το συγκρότημα Χ. Χατζησπύρου.

10.30 Αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση με τον Β. Λέκκα.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

9.30 «Είμαι η Κούβα», Κούβα 1964, Μιχαήλ Καλατόζοφ.

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

10 π.μ. Αθλοπαιδιές με «διαιτητή» τον κλόουν Γ. Μαρίνο

5 μ.μ. Παιχνιδοϊστορίες

7 μ.μ. Παράσταση κλόουν με τον Γ. Μαρίνο

ΧΩΡΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

7 μ.μ. παιχνίδι ερωτήσεων με παραδείγματα αντικομμουνισμού από την περσινή σχολική χρονιά.

ΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

6.30 μ.μ. Εργαστήριο τεχνικής fresco με την ζωγράφο Εύα Μελά.

6.30 μ.μ. Εργαστήριο θεατρικής μάσκας από pαpier mache, με θέμα «επίκαιρα πρόσωπα», από την σκηνογράφο και εικαστικό Νίκη Πέρδικα.

Θεριεύει η ελπίδα λαϊκής ανάτασης

Κατάμεστος ο χώρος της Κεντρικής Σκηνής κάθε βράδυ
Κατάμεστος ο χώρος της Κεντρικής Σκηνής κάθε βράδυ
Είναι όντως μια πολύ μεγάλη συνάντηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία της Αθήνας. Με βαθύ, ουσιαστικό πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο. Μια συνάντηση που έχει πίσω της τους μεγάλους αγώνες της προηγούμενης περιόδου και δίνει τα εχέγγυα ότι θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και μαζικότητα σε αυτούς που έρχονται, στο δρόμο της ανατροπής.

Χιλιάδες νέων και εργαζομένων πέρασαν και χτες το βράδυ τις πύλες του 36ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στο Ιλιον, επιβεβαιώνοντας την απήχησή του ως κορυφαίου πολιτικού και πολιτιστικού γεγονότος και την εκτίμηση ότι θα αποτελέσει φεστιβάλ - σταθμό. Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα ο χώρος έσφυζε από ανθρώπους κάθε ηλικίας από ολόκληρο το Λεκανοπέδιο. Ο ασύγκριτα μεγαλύτερος χώρος από αυτόν της Πανεπιστημιούπολης αποδείχτηκε μικρός για να χωρέσει το πλήθος. Κάθε του γωνιά εστία δημιουργικών δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους, καλλιτεχνικής έκφρασης από σημαντικούς ερμηνευτές, πολιτικών συζητήσεων για την κατάσταση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο λαός, για την ανάγκη οργάνωσης και ανάπτυξης της πάλης στην κατεύθυνση του άλλου δρόμου ανάπτυξης, που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και τα λαϊκά συμφέροντα.

Το Φεστιβάλ επισκέφθηκε χτές η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα που πέρασε απο ένα προς ένα τα περίπτερα και τους χώρους του.

Από την επίσκεψη -χτες το βράδυ στο χώρο - της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα
Από την επίσκεψη -χτες το βράδυ στο χώρο - της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα
Η διάθεση των επισκεπτών του Φεστιβάλ να εκφράσουν όλα όσα κουβαλάνε, να συμμετάσχουν σε συλλογικές δραστηριότητες, να ακούσουν τις θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ, αποτυπώθηκε στη μεγάλη συμμετοχή στις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν χτες, που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου μέχρι τέλους. Οπως η συζήτηση για την καπιταλιστική κρίση με ομιλήτρια την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το κρίσιμο σήμερα δίλημμα «θυσίες για την ανάπτυξη των μονοπωλίων ή στον αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας τους». Το ίδιο και η συζήτηση για τον αντικομμουνισμό που σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, βαθιάς σήψης του συστήματος της εκμετάλλευσης, διογκώνεται. «Το μέλλον δεν ποινικοποιείται, ο αντικομμουνισμός δεν θα περάσει» ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε στο φόντο των δυο τεράστιων ταμπλό που δέσποζαν στο χώρο της Διεθνούπολης. Το ένα με την πεποίθηση: «Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου» και το δεύτερο με τη φωτογραφία απ' το πανό που το ΚΚΕ είχε υψώσει στην Ακρόπολη προτρέποντας σε ξεσηκωμό τους λαούς της Ευρώπης.

Μεγάλο το ενδιαφέρον και για τις εκδηλώσεις που αφορούσαν στις θέσεις του ΚΚΕ για τη μετανάστευση, για την κατάσταση στα ΕΠΑΛ και γενικότερα στην τεχνική εκπαίδευση. Το στίγμα του περιεχομένου των συζητήσεων δινόταν και απ' τα συνθήματα στα περίπτερα, όπως: «Τέρμα πια στην κοροϊδία - Δημόσιες δωρεάν επαγγελματικές σχολές - Δουλειά με δικαιώματα για όλους» - «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς τα αφεντικά» - «Εργαζόμενοι, άνεργοι οργανωθείτε στα σωματεία σας» - «Μαζί με το ΚΚΕ Ελληνες και μετανάστες μπορούμε να ανοίξουμε τον δρόμο για ριζικές αλλαγές, κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για το σοσιαλισμό».

Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ τίμησαν εξίσου όλους τους χώρους, τη Διεθνούπολη, όπου επισκέπτες ζητούσαν συνεχώς απ' τις ξένες αντιπροσωπείες να ενημερωθούν για την κατάσταση στις χώρες προέλευσής τους, τις Θεατρικές σκηνές και το πρόγραμμά τους, τον χώρο του πολιτισμού, τα εργαστήρια και τα σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν χτες βράδυ, τον χώρο του αθλητισμού, ενώ οι μικροί του φίλοι είχαν την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν με το εξαιρετικό πρόγραμμα του Παιδότοπου, που περιελάμβανε κουκλοθέατρο και παράσταση καραγκιόζη.

Αργότερα το βράδυ το μήνυμα εκφράστηκε με νότες, εξαιρετικές μελωδίες. Η δίψα του κόσμου για το καλό, ποιοτικό λαϊκό και πολιτικό τραγούδι γέμισε ασφυκτικά τους χώρους της Κεντρικής Σκηνής για τα αφιερώματα στην Μαρία Δημητριάδη και στα τραγούδια της αμφισβήτησης με τον Β. Παπακωνσταντίνου, αλλά και τον χώρο της Λαϊκής Σκηνής όπου απολαύσαμε πολυφωνικό τραγούδι και αφιέρωμα στον Στ. Καζαντζίδη. Το πρόγραμμα στις σκηνές αυτές έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο τη δεύτερη μέρα ενός Φεστιβάλ που και χτες φάνηκε ότι θα αποτελέσει σταθμό, συνάμα δε και αφετηρία για δυναμική εκκίνηση των μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενόψει των αγώνων που έρχονται, με πρώτη αυτή των εκλογών για την τοπική διοίκηση και τη μάχη για την υπερψήφιση της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Η ΟΓΕ στο Φεστιβάλ

Το «παρών» στο 36ο Φεστιβάλ δίνει και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Στο περίπτερό της διαθέτει τις εκδόσεις της, διακινεί το υλικό της, συζητά με τις νέες γυναίκες, με τις εργαζόμενες, με τις μητέρες που επισκέπτονται το γειτονικό παιδότοπο. Τις καλεί να γνωρίσουν τη δράση της, να συνδεθούν με το σύλλογο της γειτονιάς τους, να αγωνιστούν μέσα από τις γραμμές του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση και τη φυλετική καταπίεση.

Σύγχρονος χορός που αφυπνίζει

Αποτέλεσμα της δημιουργικής πρωτοβουλίας των νέων κομμουνιστών και για το θέμα του δημιουργικού ελεύθερου χρόνου αποτελεί η Ομάδα Χορού της ΚΝΕ που παρουσίασε χτες, στη Θεατρική Σκηνή ΙΙ, μια χοροθεατρική παράσταση - αφιέρωμα στο γυναικείο ζήτημα με τίτλο «Για τη γυναίκα και την καπιταλιστική κρίση». Επτά χορεύτριες, από το σύνολο των 15 κοριτσιών και αγοριών που αποτελούν την Ομάδα, παρουσίασαν με μια δική τους χορογραφία, στιγμές από την καθημερινότητα και την πολύπλευρη εκμετάλλευση που υφίστανται οι γυναίκες της εργατικής τάξης.

Τη «σκυτάλη» στη σκηνή πήρε η ομάδα σύγχρονου χορού «Soyuz» (Βαγγελιώ Κυριαζίδου, Ολγα Σπυράκη, Μιχάλης Περπερίδης), η οποία προέκυψε από τα «σπλάχνα» της Ομάδας Χορού της ΚΝΕ, παρουσιάζοντας τη δική τους χοροθεατρική παράσταση υπό τον τίτλο «Τέλος Χρόνου». Η ομάδα εμπνεύστηκε το «σενάριο» της παράστασης από ένα δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» για μια γυναίκα που δεν άντεξε από την εντατικοποίηση της δουλειάς και έχασε τη ζωή της. Μάλιστα, το άρθρο της εφημερίδας προβάλλεται στη διάρκεια της παράστασης.

Το όνομα της ομάδας είναι απευθείας αλλά και συμβολική αναφορά στα γνωστά σοβιετικά διαστημόπλοια και όπως εξήγησαν οι ίδιοι οι χορευτές στον «Ρ», παραπέμπει στην ένωση ανθρώπων («σογιούζ» σημαίνει ένωση) που με βάση ένα κοινό ιδεολογικό - πολιτικό σκεπτικό, παρεμβαίνουν, μέσω του «παραστατικού χορού», στη συνείδηση του θεατή.

Μνήμη αξίας

Αφιέρωμα στην Μαρία Δημητριάδη

η Λ. Καλημέρη
η Λ. Καλημέρη
Ηταν εκεί. Οχι ως φυσική παρουσία, αλλά ως ηθική, στιβαρή δύναμη μνήμης. Η Μαρία Δημητριάδη, η φωνή που μας «ταξίδεψε» σε αμέτρητες «θάλασσες» ποίησης και μουσικής, άλλοτε «φουρτουνιασμένες» και άλλοτε «γαλήνιες», πάντα όμως υπέροχες, παρούσα σε πολλά Φεστιβάλ της ΚΝΕ, «αγκαλιάστηκε», χτες, από πλήθος κόσμου που παραβρέθηκε στην Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ για να την τιμήσει.

Η Καλλιόπη Βέτα, η Λιζέτα Καλημέρη και ο Κώστας Θωμαΐδης, με σεβασμό και αγάπη, παρουσίασαν ένα μελωδικό αφιέρωμα, εστιάζοντας στο πολιτικό τραγούδι, που υπηρέτησε επί πολλά χρόνια η μεγάλη ερμηνεύτρια. Μοιράστηκαν μαζί μας τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών, σε ποίηση κορυφαίων ποιητών (Ρίτσου, Μαγιακόφσκι, Χικμέτ, Μπρεχτ κ.ά.). «Η μάνα του Χριστού», «Ησουνα φεγγάρι», «Για την Ελένη», «Αννα, μην κλαις», «Τους έχω βαρεθεί», «Αν η μισή μου καρδιά», «Τους έχω βαρεθεί», «Λεβέντης», «Σ' αυτή τη γειτονιά», «Η μπαλάντα του ξεσηκωμού», «Μικρόκοσμος» ήταν μερικά από τα πολλά υπέροχα τραγούδια που είχε τραγουδήσει η Μαρία Δημητριάδη.

Ιδιαίτερα συγκινητική η στιγμή της προβολής ενός μικρού φιλμ με την Μαρία Δημητριάδη να μιλάει για την πορεία της στο τραγούδι, τα όνειρα και τη στράτευσή της. Την ακούσαμε να τραγουδά μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια. Η μικρή αυτή αναφορά μάς θύμισε την αγέρωχη, ασυμβίβαστη, Μαρία Δημητριάδη, που υπηρέτησε και ταυτίστηκε με δημιουργίες του πολιτικού, στρατευμένου τραγουδιού. Φωνή εξαιρετική, «ολοκληρωτική», όπως τη χαρακτήρισαν, η Μαρία Δημητριάδη σημάδεψε το ελληνικό τραγούδι, κυρίως εκείνο το κομμάτι του που αφουγκραζόταν λαϊκούς πόθους, που γινόταν «λάβαρο» πάλης για κοινωνική δικαιοσύνη και απελευθέρωση. Γι' αυτό θα είναι πάντα κοντά μας. Η φωνή της θα μας συντροφεύει σε κάθε νέο αγώνα.


ο Κ. Θωμαΐδης
ο Κ. Θωμαΐδης

η Κ. Βέτα
η Κ. Βέτα
Απλα, χώρος, ξεφάντωμα για τα παιδιά!

Ο Καραγκιόζης και το Κολλητήρι ετοιμάζονται να βγουν στη σκηνή κι οι λιλιπούτειοι φίλοι του Φεστιβάλ περιμένουν με ανυπομονησία να συναντήσουν τους δύο φίλους τους. Τα γέλια, οι φωνές, η ξεγνοιασιά και το παιχνίδι γέμισαν τον παιδότοπο την πρώτη μέρα έναρξης του Φεστιβάλ. Τα παιδιά ζωγράφισαν, έπαιξαν, έφτιαξαν κατασκευές κι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους χορεύοντας σε μουσικοκινητικό παιχνίδι. Πραγματικό ξεφάντωμα και παιχνίδι, μακριά από την τηλεόραση και τον υπολογιστή, από τους τέσσερις τοίχους του δωματίου, άπλα, χώρος ...η χαρά του παιδιού! Λίγο πριν ολοκληρωθούν οι δραστηριότητες, οι μικροί φίλοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα...

Καθώς το πάρκο «Τρίτση» αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για την κυριακάτικη βόλτα μιας οικογένειας, ο Παιδότοπος του Φεστιβάλ θα λειτουργήσει και αύριο το πρωί. Στο αυριανό πρόγραμμά του περιλαμβάνονται:

10 π.μ. Αφιέρωμα στο παραμύθι.

12 το μεσημέρι Παράσταση «ο Γαργα-ληστής» του Δ. Μπασλάμ από την ομάδα χορού της ΚΝΕ.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Η μόνη αισιόδοξη προοπτική είναι ο λαός να διεκδικήσει την εξουσία

Κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ απηύθυνε χτες από το χώρο του Φεστιβάλ η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Να απορρίψουν τα κάλπικα διλήμματα που αφορούν μόνο την κερδοφορία των μονοπωλίων και τα οποία κυβέρνηση, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., αλλά και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τα παρουσιάζουν σαν «εθνικά», σαν «λαϊκές σκοτούρες», κάλεσε χτες το βράδυ τους εργαζόμενους και τους νέους των λαϊκών οικογενειών η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε στη λαϊκή σκηνή του Φεστιβάλ και την παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον πλήθος επισκεπτών. Είχε ως θέμα: «Θυσίες για την ανάπτυξη των μονοπωλίων ή στον αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας τους;» και η εισήγηση της ομιλήτριας πυροδότησε πλούσια συζήτηση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη», Παν. Ράμμος.

Οπως τόνισε η Ελένη Μπέλλου, η όποια κριτική ασκείται στο Μνημόνιο από τις αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις έχει ειδικό ρόλο στην καλλιέργεια συγχύσεων και στον έναν ή στον άλλο βαθμό δε διαφέρει από την κριτική που ασκούν στα μέτρα αυτά και μερίδες του κεφαλαίου. Στο πλαστό ερώτημα που τίθεται από αυτές τις δυνάμεις για το «ποια μέτρα δε θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα», η ομιλήτρια υπογράμμισε: «Η αλήθεια είναι ότι καμία φάση ανάκαμψης δεν πρόκειται να ανακουφίσει τις λαϊκές ανάγκες». Η αλήθεια είναι ότι οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι της πόλης και της υπαίθρου ζούσαν καλύτερα πριν 5 και 10 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι ο καπιταλισμός και στις αναπτυγμένες χώρες δε θα δίνει πλέον ό,τι έδωσε πριν μερικές δεκαετίες. Εξάλλου, είπε, η πολιτική περικοπών έχει εφαρμοστεί ήδη σε χώρες που δεν έχουν κανένα «Μνημόνιο», που είναι σε φάση ανάκαμψης της οικονομίας τους, όπως π.χ. η Γερμανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ. «Το ίδιο το ΔΝΤ δίνει ότι ενώ η παγκόσμια οικονομία το 2010 πέρασε σε φάση ανάκαμψης, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 34 εκατ.».


Είναι ψέμα ότι η κρίση οφείλεται στην κακή δημόσια διαχείριση ότι έτσι διαμορφώθηκε το κρατικό χρέος. Η αλήθεια είναι ότι η μεγάλη αύξηση του χρέους ήρθε σε περίοδο μεγάλων δημοσίων επενδύσεων και αύξησης του ΑΕΠ, όπως ήταν τα ολυμπιακά έργα. «Σε εκείνη τη "χρυσή εποχή ανάπτυξης - κερδοφορίας" με τα 4% και 5% στην ανάπτυξη του ΑΕΠ, θυμηθείτε τι μας έλεγε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ: Θυσίες για να προσαρμοστεί η ελληνική οικονομία στην Ευρωζώνη», είπε, ενώ πρόσθεσε πως δεν υπάρχει κράτος χωρίς δημόσιο χρέος και ελλείμματα, αφού αυτά οφείλονται στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Σε άλλο σημείο επισήμανε: «Η κρίση της ελληνικής οικονομίας είναι κρίση υπερπαραγωγής κεφαλαίου. Δηλαδή κρίση γιατί παράχθηκε - συγκεντρώθηκε πολύ κεφάλαιο κι όχι γιατί λείπουν πόροι, γιατί δεν υπάρχει ρευστότητα ή γιατί δε λειτουργεί καλά το χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Η ομιλήτρια άσκησε ακόμη κριτική στις λεγόμενες «αριστερές φωνές» που ισχυρίζονται ότι κάποιο τμήμα του ΠΑΣΟΚ με άλλα αριστερά κόμματα μπορούν να δώσουν φιλολαϊκή πολιτική, κυβερνητική λύση. «Δεν υπάρχει δρόμος διαπραγμάτευσης μεταξύ λαϊκών δυνάμεων και κεφαλαίου», χρειάζεται ρήξη με τα μονοπώλια, με κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία και όχι - όπως λένε κάποιοι μεταφέροντας φωνές μερίδας της πλουτοκρατίας - «έξω από την Ευρωζώνη, αλλά μέσα στην ΕΕ». Σε σχετική ερώτηση αν η αντίθεση με το Μνημόνιο μπορεί να οδηγήσει σε μια αγωνιστική λαϊκή συσπείρωση, η Ελένη Μπέλλου, θύμισε ότι το Μνημόνιο είναι μόνο ένα κομμάτι της πολιτικής που εξυπηρετεί τα μονοπώλια κι επιπλέον το αμφισβητούν ακόμη και κάποιοι από αυτούς που το συνέταξαν, αστοί οικονομολόγοι, στελέχη του ΔΝΤ, μεγάλοι επιχειρηματίες κλπ. Οπως χαρακτηριστικά είπε, χρειάζεται αγώνας με προοπτική το σοσιαλιστικό δρόμο ανάπτυξης, πίεση από ταξική σκοπιά, αλλά όχι συμβιβασμός, γιατί τότε θα έρθει μια άλλη κυβέρνηση που θα «περάσει» καλύτερα τα αντιλαϊκά μέτρα.


Τέλος, η Ελ. Μπέλλου κάλεσε ιδιαίτερα τους νέους, που δεν έχουν συμπορευτεί μέχρι σήμερα με το ΚΚΕ, να σκεφτούν ότι οι εκτιμήσεις του Κόμματος επιβεβαιώθηκαν. Τόνισε πως οι εργαζόμενοι και οι νέοι των λαϊκών οικογενειών δεν έχουν κανένα λόγο να διστάζουν μπροστά στην πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ, στην κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, στη σοσιαλιστική βιομηχανία που σαν στόχο θα έχει την κάλυψη των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών. Σε αυτόν τον αγώνα, σταθμό αποτελούν οι εκλογές στις 7 του Νοέμβρη, όπου τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» πρέπει να βγουν ενισχυμένα.

Συλλογική έκφραση, αθάνατα τραγούδια

Αυθεντικά πολυφωνικά ακούσματα πλημμύρισαν χτες τη Λαϊκή Σκηνή, όπου εμφανίστηκαν ορισμένοι από τους καλύτερους εκφραστές του πολυφωνικού τραγουδιού, που άνθισε στην Ηπειρο και σε άλλες γειτονιές των Βαλκανίων. Φωνές πολύτροπες και πολύχρωμες, που κομίζουν τόπο, χρόνο, μνήμη, έσμιξαν σ' ένα «ψηφιδωτό» σπουδαίων δειγμάτων συλλογικής έκφρασης και δημιουργίας, με αρχέγονες ρίζες και μεγάλη πολιτισμική αξία: Η συγκλονιστική αλβανική πολυφωνία των «Lot Kurbeti» («Τα δάκρυα της ξενιτιάς», σχήμα που απαρτίζεται από Αλβανούς μετανάστες και πρωτοστατεί στους κοινωνικούς αγώνες τους), οι νέοι της «Χαονίας», οι υπέροχες βουλγάρικες γυναικείες φωνές των «Rodhina», η εξαιρετική ηπειρώτικη ζυγιά του Θωμά Λώλη (κλαρίνο).

Το πρόγραμμα στη Λαϊκή Σκηνή κορυφώθηκε με το αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη, που ετοίμασαν και παρουσίασαν ο Δημήτρης Κοντογιάννης και ο Γιάννης Ντουνιάς, καλλιτέχνες που εμπνέονται από την προσφορά του μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή. Του ερμηνευτή που βίωσε και με την απέραντη, εκφραστική φωνή του τραγούδησε τα βάσανα, τις χαρές, τους πόθους του λαού μας και δε δίστασε να συγκρουστεί με το δισκογραφικό κατεστημένο. Οι δύο λαϊκοί τραγουδιστές ερμήνευσαν τα αντιπροσωπευτικότερα τραγούδια που σφράγισε με τη φωνή του ο Στ. Καζαντζίδης και φέρουν την υπογραφή μεγάλων δημιουργών: Παπαϊωάννου, Τσιτσάνη, Καλδάρα, Χιώτη, Ζαμπέτα, Μαρκόπουλου, Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Δερβενιώτη, Πάνου κ.ά. Ενα πρόγραμμα - γλέντι λαϊκό, με αθάνατα τραγούδια.


Διορθώσεις

Εκ παραδρομής στη σελίδα 10 του χτεσινού «Ριζοσπάστη», αντί του κοινού που παρακολουθούσε τη συζήτηση για το σοσιαλιστικό ρεαλισμό μπήκε φωτογραφία από το κοινό που παρακολουθούσε τη θεατρική παράσταση της κεντρικής θεατρικής σκηνής.

Επίσης το συγκρότημα που η φωτογραφία του δημοσιεύτηκε χτες στη σελίδα 7 είναι οι «Encardia» και η φωτογραφία του κόσμου στην ίδια σελίδα είναι από την κεντρική σκηνή την ώρα που παρουσιαζόταν το αφιέρωμα στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών από το Συγκρότημα της ΚΝΕ.

Πώς θα πάμε στο Φεστιβάλ
Οδικώς με ΙΧ

Εύκολη είναι η πρόσβαση στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στο Ιλιον, μέσω της Αττικής ή της Εθνικής Οδού (δίπλα στις εισόδους του Φεστιβάλ υπάρχουν χώροι ελεύθερης στάθμευσης). Συγκεκριμένα:

Από την Αττική οδό επιλέγετε την έξοδο νούμερο 7 προκειμένου για τις εισόδους του Φεστιβάλ από την πλευρά της Λεωφόρου Δημοκρατίας ή την έξοδο νούμερο 6 προκειμένου για την είσοδο του Φεστιβάλ από την πλευρά της Λεωφόρου Χασιάς (Φυλής).

Από την Εθνική Οδό, επιλέγετε την έξοδο για Ιλιον («Τρεις Γέφυρες») ή για Αγ. Αναργύρους.

Με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ:

Για τη Λεωφόρο Δημοκρατίας, στάση «1η Πολυκατοικιών»: Α10, Β10 (Πλ. Βάθης - Αχαρναί), 714 (Πλ. Βάθης - Πάρνηθα) και 735 (Κ. Πατήσια - Ζεφύρι - Αχαρναί).

Για τη Λεωφόρο Χασιάς (Φυλής), στάση «6η Χασιάς» και περίπου 10' περπάτημα: Α12 (Μάρνης - Φυλή), Β12 (Μάρνης - Ανω Λιόσια) και 713 (Μάρνης - Ζοφριά).

Για τη Λεωφόρο Χασιάς (Φυλής), στάση «Τέρμα» και περίπου 20' περπάτημα: 420 (Πειραιάς - Αγ. Ανάργυροι), 421 (Αγ. Παρασκευή - Αγ. Ανάργυροι) και 892 (Αγ. Βαρβάρα - Χαϊδάρι - Αγ. Ανάργυροι).

  • ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ: Στάση Αγ. Αναργύρων και από εκεί τα λεωφορεία Α10, Β10, 714, 735, Α12, Β12, 713 (με τις προαναφερόμενες στάσεις).
Με τα πούλμαν των Οργανώσεων

Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δρομολογούν πούλμαν για το Φεστιβάλ σήμερα Σάββατο:

ΒΥΡΩΝΑΣ: 6.30 μ.μ., Ταπητουργείο.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: 7 μ.μ., πλατεία Καισαριανής.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: 6.30 μ.μ., πλατεία Γαρδένιας.

ΜΕΛΙΣΣΙΑ: 6 μ.μ., Δημοκρατίας 65 (γραφεία ΚΚΕ).

ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ: 6 μ.μ., στάση Πονηράκη.

ΚΗΦΙΣΙΑ: 6.10 μ.μ., Τροχονόμος.

ΜΑΡΟΥΣΙ: 6.20 μ.μ., στάση ΗΣΑΠ.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ: 6 μ.μ., πλατεία Δαβάκη.

ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ: 6 μ.μ., Ομήρου και Βενιζέλου.

ΓΑΛΑΤΣΙ: 6.30 μ.μ., παλιό τέρμα.

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 6 μ.μ., πλατεία.

ΧΑΛΑΝΔΡΙ: 6.30 μ.μ., πλατεία.

ΓΛΥΦΑΔΑ: 6.15 μ.μ., Αγιος Τρύφωνας.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: 6 μ.μ. πλατεία Σουρμένων.

ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ: 6.15 μ.μ., Δημαρχείο.

ΥΜΗΤΤΟΣ: 6.15 μ.μ., Αγία Φωτεινή.

ΔΑΦΝΗ: 6.30 μ.μ., Γυμναστική Ακαδημία.

ΜΠΡΑΧΑΜΙ: 6.30 μ.μ., Αγίου Δημητρίου 159.

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ: 6.15 μ.μ., Μουσείο Αντίστασης και 6.30 μ.μ. Μαρίνου Αντύπα (γραφεία ΚΚΕ).

ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: 6 μ.μ. Φρατζή 68 (γραφεία ΚΚΕ).

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: 6 μ.μ. Βλαχάκου και Σαλαμίνος (Μανιάτικα) και 6.30 μ.μ. από πλατεία Κοραή.

ΝΙΚΑΙΑ: 6.15 μ.μ. Περιβολάκι.

ΠΕΡΑΜΑ: 6 μ.μ. Λ. Ειρήνης 73 (γραφεία ΚΚΕ).

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ (ΤΑΜΠΟΥΡΙΑ): 6.10 μ.μ. πλατεία Λαού - Λ. Δημοκρατίας.

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ: 6.20 μ.μ. Πνευματικό Κέντρο «Πλειάδες» (Γρ. Λαμπράκη).

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ: 6.30 μ.μ. πλατεία Ελεούσας.

ΑΙΓΑΛΕΩ: 6.30 μ.μ. πλατεία Εσταυρωμένου.

ΧΑΪΔΑΡΙ: 6.45 μ.μ. Παλατάκι.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: 7 μ.μ. πλατεία Δέγλερη, 7.15 μ.μ. γήπεδο Αγίου Ιεροθέου

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: 7 μ.μ. Πελασγίας (έξω από τον «Κωτσόβολο»).

Κρουστών διάλογοι

Ενα πρόγραμμα αφιερωμένο στο τραγούδι παρουσίασε η ομάδα «Ιστορίες για κρουστά» του Βασίλη Βασιλάτου, κλείνοντας τις εκδηλώσεις της Θεατρικής Σκηνής II. Τα κρουστά και η ορχήστρα (δέκα άτομα επί σκηνής) άλλοτε πρωταγωνιστούσαν και άλλοτε συνόδευαν, αφήνοντας τον πρώτο ρόλο στη φωνή και το στίχο. Το πρόγραμμα περιλάμβανε τραγούδια της ομάδας - πολλά από τα οποία θα συμπεριληφθούν στο δίσκο που ετοιμάζει ο Β. Βασιλάτος - καθώς και διασκευές από την ελληνική παράδοση και τη διεθνή σκηνή.

Βέβαια, όπως και στα προηγούμενα Φεστιβάλ, έτσι και στο φετινό, ο Β. Βασιλάτος συμμετείχε στις εκδηλώσεις και ως ...δάσκαλος στο σεμινάριο κρουστών που διοργανώθηκε, στο οποίο συμμετείχε πολύς κόσμος, ιδιαίτερα νέοι, απολαμβάνοντας τη γοητεία της «γλώσσας» των κρουστών.

Ανοιχτά δημιουργικά εργαστήρια

Σε μια «κυψέλη» δημιουργίας μετατράπηκε ο χώρος του Πολιτισμού. Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κοινού - κυρίως ηλικίες πάνω των 20 ετών - που συμμετείχε στα σεμινάρια φρέσκο με την ζωγράφο Εύα Μελά και θεατρικής μάσκας με την σκηνογράφο - εικαστικό, Νίκη Πέρδικα. Μία καλλιτεχνική πράξη, η οποία αποδεικνύει την ανάγκη των νέων να εκφραστούν μέσα από την τέχνη.

Οσοι παρακολούθησαν το εργαστήριο ζωγραφικής με τη μέθοδο της νωπογραφίας (Fresco), γνώρισαν την πανάρχαια αυτή τεχνική, που ξεκίνησε τη «ζωή» της στα 1700 π.Χ. στον αιγαιοπελαγίτικο χώρο. Εμαθαν να κάνουν το φορητό τοίχο και στη συνέχεια τις σκόνες με φυσικά χρώματα, με βάση την πολυγνώτεια κλίμακα των τεσσάρων γαιωδών χρωμάτων (άσπρο, μαύρο, χονδροκόκκινο και ώχρα).

Είναι η πρώτη φορά που στο Φεστιβάλ πραγματοποιείται εργαστήριο θεατρικής μάσκας από παπιέ μασέ. Χαρτί, κόλλα βιβλιοδεσίας και φαντασία... η «συνταγή» αυτής της δημιουργίας. Με θέμα «Επίκαιρα πρόσωπα», ο χαρτοπολτός μετατράπηκε από τους «μαθητές» σε μορφές. Τοποθετημένες πάνω σε βάση, στέγνωσαν και αφού λειάνθηκαν ακολούθησε το χρώμα. Τα έργα και των δύο εργαστηρίων θα παρουσιαστούν σήμερα σε μικρή έκθεση στο χώρο του Πολιτισμού.

Επικό λαϊκό έργο

«Βλέποντας ανήμποροι πως είμαστε, νόμους ενάντιά μας χαλκεύετε./ Δε σκύβουμε όμως άλλο το κεφάλι γιατί μας πρέπει η λευτεριά.../ Βλέποντας πως γευόμαστε την πείνα, δεν την μπορούμε άλλο την κλεψιά,/ Μακριά από τους φούρνους μας κρατάτε,/ άσπρο ψωμί η πείνα μας ζητά.../ Βλέποντας να υψώνετε παλάτια και στέγη πουθενά για μας/ Απόφαση να γίνουνε δικά μας!».

Επίκαιρος όσο ποτέ ο λόγος του Μπέρτολτ Μπρεχτ κυριάρχησε στην Κεντρική θεατρική Σκηνή, όπου η Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ παρουσίασε το θεατρικό δοκίμιο «Οι μέρες της Κομμούνας». Ενα επικό λαϊκό έργο, που μιλά για την παρισινή κομμούνα του 1871, η οποία - όπως ανέφερε ο υπεύθυνος της ομάδας, Δ. Ξενάκης «κατάφερε να εγκαθιδρυθεί ως εργατική εξουσία, αλλά δεν μπόρεσε να διατηρηθεί, γιατί δεν κατέστειλε τους καπιταλιστές». Τα συνθήματα «Ζήτω η Κομμούνα», «Ελευθερία, αδελφοσύνη» της λιθογραφίας του Μπαρί, που μοιράστηκε στους δρόμους του Παρισιού το 1871, οι ιδέες των κομμουνάρων υπήρξαν τα «όνειρα των προλετάριων» και «ήταν και παραμένουν εφιάλτες των αστών».

Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις

Το δικό του ξεχωριστό χώρο είχε και φέτος στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» ο αγώνας κατά των ναρκωτικών, με την παρουσία των θεραπευτικών κοινοτήτων του ΚΕΘΕΑ και του «18 Ανω». Στα περίπτερα μοιραζόταν ενημερωτικό υλικό, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που έκαναν στάση και συζητούσαν με τους υπεύθυνους. Σε ειδικό περίπτερο της Επιτροπής της ΚΝΕ Κατά των Ναρκωτικών υπήρχαν οι θέσεις του ΚΚΕ με το χαρακτηριστικό τίτλο «Ζωή ολόκληρη και όχι με δόσεις». Επίσης, οι επισκέπτες του Φεστιβάλ συμπλήρωναν ερωτηματολόγια με 18 ερωτήσεις, ενώ σε μια μικρή οθόνη «έπαιζαν» συνεχώς στοιχεία για την εξάρτηση, για τη διαχείριση του θέματος απ' το σύστημα, για τις θέσεις του ΚΚΕ, ενώ μέλη της ΔΙΑΒΑΣΗΣ παρουσίασαν ένα θεατρικό δρώμενο, που το ονόμασαν «Καρουσέλ».


απο το δρώμενο
απο το δρώμενο "Καρουζέλ" στο περίπτερο του ΚΕΘΕΑ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι μαθητές των ΕΠΑΛ δεν είναι παιδιά κατώτερου θεού!

Μαρτυρίες που έδειχναν τα υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές στα ΕΠΑΛ παρέθεσαν χτες νέοι κατά τη διάρκεια της συζήτησης «για την κατάσταση στα ΕΠΑΛ και γενικότερα την Τεχνική Εκπαίδευση». Λιγοστές ώρες μαθημάτων, αδιαφορία κι εγκατάλειψη, διογκωμένο το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών, αλλά και υπεράριθμα τμήματα ήταν μερικά από τα προβλήματα που ζουν καθημερινά χιλιάδες μαθητές της Τεχνικής Εκπαίδευσης.

Μιλώντας στους παρευρισκόμενους, ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, επισήμανε πως «τα νέα μέτρα που προανήγγειλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δημιουργούν έναν νέο, αναβαθμισμένο "Καιάδα" για τα παιδιά, ενώ ταυτόχρονα η ΕΕ δηλώνει ότι η Τεχνική Εκπαίδευση πρέπει να γίνει πιο ελκυστική για αυτά. Εννοεί ότι επί της ουσίας πρέπει να δημιουργηθεί από αυτό το χώρο ένα νέο κανάλι του αυριανού ακόμα πιο φθηνού, μισοειδικευμένου, μισοκαταρτισμένου εργατικού δυναμικού και γι' αυτό το λόγο αποτελεί και για μας μια πρώτη και άμεση προτεραιότητα για τη δουλειά μας στη νεολαία».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως «το ΚΚΕ θεωρεί ότι κανένας νέος μέχρι τα 18 δεν πρέπει να εργάζεται. Ταυτόχρονα θεωρούμε ότι είναι άμεση δυνατότητα και ανάγκη της εποχής όλοι οι νέοι μέχρι τα 18 να παίρνουν γενική παιδεία, γενική μόρφωση και ένα σχολείο που θα τους μορφώνει ολόπλευρα και θα τους δίνει φυσικά και γνώσεις για την παραγωγή και την τεχνική, αλλά δε θα τους βάλει το μαχαίρι στο λαιμό να διαλέξουν από πολύ νωρίς "επάγγελμα"». Μίλησε για ένα σύστημα όπου με «κεντρικό οικονομικό σχεδιασμό, η παραγωγική δύναμη, ο άνθρωπος, δε θα περισσεύει. Δεν θα πετιέται, δεν θα είναι άνεργος».

Στη συζήτηση που ακολούθησε, μαθητές των ΕΠΑΛ εξηγούσαν την καθημερινότητά τους, μόλις λίγες μέρες μετά την έναρξη της νέας χρονιάς. Οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, τα υπεράριθμα τμήματα των 30 και 32 μαθητών, οι μειωμένες απαιτήσεις που τους μαθαίνουν από πολύ νωρίς να έχουν από τον εαυτό τους έως και η αδιαφορία που νιώθουν να αντιμετωπίζουν οι μαθητές των ΕΠΑΛ ήταν στοιχεία αυτής της καθημερινότητας που περιέγραψαν.

Η δύναμη της κομμουνιστικής κοσμοθεωρίας δεν ανατρέπεται

Μπορεί ο αντικομμουνισμός να εντείνεται, μπορεί ο καπιταλισμός να χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να διαστρεβλώσει την κομμουνιστική ιδεολογία και να αμαυρώσει τις κατακτήσεις που είχε ο σοσιαλισμός που γνώρισε η ανθρωπότητα τον 20ό αιώνα, αλλά οι ελπίδες των λαών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση δεν μπορούν να σταματήσουν τη δύναμη της κομμουνιστικής κοσμοθεωρίας. Τα παραπάνω τονίστηκαν απ' όλους τους εκπροσώπους κομμουνιστικών νεολαιών που συμμετείχαν στη συζήτηση που έγινε, χτες, στη Διεθνούπολη, με θέμα «Το μέλλον δεν ποινικοποιείται, ο αντικομμουνισμός δε θα περάσει», όπου, μεταξύ άλλων, ήρθε εμπειρία απ' τις απροκάλυπτες, αλλά και τις «καλυμμένες» αντικομμουνιστικές επιθέσεις.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του Γιάννη Γκιόκα, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, οποίος αναφέρθηκε στις αντικομμουνιστικές επιθέσεις σε χώρες της ΕΕ, οι οποίες γίνονται είτε με την ποινικοποίηση των συμβόλων (Πολωνία), είτε με την ποινικοποίηση των θέσεων των ΚΚ, είτε με την προκλητική διαστρέβλωση της Ιστορίας κ.ά. Βασικό όχημα στην ιδεολογική επίθεση είναι η «μέθοδος» της εξίσωσης του κομμουνισμού με το φασισμό που έχει εκφραστεί με μνημόνια και ψηφίσματα της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 2005 μέχρι σήμερα. Σημείωσε ότι στη χώρα μας ο αντικομμουνισμός εντείνεται το τελευταίο διάστημα, τονίζοντας τη στόχευση του αστικού συστήματος στο ΚΚΕ, στο ζήτημα των οικονομικών των κομμάτων, τον αντικομμουνισμό στην εκπαίδευση κ.ά.

Από τη συζήτηση στη Διεθνούπολη
Από τη συζήτηση στη Διεθνούπολη
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Χέσους Μόρα, ΓΓ της ΠΟΔΝ, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία της ΠΟΔΝ, τις δυσκολίες που γνώρισε μετά τις ανατροπές, στην καμπάνια που έγινε το 2007 και το 2008 ενάντια στην απαγόρευση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τσεχίας κ.ά. Σημείωσε ότι στη θεματολογία του 17ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, στη Νότια Αφρική, θα έχει ξεχωριστή θέση το θέμα της αντιμετώπισης του αντικομμουνισμού. Αμέσως μετά η Μπεάτα Καρόν, γραμματέας της ΚΝ Πολωνίας, μίλησε για την απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων. Στάθηκε στην κινητοποίηση - απάντηση του ΚΚ και της ΚΝ Πολωνίας, στις 8 Ιουνίου, με κομμουνιστικά σύμβολα και τόνισε πως η επίθεση εκφράζει τους φόβους των καπιταλιστών. Συμπλήρωσε ότι στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης των δύο συστημάτων και πολλοί εργαζόμενοι νοσταλγούν την περίοδο του σοσιαλισμού, κάτι που οι αστικές κυβερνήσεις και οι μηχανισμοί τους έχουν βαφτίσει «νοσταλγία για το παρελθόν».

Ο Αλεξ Μπάτοφ, από την Επαναστατική Κομμουνιστική Νεολαία Μπολσεβίκοι Ρωσίας, περιέγραψε τον έντονο αντικομμουνισμό στη Ρωσία, ο οποίος εκφράζεται κυρίως με τη διαστρέβλωση του παρελθόντος, δηλαδή ολόκληρης της Ιστορίας της Σοβιετικής Ενωσης, η οποία κόβεται και ράβεται απ' τους μηχανισμούς του κράτους. Επιλέγουν, είπε, να μιλούν για την τελευταία δεκαετία, όπου η περεστρόικα είχε, ήδη, κάνει τη δουλειά της, ενώ κρύβονται οι κατακτήσεις της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και διαστρεβλώνουν και το ρόλο της Σοβιετικής Ενωσης στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μετά πήρε το λόγο ο Μπρούνο Μαντέιρα, απ' την Κομμουνιστική Νεολαία Πορτογαλίας, περιγράφοντας ότι στη χώρα του τα ΜΜΕ μιλούν για τις οπισθοδρομικές κομμουνιστικές ιδέες, ενώ αποσιωπούν τη δράση του ΚΚ. Επίσης, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων που είχε στόχο το ΚΚ, επιβάλλοντας περιορισμούς στην οικονομική συνεισφορά στη δράση του. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση και ήρθε εμπειρία από εκπροσώπους οργανώσεων Κομμουνιστικών Νεολαιών από την Τουρκία, την Κούβα, το Πακιστάν κ.α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ