Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο Περιστέρι

Στο Περιστέρι αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι, εργάτες και η σπουδάζουσα νεολαία μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ ξεκίνησαν την πορεία τους από το ΙΚΑ της Ν. Ζωής προς το δημαρχείο. Εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα του Περιστερίου, ο Χρήστος Μαργανέλης τόνισε ότι η σημερινή πορεία ξεκινάει από το ΙΚΑ της Ν. Ζωής γιατί θέλουμε να αναδείξουμε το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες της περιοχής από τη συνολική απαξίωση της Υγείας.

Στα δημαρχεία

Σε συμβολικούς αποκλεισμούς των Δημαρχείων Αμαρουσίου, Αγίων Αναργύρων, Μεταμόρφωσης, Ηλιούπολης προχώρησαν χτες το πρωί οι ταξικές δυνάμεις, καλώντας τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 23 Φλεβάρη. Στο Δήμο Αμαρουσίου, όπου η δημοτική αρχή (ΝΔ) απέλυσε το τελευταίο διάστημα 350 εργαζόμενους και αναμένεται να απολύσει άλλους 150 μέχρι τον Απρίλη, οι ταξικές δυνάμεις απέκλεισαν για τρεις ώρες την είσοδο του δημαρχείου και σήκωσαν πανό που έγραφε: «Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος από το Δήμο Αμαρουσίου. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους» (φωτ.).

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Οι εργάτες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους

Οι εργάτες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, σε κοινό βηματισμό με τα ταξικά συνδικάτα να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και την κλιμάκωση του αγώνα. Αυτό το μήνυμα έστειλε χτες το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, από το εργοτάξιο του «ΑΚΤΩΡ» στην ΠΕΤΡΟΛΑ.

Ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος του Συνδικάτου, μιλώντας στους εργαζόμενους, σημείωσε πως το μεγάλο κεφάλαιο επιδιώκει, και μέσα από την κρίση, να κάνει ακόμη πιο φθηνή την εργατική δύναμη. Για το λόγο αυτό «τη μέρα της απεργίας πρέπει να βγουν χιλιάδες εργάτες στο δρόμο», δίνοντας απάντηση στον αντεργατικό οδοστρωτήρα.

Στη συζήτηση που ακολούθησε οι εργαζόμενοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την αποτελεσματικότερη οργάνωση του αγώνα, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που αναφέρθηκαν στις ελλείψεις μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, οι οποίες ιδιαίτερα στον κλάδο των κατασκευών έχουν οδηγήσει σε αυξημένο αριθμό θανατηφόρων εργατικών «ατυχημάτων». Την ίδια μέρα, το Συνδικάτο πραγματοποίησε εξορμήσεις σε μια σειρά από εργοτάξια, αλλά και σε σταθμούς του ΜΕΤΡΟ και γραφεία του ΟΑΕΔ.

Στις πύλες των εργοστασίων

Από τα χαράματα της χτεσινής μέρας, οι ταξικές δυνάμεις, βρέθηκαν στις πύλες των εργοστασίων. Το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» συζήτησε με τους εργαζόμενους στην «ΠΙΤΣΟΣ». Με την ανακοίνωση της Γραμματείας Μετάλλου του ΠΑΜΕ, κάλεσε τους εργάτες να αρνηθούν κάθε θυσία για την εργοδοσία, όταν την ίδια στιγμή, το εργοδοτικό επιχειρησιακό σωματείο βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» μαζί της.

Η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, περιόδευσαν σε δεκάδες χώρους. Στη «Βιβλιοσυνεργατική», μαζί με τα στελέχη του συνδικάτου, ήταν και η Αφρ. Ρέτζιου, στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, αναδεικνύοντας πως τα ζητήματα της Υγείας, είναι ανάγκη να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της πάλης. Το ίδιο ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που άνοιξαν τα στελέχη του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών με τους εργάτες της ΦΑΓΕ.

Στην πρώτη γραμμή οι συνταξιούχοι

Οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν χτες στην πλατεία Συντάγματος και έκαναν πορεία έως το Μέγαρο Μαξίμου. Στο πλευρό τους βρέθηκαν ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και η Σοφία Καραγάτση από το ΜΑΣ, εκφράζοντας αλληλεγγύη στον αγώνα τους. Οι εκπρόσωποι των συνταξιουχικών οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και ΟΤΑ, μαζί και συνταξιούχοι, για τουλάχιστον δύο ώρες, διεμήνυσαν σε κυβέρνηση - αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν εκεί ότι «δεν πρόκειται να φύγουμε από εδώ ούτε αύριο! Θα περάσουμε, ο δρόμος θα ανοίξει, θα πάμε στο Μέγαρο Μαξίμου». Κάτω από την επιμονή τους, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανοίξει το δρόμο και παράλληλα να συναντηθούν οι πρόεδροι των συνταξιουχικών οργανώσεων με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή.

Στη συνάντηση, οι πρόεδροι των συνταξιούχων διαμαρτυρήθηκαν συνολικά για τις αντεργατικές πολιτικές, ζήτησαν να ανακληθούν οι αποφάσεις που καταργούν τις 59 υπηρεσίες του Οργανισμού που οδηγούν σε παραπέρα συρρίκνωση και διάλυση του ΙΚΑ, απαίτησαν την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου για την Υγεία. Ο Γ. Πεταλωτής είπε μόνο ότι θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό να δεχθεί τους συνταξιούχους σε συνάντηση για να συζητήσουν αυτά τα ζητήματα. Μετά τη συνάντηση, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, τόνισε ότι «για μας ο αγώνας συνεχίζεται. Παλεύουμε για την επιτυχία της απεργίας στις 23 Φλεβάρη».

Τσακίζουν την περίθαλψη

Λίγο νωρίτερα, ο Δ. Κουμπούρης, μιλώντας στην παναττική συγκέντρωση των συνταξιούχων στην πλατεία Συντάγματος, τόνισε ότι οι συνταξιουχικές οργανώσεις δίνουν μαζική απάντηση στην κυβερνητική πολιτική, «δυναμώνουμε τον αγώνα μας με την εργατική τάξη, με το εργατικό - ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική». Και πρόσθεσε: «Τσάκισαν τα δικαιώματά μας, τις συντάξεις μας, το δώρο, τις πενιχρές μας αποδοχές και τώρα προχωρούν κι άλλο τσακίζοντας την υγεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Στην εκδήλωση, χαιρετισμό απηύθυναν ο Παναγιώτης Βαβουγιός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου, ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ο Γιώργος Λέκκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ, ο Γιάννης Ζώης πρόεδρος Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, ο Διονύσης Γιαννούλης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΣΕ και ο Χαράλαμπος Στούνος, από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΤΑ.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Ηλ. Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό».

Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΣΕΒ

Παράσταση διαμαρτυρίας με αίτημα την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με βάση το κατατεθειμένο πλαίσιο αιτημάτων τους που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τους, πραγματοποίησαν χτες στη 1 το μεσημέρι στο ΣΕΒ, στο πλαίσιο στάσης εργασίας (12 μεσημέρι με λήξη του ωραρίου) οι λογιστές με απόφαση της Ομοσπονδίας τους. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στον κλάδο των τροφίμων - ποτών - γάλακτος με αίτημα επίσης την υπογραφή κλαδικής σύμβασης. Στη συνέχεια, οι λογιστές πήγαν στο υπουργείο Οικονομικών, από το οποίο είχαν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό για το σοβαρό ζήτημα της πιστοποίησης των λογιστών και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Οι συνδικαλιστές κατέθεσαν το υπόμνημα με τις θέσεις της Ομοσπονδίας και διαμήνυσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Πολύμορφες δράσεις μέσα και έξω από τις σχολές

Από την κινητοποίηση στο Πανεπιστήμιο Αθήνας
Από την κινητοποίηση στο Πανεπιστήμιο Αθήνας
Κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθήνας πραγματοποίησαν οι επιτροπές αγώνα Νομικής και Φυσικομαθηματικής ενώ οι επιτροπές Φυσικομαθηματικής και Φιλοσοφικής έκαναν κινητοποίηση στη λεωφορειακή γραμμή «608» προβάλλοντας το αίτημα και την ανάγκη για δωρεάν μεταφορές. Παράλληλα, έγιναν παρεμβάσεις στα αμφιθέατρα και περιοδείες και συζητήσεις με τους εργαζόμενους στο πανεπιστήμιο. Κινητοποιήσεις σε λεωφορειακές γραμμές έκαναν οι Επιτροπές Αγώνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Πειραιά. Οι φοιτητές του ΜΑΣ έκαναν κινητοποίηση στην πρυτανεία του Παντείου με αιχμή το ζήτημα της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων και στον Ειδικό Λογαριασμό της Γεωπονικής για τα ζητήματα της σίτισης και της στέγασης. Οι Επιτροπές Αγώνα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και της ΣΕΛΕΤΕ στους σταθμούς Μεταξουργείο, Αιγάλεω και στο σταθμό Ειρήνη.

Στην Πάτρα, το ΜΑΣ έκανε παρέμβαση στα λεωφορεία στο χώρο του πανεπιστημίου. Μοίρασαν ανακοινώσεις για τις πρόσφατες αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, των ΚΤΕΛ και του ΟΣΕ, κόλλησαν αυτοκόλλητα στα ακυρωτικά μηχανήματα και στα λεωφορεία με σύνθημα «Δωρεάν μετακίνηση για όλους» και καλούσαν τον κόσμο να συμμετάσχει στην απεργία με το ΠΑΜΕ. Οπως καταγγέλλουν, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ιδιοκτήτες - μετόχους οδηγούς. Ωστόσο, θετική ήταν η ανταπόκριση των επιβατών στην παρέμβαση του ΜΑΣ. Αντίστοιχη κινητοποίηση με συμβολική κατάληψη λεωφορείων έγινε στην Καλαμάτα από τις επιτροπές ΤΕΙ του ΜΑΣ. Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν από επιτροπές του ΜΑΣ σε Χαλκίδα, Λαμία, Λιβαδειά και Αμφισσα.

Αποφάσισαν συμμετοχή στην απεργία

Μέλη της διοίκησης του συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων στον Επισιτισμό - Τουρισμό και τα Ξενοδοχεία Αττικής βρέθηκαν στο ξενοδοχείο «Ολύμπικ Ρουαγιάλ» και αλλού (π.χ. «Χίλτον») όπου οι εργαζόμενοι - οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από την περασμένη Δευτέρα διεκδικώντας δεδουλευμένα μηνών - πραγματοποίησαν γενική συνέλευση (φωτ). Οι εργαζόμενοι κατέληξαν ότι πρέπει να κλιμακώσουν τον αγώνα και με άλλες μορφές και μαζί με άλλους εργαζόμενους. Αποφάσισαν να συμμετέχουν στην απεργία στις 23 Φλεβάρη. Συζήτηση έγινε και στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «ΧΙΛΤΟΝ» από τη 1 μ.μ. έως τις 2.30 μ.μ. το οποίο ήταν συνεχώς γεμάτο από εργαζόμενους.

10 ΦΛΕΒΑΡΗ - ΟΛΟΗΜΕΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Εχουμε τη δύναμη!

Από τη χθεσινή πορεία στους δρόμους της Αθήνας
Από τη χθεσινή πορεία στους δρόμους της Αθήνας
«Εχουμε τη δύναμη να ορθώσουμε ένα αδιαπέραστο τείχος, να αποκρούσουμε τα χειρότερα που έρχονται, φτάνει να οργανώσουμε τις δυνάμεις μας σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο. Ολοι μαζί στην απεργία στις 23 Φλεβάρη! Να μη λείψει κανείς από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια στις 11 το πρωί!».

Αυτό το κάλεσμα ακούστηκε ξανά και ξανά, χτες το βράδυ στους δρόμους της Αθήνας, την ώρα της διαδήλωσης των ταξικών δυνάμεων, στο πλαίσιο της μέρας ολοήμερης δράσης, που είχαν κηρύξει το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ. Οι συγκεντρωμένοι, απευθύνθηκαν πλατιά στα καταστήματα του «εμπορικού τριγώνου» της Αθήνας, στους εμποροϋπάλληλους των πολυκαταστημάτων και τους μικρούς επαγγελματίες.

Στα καταστήματα, ιδιαίτερα στην Αιόλου και την Αγ. Μάρκου, οι μαγαζάροτερες - στην πραγματικότητα μικροί ΕΒΕ, που προσπαθούν να επιβιώσουν - «έπιαναν» κουβέντα με τους συγκεντρωμένους. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο», ήταν τα λόγια μιας γυναίκας στην Αιόλου, απαντώντας στο κάλεσμα για να συμμετέχει στην απεργία. Και λίγο παρακάτω μια άλλη επαγγελματίας, έλεγε: «Δεν πάει άλλο. Πρέπει να αντιδράσουμε, για το καλό μας. Αλλιώς τα πράγματα θα χειροτερεύσουν». Ολοι όσοι συζητούσαν με τους συγκεντρωμένους, έβγαζαν οργή και αγανάκτηση, για το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής.

«Οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας»

Η συγκέντρωση, ξεκίνησε από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. Κοτζιά), με ομιλίτρια τη Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Φαρμάκου, η οποία επισήμανε: «Οι εργαζόμενοι ξέρουμε πολύ καλά με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε. Στις 23 Φλεβάρη νεκρώνουμε τους τόπους δουλειάς. Συμμετέχουμε στην απεργία με το ΠΑΜΕ και τη λαϊκή συμμαχία».

Αμέσως μετά ξεκίνησε η πορεία, δυναμική και με παλμό, στους δρόμους της Αθήνας. Από την Αιόλου, στην Ερμού και από εκεί στη Μητροπόλεως και την Αγίου Μάρκου, οι ταξικές δυνάμεις, κρατώντας σημαίες του ΠΑΜΕ και μοιράζοντας φυλλάδια, δεν άφησαν μαγαζί που να μη μοιράσουν τις προκηρύξεις, που να μην καλέσουν στην απεργία. Τα συνθήματα, δε σταμάτησαν λεπτό. Η πορεία ολοκληρώθηκε στην Ομόνοια και οι διαδηλωτές, ανανέωσαν το ραντεβού τους, όχι στις 23 Φλεβάρη, αλλά την επόμενη κιόλας μέρα, στους τόπους δουλειάς, προπαγανδίζοντας την απεργία.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Με εξορμήσεις σε εργοστάσια και επιχειρήσεις από εκατοντάδες συνδικαλιστές των ταξικών συνδικάτων, συμβολικές παρεμβάσεις σε νοσοκομεία, πρωτοβουλίες σε σχολές, πικετοφορίες, συμβολικές κινητοποιήσεις σε ΟΑΕΔ, την κινητοποίηση των συνταξιουχικών οργανώσεων στην Αθήνα, συγκεντρώσεις σε δεκάδες δημαρχεία σε όλη τη χώρα, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ, το ΜΑΣ, η ΠΑΣΥ, έστειλαν χτες, μέρα της ολοήμερης πανελλαδικής δράσης, δυνατό μήνυμα αντίστασης ενάντια στην αντεργατική αντιλάϊκή πολιτική.

Εργάτες, σπουδαστές, αυτοαπασχολουμενοι και μικροί ΕΒΕ, γυναίκες, απόμαχοι της δουλειάς ένωσαν τη φωνή τους ενάντια στην πολιτική που σπέρνει τη φτώχεια και την ανέχεια, μειώνει μισθούς και συντάξεις, αυξάνει την ανεργία, πυροδοτεί τις απολύσεις και την επιθετικότητα του κεφαλαίου.

Από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη και την Πελοπόννησο, οι ταξικές δυνάμεις έκαναν καθαρό ότι δεν πρόκειται να ανεχτούν τις πολιτικές της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ΔΝΤ, δεν θα υποκύψουν στους εκβιασμούς τους, δεν θα σκύψουν το κεφάλι στις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Διαδήλωσαν την απόφασή τους να αντιπαλέψουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα, να οργανώσουν την κοινή πάλη τους και έκαναν ένα αποφασιστικό βήμα στην προετοιμασία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 23 Φλεβάρη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Μέχρι τις 23 να φτάσουμε παντού

Από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Εργάτες που αυτές τις μέρες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της δουλειάς και του μεροκάματου (συμβασιούχοι κ.λπ.), για την υπογραφή ΣΣΕ (ΜΕΛ - ΕΛΛΕΝΙΤ), για να αποκρούσουν την εκ περιτροπής εργασία, πήραν τη θέση τους μαζί με χιλιάδες άλλους από μια σειρά χώρους εργασίας και κλάδους, του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, στη χτεσινή μεγάλη συγκέντρωση και πορεία στη Θεσσαλονίκη στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Μίλησαν οι Φ. Μαραντζίδης (ΠΑΜΕ), Α. Παρασκευά (ΜΑΣ), Σ. Μπαρμπαλέξης (ΠΑΣΕΒΕ), Β. Παπαδόπουλος (ΕΛΛΕΝΙΤ).

Ο Β. Παπαδόπουλος μετέφερε την απόφαση των εργαζομένων της ΕΛΛΕΝΙΤ που παλεύουν για την υπογραφή ΣΣΕ, να συνεχίσουν τον αγώνα κόντρα στα σχέδια της εργοδοσίας και την προστασία που της παρέχουν κυβέρνηση και ταξική Δικαιοσύνη. «Δεν πέφτουμε στην παγίδα της να υπογράψουμε ότι θα ανεχτούμε να μας πληρώνει όποτε θέλει, άμα θέλει και όσο θέλει, να μας πετάει στις άδειες χωρίς μισθό όποτε θέλει αυτή». Ο Φ. Μαρατζίδης κάλεσε τις μέρες που απομένουν μέχρι τις 23 του μήνα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ να φτάσουν σε όλους τους χώρους δουλειάς, να οργανώσουν τις απεργιακές επιτροπές και απεργιακές φρουρές.

Μαχητικές συγκεντρώσεις, πορείες και πικετοφορίες έγιναν στις περισσότερες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης (Κατερίνη, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Κομοτηνή, Δράμα, Κιλκίς, Γιαννιτσά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, κ.ά.). Οι διαδηλωτές με τα συνθήματα και μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό, καλούσαν το λαό να συμμετέχει μαζικά στην απεργία στις 23 Φλεβάρη και στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ. Στις Σέρρες από τον κύριο ομιλητή της εκδήλωσης Στέργιο Νικητόπουλο, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, έγινε αναφορά και στις διώξεις των αγροτών, ενώ κάλεσε το λαό της περιοχής σε μαζική συμμετοχή σε κοινό αγώνα για την ανατροπή της «βάρβαρης» πολιτικής που πλήττει τα λαϊκά νοικοκυριά. Στην Καβάλα συμμετείχαν μαζικά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ οι απολυμένοι από το «Δελφίνι» και τα BODY LINE. Μαζική ήταν η συγκέντρωση και πορεία που έγινε στη Νάουσα με τη συμμετοχή εργαζομένων και απολυμένων από τα εργοστάσια.

Η πρωινή δραστηριότητα

Στη Θεσσαλονίκη από τις 7 το πρωί ξεκίνησαν εξορμήσεις στον ΟΑΕΔ της Δωδεκανήσου και στη συνέχεια στον ΟΑΕΔ της Νεάπολης, σε σχολές μαθητείας, σε νοσοκομεία και μια σειρά χώρους δουλειάς. Στις 11.30 π.μ., στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε κοινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ΟΤΑ και του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών. Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ μαζί με τους δεκάδες συμβασιούχους που συμμετείχαν στην κινητοποίηση πραγματοποίησαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, και απαίτησαν το επόμενο ΔΣ να συζητήσει και να αποφασίσει να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Σ. Ζαριανόπουλος από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, ο Η. Μανουσαρίδης από το ΠΑΜΕ ΟΤΑ και ο Ν. Αγαθαγγέλου πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ.

Από το πρωί και για δύο ώρες, οι ταξικές δυνάμεις απέκλεισαν τα ταμεία των νοσοκομείων και των ιατρείων του ΙΚΑ σε Καβάλα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Καστοριά και Γρεβενά, καθώς και στο Κέντρο Υγείας Σιάτιστας. Κάλεσαν το λαό να παλέψει ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας, ενάντια στην επιχειρηματική δράση στην Υγεία. Στην Κοζάνη, στην Πτολεμαΐδα και τη Φλώρινα, έγιναν μαζικές εξορμήσεις στα ορυχεία του Νότιου και του Κύριου Πεδίου της ΔΕΗ, καθώς και του ΑΗΣ Καρδιάς, Μελίτης και Αμυνταίου. Επίσης έγιναν εξορμήσεις στα Σούπερ Μάρκετ της Φλώρινας, στο κατάστημα της ΑΤΕ και στις βιοτεχνίες ΒΙΕΚΟ και ΡΑΟΥΛΟΤΕΧΝΙΚΗ της Κοζάνης. Μαζικές εξορμήσεις έγιναν σε εργασιακούς χώρους της Δράμας, στη ΔΕΗ και τη Λαϊκή Αγορά της Αλεξανδρούπολης και στη Βιομηχανική Ζώνη της Κομοτηνής.

-- Το επιχείρημα ότι η χώρα κινδυνεύει να πτωχεύσει κάτι που θα έχει τραγικές επιπτώσεις σε όλους και άρα δεν πρέπει να γίνονται κινητοποιήσεις και απεργίες, χρησιμοποιούν πολύ συχνά για να πείσουν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να υποταχθούν στα αντεργατικά μέτρα. Τι ισχύει;

Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας είναι η «πιπίλα», το αγοραίο όσο και σαθρό «επιχείρημα», που ξετυλίγεται σήμερα από το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας και τα αστικά προπαγανδιστικά επιτελεία. Γιατί υπάρχει βαθιά οικονομική κρίση του καπιταλισμού. Το ξεπέρασμά της στα πλαίσια του καπιταλισμού απαιτεί καταστροφή κεφαλαίου. Για την ώρα, το κεφάλαιο καταστρέφει την εργατική δύναμη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, οδηγεί στην πτώχευση το λαό για να γλιτώσει το ίδιο, όσο γίνεται από το να καταστραφεί ένα μέρος του.

Η καλλιέργεια φόβου μαζί και η διαμόρφωση στρεβλής αντίληψης της πραγματικότητας είναι ο καλύτερος σύμμαχός τους. Στόχος τους είναι ένας: Η υποταγή του λαού, η αποδοχή της «αναγκαιότητας» για τα ταξικά υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών μέτρα που εφαρμόζουν, για τη σφοδρή κλιμάκωση που ετοιμάζουν στα επόμενα χρόνια, για δεκαετίες ολόκληρες. Ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι σημερινή «καραμέλα», είναι όπιο και εργαλείο λαϊκής υποταγής και αποχαύνωσης. Ομως, δεν ισχύει το ίδιο για την ουσία της πολιτικής που εφαρμόζουν, γιατί αυτή έρχεται από πολύ παλιά. Τα νέα πακέτα είναι κομμάτι από τους σχεδιασμούς και τις επεξεργασίες τους, είναι αποφασισμένα από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, «επικαιροποιήθηκαν» αργότερα με τη στρατηγική της Λισαβόνας, σήμερα με τη στρατηγική «ΕΕ-2020».

Μέσα στη μικρή φράση-προπαγανδιστικό σλόγκαν «χρεοκοπία της χώρας» έχουν χωρέσει ολόκληρους ποταμούς ψεμάτων. Οπως ακριβώς και με τη «χρεοκοπία» έτσι και με τη «χώρα» τσουβαλιάζουν θύτες και θύματα, λες και όλοι μαζί έχουμε κοινά συμφέροντα, όνειρα, επιδιώξεις. Γιατί η «χώρα» που θέλουν οι πλουτοκράτες είναι εφιάλτης και καμένη γη για το λαό, είναι το έδαφος της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Είναι η «χώρα» που που βασιλεύει ο δικός τους νόμος, το μόνιμο σάρωμα εργατικών δικαιωμάτων, που πετσοκόβει μισθούς, συντάξεις, το δικαίωμα στην Υγεία, στη Παιδεία, παντού. Είναι η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου που απαιτεί ολοένα και περισσότερες ανθρωποθυσίες, που ξεκληρίζει τη φτωχομεσαία αγροτιά, που πετά έξω από τον τάχα, «ελεύθερο ανταγωνισμό», αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες. Να η χρεοκοπία, αλλά για το λαό. Για φρέσκο ζωτικό χώρο ψάχνουν οι καπιταλιστές, για την ασφαλή διέξοδο των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, που σήμερα λιμνάζουν στα σεντούκια τους, για νέες «επενδύσεις» και ακόμη περισσότερα κέρδη.

Το αστικό κράτος, οι κυβερνήσεις μαζί και ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί ετοιμάζουν αυτή τη χώρα - παράδεισο της ανταγωνιστικότητας με ευέλικτους και φτηνούς τους εργάτες. Η λαϊκή πάλη, ο κάθε ξεχωριστός άνθρωπος του καθημερινού μόχθου, θα πρέπει να αποτινάξει κάθε ψεύτικο δίλημμα, κάθε φόβο και «επιχείρημα», από αυτά που βγάζουν οι ντελάληδες του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Η λαϊκή ανυπακοή και απειθαρχία είναι ο δικός μας μονόδρομος, είναι ο δικός τους φόβος. Με το ΠΑΜΕ, με την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ θα δώσουμε για να κερδίσουμε τη μάχη της απεργίας στις 23 του Φλεβάρη. Η μόνη διέξοδος βρίσκεται στο να φτωχύνει η πλουτοκρατία, να στερηθεί από κάθε μέσο, από κάθε δυνατότητα εκμετάλλευσης, με το πέρασμα των βασικών και συγκεντρωμένων κλάδων κάτω από τη λαϊκή εξουσία.

Σε όλη τη χώρα το κάλεσμα για την απεργία

Από την κινητοποίηση στην περιφέρεια Θεσσαλίας στη Λάρισα
Από την κινητοποίηση στην περιφέρεια Θεσσαλίας στη Λάρισα
Δυναμικές, αγωνιστικές παρεμβάσεις έγιναν χτες και στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας. Η χτεσινή κινητοποίηση ξεκίνησε από νωρίς το πρωί, με συμβολικές κινητοποιήσεις σε νοσοκομεία και χώρους Υγείας, «μπλοκάροντας» την είσπραξη του χαρατσιού των 5 ευρώ από τους ασθενείς, στο Νομαρχιακό και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, στο Κέντρο Υγείας Τυρνάβου, στο νομό Λάρισας, στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο και στο Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας, στο νομό Τρικάλων, στα Κέντρα Υγείας Σκιάθου και Αλμυρού, στο νομό Μαγνησίας.

Ταυτόχρονα, στη Λάρισα έγινε κατάληψη του καταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδας, καταγγέλλοντας την κλοπή του μόχθου του λαού από το τραπεζικό κεφάλαιο. Επίσης, ανάρτησαν ένα μεγάλο πανό του ΠΑΜΕ στην πρόσοψη του κτιρίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στο συλλαλητήριο της 23ης Φλεβάρη, με το σύνθημα «Αντεπίθεση τώρα, οργανωμένη ανυπακοή στην αντεργατική θύελλα». Το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση, στα πλαίσια της στάσης εργασίας στο δημόσιο.

Στο Βόλο, έγιναν εξορμήσεις στα καταστήματα του ΟΑΕΔ και του ΙΚΑ και στη συνέχεια πικετοφορία στους δρόμους της πόλης. Ακολούθησε συγκέντρωση το απόγευμα, στην πλατεία Πανεπιστημίου και πορεία.

Από την κινητοποίηση στο Μεσολόγγι
Από την κινητοποίηση στο Μεσολόγγι
Στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας έγιναν εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς, συνοικίες και χωριά. Επίσης, εκπρόσωποι της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Καρδίτσας απαιτώντας από τη Δημοτική Αρχή να καταβάλει άμεσα τα δεδουλευμένα που οφείλει στους εργαζόμενους του δήμου.

Πελοπόννησος - Νησιά Ιονίου

Στην Πάτρα, από τις 6 το απόγευμα, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στις εργατογειτονιές στα Ζαρουχλέικα, στα Προσφυγικά, στα Ταμπάχανα και στην Αγία Σοφία για να ακολουθήσει μαζική εξόρμηση. Οι άνθρωποι του μόχθου υποδέχτηκαν τους συναδέλφους τους με θέρμη κι έκαναν λόγο για την άσχημη κατάσταση που βιώνουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους καθώς δεν υπάρχει σπίτι που να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα με τους λογαριασμούς ΔΕΗ - ΟΤΕ - ΕΥΔΑΠ, με τη μείωση αποδοχών ή ακόμη και την απόλυση και τόνισαν την ανάγκη για μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν.

Νωρίτερα, το πρωί, μέλη του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ πραγματοποίησαν ταυτόχρονα, κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Αγ. Ανδρέας και παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όπου κατήγγειλαν την υπολειτουργία του Νοσοκομείου Αγ. Ανδρέα αλλά και τις μειώσεις μισθών, ύψους 19%, στους εργαζόμενους του ιδιωτικού νοσοκομείου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ».

Στην Καλαμάτα, η μηχανοκίνητη πορεία πέρασε από όλες τις εργατογειτονιές της πόλης όπου και έκανε στάση. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο με στόχο να μην προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις σχολείων και η αύξηση δημοτικών τελών. Στην Αμαλιάδα, έγινε συγκέντρωση στην πλ. Ελευθερίας και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στην Τρίπολη, έγινε εξόρμηση στον ΟΑΕΔ. Σε Κόρινθο και Σπάρτη, συμβολικές κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία της πόλης. Στο Ναύπλιο, συγκέντρωση στην 11ου Συντάγματος και πορεία. Νωρίτερα το ΜΑΣ περιόδευσε στον ΟΑΕΔ. Στη Ζάκυνθο, μέλη του ΠΑΜΕ περιόδευσαν στο δήμο και στην Περιφέρεια και έστησαν μικρές συγκεντρώσεις με εργαζόμενους. Στην Κεφαλονιά, πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση που διοργάνωσαν από κοινού το ΠΑΜΕ, η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών και η Ενωση Γονέων, κατά της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

Βορειοδυτική Ελλάδα

Στα Γιάννενα, από τις πρώτες πρωινές ώρες ξεκίνησε συμβολική κινητοποίηση στο Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα. Στην συνέχεια υγειονομικοί, μαζί με άλλους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα αλλά και φοιτητές πραγματοποίησαν δυναμική κινητοποίηση στα πλαίσια της στάσης εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων. Η πορεία σταμάτησε συμβολικά μπροστά από την δημοτική επιχείρηση νερού και τον ΟΤΕ απαιτώντας να μην κοπεί το νερό, το τηλέφωνο σε κανέναν άνεργο, απολυμένο, σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν.

Την αστυνομία αντέταξε η διορισμένη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διοίκηση του νοσοκομείου της Κέρκυρας για να αποτρέψει την συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Κινητοποίηση στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου Μεσολογγίου, όπως και στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου έκαναν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ενώ κινητοποίηση έγινε και στο ΙΚΑ Αγρινίου. Οι αγωνιστικές δραστηριότητες συνεχίστηκαν το απόγευμα σε Γιάννενα, Αρτα, Ηγουμενίτσα, Αγρίνιο, Ναύπακτο, Μεσολόγγι και Λευκάδα.

Στερεά Ελλάδα - Εύβοια

Στην Χαλκίδα, από νωρίς το πρωί έγιναν εξορμήσεις από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων σε σούπερ - μάρκετ, πολυκαταστήματα καθώς και στο Εμπορικό Κέντρο. Το σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ περιόδευσε σε ΚΑΠΗ και στο παράρτημα του ΙΚΑ. Παρέμβαση έγινε και στο Νοσοκομείο Χαλκίδας. Στο Αλιβέρι, έγινε παρέμβαση σε σχολεία. Στη Λαμία, έγινε περιοδεία στο Νοσοκομείο, στο ΙΚΑ και στο Κέντρο Υγείας Στυλίδας ενώ ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων πραγματοποίησε εξόρμηση σε μαγαζιά. Το μεσημέρι έγινε συγκέντρωση στη Λάρκο και το βράδυ πορεία. Στη Λιβαδειά, το πρωί στελέχη του ΠΑΜΕ βρέθηκαν στην πύλη του εργοστασίου της ΠΕΣΙΝΕ, ενώ έγιναν περιοδείες σε άλλους εργασιακούς χώρους. Το βράδυ συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία με ομιλήτρια την Νατάσα Τάτση, πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Στην Αμφισσα, εξορμήσεις έγιναν στο Νοσοκομείο, σε ΙΚΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ και στην αγορά. Στη Θήβα, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση το απόγευμα.

10 ΦΛΕΒΑΡΗ - ΟΛΟΗΜΕΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ
ΚΡΗΤΗ
Ακούραστη δράση

Με πολύμορφες κινητοποιήσεις και δράση απάντησαν στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, χτες από νωρίς το πρωί, οι ταξικές δυνάμεις και της Κρήτης. Στα Χανιά στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε πικετοφορία του ΠΑΜΕ στην πλατεία Νέων Καταστημάτων και πορεία. Στο Ηράκλειο, δυνάμεις του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν από τις 8.30 το πρωί έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, πραγματοποιώντας παράσταση διαμαρτυρίας, Λίγο μετά τις 10.30 όλοι μαζί, προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων της Περιφέρειας.

Στο Ρέθυμνο, από τις 8 το πρωί έως και τις 11 στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ και γυναικών της ΟΓΕ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας. Επίσης, στις 10 το πρωί η επιτροπή ανέργων του συνδικάτου οικοδόμων Ρεθύμνου και του ΠΑΜΕ έκανε παρέμβαση στο ΙΚΑ Ρεθύμνου, για να σφραγιστούν βιβλιάρια ανέργων. Η διοίκηση του ΙΚΑ, μετά από επαφή που είχε με το Υπουργείο, απάντησε στους συγκεντρωμένους ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Από τη μεριά τους, οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι την επόμενη φορά θα σφραγιστούν θέλουν δε θέλουν, γιατί όπως επισήμαναν νόμος είναι το δίκιο του εργάτη.

Στο Νομό Λασιθίου οι ταξικές δυνάμεις πραγματοποίησαν από τις 7.30 το πρωί έως και τις 10.30 συμβολική κινητοποίηση στα νοσοκομεία Ιεράπετρας και Αγίου Νικολάου. Εργαζόμενοι και δυνάμεις του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν κατάληψη στο κτίριο του ΙΚΑ στη Σητεία. Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και το βράδυ με συγκεντρώσεις και Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο. Στο Ηράκλειο, η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Ελευθερίας με τη συμμετοχή εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, γυναικών και τη μαζική συμμετοχή της νεολαίας. Στα Χανιά διαδήλωσαν εργάτες με την έμπρακτη συμπαράσταση αγροτών και κτηνοτρόφων της ΠΑΣΥ, αλλά και των άλλων συσπειρώσεων της ΠΑΣΕΒΕ, γυναικών της ΟΓΕ και του ΜΑΣ. Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ έγινε και στο Ρέθυμνο με συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στο Δημαρχείο.

  • Οι ταξικές δυνάμεις στην Ικαρία προχώρησαν σε συμβολική κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Αγίου Κηρύκου και στο Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο. Στη Σάμο έγινε συμβολική κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου Αντίστοιχη παρέμβαση έγινε και χτες το πρωί στα Ταμεία του Νοσοκομείου Σάμου.

Σε δίωρη κινητοποίηση στο νοσοκομείο της Κω από τις 8 π.μ. έως τις 10 π.μ. προχώρησαν χτες εργατικά συνδικάτα και μαζικοί φορείς.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Αγωνιστικό προμήνυμα για την απεργία

Από τη συγκέντρωση έξω από το ΓΕΝΕ
Από τη συγκέντρωση έξω από το ΓΕΝΕ
Προμήνυμα για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 23 Φλεβάρη ήταν το συλλαλητήριο που έγινε χτες το απόγευμα από τις ταξικές δυνάμεις στην πλατεία Κοραή του Πειραιά. Πλήθος εργαζομένων στεριάς και θάλασσας και μαζί τους αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες, με την παρουσία της νεολαίας να δίνει το στίγμα, βρέθηκαν μαζί και έδειξαν ότι μπορεί η επερχόμενη απεργία να είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την κλιμάκωση της ταξικής πάλης.

Το συλλαλητήριο ήταν το κορύφωμα της χτεσινής ολοήμερης κινητοποίησης σε όλες τις περιοχές του πειραιώτικης περιφέρειας. Στις 8 το πρωί έγινε ταυτόχρονη συμβολική κατάληψη στα καταστήματα του ΟΑΕΔ σε Κερατσίνι, Νίκαια και Πειραιά. Στο Κερατσίνι μετά την κατάληψη ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Η Επιτροπή Αγώνα του ΜΑΣ στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, με μαζική παρέμβαση από τις 9 το πρωί και για δύο ώρες, απέκλεισε τα ακυρωτικά μηχανήματα στη λεωφορειακή γραμμή 040 (Πειραιάς - Σύνταγμα).

Το απόγευμα η πλατεία Κοραή κατακλύστηκε από εργαζόμενους. Σύντομους χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν ο Παναγιώτης Κατράκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, και ο Ακης Αντωνίου, γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά.

Οι συγκεντρωμένοι με τις σημαίες του ΠΑΜΕ στα χέρια, με προμετωπίδα το πανό που έγραφε: «Αμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων, μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους», ξεκίνησαν μαχητική πορεία στους δρόμους γύρω από το εμπορικό κέντρο του Πειραιά.

Σε αγωνιστικό αναβρασμό

Από την πορεία στον Πειραιά
Από την πορεία στον Πειραιά
Σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκονται οι ναυτεργάτες, όπως έδειξε η χτεσινή ολοήμερη αγωνιστική τους κινητοποίηση. Χτες το πρωί έγινε μία από τις πιο μαζικές ναυτεργατικές συσκέψεις στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΕΜΕΝ. Τη σύσκεψη διοργάνωσαν οι ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Ενωση Μαγείρων, Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών, Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών, Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ, Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών και Επιτροπή Αγώνα Σπουδαστών ΑΕΝ. Εκεί ανακοινώθηκε ότι τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ αποφάσισαν για τις 23 Φλεβάρη συμμετοχή στην πανεργατική απεργία. Αντίστοιχες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν και από άλλα ναυτεργατικά σωματεία, στραπατσάροντας ταυτόχρονα, όπως και με την απεργία στις 15 Δεκέμβρη, την πολιτική επιστράτευση που παραμένει σε ισχύ.

Από τις ομιλίες των διοργανωτών αναδείχτηκε ότι είναι επιτακτική ανάγκη οι ναυτεργάτες να ενώσουν αποφασιστικά τις δυνάμεις τους με τους εργαζόμενους της στεριάς, με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Ως άμεσο οργανωτικό μέτρο καθορίστηκαν οι επιτροπές αγώνα μέσα και έξω από τα καράβια. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο Νίκος Ξουράφης, από τη Γραμματεία ΠΑΜΕ Πειραιά και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, και η Ντ. Πέτρου, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Πειραιά, μέλος της ΟΓΕ.

Ακολούθησε μαζική παρέμβαση στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ). Στην είσοδο άνεργοι συμβολικά «έστρωσαν τραπέζι» με φασολάδα. Η χτεσινή κινητοποίηση κορυφώθηκε με τη συμμετοχή των ναυτεργατών στο συλλαλητήριο των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ στην πλατεία Κοραή.

Η ένταση της πάλης επιβάλλεται από τις εξελίξεις

Την αγωνιστική συστράτευση των ναυτεργατών επιβάλουν οι ίδιες οι εξελίξεις, καθώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με συνοπτικές διαδικασίες ετοιμάζει το έδαφος ώστε οι ναυτεργάτες να ζήσουν το δεύτερο μεγάλο διωγμό από τα πλοία, μετά τον αποδεκατισμό τους από τα ποντοπόρα, οπότε και αντικαταστάθηκαν από χαμηλόμισθους ανασφάλιστους. Με δύο απανωτά νομοθετήματα προωθείται η αποβολή από τα ακτοπλοϊκά πλοία καταρχήν 4.500 ναυτεργατών, κυρίως των γενικών υπηρεσιών (μάγειροι, καμαρότοι κλπ). Επιπλέον από τις 24 Γενάρη οι εφοπλιστές έχουν πια το «ελεύθερο» να πετάξουν έξω από τα καράβια ακόμα και τον Ελληνα πλοίαρχο, του οποίου μέχρι τώρα θεωρούνταν ότι η θέση είναι κατοχυρωμένη.

Το διωγμό χιλιάδων ναυτεργατών με συγκροτημένα δικαιώματα από την ακτοπλοΐα προδιαγράφει το άρθρο 20 -παρά τη δήθεν τροποποίησή του- που περιέχεται στο κατάπτυστο νομοσχέδιο για το Λιμενικό Σώμα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσή, το οποίο από χτες βρίσκεται στην τελική φάση της συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, για να πάει στη συνέχεια στην Ολομέλεια. Προβλέπει οργανική σύνθεση με μικρό αριθμό ναυτεργατών (σύνθεση ασφαλείας) με συγκροτημένα δικαιώματα. Οι υπόλοιπες ανάγκες του πλοίου θα καλύπτονται με ανασφάλιστους χαμηλόμισθους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ